TÉMA

E-shop

K bonbonům s obsahem HHC se děti dostanou na internetu i v automatu

Přestože většina obchodů a e-shopů tvrdí, že osobám mladším osmnácti let neprodávají konopné výrobky, pořídit si bonbony s obsahem HHC je pro děti a mladistvé velmi snadné. Seženou je na internetu, v některých malých obchodech s potravinami nebo v automatech.
10. 2. 2024|

Češi stále častěji reklamují platby kartou. Brání se nesolidním e-shopům i podvodníkům

Nedodané zboží, nekomunikující prodejce nebo transakce, kterou kupující vůbec neprovedl. Pokud zákazník při platbě použil platební kartu, může v těchto případech u banky peníze vymáhat zpět. Službu takzvaného chargebacku využije v Česku měsíčně několik tisíc klientů, řekly ČT oslovené banky. Některé sledují nárůst podaných žádostí o svátcích a na začátku roku, jejich klienti totiž reklamují platby za nedodané nebo nekvalitní vánoční dárky.
30. 12. 2023|

Dárky pod stromeček objednejte do neděle, radí dopravci

Už jen pár dní zbývá lidem na objednání dárků tak, aby je dopravci zvládli doručit pod stromeček. Ti doporučují odeslat poslední objednávky ideálně do konce víkendu, aby e-shopy zkraje příštího týdne zvládly zboží předat do přepravy. Lidé podle doručovacích firem i přes horší ekonomickou situaci objednávají stejný počet balíků jako loni, někde i víc. Díky rekordním covidovým rokům navíc zásilkové služby hlásí lepší připravenost.
14. 12. 2023|

Přibývá rizikových e-shopů, varuje ČOI. Nové vznikají prakticky denně

Prodejců s nekalými praktikami na internetu přibývá. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI), podle níž jde tento trend pozorovat prakticky denně. Odborníci upozorňují na to, že je při nákupech důležitá obezřetnost, zvláště pak v předvánočním období. Informace o konkrétních podezřelých e-shopech najdou zákazníci u organizací zaměřených na ochranu spotřebitelů.
10. 12. 2023|

Víc seniorů nachází cestu k chytrým telefonům, roste obliba streamovacích služeb

V Česku výrazně roste obliba placených streamovacích služeb. Letos přes ně filmy nebo seriály sleduje 35 procent lidí starších 16 let, což je o polovinu víc než před rokem. Chytrý telefon používá 82 procent lidí v Česku, internet 86 procent a na webu nakupuje 63 procent. Jejich podíl v těchto třech případech meziročně vzrostl jen mírně. Údaje shromážděné letos na jaře nyní na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 11. 2023|

České zákazníky překvapují internetová tržiště. Stížností podle ČOI přibývá

Přibývá zákaznických stížností na internetový prodej. Letos už jich Česká obchodní inspekce (ČOI) eviduje čtyři tisíce, stejně jako za celý loňský rok. Novinkou jsou v tomto ohledu takzvaná internetová tržiště. Lidé občas nevědí, jak se liší od klasických e-shopů. Překvapí je pak, že zboží přijde z ciziny nebo chybí některé dokumenty.
23. 10. 2023|

Tržby internetových prodejců spadly, novinkou jsou on-line tržiště

Tržby internetových prodejců v Česku klesají spolu s tím, jak domácnosti šetří. V červnu meziročně o víc než sedm procent. To zvyšuje mezi obchodníky konkurenci. Novinkou pro zákazníky je třeba prodej přes on-line tržiště, které funguje trochu jinak než klasický e-shop.
6. 8. 2023|

Tržby obchodníků loni klesly o 3,6 procenta. Méně lidé utráceli i v prosinci

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně snížily o 3,6 procenta, o rok dříve stouply o 4,4 procenta. V samotném prosinci tržby obchodníků osmý měsíc za sebou v meziročním srovnání klesly, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle ekonomů budou Češi šetřit i v letošním roce.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 20:38|

Jízdenku na vlaky ve Zlínském kraji si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu

Jízdenku na vlakové spoje zařazené do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu. Dosud bylo možné v systému IDZK kupovat na jednotlivou cestu jen papírové jízdenky u řidičů autobusů, v železničních pokladnách nebo u průvodčích ve vlaku. On-line byl v prodeji pouze železniční OneTicket, který je však finančně méně výhodný než jízdenka v tarifu IDZK, nebo jízdenky platné pouze u společnosti Arriva vlaky.
4. 1. 2023|

Lidé odkládají nákupy, tržby obchodníků klesají třetí měsíc v řadě

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v červenci mírně zrychlil na 7,2 procenta z červnových revidovaných 6,9 procenta. Projevil se nižší prodej pohonných hmot, nepotravinářského zboží i potravin. Tržby obchodníků klesají v Česku třetím měsícem v řadě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě nižší o 0,6 procenta. Propad maloobchodních tržeb ekonomové předpokládají také po zbytek roku a pravděpodobně i v tom příštím.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 20:07|

Firma nabízela přes leták „frekvenční čip“ proti covidu. Dostala pokutu přes jeden milion

Téměř sedmdesát procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné informace o prodávaných výrobcích nebo používají nekalé obchodní praktiky, uvedl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. Za loňský rok uložili inspektoři pravomocně 1260 pokut celkem za 11,69 milionu korun. Nejvyšší pokutu přes jeden milion korun dostala firma z Roudnice nad Labem.
22. 4. 2022|

V případu e-shopu se semeny konopí padl po letech trest. Majitelé mají zaplatit 30 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 2 po dvou zprošťujících rozsudcích rozhodl o trestech v případu e-shopu s konopnými semínky. Dvěma majitelům internetového obchodu uložil zaplatit pokuty 30 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudku, který má ČT k dispozici. Rozsudek je zatím nepravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal, odvolání podali i oba majitelé. Případem se soudy zabývají už přes čtyři roky. Předloni se po zprošťujícím rozsudku do případu vložil nejvyšší státní zástupce, uspěl s dovoláním a věc se znovu vrátila na začátek.
31. 3. 2022|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Vánoční nákupy vrcholí. Doručení až domů ale už kurýři nestíhají

Předvánoční nákupy vrcholí. Kurýrní služby varují, že se již téměř zavřelo okno, kdy je ještě možné doručit objednávky tak, aby se dostaly pod stromeček. I když letos neomezují předvánoční nákupy žádná větší pandemická omezení s výjimkou zákazu vánočních trhů, nakupuje on-line a zboží si nechává doručit mnohem více lidí, než bývalo běžné.
21. 12. 2021|

Balíků na poště je před Vánoci o dvě stě procent víc, denně kolem 750 tisíc

V současné předvánoční špičce se počet balíků na pobočkách České pošty pohybuje kolem 750 tisíc denně. V porovnání se zbytkem roku je to až o dvě stě procent víc. Extrémní počet zpracovaných zásilek hlásí i další doručovací služby. E-shopům zároveň rostou tržby, v tomto týdnu už dvakrát přesáhly miliardu korun.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 20:08|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

Do nebezpečných brazilských favel nechtěly firmy doručovat zboží. Změnil to mladý podnikatel

V chudinských čtvrtích brazilských měst žije na dvanáct milionů lidí. I na ně od loňského roku dopadly uzávěry vyvolané pandemií. Nákupy v e-shopech pro ně zpočátku nebyly řešením, přepravní společnosti jim totiž odmítaly zboží doručit. Tak přišel podnikatel, který má pro strach uděláno. Jeho přepravní startup teď velmi rychle expanduje.
2. 12. 2021|

Nákupy se s covidem stále více přesouvají na internet, potvrzují statistici

Internet k nakupování používá 57 procent Čechů, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019 před pandemií koronaviru a o tři body více než loni. Za dva roky to tak představuje nárůst podílu nakupujících on-line téměř o polovinu. Jídlo z restaurací si objednává pětina lidí, loni to bylo 13 procent. Vyplývá to z údajů, které v úterý prezentoval Český statistický úřad.
23. 11. 2021|

Šest týdnů do Vánoc: Zásilkové služby hlásí statisíce balíků týdně navíc a hledají brigádníky

Zásilkové služby už pocítily předvánoční nákupy. Za poslední dva týdny stoupl počet přepravovaných balíků řádově o statisíce, firmy shání také brigádníky. České televizi to potvrdily čtyři oslovené společnosti. Zvýšený zájem souvisí s blížícími se Vánocemi, ale i s přechodem kamenných obchodů do online prostředí.
14. 11. 2021|

Výdejny e-shopů mohou fungovat i o svátcích, rozhodl soud

Zákaz prodeje o státních svátcích nedopadá na výdejny e-shopů, včetně těch velkých. Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden vyhověl kasační stížnosti společnosti Alza.cz, a postavil se tak proti právnímu názoru České obchodní inspekce (ČOI). Informace je dostupná na úřední desce.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 15:20|

E-shopy zažívají zlaté období, nechávají si ale zaplatit i za osobní odběr. Bude ještě dražší, očekává svaz

Nakupování na e-shopech je v posledních měsících jediný způsob, jak se dostat ke knihám, elektronice nebo oděvům pro dospělé. Zákazníci se při objednávce musí rozmýšlet, jestli si pro zboží dojedou sami, nebo si ho nechají dovézt poštou či kurýrem. Většinou se nyní platí již za obojí. Doprava zboží na výdejní místo zdarma totiž není běžná.
18. 4. 2021|

Prodeje léků loni stouply, Češi je více nakupovali na internetu

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Rostl také zájem o volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči, kde prodeje proti roku 2019 vzrostly o 5,5 procenta na 26 miliard korun. Výrazné zvýšení tržeb zaznamenaly internetové lékárny, které navýšily prodeje o 54 procent na 3,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která ČTK poskytla analytická společnost IQVIA. Trh podle ní ovlivnila pandemie koronaviru.
25. 2. 2021|

Pět žen proti Amazonu. V Barceloně podporují malé podnikatele a bojkotují velké e-shopy

V Evropě sílí odpor proti obřím internetovým obchodům. Jejich dominantní postavení na trhu ještě upevnila pandemie. Protiváhou velkým on-line prodejnám jsou místní drobné doručovatelské firmy. Jedna taková vznikla nedávno v Barceloně.
15. 1. 2021|

Práce z domova a distanční výuka zvedly zájem o webkamery. Prodeje stouply o tisíce procent

Největší zájem v on-line prodejnách měli vloni Češi o webkamery. Jejich prodeje stouply až o tisíce procent. ČT to potvrdily čtyři velké e-shopy. Důvodem byla hlavně práce z domova a distanční výuka ve školách. Podle analýzy Asociace pro elektronickou komerci zvládli Češi v e-shopech za minulý rok utratit bezmála 200 miliard korun.
11. 1. 2021|