TÉMA

Žďár nad Sázavou

Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat

Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|

Policisté se skládají na kolegu z Vysočiny, který vážně onemocněl

Policista Lukáš Zíta onemocněl amyotrofickou laterální sklerózou, která způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy. Kolegové rozjeli veřejnou sbírku na pomoc jeho rodině –⁠ manželce a třem dětem. Podle lékařů je důležité i zachování práce.
21. 11. 2023|

Zabavené padělky módního oblečení pomáhají chlapcům z výchovného ústavu

Oblečení zabavené na tržnicích při kontrolách padělaných módních značek pomáhá chlapcům z výchovného ústavu ve Žďáru nad Sázavou. Zástupci České obchodní inspekce jim předali dalších 120 kusů oblečení a obuvi zajištěných v Jihočeském kraji a na Vysočině. Klientům ústavu to pomáhá řešit často obtížnou životní situaci.
31. 10. 2023|

S nedostatkem vody se potýkají farmáři i rekreační oblasti. Někde obnovují déle nepoužívané zdroje

Sucho se v jihozápadní oblasti Česka po deštích zmírnilo, přesto zůstává problémem pro Vysočinu či Jihočeský kraj. Od Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou vysílala ČT celé úterý další díl letního seriálu Sečteno. Praxe ukazuje, že nedostatek vody neovlivňuje jen farmáře, ale třeba také část obcí, které jsou nucené začít znovu využívat dříve zrušené vodní zdroje. Nedostatek vláhy dělá starosti rovněž lesníkům.
1. 8. 2023|

Ve Žďáru nad Sázavou začala oprava mostu. Řidiči musejí na objízdnou trasu

Ve Žďáru nad Sázavou je od pondělka zavřený most ve frekventované Strojírenské ulici. Kvůli opravě po něm auta nemohou projíždět až do listopadu. Město za práce zaplatí téměř dvanáct milionů korun včetně DPH.
3. 7. 2023|

Návrat vlaků do starých kolejí urychlí cestování Praha–Brno. Trasu ujedou o 20 minut rychleji

Dálkové vlaky směřující z Prahy do Brna a dále do Vídně či Bratislavy se vracejí na trať přes Českou Třebovou. Je to dobrá zpráva pro cestující, kteří chtějí jezdit co možná nejrychleji po kolejích mezi dvěma největšími městy v republice, protože se cestovní doba výrazně zkracuje. Radost mohou mít také obyvatelé Pardubic a České Třebové, protože jim významně přibývá spojů jak do Prahy, tak i do Brna. O něco horší spojení s oběma městy mají nyní cestující z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou, kde zastavovala část dálkových vlaků, které se nyní vracejí na rychlejší trasu, a také z Kolína.
1. 7. 2023|

Stejní blázni jako já, řekl by si prý Santini o stavitelích kartonové věže. Vydržela jeden den

Letos uplyne tři sta let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Jednoho z nejznámějších barokních architektů z Čech připomnělo dočasné monumentální dílo, které vzniklo na zámku Ždár nad Sázavou. Věž postavili místní obyvatelé z kartonových krabic pod vedením francouzského designéra Oliviera Grosseteta.
27. 6. 2023|

Před školou ve Žďáru se ve všední dny krátce omezuje vjezd. Ohlasy rodičů jsou pozitivní, někteří řidiči jsou proti

Ve Žďáru nad Sázavou zavedli novinku v dopravě – vyhradili ulici školákům. Vždy ráno před začátkem výuky do ní po dobu tři čtvrtě hodiny nesmí zajíždět žádná vozidla. Město vytvořilo pro rodiče, kteří děti vozí do školy, jen vzdálenější krátkodobá parkovací místa. Z těch žáci bezpečně do školy dojdou pěšky. Mezi rodiči projekt sklízí úspěch, majitelé firem v okolí ale s takovým omezením nesouhlasí.
2. 6. 2023|

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v referendu podpořili stavbu větrníků

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v pátečním místním referendu podpořili pokračování jednání o stavbě větrných elektráren na území obce. Se záměrem na vybudování tří větrníků přišel soukromý investor, obci za to nabízí finanční příspěvky. Se stavbou elektráren vyslovilo souhlas 86 lidí, tedy 54 procent, proti bylo 71 hlasů. Odevzdáno bylo 158 hlasovacích lístků, jeden byl neplatný.
19. 5. 2023|

Na dálnici D1 na Žďársku havarovala dvě auta. Zranili se dva lidé

Dálnice D1 ve směru na Prahu byla v pátek na Žďársku krátce uzavřená kvůli nehodě na 129. kilometru. Podle policejní mluvčí Jany Kroutilové havarovala dvě osobní auta. Provoz jedním pruhem byl obnovený okolo 14:20. Při nehodě se zranili dva lidé.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 14:50|

Uchazeči o studium na gymnáziích v Praze musí mít často o desítky bodů víc než jinde v Česku

Přes vyšší nabídku gymnázií v Praze v porovnání s jinými částmi Česka musí uchazeči o studium v hlavním městě pro přijetí získat zpravidla víc bodů než jejich vrstevníci v krajích. Zájemci o čtyřleté studium potřebují k přijetí v metropoli u jednotných přijímacích zkoušek většinou alespoň kolem 80 bodů, naproti tomu v krajích stačí někdy až o desítky bodů méně, vyplývá z informací na webech škol. Mnozí odborníci na vzdělávání upozorňují, že šance na úspěch u jednotných přijímacích zkoušek ovlivňují placené přípravné kurzy.
4. 5. 2023|

Loni ubylo lidí v exekuci, řízení i nezletilých dlužníků. Pomohla nová pravidla pro malé dluhy

V Česku loni oproti předloňsku ubylo lidí v exekuci i exekučních řízení. Minulý rok ji mělo 666 420 lidí, tedy o 31 608 méně než v roce 2021. Exekucí bylo zhruba 4,1 milionu, což představuje meziročně pokles o přibližně 324 tisíc řízení. K příznivému vývoji přispěla zejména legislativní změna, která umožnila zastavování takzvaných bagatelních exekucí, tedy vymáhání menších dlužných částek. Na středeční tiskové konferenci aktuální data představilo vedení Exekutorské komory. Odborníci ve vysílání ČT24 upozorňují, že v Česku je kvůli zákonnému rámci stále těžké se z dluhů dostat.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 13:53|

Kvůli dešťům se v sobotu zvedly hladiny řek na jihu Čech a Vysočině

Hladina Moravské Dyje v Janově na Jindřichohradecku byla kolem dopoledne na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Na Vysočině byly na druhém stupni Svratka a Jihlava. Žádné škody na majetku ale zatím nikdo nenahlásil. Většina toků se rozlila na okolní takzvané záplavové louky.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 19:18|

Na památkách začíná turistická sezona. V novém se představí Karlštejn nebo Kunětická hora

Se začátkem dubna se tradičně v Česku otevírají brány památek. Kromě stovky státních hradů, zámků a dalších objektů včetně industriálních a technických památek přivítají návštěvníky také památky soukromé, k nimž patří například šlechtická sídla, často v rukou potomků bývalých majitelů.
1. 4. 2023|

Déšť a tání sněhu zvedly hladiny toků na desítce míst na první povodňový stupeň

Kvůli dešti a tání sněhu vystoupaly toky v podhorských oblastech na desítce míst na první povodňový stupeň bdělosti, na Labi ve Vestřevi poblíž Hostinného přechodně i na druhý stupeň pohotovosti. Hladiny už kulminovaly, mírně klesají, nebo mají setrvalý stav, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19. 2. 2023|

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|

Žďár nad Sázavou bojuje s nevkusnou reklamou, v ulicích smí být vidět jen modrá a bílá

Žďár nad Sázavou se rozhodl zútulnit město a zbavit se nevkusných barevných reklam. Nový komerční navigační systém povoluje jen modrou a bílou barvu. Vedení města chce jít majitelům budov příkladem, a tak z většiny městských objektů už barevná reklama zmizela.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Navrácení majetku rodu Kinských

V rámci restitučního zákona byl do původních rukou vrácen zámek ve Žďáru nad Sázavou a další objekty v okolních oblastech Vysočiny. Radoslav Kinský hovořil při té příležitosti o odpovědnosti, kterou správa takového majetku obnáší, a o budoucnosti tamního rybníkářství.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 11. 2022|

Ve Žďáru nad Sázavou i Havlíčkově Brodě se už politici domluvili na nových koalicích

Ve Žďáru nad Sázavou dohodl koalici vítězný Žďár – živé město (ŽŽM) s kandidátkou hnutí ANO a nezávislých, lidovci a kandidátkou SOS Žďár, která je složená z ČSSD a nezávislých. Místo starosty bude obhajovat Martin Mrkos (STAN), který vedl ŽŽM. Ve vedení radnice v Havlíčkově Brodě bude pokračovat hnutí ANO s ODS, TOP 09 a ČSSD, která měla tentokrát kandidátku nazvanou Pro Brod.
12. 10. 2022|

Obyvatelé Žďáru nad Sázavou si rozdělili 27 parcel. Týden kvůli nim čekali před radnicí

Radnice ve Žďáru nad Sázavou zaregistrovala zájemce o všech 27 parcel na stavbu řadových domů v ulici Vápenická. Před městským úřadem v Žižkově ulici kvůli tomu lidé čekali celý týden. Město totiž nabízí pozemky za pevně danou cenu 2357 korun na metr čtvereční bez daně. Úředníci zapsali také sedm náhradníků pro případ, že by si někteří evidovaní zájemci ještě koupi rozmysleli.
12. 9. 2022|

Lidé ve Žďáru nad Sázavou kempují před radnicí. Město slíbilo prodat parcely těm nejrychlejším

Už tři dny kempuje na dvacet lidí před radnicí ve Žďáru nad Sázavou. Důvodem je 27 parcel na rodinné domy, které město prodá za zvýhodněnou cenu těm nejrychlejším. Čekající si sepsali vlastní pravidla a ta dodržují. Město bude jimi vytvořený pořadník akceptovat. Zájemci ale musejí na místě vydržet do pondělí, v sedm ráno se rezervace začnou zapisovat.
7. 9. 2022|

Brněnský krajský soud potvrdil peněžitý trest za vydání a šíření knihy popírající holocaust

Krajský soud v Brně potvrdil peněžitý trest pro vydavatelství Bodyart Press a jeho jednatelku Hedviku Fiksovou za vydání a šíření knihy Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů, která popírá holocaust. Podle rozsudku soudu ve Žďáru nad Sázavou se tím vydavatelství i jeho jednatelka dopustily přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Krajský soud rozsudek potvrdil a odvolání zamítl. Fiksová má zaplatit patnáct tisíc, vydavatelství 45 tisíc korun.
14. 6. 2022|

Kvůli zvýšeným cenám paliv roste zájem o komunitní energetiku. V Praze projekt běží, další města je připravují

Téměř osm set domácností i společností se chce v Praze zapojit do sdílení elektřiny. České televizi to potvrdilo Pražské společenství obnovitelné energie (PSOE), které projekt sdílení zejména solární energie spustilo vloni v listopadu. Od té doby celkový počet zájemců mezi soukromými výrobci roste. Zvýšený zájem o komunitní energetiku kromě Prahy projevují i jiná města. Důvodem nárůstu jsou rostoucí ceny energií i válka na Ukrajině.
5. 5. 2022|

Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 19:49|