TÉMA

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění

Všechny přijmout nemůžeme, ale odmítnout také ne, říká o migraci Hollandová

Polská režisérka Agnieszka Hollandová po úspěchu na festivalu v Benátkách a negativní kampani ze strany některých polských politiků uvedla i do českých kin svůj nový film Hranice. Proplétá se v něm několik osudů aktivistů, uprchlíků i pohraničníků na polsko-běloruské hranici. „Poprvé za dlouhou dobu jsem měla pocit, že to má smysl,“ sděluje. Na Oscara třikrát nominovaná filmařka, jež studovala pražskou FAMU, mluví v Interview speciál i o Franzi Kafkovi, svém vztahu s Leonardem DiCapriem i o tom, co jí vadí na současných seriálech.
23. 10. 2023|

Zemřela dokumentaristka a kreativní producentka ČT Majstorovičová

Zemřela dokumentaristka a kreativní producentka České televize Andrea Majstorovičová. Bylo jí 57 let. Vedla mimo jiné aktuální publicistiku na programech ČT1 a ČT2 a stála u zrodu pořadu Události v kultuře a dalších kulturních pořadů. Česká televize ve středu připomene její dílo a uvede některé z jejích snímků, například Příběhy z Afriky a Jak se žije fair play.
26. 7. 2023|

V Pákistánu zřejmě potkala Usámu bin Ládina. Atmosféra se dala krájet, vzpomíná novinářka Engelová

V Londýně dělala rozhovor s islamisty, v Pákistánu zase nejspíš potkala bývalého vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina. „Podoba byla neuvěřitelná a i atmosféra se dala krájet,“ vypráví redaktorka serveru Hlídací pes Tereza Engelová, která v muslimské zemi několik let žila a na ženské univerzitě tam vyučovala žurnalistiku. Tu přitom původně sama studovat nechtěla, jako novinářka se ale živí dodnes. O svých zkušenostech, ale i o tom, proč odmítla moderovat Události, mluví v podcastu Background ČT24.
20. 1. 2023|

Nekončící pátrání po Ester. Kostýmní výtvarnice svým způsobem skrytě spolurežírovala slavné filmy v 60. letech

Šlo o nepolapitelnou osobnost, která o sobě říkala, že „snad trochu rozumí filmu“, přitom neformálně a neviditelně ovlivňovala ty nejznámější představitele české nové vlny. Filmová výtvarnice Ester Krumbachová za sebou nechala rozsáhlou pozůstalost dopisů, fotografií, polaroidů, básní, kreseb, kostýmních návrhů, esejů i amuletů, k nimž se dlouho nemohl nikdo dostat. Letos se však část jejího archivu objevila on-line. Co o ní její pozůstalost říká?
27. 11. 2022|

Nejdřív nebyl problém, nakonec jsem se Babiše ptát nemohla, popisuje novinářka Čápová Pandora Papers

Když se s kolegy snažili sehnat vyjádření tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) ke kauze Pandora Papers, tak jim Úřad vlády zamítl akreditace na tiskovou konferenci. „Nejsem si jistá, že jsme očekávali, že si s námi sedne na kafe a o všem si s námi popovídá. Spíše šlo o to, abychom ho konfrontovali,“ říká novinářka Hana Čápová ze serveru Investigace.cz. Ve své práci se věnovala i kauze plzeňských práv nebo exekucím, se kterými měla osobní zkušenost. Nejen to popisuje v podcastu Background ČT24.
24. 11. 2022|

Jak nejen básníci přicházejí o režiséra. Zemřel Dušan Klein

Ve věku 82 let zemřel v neděli filmový režisér, ale také scenárista Dušan Klein. Filmař s typickou dýmkou režíroval například sérii filmů o „Básnících“. Věnoval se ale také žánru krimi.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 21:34|

Zemřel spisovatel Stanislav Rudolf, autor známého Metráčka

Zemřel spisovatel a scenárista Stanislav Rudolf, bylo mu 89 let. Informaci potvrdil jeho syn Martin Rudolf. Mezi nejznámější Rudolfovy knihy, které byly i zfilmovány, patří Metráček, Kopretiny pro zámeckou paní nebo Operace mé dcery. Poslední rozloučení bude v rodinném kruhu.
10. 1. 2022|

Když se člověk dlouho usmívá, z úsměvu se stane křeč, říká tvůrce hry Happy Game

Od přírodních motivů zamířilo oceňované české studio Amanita Design k psychedelickému hororu, v němž hráči čelí nočním můrám. Novou videohru s názvem Happy Game představuje v rozhovoru její autor, herní designér a výtvarník Jaromír Plachý. Amanita Design je českou herní společností, která uspěla s originálními adventurami jako Samorost, Chuchel či Machinarium, které možná nejsou mainstreamovými hity, přesto je díky jejich rukodělné kvalitě znají miliony hráčů po celém světě.
9. 11. 2021|

Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.
6. 8. 2021|
Doporučujeme

Vytváří krev, jiskry i celá panoramata. Trikaři z pražských Nuslí pracují na efektech pro Hollywood

Pražské postprodukční studio MagicLab vytvořilo všechny speciální efekty nového filmu Rozhněvaný muž režiséra Guye Ritchieho s Jasonem Stathamem v hlavní roli. Pro firmu sídlící v Nuslích jde o velký úspěch – o práci se totiž s žádným jiným trikovým studiem nedělila. Trikaři měsíce upravovali necelých pět stovek záběrů, do nichž uměle přidávali výstřely zbraní, jiskry při zásazích či zakrvácené rány na tělech herců.
23. 7. 2021Aktualizováno25. 7. 2021, 16:06|

Český animovaný film o sobě dává ve světě vědět. Po letech uspěl v Annecy, oslaví ho i Anifilm

Režisérka Michaela Pavlátová získala cenu poroty v Annecy za film Moje slunce Mad. Účast na francouzském festivalu animovaných filmů je pro tvůrce prestižní záležitostí, český snímek byl do hlavní soutěže vybrán téměř po třiceti letech. Ve vedlejší sekci se pak promítal i jiný majoritně český film s názvem Myši patří do nebe. Právě ten uvidí zájemci i v Česku na Anifilmu, který začíná v úterý v Liberci. Až do neděle nabídne stovky filmů, a zaměří se třeba na životní prostředí, virtuální realitu či počítačové hry.
21. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:22|

Kdyby Katka nežila, tak bych se to dozvěděla, říká dokumentaristka Helena Třeštíková

Jedna z nejznámějších českých dokumentaristek Helena Třeštíková se vrací na plátna kin s novým časosběrným dokumentem, v němž sledovala prostitutku Anny. Filmařka v rozhovoru pro Interview ČT24 mluví i o dozvucích snímku Katka, studentech na pražské FAMU i politice.
7. 6. 2021|

Ve věku 45 let zemřel teoretik fotografie, fotograf a pedagog Filip Láb

Ve věku 45 let v pondělí náhle zemřel teoretik fotografie, fotograf a pedagog Filip Láb. Na svém webu to v úterý uvedla Fakulta sociálních věd UK, kde působil. Potvrdila to mluvčí školy Jana Chloubová.
1. 6. 2021|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Hollandová: Práce s Čechy je nejsnazší, boj o Oscara ale jednoduchý nebude

Režisérka Agnieszka Hollandová pro ČT24 popisuje, co všechno je třeba udělat, aby filmař uspěl na Oscarech a aby jeho snímek nominovaný v cizojazyčné kategorii akademici vůbec viděli. Dvaasedmdesátiletá režisérka, která natočila kromě snímku Šarlatán minisérii Hořící keř, epizody seriálů The Wire a Domek z karet nebo hollywoodské drama Ve stínu Beethovena, mluví o vztahu k Česku, životě v lockdownu i pracovních příslibech.
8. 3. 2021|

Kritici poprvé ocení krátké filmy. I po úspěšné Dceři filmařům chybí kontinuální podpora

Nejvíce nominací v letošních Cenách české filmové kritiky získaly filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, pozornost se ale bude upínat i na jiné kategorie. Kritici letos poprvé ocení i krátké filmy, které vznikly na FAMU, v kategorii objev roku zase o ocenění bojují dva úspěšné dokumenty. Jakou zprávu to podává o české kinematografii?
17. 1. 2021|

Lidé se budou moci v pátek rozloučit v pražském Rudolfinu s režisérem Jiřím Menzelem

Lidé se budou moci v pátek mezi 10. a 18. hodinou rozloučit v pražském Rudolfinu s režisérem Jiřím Menzelem. Vdova tak reaguje na zájem přátel a kolegů, původně se totiž veřejné rozloučení konat nemělo. Menzel zemřel 5. září ve věku 82 let. Smutnou zprávu oznámila manželka Olga minulý víkend na svém facebookovém profilu.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 09:57|

Filmová upoutávka týdne: Tajná zahrada odhalí svá kouzla i Colinu Firthovi

Producenti Harryho Pottera zřejmě našli další literární materiál, který skrývá dostatek magického potenciálu, aby se mohl předvést v kinech. Adaptace se tak dočkala kniha The Secret Garden (Tajná zahrada), která se podobně jako kdysi kouzelnická série opírá o dosud neznámé dětské představitele, ale zahrnuje i zavedená herecká jména jako Colin Firth a Julie Waltersová.
7. 3. 2020|

Poslední klapka. Zemřel režisér československé nové vlny Ivan Passer

Ve věku 86 let zemřel ve Spojených státech, kam po srpnové okupaci emigroval, český režisér a scenárista Ivan Passer. K vrcholům tuzemské kinematografie šedesátých let patří jeho snímek Intimní osvětlení. Představitel československé nové vlny je znám také spoluprací s Milošem Formanem. „Všechny své filmy považuji za výjimečné, protože chci každý vždycky udělat jinak než ten předchozí,“ znělo jeho krédo.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 21:00|

Dvě šance na Oscara. Filmy Nabarvené ptáče i Dcera se dostaly do užších nominací

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na ceny Oscar v kategorii mezinárodní film vybrala i drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo i v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen snímek Dcera studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy, která už za film převzala studentského Oscara.
17. 12. 2019|

Úspěch Ropáků zopakovala Dcera. Studentka FAMU převzala studentského Oscara

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva převzala v Los Angeles studentského Oscara. Porotu zaujala loutkovým příběhem Dcera. Prestižní ocenění za nejlepší zahraniční snímek získal student této filmové školy po třiceti letech.
18. 10. 2019|

Zemřel režisér Jan Schmidt. Autor Osady havranů patřil k Nové vlně šedesátých let

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel režisér Jan Schmidt, který byl jedním z představitelů takzvané Nové vlny československé kinematografie šedesátých let. Natočil filmy Osada Havranů, Volání rodu nebo televizní seriál Stříbrná paruka. Pro Českou televizi zpracoval i pohádkový příběh Nevěsta s nejkrásnějšíma očima s Milanem Kňažkem v hlavní roli.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 15:19|

Studentského Oscara vyhrála Dcera z pražské FAMU

Studentského Oscara získá studentka FAMU . Americkou filmovou akademii zaujala krátkometrážním animovaným příběhem Dcera. Ocenění poputuje do Česka potřetí v historii.
13. 9. 2019|