Studentského Oscara vyhrála Dcera z pražské FAMU

Studentského Oscara vyhrála studentka FAMU (zdroj: ČT24)

Studentského Oscara získá studentka FAMU . Americkou filmovou akademii zaujala krátkometrážním animovaným příběhem Dcera. Ocenění poputuje do Česka potřetí v historii.

Vítězný snímek vypráví o vztahu otce a dcery, kteří k sobě přes veškeré vzájemné nepochopení nakonec naleznou cestu. „Když mi bylo pětadvacet let, přemýšlela jsem, proč jsem taková, jaká jsem a četla jsem o tom, že původ toho je v dětství. Snažila jsem se najít, co se mi stalo,“ vysvětlila volbu tématu sama režisérka.

Bude ode mě větší očekávaní, takže je to takový dvojitý pocit. Zároveň se bojím a zároveň mě to povzbuzuje a inspiruje.
Daria Kashcheeva

Američtí akademici Dceru vybrali z více než šestnácti set studentských děl z celého světa. Zprávu z Los Angeles Darie Kashcheevě zavolali v předvečer státnic, jimiž ukončovala bakalářské studium. Pokračovat chce ve studiu na FAMU i filmařině. Už před necelým půlrokem napsala námět na další snímek.

„Daria v přípravě i natáčení Dcery předvedla obrovskou vyzrálost, profesionalitu i talent. Od začátku pracovala s intimním tématem s velkým citem, pochopením a s darem pro filmové vyprávění a originalitu,“ upozorňuje producent Martin Vandas.

Kashcheeva zvolila podle FAMU novátorskou techniku. Aby docílila velmi realistických záběrů loutek, natáčela je pomocí ruční kamery. A nepoužívala žádné digitální triky. Inspirací jí prý byly autorské počiny Larse von Triera nebo bratrů Dardennových. Výroba patnáctiminutového filmu trvala asi rok a půl, autorka sama čtyři měsíce vyráběla kulisy a loutky a čtyři měsíce animovala.

Studentského Oscara by měla Kashcheeva převzít v Los Angeles 17. října. „Je to velký úspěch FAMU a katedry animované tvorby. Ukazuje se, že pečlivá profesní průprava, která umožňuje autorské vyjádření, se bohatě vyplácí. Už se těším, až bude film v brzké době promítán s restaurovanou verzí Ropáků,“ komentuje úspěch děkan FAMU Zdeněk Holý.

Třicet let po Ropácích

Prestižní cena se na FAMU vrací po třiceti letech.  V roce 1989 ocenila americká akademie právě Ropáky Jana Svěráka. Před dvěma lety slavila úspěch Marie Dvořáková s filmem Kdo je kdo v mykologii. Někdejší studentka FAMU nesoutěžila ale „za Čechy“, protože tímto titulem absolvovala americkou školu. Naopak studentka pražské filmové školy Daria Kashcheeva pochází z Tádžikistánu, je občankou Ruské federace.

Za její mezinárodní úspěch a reprezentaci české kultury studentece poděkoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). A uvedl, že by rád pomohl tomu, aby mohla v Česku zůstat co nejdéle. „Jsem rád, že jste tady v Česku, moc si toho vážíme a byl bych rád, kdybyste se tady cítila co nejlépe a myslím, že si budeme všichni pamatovat, že jste nám udělala takovou slávu ve světě,“ prohlásil.

Do semifinále letošního ročníku se vedle Dcery dostal také další počin z FAMU – absolventský snímek Martina Smatany s názvem Pouštět draka. Poetický a metaforický příběh o chlapci, který se vyrovnává se smrtí dědečka.