TÉMA

Jatka

Dřív to byl hobbymarket, teď je tam komunitní prostor, který má jít k zemi. V Ostravě se rozhořel spor o Bauhaus

Ze zaniklého nákupního centra se v Ostravě před šesti lety stal galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš srovnání. Jenže na konci června má o objekt, který provozuje sousední galerie PLATO, město přijít. Budova není v dobrém stavu, připouští sama galerie. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná – a podle všeho nemá náhradu. Podle některých umělců by tak měl zůstat funkční do doby výsledků urbanistické soutěže. Část zástupců města oponuje, že objekt měl být vždy jen provizorním útočištěm umělecké scény.
24. 2. 2024|

Za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích hrozí obviněným až tři roky vězení

Kvůli hrubému zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku policie obvinila tři lidi z trestného činu týrání. Případem se policie začala zabývat minulý rok na základě zveřejněných záběrů. Na těch do zvířat zaměstnanci jatek kopou, dávají jim elektrošoky a radí se, jak sešlápnout seleti hlavu. Hrozí jim až tříleté vězení.
9. 11. 2023|

Veterináři podají trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích kvůli podezření z týrání zvířat

Státní veterinární správa podá trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích na Znojemsku kvůli podezření z páchání trestného činu týrání zvířat. Reagovala tak na záběry aktivistů ze spolku Zvířata nejíme z minulého týdne, na kterých zaměstnanci jatek při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopali, dávali jim elektrošoky a radili si, jak seleti šlápnout na hlavu.
6. 6. 2022|

Veterináři se zabývají chováním zaměstnanců jatek v Hraběticích. Aktivisté zachytili hrubé zacházení se zvířaty

Státní veterinární správa (SVS) se začala zabývat hrubým zacházením zaměstnanců jatek v Hraběticích na Znojemsku se zvířaty. Aktivisté ze spolku Zvířata nejíme zveřejnili záběry z jatek, na nichž zaměstnanci při vykládce zvířat z nákladních aut do prasat či krav kopou, dávají jim elektrošoky, prasata vypadávají z auta na rampu a jeden ze zaměstnanců radí druhému, jak má seleti šlápnout na hlavu.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 15:06|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|

Policie zadržela a odvezla asi dvacet aktivistů, kteří ráno zablokovali jatka v Mirovicích

Policie v úterý dopoledne odpoutala z řetězů protestující před jatky v Mirovicích na Písecku. Aktivisté podle policistů nevyslyšeli opakované výzvy k opuštění prostoru. Zhruba dvacítku účastníků akce odvezla policejní auta, zákrok se obešel bez zranění. Skupina hlásící se k hnutí za osvobození zvířat se ráno přivázala ke vchodu do jatek, chtěla tím bránit provozu areálu.
31. 8. 2021|

Polští zemědělci vyšli do ulic. Bojují za vývoz halal masa a hrozí, že vládu smetou

Ve Varšavě v úterý několik tisíc rolníků demonstrovalo proti novému zákonu na ochranu zvířat, který zakazuje chov kvůli kožešinám a vývoz masa upraveného podle náboženských předpisů, známých jako košer a halal. Zemědělci se obávají, že novela postihne jejich příjmy.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 20:01|

Německý soud zrušil karanténu okresu, kde se šíří covid-19. Úřady měly podle něj dost času na cílená opatření

Plošnou karanténu německého okresu Gütersloh zrušil soud. Uzavírku úřady vyhlásily kvůli šíření covidu-19 mezi zaměstnanci jatek ve Rhedě-Wiedenbrücku. Podle soudu bylo opatření, které dopadlo asi na sto tisíc lidí, nepřiměřené.
6. 7. 2020|

Spojeným státům hrozí nedostatek masa. Jateční provozy se potýkají s koronavirem

Spojené státy už překročily hranici milionu zjištěných případů nákazy koronavirem. Obavy vzbuzují vynucené odstávky potravinářských firem. Kvůli šíření nákazy v jatečních závodech hrozí na trhu nedostatek masa, uvádí zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.
29. 4. 2020|

Začala dlouho plánovaná přestavba historických jatek v centru Ostravy. Změní se v galerii

V Ostravě začíná přestavba historické budovy někdejších jatek, která se promění v galerii moderního umění. Stavba za dvě sta šest milionů korun má být hotova do konce příštího roku. Památkově chráněný komplex budov v centru Ostravy chátral už od počátku 90. let.
16. 4. 2020|

Jatka, odkud bylo video s kopáním do zvířat, čeká přísnější dozor. Kárný postih dopadá na veterináře

Na jatkách ve Všeticích na Benešovsku, u kterých podali veterináři po zveřejnění videa s kopáním do zvířat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli týrání zvířat, chtějí inspektoři do budoucna dělat častěji kontroly vykládky zvířat. Středočeským veterinářům pak budou uložená kárná opatření, řekl v pátek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zda půjde o písemné důtky nebo o vážnější opatření, ale zatím nesdělil.
25. 10. 2019|

Velká kontrola jatek: Veterináři našli pochybení v devíti procentech letošních případů, zaměřili se na pohodu zvířat

V reakci na možné týrání zvířat na jatkách ve středočeských Všeticích proběhla velká kontrola jatek, kterou nařídil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Veterináři zkontrolovali v uplynulém týdnu zhruba 90 procent z 207 českých jatek, kde se porážejí velká hospodářská zvířata. Při kontrolách, které se týkaly i dokumentace z letošního roku, zjistili pochybení v pohodě zvířat v devíti procentech případů (v průběhu letošního roku), oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
22. 10. 2019|

Video z jatek ve Všeticích ukazuje kopání do zvířat. Firmu prověří veterináři

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) čeká do týdne sdělení ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda o výsledcích kontrol a přijatých opatření kvůli videu, kde je vidět kopání do zvířat na jatkách ve Všeticích. Chování zachycené na záběrech odsoudil a zopakoval, že stát chystá kontrolu všech jatek v Česku.
16. 10. 2019|

Králíci při porážce nebyli dostatečně omráčení, jatkám hrozí milionová pokuta

Králíci z jatek Rabbit na Plzeňsku nebyli před porážkou dostatečně omráčeni, někteří tedy byli při vědomí. ČT to potvrdila Státní veterinární správa (SVS). Jatka tak podle ní porušila zákon na ochranu zvířat proti týrání. Řezníci navíc neměli potřebnou kvalifikaci. Jatkám hrozí pokuta až milion a půl.
13. 5. 2019|

Polská jatka budou sledovat kamery. Maso zadržené v Praze neobsahovalo antibiotika ani bakterie

Polská jatka budou sledovat kamery, změna bude schválena do konce března, řekl českému ministrovi zemědělství Miroslavovi Tomanovi (za ČSSD) jeho polský protějšek Krzysztof Ardanowski. Dozor na jatkách bude jen státní, skončí tak praxe, kdy mohli státní veterinární inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře. Čeští veterináři mezitím pro Českou televizi uvedli, že při testech polského masa zadrženého v Praze se nenašly antibiotika ani nebezpečné bakterie, testovat se bude ještě salmonela.
5. 2. 2019Aktualizováno5. 2. 2019, 14:45|