Spojeným státům hrozí nedostatek masa. Jateční provozy se potýkají s koronavirem

Události: Koronavirus v USA (zdroj: ČT24)

Spojené státy už překročily hranici milionu zjištěných případů nákazy koronavirem. Obavy vzbuzují vynucené odstávky potravinářských firem. Kvůli šíření nákazy v jatečních závodech hrozí na trhu nedostatek masa, uvádí zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Vepři zůstávají na farmě, jatka na neurčito zavřela. Mezi pracovníky se šířil koronavirus. Poslední týdny se zaměstnanci báli nemoci, teď jsou doma a bojí se, jak zaplatit účty. „Musím živit rodinu. Samozřejmě, že se vrátím do práce,“ řekl zaměstnanec dotyčné potravinářské společnosti Ernest Latiker.

Odstavených je kvůli koronaviru už několik podobných závodů. Farmáři museli utratit dva miliony kuřat, protože je neměl kdo zpracovat. Chovatel vepřů Mike Patterson má obavu, aby stejný osud nepotkal i jeho vepře. „Pokud nedám vepře pryč, nebude místo pro odstavená selata, pro prasnice. Bude tady přehršel zvířat“.

Velké potravinářské firmy musí kvůli koronaviru zavírat podniky po celé zemi. Teď varují, že vepřového, drůbežího i hovězího masa může být na americkém trhu brzy nedostatek.

Lékaři v New Yorku
Zdroj: Caitlin Ochs/Reuters

Zprávy o problémech v zásobování přicházejí ve chvíli, kdy mnoho amerických států plánuje znovu nastartovat ekonomiku a umožnit otevření už více než měsíc zavřených restaurací.

Nejhůře zasažený stát New York hlásí klesající počet nových případů i obětí. Guvernér Andrew Cuomo plánuje současná opatření prodloužit i po 15. květnu, ale ne všude. „V některých částech státu, některých regionech, můžeme ta opatření po 15. květnu uvolnit,“ uvedl.

Prezident USA Donald Trump obviňuje Peking, že mohl zabránit rozšíření koronaviru a předejít mnoha obětem. „Jak asi víte, vedeme velmi závažné vyšetřování. S Čínou nejsme spokojeni. Vůbec se nám nelíbí celá ta situace,“ řekl Trump americkým novinářům. USA podle něj zváží, zda nebudou od Číny vyžadovat odškodnění.

„Finanční ztráty už teď Spojené státy počítají v bilionech dolarů,“ uvádí Miřejovský a dodává, že příklad farmářů ukazuje, že nejspíše budou dál strmě růst.