TÉMA

Tenis

Šéf českého tenisu Kaderka zůstává ve vazbě, soud zamítl jeho stížnost

Prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka zůstane ve vazbě, kde je od konce února kvůli tomu, aby případně nemohl ovlivňovat svědky v kauze podvodů se sportovními dotacemi. Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl Kaderkovu stížnost, oznámil funkcionářův advokát Michal Sýkora před pankráckou věznicí, kam si přijel ověřit, zda jeho klient nebude propuštěn na svobodu.
11. 4. 2024|

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
27. 3. 2024|

Reportéři ČT: Tenisovému svazu chybí na účtech desítky milionů. Sportovce to může ohrožovat

Český tenisový svaz se nachází ve finančních potížích. Národní sportovní agentura (NSA) rozhodla, že kvůli porušení zákona musejí tenisté vrátit bezmála 30 milionů korun ze státní dotace, kterou obdrželi v roce 2021. Jak ale zjistili Reportéři ČT, tenisový svaz, jehož prezident Ivo Kaderka je od konce února vazebně stíhaný za úvěrový podvod, na svých účtech peníze nemá. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 22:23|

NSA odhalila nedostatky v hospodaření tenisového svazu, vyzve ho k vrácení části peněz

Národní sportovní agentura (NSA) odhalila při kontrole vážné nedostatky v hospodaření Českého tenisového svazu s prostředky ze státního rozpočtu. Prozatímní vedení svazu pověřila nápravou, s organizací zahájí správní řízení a vyzve ji k navrácení části dotace. NSA o tom informovala na svém webu.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 15:20|

Prezident tenisového svazu Kaderka jde do vazby. Soud do ní poslal i spoluobviněného Flégla

Prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderku poslal soud do vazby. Skončil v ní i další tenisový funkcionář Vojtěch Flégl. Oba jsou mezi obviněnými v kauze údajného zneužití státních dotací na podporu sportu. Soud u obou mužů rozhodl o vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Kaderka podle státního zástupce Ondřeje Trčky vinu popřel a proti vazbě podal stížnost. Vinu popírá i Flégl, s advokátem si však ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti. Kaderkovi i Fléglovi hrozí až desetileté vězení.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:33|

Policisté po razii na tenisovém svazu obvinili pět lidí a pět firem z dotačního podvodu

Deseti obviněními skončil zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Českého tenisového svazu. Nejprve podle dozorujícího státního zástupce Ondřeje Trčky obvinili čtyři fyzické a čtyři právnické osoby kvůli dotačnímu podvodu a zjednání výhody v souvislosti se státními dotacemi pro tenisový svaz, později ale žalobce informoval o obvinění další jedné fyzické a jedné právnické osoby. Podle Radiožurnálu se případ týká Vojtěcha Flégla, člena dozorčí rady a blízkého spolupracovníka prezidenta svazu Ivo Kaderky. Radiožurnál a také Deník N uvedly, že je mezi obviněnými i sám Kaderka. Policisté přišli i do Svazu lyžařů a podle webu Seznam Zprávy do Národní sportovní agentury. V lyžařském svazu podle jeho mluvčího nikoho neobvinili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 22:51|

Dva ruští tenisté mohou hrát turnaj v Liberci, policie je nevyhostí

Policie nezjistila při pobytové kontrole žádné pochybení, a tak se nechystá vyhostit dva ruské tenisty, kteří se účastní challengeru v Liberci. Oba hráči jsou v zemi v souladu s českými právními předpisy. České orgány minulý týden naopak do země nevpustily jednu z Rusek, která se měla účastnit turnaje WTA na pražské Spartě.
31. 7. 2023|

Na tenisovém turnaji v Liberci startují dva Rusové. Policie je může vyhostit

Zatímco tenisový turnaj WTA v Praze začal bez hráček z Ruska a Běloruska, kvalifikaci challengeru v Liberci v neděli rozehráli ruští tenisté Kirill Kivatcev a Děnis Klok. Ředitel turnaje Tomáš Trsek pro iDNES.cz uvedl, že pořadatelé po sobotním rozlosování informovali Národní sportovní agenturu a v současnosti spolupracují s cizineckou policií.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 19:52|

Policie do Česka nepustila ruskou tenistku mířící na turnaj

Cizinecká policie ve čtvrtek večer na ruzyňském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka na nadcházející turnaj WTA na Spartě. Hráčka už opustila Prahu, její jméno v pátek pořadatelé novinářům nesdělili. Organizátoři informovali o situaci prostřednictvím WTA všechny ostatní ruské a běloruské účastnice a nepředpokládají, že by se některá z nich turnaje zúčastnila. V Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu platí zákaz startu ruských a běloruských sportovců.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 22:51|

Jestli Česku záleží na životech, ruské a běloruské tenistky v Praze hrát nesmějí, říká Hašek

Do tenisového turnaje WTA v Praze se přihlásily sportovkyně z Ruska a Běloruska. Podle vládního nařízení ale sportovci nesmějí v Česku tyto dvě země reprezentovat. Hráčky by tak mohly na turnaji vystoupit pod neutrální vlajkou. To odmítá bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, poukazuje na to, že jsou to stále občanky své země, reprezentují ji a dělají reklamu na její činy. „Pokud na něco děláte reklamu, tak to samozřejmě eskalujete,“ upozornil v 90' ČT24. Pokud podle něj Česko nechá na turnaji tyto sportovkyně hrát, zemře kvůli tomu spousta lidí.
27. 7. 2023|

Finále se nehraje, ale vyhrává, říká Strýcová k triumfu ve Wimbledonu

„Snažila jsem se užít si to, ale finále se nehraje, ale vyhrává,“ řekla česká tenistka Barbora Strýcová k nedělnímu triumfu ve wimbledonské čtyřhře. Na kurty se přitom po mateřské pauze vrátila letos v dubnu jen v rámci rozlučkového turné. I přes výhru na slavném turnaji však nadále počítá s koncem kariéry až po US Open, které se bude v New Yorku hrát na přelomu srpna a září.
18. 7. 2023|

Budu se dál snažit co nejlépe reprezentovat svou vlast, řekla Navrátilová po převzetí senátní medaile

Martina Navrátilová převzala stříbrnou medaili předsedy Senátu – ocenění udělované druhým nejvyšším ústavním činitelem osobnostem českým i světovým. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zdůraznil, že je to vyznamenání nejen za sportovní výkony mnohonásobné grandslamové vítězky, ale také za její osobní postoje. Ačkoli Navrátilová po převzetí vyznamenání žertovala, že je zvyklá na zlaté medaile, ujistila, že si ocenění váží.
13. 6. 2023|

Djokovič odletěl z Austrálie, prohrál soud o zrušené vízum

První tenista světa Novak Djokovič odletěl po prohraném soudu o zrušené vízum z Melbourne. Informoval o tom australský ministr pro imigraci Alex Hawke. Djokovič tak nebude obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Srbský tenista už dříve uvedl, že ho rozsudek zklamal, ale že ho respektuje. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovičovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 13:49|

Djokovič je znovu v detenčním zařízení, sdělili jeho advokáti

Srbský tenista Novak Djokovič je znovu v australském detenčním zařízení, sdělili podle agentury AFP jeho advokáti. Australská vláda se obává, že přítomnost hráče, který není očkován proti covidu-19, může v zemi podpořit antivaxerské nálady. Australský federální soud rozhodl, že slyšení ve věci Djokovičova případu bude v neděli v 9:30 australského času, tedy v půl dvanácté v noci českého.
15. 1. 2022|

Australský soud bude případ Djokoviče řešit v neděli, tenista musí znovu do detence

Až den před startem Australian Open se může rozhodnout o osudu Novaka Djokoviče v Melbourne. První tenista světového žebříčku musí v sobotu ráno na výslech k imigračním úředníkům a poté nastoupit do detenčního zařízení. Federální soud bude o jeho již podruhé odebraném australském vízu, uděleném na základě výjimky z povinného očkování proti koronaviru, rozhodovat v neděli v 10:00 australského času, tedy o půlnoci českého.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 20:05|

Djokovičův test na koronavirus mohl být zmanipulovaný, píše Spiegel

Pozitivní test na koronavirus, který umožnil srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi přicestovat do Austrálie na první grandslam sezony, může být zmanipulovaný, upozornil web německého magazínu Der Spiegel. Při kontrole daného QR kódu se redaktorům nejprve test ukázal jako negativní. Navíc existuje podezření, že test není ze 16. prosince, jak tvrdí Djokovič, ale o deset dnů novější. Soud tenistovi obnovil vízum, o jeho dalším setrvání v Austrálii ale rozhoduje tamní ministr pro migraci.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 17:35|

Soudce obnovil Djokovičovi australské vízum. Australian Open ještě jisté nemá

Srbský tenista Novak Djokovič uspěl u soudu s odvoláním proti deportaci, kterou mu nařídily australské úřady po zrušení jeho víz kvůli zpochybnění schválené výjimky z očkování proti koronaviru. Soudce Anthony Kelly víza světové jedničky obnovil. Djokovič dostal zpátky pas a může definitivně opustit detenční hotel, kde byl od čtvrtka uzavřen. Víza mu ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke a zabránit mu tím v obhajobě titulu na Australian Open, které začne za týden. Své rozhodnutí nechává ministr na později. Djokovič ujistil, že je připravený úvodní grandslam sezony hrát. Na Twitteru sdílel fotografii z areálu.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 15:57|

Djokovič musí opustit Austrálii. Tamní úřady mu před prvním grandslamem sezony zrušily vízum

Velký politický spor se strhnul o výjimku z povinného očkování proti covidu pro tenisovou světovou jedničku Novaka Djokoviče. Srbský hráč se díky ní měl zúčastnit prestižního turnaje v Melbourne. Tenista ale měl potíže hned po přistání v Melbourne. Kvůli problémům s vízy uvázl na letišti. Později mu australské úřady zcela odepřely vstup do země a podle informací listu The Age musí ještě během čtvrtka odcestovat.
5. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 05:44|

„Nikdy jsem neřekla, že mě někdo sexuálně napadl.“ Čínská tenistka Pcheng Šuaj popřela vlastní obvinění

Čínská tenistka Pcheng Šuaj popřela sexuální napadení významným komunistickým funkcionářem. Kauza bývalé světové jedničky ve čtyřhře ze začátku listopadu přitom vyvolala obavy sportovců či politiků o její bezpečnost a přiměla Ženskou tenisovou asociaci (WTA) k pozastavení turnajů plánovaných do Číny a Hongkongu. Její nynější vyjádření ale vyvolalo u WTA pochyby.
20. 12. 2021|

Svět se ptá, kde je čínská tenistka, která napsala o sexuálním útoku komunistického funkcionáře

Sportovní svět řeší případ nezvěstné tenistky Pcheng Šuaj. Čínská vítězka dvou grandslamů zmizela z veřejnosti poté, co obvinila vysoce postaveného funkcionáře ze sexuálního útoku. Reakci už připravuje ženská tenisová organizace. Ve hře je i diplomatický bojkot nadcházejících zimních olympijských her.
19. 11. 2021|

Žondra odsouzený za napadení tenistky Kvitové si stěžuje u Ústavního soudu

Radim Žondra, který byl odsouzen za napadení tenistky Petry Kvitové, podal ústavní stížnost.  Informaci potvrdila ČTK mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Žondra si odpykává jedenáctiletý trest vězení. Stížnost podal v říjnu, jako soudce zpravodaj se jí zabývá Jaromír Jirsa, zatím o ní není rozhodnuto.
18. 11. 2020|

Tip z iVysílání: Kdo s koho? Borg a McEnroe si slavný zápas zopakovali ve filmu

V roce 1980 se ve Wimbledonu hrál zápas, který se zapsal do dějin bílého sportu a změnil i životy soupeřů. Tenisový mač Borg/McEnroe si ve stejnojmenném švédském filmu zopakovali v roce 2017 herci Sverrir Gudnason a Shia LaBeouf. V iVysílání ho lze zhlédnout do 6. června.
4. 6. 2020|

Dům pro seniory místo kurtů? Plán na stavbu kritizuje petice i opozice

Radniční opozice i občanská petice kritizují stavbu domu pro seniory a lidi trpící demencí na pražských Vinohradech. Ten má vzniknout na místě tenisových kurtů u Riegrových sadů. Kritikům se nelíbí, že Praha 2 zbourá kvůli stolůžkovému domu historické sportoviště a pokácí vzrostlé stromy. Podle vedení radnice jde o jediné možné místo na Praze 2 vhodné ke stavbě podobného zařízení.
30. 11. 2019|

Obhájkyni Žondry se nelíbí způsob úterního výslechu Kvitové a stěžuje si na podjatost soudu

V případu napadení tenistky Petry Kvitové vznesla obhajoba námitku na podjatost senátu Krajského soudu v Brně. Podle obhájkyně soud v úterý nerozhodl veřejně o tom, jak bude Kvitová vypovídat. Senát následně rozhodl, že podjatý není. Obhajoba proti tomu podá stížnost, kterou bude řešit olomoucký vrchní soud. Z činu je obžalován třiatřicetiletý Radim Žondra, jenž ale vinu popírá. Muži za vydírání a porušování domovní svobody hrozí v případě uznání viny až 12 let vězení.
6. 2. 2019|