TÉMA

Centrum města

Restaurační zahrádky často komplikují život lidem s handicapem. České Budějovice chtějí radu od nevidomých

Nevidomí v Českých Budějovicích začnou pomáhat radnici s řešením nepříznivé situace kolem restauračních zahrádek. Ty často zasahují do míst, která mají sloužit chodcům, a právě nevidomým výrazně komplikují život. Město řeší řadu stížností na provozovatele předzahrádek, kteří i přes daná pravidla a povolené zábory staví do trasy chodců židle a stoly, případně reklamní poutače.
3. 4. 2024|

Doprava v centru Loun se má zklidnit, radnice přichystala změny

Zásadní změnu v místní dopravě připravuje radnice v Lounech. Jde o zklidnění historického centra města, přes které si řidiči zatím běžně zkracují cestu. Nově tam bude jenom jednosměrný provoz.
8. 11. 2023|

Zastupitelé Olomouce schválili memorandum o převodu Hanáckých kasáren na kraj

Olomoucké zastupitelstvo v pondělí schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého při žádosti o převod Hanáckých kasáren ze státu na kraj. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se pro rozsáhlou budovu v historickém jádru města ani ve čtyřech elektronických aukcích nepodařilo najít kupce. Olomoucký kraj nedávno vyčlenil milion korun na průzkumy i studii ohledně rekonstrukce a možného využití Hanáckých kasáren.
4. 9. 2023|

V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy

Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|

Řidiči v Praze by mohli platit dvě stovky za průjezd Malou Stranou a Smetanovým nábřežím

Za celodenní vjezd na Malou Stranu a Smetanovo nábřeží v centru Prahy by řidiči mohli platit dvě stě korun. Informoval o tom radní městské části Praha 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Jde podle něj o návrh, o kterém se jedná. Opatření chce zavést magistrát a Praha 1 i přes nesouhlas některých městských částí. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra není hotový. O případném zavedení mýta v celém centru či historických částech bude podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) možné uvažovat až po dokončení pražského okruhu.
29. 8. 2023|

Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem

Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|

Olomouc změní systém parkování, platit budou místní i návštěvníci

Město Olomouc chystá zásadní změny v systému parkování. Plánuje zpoplatnit nejen širší centrum, ale také velká sídliště. Platit by měli i lidé, kteří v těchto lokalitách bydlí. Opozice to však kritizuje, nový systém je podle ní připravený nedostatečně. Žádá proto jeho zavedení odložit. Problémem jsou i chybějící parkovací domy na okraji města, například na konečných tramvajových zastávkách.
16. 8. 2023|

Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší

Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|

Praha při vymáhání pravidel pro restaurační zahrádky přitvrdí

Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých informoval radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.
19. 7. 2023|

Obchvat Karviné se otevřel řidičům

Řidiči mají k dispozici téměř tříkilometrový obchvat Karviné. Přeložka silnice I/67, která se stavěla tři roky, uleví centru padesátitisícového města, odkud odvede tranzitní dopravu. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba přišla bez DPH na 899 milionů korun. Ve směru na Český Těšín se obchvat otevřel dopoledne, v opačném směru až po poledni.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 14:53|

Dačice nechají zkontrolovat podzemí v centru města. Hrozí zřícení historických sklepů

Město Dačice zvažuje statický posudek na historické sklepy pod tamním náměstím. U jednoho z nich se totiž po deštích v minulém týdnu propadla klenba, celou noc pak museli prostor zajišťovat hasiči. Podobných sklepů jsou v podzemí centra desítky. Dačická radnice přitom neví, v jakém jsou stavu.
18. 4. 2023|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Začala proměna brněnského přednádraží v pěší zónu. Řidiči zmatkují a jezdí po tramvajových kolejích

Před brněnským hlavním nádražím vznikne pěší zóna. Přestavba jinak rušné silnice v klidnější prostor začala ve středu ráno. Město uzavřelo část ulice Nádražní, pro automobilovou dopravu však zůstane uzavřená i po dokončení prací. Některé řidiče ale uzavření části prostoru před nádražím překvapilo, v místě se otáčejí a míří na objízdnou trasu, někteří dokonce najíždějí na tramvajové koleje.
1. 3. 2023|

Doprava i parkování v centru Českých Budějovic se opět změní. Město je ale bude řešit dál

V některých úsecích centra Českých Budějovicích se od 1. března opět změní doprava a parkování. Řidiči budou moci znovu využívat průjezd z ulice Na Sadech přes náměstí a Mánesovu třídu. Na všech stranách Náměstí Přemysla Otakara II. město také obnoví parkování. Informoval o tom náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS).
22. 2. 2023|

Projet, či neprojet? Řidiči z Českých Budějovic nevědí, zda se mají řídit značkami, či rozhodnutím soudu

Komplikace se zklidněním dopravy v centru Českých Budějovic dál pokračují. Krajské město se loni rozhodlo, že omezí vjezd na náměstí, na začátku letošního roku to ale krajský soud zrušil a nařídil návrat k původnímu dopravnímu značení. Radnice teď zjistila, že na postupný návrat dopravy do centra nemá celý měsíc, ale jenom jednu noc.
3. 2. 2023|

Strabag musí zaplatit 1,5 milionu za podvod při opravě historické čtvrti v Děčíně

Stavební firma Strabag zaplatí za podvod při opravě historické čtvrti Podmokly v Děčíně 1,5 milionu korun. Rozhodl o tom ve středu děčínský okresní soud, který schválil dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a společností. Strabag zároveň musí zveřejnit odsuzující rozsudek v regionálním tisku. Rozhodnutí je pravomocné, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
1. 2. 2023|

Obnova zámeckého kopce v Náchodě je hotová. Stála čtvrt miliardy

Rozsáhlá rekonstrukce zámeckého kopce v centru Náchoda za téměř čtvrt miliardy korun je po více než dvou letech hotová. Památkáři v pondělí areál kopce s novými cestami a vysazenou zelení otevřeli veřejnosti. Letos jde o jednu z největších dokončených investic Národního památkového ústavu (NPÚ) a o největší investici státu do památek na východě Čech.
5. 12. 2022|

Nová „smart“ auta hlídají parkování v ulicích Prahy. Umí najít dokonce i výtluky nebo poškozené značky

Na parkování v Praze dohlíží nová speciálně upravená auta. Moderní technologie umí najít i problém s dopravním značením nebo výtluk. Technologie vyjde město na padesát milionů ročně. Parkování v hlavním městě je dlouhodobý problém. Správa komunikací každý měsíc eviduje až sto tisíc podezření na přestupek.
9. 11. 2022|

Břeclav má nový územní plán. Díky němu vzniknou byty, kanceláře i nová parkovací místa

Zastupitelé Břeclavi odsouhlasili zásadní změny územního plánu. Díky nim se bude moct uskutečnit hned několik projektů – vzniknout mají například nová parkovací místa nebo více než desítka bytů. Na schválení čekala zhruba šedesátka drobných podnětů od města, obyvatel i podnikatelů. Nový územní plán schválili zastupitelé po dlouhých pěti letech jednání.
19. 8. 2022|

Plzeň upravila část parku v areálu někdejšího výstaviště. Má být celoročně zelenou oázou

Plzeň za 46 milionů korun včetně DPH upravila park u Mže za obchodním centrem Plaza u centra města. Bude sloužit pro rekreaci, setkávání, sport i pro pořádání veřejných akcí. Během roku je tam třeba prázdninová Sportmania nebo část květnových Slavností svobody. Hlavní fáze úprav začala loni v prosinci, v plánu je ještě druhá etapa, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Areál umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům.
19. 8. 2022|

Letní Floru Olomouc zrušila inflace. Brány výstaviště se ale otevřou na podzim i na jaře

Každoroční floristická výstava Letní Flora Olomouc letos neproběhne. Vedení se tak rozhodlo kvůli výraznému zdražování v souvislosti se strmým růstem inflace, podepsala se na tom i ruská agrese na Ukrajině. V plánu ale zatím zůstává podzimní i jarní etapa největší a nejstarší květinové výstavy v České republice.
18. 8. 2022|

Archeologové pod jedním z měšťanských domů v Přerově objevili stopy osídlení z dob Velké Moravy

Archeologové na dolním okraji Masarykova náměstí v Přerově odkryli stopy osídlení od současnosti až do doby Velké Moravy. Umožnil to záchranný výzkum na dvoře takzvaného Blažkova domu, který právě prochází rekonstrukcí. Nález v rámci jednoho výkopu tak dokládá dlouhých tisíc let historie v centru Přerova.
4. 6. 2022|

Brno přesunulo romské uprchlíky z nádraží na nedaleký pozemek. Vznikly tam stany

Romští uprchlíci z Ukrajiny se na popud magistrátu přesunuli z brněnského hlavního železničního nádraží na volný pozemek mezi Benešovou ulicí a Kolištěm. Na pozemku postavili hasiči v pátek odpoledne tři velkokapacitní stany, k dispozici jsou i mobilní toalety a cisterna s vodou. Podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka jde o zhruba třicítku lidí, další by během pátku ještě měli přibýt. Na travnatém ostrůvku před nádražím mezi kolejemi a vozovkou přebývaly v posledních dnech desítky Romů z ukrajinsko-maďarského pomezí, mnozí přijíždějí do Česka kvůli výplatě dávky a poté se zase vracejí.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 18:09|

Opava má novou protihazardovou vyhlášku. Ta původní mohla být podle ministerstva diskriminační

V Opavě začala platit nová vyhláška regulující hazard v ulicích města. Herny už magistrát nepovoluje jen v konkrétních domech a na daných adresách, nyní se povolení týká širších zón. Naopak ani nadále nebude možné provozovat hernu na sídlištích a v dalších rezidenčních oblastech, řekl Martin Kůs z tiskového odboru opavského magistrátu.
10. 5. 2022|