TÉMA

Minneapolis

Poslední expolicista odsouzený v případu George Floyda dostal skoro pětileté vězení

Poslednímu bývalému minneapoliskému policistovi odsouzenému v souvislosti se smrtí neozbrojeného Afroameričana George Floyda byl vyměřen trest čtyř let a devíti měsíců odnětí svobody. Informuje o tom agentura AP. Expolicista Tou Thao byl v květnu shledán vinným z napomáhání zabití Floyda v roce 2020.
7. 8. 2023|

Soud poslal na tři a půl roku za mříže policistu za nápomoc při zabití Floyda

Obvodní soud v americkém Minneapolisu v pátek poslal na 3,5 roku do vězení bývalého policistu Alexandera Kuenga za napomáhání při smrtícím zásahu proti neozbrojenému Afroameričanovi Georgi Floydovi v roce 2020. Uvedla to agentura Reuters. Floydova smrt vyvolala v USA rozsáhlé protesty.
9. 12. 2022|

Expolicista Chauvin dostal v případu George Floyda přes dvacet let vězení

Bývalý policista Derek Chauvin z Minneapolisu byl na základě federální žaloby za porušení občanských práv George Floyda odsouzen ke dvaceti letům a pěti měsícům vězení, informovaly tiskové agentury. Floydova smrt vyvolala před dvěma lety masové demonstrace, na nichž lidé ve Spojených státech i v řadě evropských měst protestovali proti rasismu a policejnímu násilí.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 23:04|

Expolicistka z Minneapolis, která si spletla pistoli s taserem, dostala dvouletý trest

Bývalá americká policistka Kimberly Potterová, která loni v dubnu v Minneapolisu zastřelila 20letého černocha Daunteho Wrighta při silniční kontrole, dostala dvouletý trest vězení. Potterová při zákroku omylem použila pistoli místo elektrického paralyzéru. Soudkyně Regina Chuová se rozhodla pro nižší trest, než který chtěla prokuratura a jaký za podobný zločin doporučují státní předpisy, a to vzhledem k polehčujícím okolnostem, informovala agentura AP. Wrightovi rodiče po rozsudku vyjádřili s délkou trestu hlasitý nesouhlas.
18. 2. 2022|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Pulitzerovu cenu získalo zpravodajství o pandemii i nepokojích po smrti George Floyda

Americkou Pulitzerovu cenu v pátek dostaly deník The New York Times za zpravodajství o koronavirové pandemii a list The Star Tribune kvůli svým reportážím z událostí po zabití Afroameričana George Floyda po zásahu bělošského policisty. Zvláštního ocenění se na virtuální ceremonii newyorské Kolumbijské univerzity dočkala osmnáctiletá Darnella Frazierová, jež zákrok policie natočila. Její video zveřejněné na internetu obletělo svět a vyvolalo hromadné protesty proti rasismu a policejní brutalitě v celých Spojených státech.
11. 6. 2021|

Obhájce amerického expolicisty Chauvina tvrdí, že soud byl nespravedlivý. Chce nový proces

Obhájce bývalého amerického policisty Dereka Chauvina v úterý požádal soud v Minneapolisu o nový proces pro svého klienta. Učinil tak zhruba dva týdny poté, co porota Chauvina shledala vinným z vraždy a zabití George Floyda. Obhájce expolicisty Eric Nelson podal u soudu několik návrhů s žádostí o nový proces, ve kterých uvedl, že dosavadní soud s jeho klientem nebyl spravedlivý, uvedla agentura Reuters.
5. 5. 2021|

Policie v Ohiu zastřelila mladou Afroameričanku, která se oháněla nožem

Policie ve městě Columbus v americkém státě Ohio v úterý zastřelila mladou Afroameričanku, která podle videa incidentu na ulici ohrožovala dva lidi nožem. Zásah podle agentury Reuters okamžitě vyvolal protesty, strážník, který dívku zastřelil, byl postaven mimo službu. Starosta Columbusu vyjádřil lítost nad smrtí mladého člověka, postup policie ale hájil.
21. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 00:03|

Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda, rozhodla porota v americkém Minneapolisu

Porota shledala expolicistu Dereka Chauvina vinným ve všech třech bodech žaloby v případě vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Ten zemřel loni v květnu poté, co mu Chauvin devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Případ vyvolal celosvětové protesty proti rasismu, násilí a debatu o rasismu a postupech policie v USA.
20. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 20:19|

Zemřel bývalý Carterův viceprezident Walter Mondale, bylo mu 93 let

Ve věku 93 let zemřel bývalý americký viceprezident Walter Mondale. Oznámily to v úterý tiskové agentury s odvoláním na rodinu zesnulého politika. Mondale podle pozůstalých zemřel v pondělí v Minneapolisu. Příčinu smrti rodina neuvedla.
20. 4. 2021|

Hlavní příčinou smrti Floyda bylo podle patologa obhajoby selhání srdce. Co to způsobilo, prý nelze přesně určit

Patolog a expert obhajoby David Fowler ve čtvrtek u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem řekl, že hlavní příčina smrti George Floyda spočívá v selhání srdce, na kterém se podílely nemoc, omamné látky i zplodiny z automobilu. Napsala o tom agentura Reuters. Podle odborníka zároveň není možné přesně určit způsob úmrtí Afroameričana, jenž loni zemřel při policejním zákroku. Obžaloba se nyní snaží dokázat, že jeho smrt způsobil zásah Chauvina, jenž mu klečel na krku devět a půl minuty.
15. 4. 2021|

Stovky lidí v Minneapolisu protestovaly kvůli smrti Afroameričana. Policistka čelí obvinění ze zabití

U policejního velitelství v Brooklyn Center na předměstí amerického města Minneapolis protestovaly třetím dnem v řadě stovky lidí. Vedl je k tomu nedělní zásah strážníků, při kterém zemřel dvacetiletý Afroameričan Daunte Wright. Bezpečnostní složky ještě před začátkem nočního zákazu vycházení prohlásily shromáždění za nezákonné a za pomoci slzného plynu a zábleskových granátů jej ukončily. Okresní prokurátor Pete Orput následně oznámil, že proti bělošské policistce Kim Potterové, jež Wrighta postřelila, vznese obvinění ze zabití. V případě odsouzení jí hrozí až desetileté vězení a pokuta, uvedl místní list Star Tribune.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:00|

V Minneapolisu pokračovaly protesty kvůli smrti Afroameričana, policie zatkla desítky lidí

Na předměstí amerického města Minneapolis v úterý večer pokračovaly nepokoje vyvolané smrtí mladého černocha, který v neděli zemřel v důsledku policejního zásahu. U policejní stanice v Brooklyn Center se podle médií navzdory nočnímu zákazu vycházení sešly stovky lidí, bezpečnostní složky proti nim použily zábleskové granáty a slzný plyn a asi čtyřicet z nich zadržely. Policistka, která v neděli údajně omylem vystřelila na černošského řidiče, dostala placené volno.
12. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 11:08|

Chauvinův zákrok proti Floydovi odporoval předpisům, řekl u soudu policejní šéf

Devět minut trvající zakleknutí, po němž zemřel Američan George Floyd, neodpovídalo policejním standardům, prohlásil u soudu s policistou Derekem Chauvinem šéf minneapoliské policie Medaria Arradondo. Lékař Bradford Langenfeld, který Floyda prohlásil za mrtvého, odhadoval, že příčinou smrti byla s největší pravděpodobností zástava srdce kvůli nedostatku kyslíku.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 19:20|

V USA pokračuje proces v případu smrti Floyda, soud vyslechl emotivní výpovědi svědků obžaloby

Třetím dnem pokračuje v Minneapolis ve státě Minnesota aktuálně nejsledovanější soudní proces ve Spojených státech. Bývalý policista Derek Chauvin v něm čelí obvinění z vraždy Afroameričana George Floyda. Chauvin Floydovi klečel loni v květnu devět minut na krku, než zatýkaný podle zveřejněného videa ztratil vědomí a posléze zemřel v nemocnici. U soudu nyní zaznívají emotivní svědectví těch, kteří zákroku přihlíželi.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 22:08|

V Mexiku zemřela žena, kterou zaklekla policistka. Záběry incidentu pobouřily veřejnost

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondělí odsoudil policejní zákrok, při kterém v prázdninovém resortu nedaleko Cancúnu zemřela žena ze Salvadoru. Na záběrech byla zachycena, jak jí na krku klečí policistka. Videozáznam zákroku oběhl sociální sítě a pobouřil obyvatele obou středoamerických zemí, informovaly agentury AP a Reuters.
30. 3. 2021|

Začal proces s policistou obviněným z vraždy Floyda. „Vymáčknul z něj život,“ uvedl žalobce

Úvodní řečí prokurátora začal v americkém Minneapolisu ostře sledovaný proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který čelí obviněním z vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Informovaly o tom světové tiskové agentury. Floydova smrt před téměř rokem vyvolala masové protesty napříč Spojenými státy i v zahraničí.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 23:47|

Minneapolis vyplatí rodině George Floyda 27 milionů dolarů

Vedení města Minneapolis zaplatí 27 milionů dolarů (591,6 milionu korun) za urovnání civilní žaloby, kterou podala rodina George Floyda kvůli jeho květnovému úmrtí po policejním zásahu v tomto městě. Právní zástupce Floydovy rodiny Ben Crump uvedl, že jde o nejvyšší částku v předsoudním urovnání v občanskoprávním řízení v historii.
12. 3. 2021|

Začátek procesu s expolicistou viněným z vraždy Floyda je odložen

Proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem, jehož zákrok proti neozbrojenému Afroameričanovi Georgi Floydovi loni zažehl mezinárodní vlnu protestů, nezačne dříve než v úterý. Soudce ve městě Minneapolis zahájení výběru poroty odložil nejméně o den kvůli nevyřešenému sporu kolem finální podoby obžaloby.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 20:28|

Sněmovnou reprezentantů prošla volební reforma a „zákon George Floyda“. Ten má zakázat škrcení při zatýkání

Demokratická většina v americké Sněmovně reprezentantů ve středu večer schválila dva návrhy zákonů, které by mohly zásadně změnit volební právo a fungování policie. Volební reforma, označovaná zkratkou HR1, se podle agentury AP dotýká všech aspektů volebního procesu od financování kampaní až po hlasovací práva bývalých vězňů. Zákon pojmenovaný po Georgi Floydovi, který loni zemřel při brutálním zásahu policie v Minneapolisu, by zase zakázal škrcení podezřelých a skoncoval s konceptem „kvalifikované imunity“ pro policisty.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 11:30|

Bývalého strážníka Chauvina, který je obžalovaný z vraždy Floyda, pustili na kauci

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obžalován z vraždy 46letého Afroameričana George Floyda, byl propuštěn z věznice v Minnesotě. Stalo se tak poté, co složil kauci ve výši jednoho milionu dolarů (23 milionů korun). S odkazem na soudní záznamy o tom informovaly světové tiskové agentury. Hlavní líčení v procesu s někdejším strážníkem a třemi jeho bývalými kolegy má začít v březnu.
7. 10. 2020|

Během protestů v americkém městě Louisville byli postřeleni dva policisté

Během protestů, které vypukly ve městě Louisville v americkém státu Kentucky po středečním rozhodnutí v kauze zabité Afroameričanky Breonny Taylorové, byli postřeleni dva policisté. Oba jsou mimo ohrožení života. Tématu amerických protestů se ve svém vstupu věnoval zpravodaj ČT David Miřejovský.
24. 9. 2020Aktualizováno24. 9. 2020, 17:05|

Policie zabila podporovatele Antify, který v Portlandu údajně zastřelil krajně pravicového aktivistu

Policisté v americkém státě Washington ve čtvrtek večer zastřelili zastánce levicového decentralizovaného hnutí Antifa, který čelil podezření, že při protestech v oregonském Portlandu zastřelil stoupence krajně pravicové skupiny Patriot Prayer a podporovatele Donalda Trumpa. S odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním o tom napsal americký list The New York Times (NYT).
4. 9. 2020|

Ve Wisconsinu pokračovaly protesty kvůli policejní střelbě do zad černocha

Ve wisconsinském městě Kenosha pokračovaly druhou noc po sobě nepokoje vyvolané nedělní policejní střelbou do zad černocha Jacoba Blakea. Podle rodiny je nyní muž od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav. Lidé vyšli navzdory zákazu vycházení a policie použila proti stovkám účastníků slzný plyn. Demonstranti házeli na policisty střežící budovu soudu zápalné lahve. Guvernér Wisconsinu Tony Evers kvůli tomu vyhlásil stav nouze a ohlásil, že zdvojnásobí počet nasazených příslušníků Národní gardy na 250.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 16:10|