Finále se nehraje, ale vyhrává, říká Strýcová k triumfu ve Wimbledonu

Události, komentáře: Druhý titul z Wimbledonu pro Barboru Strýcovou (zdroj: ČT24)

„Snažila jsem se užít si to, ale finále se nehraje, ale vyhrává,“ řekla česká tenistka Barbora Strýcová k nedělnímu triumfu ve wimbledonské čtyřhře. Na kurty se přitom po mateřské pauze vrátila letos v dubnu jen v rámci rozlučkového turné. I přes výhru na slavném turnaji však nadále počítá s koncem kariéry až po US Open, které se bude v New Yorku hrát na přelomu srpna a září.

„Nervy hrozně pracovaly,“ řekla Strýcová k finálovému zápasu. „Ale je pravda, že po pár gamech začátku toho zápasu to ze mě spadlo. A pak už jsem fakt byla hodně soustředěná,“ dodala vzápětí. 

Finále se snažila si užít, ale „když jdete na kurt a jste už ve finále, tak prostě to finále se nehraje, ale vyhrává a vám na tom záleží ještě o trošku více“. 

Vítězství si velice cení, triumf ve Wimbledonu přirovnává k situaci, kdy herec získá Oscara. Zdůraznila, že je to unikátní turnaj, který velice respektuje a kde zažila neuvěřitelné chvíle. 

Strýcová také zmínila, že jí během cesty turnajem pomáhaly vzkazy fanoušků: „Pomáhají mi, motivace od nich tam je.“ 

Rivalita mezi tenistkami

Letošní ročník Wimbledonu byl pro český tenis zvlášť úspěšný. Markéta Vondroušová zvítězila ve dvouhře, Barbora Strýcová vyhrála spolu s Tchajwankou Sie Šu-wej čtyřhru, Alena Kovačková a Laura Samsonová ovládly čtyřhru juniorek a juniorský debl pak Jakub Filip (s Italem Gabrielem Vulpittou). A až ve finále juniorské dvouhry našla přemožitelku Nikola Bartůňková. 

„Je úžasné, že nová generace nastupuje a že tenis jde pořád dopředu a pořád tam hráčky jsou, ať už v juniorech, či seniorech,“ komentuje to Strýcová. 

Vítězství Vondroušové ve finále ji nepřekvapilo, sledovala ji už v předchozích zápasech. „Hrála dobře, myslím, že si i věřila. Je to obrovský úspěch.“

Sama nemá přesnou odpověď na to, proč je výrazný rozdíl mezi výsledky českých tenistek a českých tenistů. „Možná se my, holky, motivujeme, že jedna chce být taky tak dobrá jako ta druhá, a motivace je tam obrovská.“ Připomněla však také nástup Jiřího Lehečky. Ten ve Wimbledonu pro zranění odstoupil z osmifinále a na Australian Open se dostal až do čtvrtfinále. „Má výborně našlápnuto,“ věří Strýcová.

Důvodem k návratu byl i syn

Ani vítěžství ve Wimbledonu nezměnilo plány Strýcové ukončit letos kariéru. „Jsem rozhodnutá, nerozmyslela jsem si to,“ tvrdí. 

Chystá se tak ještě na turnaje v Praze a na US Open. „Vyhrát Wimbledon je úžasné, ale pak obejmout toho malého a jít si k němu večer lehnout, je pocit nejhezčí a nejkrásnější.“ Právě syn Vincent, který se Strýcové narodil v roce 2021, byl pro ni důvodem k návratu na letošní Wimbledon. „Chtěla jsem, aby to zažil. Asi to úplně nevnímá, ale vzpomínky mít bude, a to je pro mě strašně důležité.“

Do budoucna by chtěla, aby také její syn hrál tenis, i když třeba ne profesionálně. „Ale chci, aby se ho naučil a abychom si jednou spolu zahráli,“ uzavřela tenistka rozhovor pro ČT.