TÉMA

Fotbalová asociace České republiky

Státní zástupce navrhuje pro Berbra sedm let vězení, pro Rogoze 7,5 roku

Tři nepodmíněné tresty navrhl v úterý u plzeňského okresního soudu státní zástupce Jan Scholle v rozsáhlém případu korupce a ovlivňování fotbalových zápasů. Pro bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra požaduje sedm let vězení, peněžitý trest 5,55 milionu korun a zákaz činnosti. Bývalému sportovnímu řediteli Slavoje Vyšehrad Romanu Rogozovi navrhuje 7,5 roku vězení a peněžitý trest a někdejšímu hráči a funkcionáři Michalu Káníkovi šest let a osm měsíců vězení a peněžitý trest.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 13:41|

Berbrova obhajoba označila dohody o vině a trestu dalších čtyř obžalovaných za nezákonné kvůli chybám

Obhajoba bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, který se u plzeňského okresního soudu zpovídá s dalšími lidmi z rozsáhlé údajné korupce ve fotbalu, zpochybnila soudem schválené čtyři dohody o vině a trestu, které se státním zástupcem uzavřeli bývalí rozhodčí Tomáš Grímm a Marek Janoch, bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský. Dohody jsou podle Berbrova obhájce nezákonné kvůli formálním i materiálním chybám, kterých se soud při jejich schvalování dopustil.
20. 11. 2023|

Policie musí došetřit kauzu údajně předražené dezinfekce fotbalových stadionů, rozhodl státní zástupce

Státní zástupce vrátil policii případ zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů, ve kterém navrhla obžalovat šest lidí a čtyři firmy. České televizi to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze s tím, že nařídil kriminalistům doplnit vyšetřování. Kauza se týká údajně předražené dezinfekce stadionů, kterou Fotbalová asociace ČR (FAČR) proplatila firmě bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha.
18. 9. 2023|

Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti

Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|

Padly první tresty ve fotbalové korupční kauze. Skála i Tarkovský dostali podmínku a pokutu

V kauze korupce a zpronevěry ve fotbale kolem bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra padly u plzeňského okresního soudu dva podmíněné tresty. Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státním zástupcem Janem Schollem uzavřeli bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský. Tomu soud za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti uložil osmiměsíční trest se zkušební lhůtou 18 měsíců a pokutu 55 tisíc korun, splatnou v deseti měsíčních splátkách. Skálovi za přijetí úplatku vyměřil osmiměsíční trest s dvouletou zkušební lhůtou, pokutu 48 tisíc korun a zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Oba rozsudky jsou pravomocné.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 15:20|

Hradec Králové má dohodu o stadionu, k odehrání sobotního zápasu zbývá ještě kolaudace

Hradečtí zastupitelé v úterý schválili dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části přestavěného fotbalového stadionu. Pro dohodu hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů, oznámil mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Jde o významný krok k tomu, aby se mohl 5. srpna na stadionu odehrát první domácí soutěžní zápas FC Hradec Králové. Zbývá ještě kolaudace takzvané fotbalové části arény, kterou by mohl mít zhotovitel do konce pracovního týdne.
1. 8. 2023|

Hradeckému stadionu schází kolaudace. První zápas zřejmě umožní dohoda se stavební firmou

Vedení Hradce Králové našlo řešení, které by 5. srpna umožnilo odehrání prvního soutěžního zápasu FC Hradec Králové na dokončovaném multifunkčním fotbalovém stadionu. Odehrání prvoligového zápasu s Dynamem České Budějovice by měla umožnit dohoda mezi městem a zhotovitelem, a to i přesto, že stavba jako celek zatím nebude mít všechny potřebné zkoušky a nebudou odstraněny všechny vady a nedodělky, řekli ve středu zástupci města.
26. 7. 2023|

Policie navrhla obžalobu šesti lidí a čtyř firem v kauze dezinfekce stadionů

Policie navrhla obžalovat šest lidí a čtyři firmy v souvislosti se smlouvou na provedení dezinfekce fotbalových stadionů. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Zakázku hradila Fotbalová asociace ČR (FAČR). Za podvod a praní špinavých peněz hrozí stíhaným dva až osm let vězení. Podle dřívějších informací médií figuruje mezi obviněnými příbramský druholigový fotbalový klub i jeho majitel Jan Starka a také někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr.
14. 7. 2023|

Na pražské finále Evropské konferenční ligy dohlédnou stovky policistů, v okolí Edenu bude omezena doprava

Na finále Evropské konferenční ligy mezi fotbalisty italské Fiorentiny a anglického West Hamu, které se uskuteční ve středu v pražském Edenu, dohlédne několik stovek policistů. V souvislosti s utkáním policie upozorňuje obyvatele a návštěvníky Prahy na dopravní omezení, která budou ve středu nejen v okolí stadionu. Finálový zápas je vyprodaný.
6. 6. 2023|

Bývalý fotbalový rozhodčí Grímm se u soudu přiznal k přijetí úplatků

Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm, který spolu s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími lidmi čelí obžalobě za korupci, se u soudu v Plzni přiznal k přijetí úplatků za ovlivnění několika zápasů v letech 2019 a 2020.
18. 5. 2023|

Policie obvinila dva muže z podvodu s dotací na fotbalový turnaj mládeže

Královéhradecká policie v minulých dnech zadržela a následně obvinila dva muže z Benešovska z dotačního podvodu při organizování celostátního fotbalového turnaje pro mládež v roce 2020. Jeden muž skončil ve vazbě. V případě odsouzení jim hrozí až pět let vězení nebo peněžitý trest.
2. 5. 2023|

Soud uložil Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení a pětimilionový trest

Soud uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, zakázal jí výkon vedoucích funkcí ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Českou unii sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Janstu a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) naopak osvobodil. Verdikt není pravomocný. Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 23:03|

Osm tisíc „na oběd“ úplatek nebyl, odmítl u soudu vinu rozhodčí

Dva sudí a delegát zápasu, kteří čelí spolu s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem a dalšími lidmi obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů, v pátek u plzeňského soudu přijetí úplatku popřeli. Jejich výslechem tak skončil první týden soudního jednání, v němž je vedle Berbra obžalováno dalších dvacet lidí a klub Slavoj Vyšehrad z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020, převážně ve prospěch Vyšehradu, nebo kvůli sázkám přijatým na zápasy.
21. 4. 2023|

Berbr odmítl obžalobu o ovlivňování zápasů. Proti korupci jsem bojoval, prohlašuje

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu, podle níž stál v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na ovlivňování deseti zápasů třetí a druhé ligy. Rezolutně odmítl, že by taková organizovaná skupina existovala. Tvrzení obžaloby označil za vykonstruovaná, mimo realitu, smyšlená.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 15:38|

Berbr stanul před soudem. Vinu odmítl, rozporuje obžalobu z korupce

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, který s dalšími dvaceti lidmi čelí obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020, se necítí vinen. Prohlásil to v pondělí u plzeňského okresního soudu. Berbr nemá podle svého obhájce zájem o uzavření dohody o vině a trestu a rozporuje obžalobu, podle níž mimo jiné svým vlivem ve fotbalovém prostředí ovlivňoval výběr rozhodčích pro utkání druhé a třetí ligy. Berbr bude před soudem vypovídat v úterý ráno.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 15:16|

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči u soudu Pelta

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči ve čtvrtek u soudu exšéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se ve čtvrtek vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:07|

Žalobce v kauze sportovních dotací žádá pro Peltu devět let vězení, pro Kratochvílovou deset

Ve druhém kole kauzy zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství ve středu státní zástupce znovu navrhl odnětí svobody i citelné peněžité tresty jak pro bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, tak pro někdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou a šéfa České unie sportu Miroslava Janstu (ČUS). Pro Peltu opětovně žádá devět let vězení a zaplacení pětadvaceti milionů korun, pro Kratochvílovou deset let za mřížemi a zaplacení šesti milionů, pro Janstu pět let vězení a dvoumilionový peněžitý trest.
29. 3. 2023|

Exministryně Valachová vypovídala před soudem. Odmítla, že by sama ovlivňovala rozdělování dotací

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je přesvědčena, že za jejího působení na ministerstvu školství byla pravidla pro rozdělování dotací transparentní, a pokud nebylo s jejich rozdělováním vše v pořádku, bylo to tím, že je obžalovaní porušovali. Řekla to před soudem, kde figuruje jako svědkyně. Odmítla, že by vydávala jakékoli pokyny, jak by měly být sportovní dotace řešeny. V kauze čelí obžalobě z manipulací dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Ti vinu odmítají.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 20:05|

„Jen jsem žvanil.“ Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací z ministerstva školství. Řekl, že v policejních odposleších jen nezávazně „žvanil“. Zdůraznil, že s žádným žadatelem o dotaci nejednal a s žádným si nedohadoval protislužbu. Soud původně Peltovi uložil šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací a pětimilionový peněžitý trest. Odvolací senát ale verdikt zrušil, a proto se kauza řeší znovu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:11|

Padla obžaloba v případu manipulace zakázek Českých drah. Vyplul na povrch s odposlechy Rogoze

V případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách padla obžaloba. Státní zástupce Jan Scholle ji podal na sedm lidí a dvě firmy. Uvedl to v tiskové zprávě. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy loni v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz.
26. 1. 2023|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace zakázek ČD. Figuruje v něm bývalý fotbalový funkcionář Rogoz

Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách. České televizi to sdělil státní zástupce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz. Obviněným hrozí tresty od dvou do osmi let.
24. 10. 2022|

Vrchní soud zrušil rozsudek v případu sportovních dotací

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v případu údajných manipulací se sportovními dotacemi kvůli nejasnému popisu skutku, pochybnostem o způsobené škodě, ale i kvůli zprošťující části rozsudku. V případu je obžalován mimo jiné bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Oba už v minulosti vinu odmítli. Městský soud v Praze loni v listopadu Peltu za zmanipulování dotací nepravomocně poslal na šest let do vězení, Kratochvílovou potrestal 6,5 lety.
19. 10. 2022|

Vrchní soud zrušil rozsudek nad Peltou a Kratochvílovou v kauze sportovních dotací

Pražský vrchní soud podle informací ČT zrušil odsuzující verdikt nad bývalým šéfem české fotbalové asociace (FAČR) Miroslavem Peltou a někdejší náměstkyní z ministerstva školství Simonou Kratochvílovou. Na Twitteru to následně potvrdilo i Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze. Odsouzeni byli za manipulace se sportovními dotacemi. Případ se tak vrátí k Městskému soudu v Praze.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 14:31|

Policie navrhla obžalovat Berbra a dalších 20 lidí v kauze Šváb

Policie navrhla obžalovat 21 lidí a jednu právnickou osobu v kauze ovlivňování výsledků fotbalových utkání. Jednomu z hlavních podezřelých hrozí až 12 let vězení. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V případu, který se týká také vyvádění peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu, čelí obvinění i bývalý místopředseda Fotbalové asociace (FAČR) Roman Berbr.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 11:00|