TÉMA

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Ocenění Česká hlava získala kardioložka Moťovská. Je první ženou, která cenu dostala

Nejvyšší české vědecké ocenění Česká hlava letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. Kromě Moťovské dostali cenu například Jan Martínek za nové minimálně invazivní způsoby léčby onemocnění žaludku a jícnu nebo archeolog Jiří Macháček za objev germánských run na slovanském sídlišti. Laureáty představil předseda správní rady projektu Česká hlava Martin Vlach na tiskové konferenci v Kampusu Hybernská v Praze. O ocenění Moťovské tento týden rozhodla vláda.
24. 11. 2023|

Výrok Peterkové o otravě ve vinohradské nemocnici byl nelogický a zmatený, napsal žalobce a případ odložil

Státní zástupce odložil trestní oznámení na Janu Peterkovou, která v červnu řekla, že se ji ve vinohradské nemocnici v Praze pokusili otrávit. Podle nemocnice mohla aktivistka šířit poplašnou zprávu. Žalobce ale její výrok označil za recesi, nadsázku nebo snahu získat pozornost za každou cenu. Uvedl to v dokumentu, který získala Česká televize. Peterková byla v jiné kauze za šíření poplašné zprávy odsouzená k podmínce, v dalším případu čelí obvinění. Vinu dlouhodobě odmítá.
14. 11. 2023|

Náramek s datem narození nebo oblíbená hračka. Děti bez rodičů dostávají do života kufřík vzpomínek

Celkem 2200 dětí, které opustili po narození biologičtí rodiče, odešlo v posledních osmi letech z porodnic se vzpomínkami na své první okamžiky uloženými v kufříku. Iniciativu, která funguje ve víc než šedesáti tuzemských nemocnicích a spolupracuje i s pěstouny, ocenil Evropský parlament.
21. 10. 2023|

Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|

V Kolíně cestou k zásahu havarovala cisterna. Jeden hasič zahynul

V Kolíně zemřel v noci na čtvrtek hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech. Další tři jeho kolegové utrpěli při nehodě zranění, jednoho s vážným zraněním záchranáři letecky transportovali do pražské nemocnice.
20. 7. 2023|

Vinohradská nemocnice podala trestní oznámení na Peterkovou. Žena tvrdila, že se ji pokusili otrávit

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze podala trestní oznámení na Janu Peterkovou pro podezření z šíření poplašné zprávy. Bývalá novinářka v červnu na sociální sítí tvrdila, že se ji v nemocnici pokusili otrávit. K ošetření tam záchranáři ženu převezli poté, co omdlela před soudní síní, kde probíhalo jednání v případu recidivisty Patrika Tušla. Sama Peterková byla už v minulosti potrestána za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie. Soud jí letos pravomocně uložil dvouletou podmínku.
19. 7. 2023|

Čeští lékaři vyrazili na misi do Afriky. Mají předat peníze i zkušenosti

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odletěl ve čtvrtek na pracovní cestu do Afriky. Navštíví Senegal, Ghanu a Rwandu. S tamními politiky bude mluvit o migraci, byznysu, vlivu Ruska a také o zdravotní humanitární pomoci v rámci programu MEDEVAC. Součástí delegace jsou proto i lékaři.
28. 4. 2023|

Z covidu-19 je po konci povinných izolací běžná choroba. Odborníci ale radí nepodceňovat ho

Skončila další etapa covidové pandemie a poslední změna fakticky znamená, že je z dříve obávaného koronaviru už jen jedna z běžných respiračních nemocí. Od čtvrtka totiž nemusí ten, kdo je pozitivně testován, do domácí izolace, a je už jen vzdálenou vzpomínkou, že na začátku byla dokonce nutná izolace v nemocnici. Hosté 90' ČT24 věnované tomuto přelomu považují konec povinných izolací za správný, i když varovali před tím, aby se koronavirus považoval za zcela neškodný. Přinejmenším ten, kdo má příznaky, by podle nich měl zůstat doma. O covidu-19 diskutovali v 90' ČT24 bývalí ministři zdravotnictví a další lidé, kteří se v době, kdy pandemie vrcholila, ocitli ve středu dění.
21. 4. 2023|

Policie vyšetřuje výbuch v Košťanech na Teplicku jako obecné ohrožení z nedbalosti

Policie vyšetřuje čtvrteční explozi v závodě v Košťanech na Teplicku jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při výbuchu se vážně zranilo pět lidí. Firma dělá revize propan-butanových lahví.
10. 2. 2023|

Při explozi v závodě v Košťanech na Teplicku se vážně zranilo pět lidí

Při výbuchu propan-butanové lahve v závodě v Košťanech na Teplicku se vážně zranilo pět lidí. Tři lidé utrpěli velmi vážná poranění a záchranáři je transportovali do vinohradské nemocnice na popáleninové centrum. Zásah na místě už hasiči ukončili. Vyšetřování bude trvat několik dnů.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 15:30|

Vozíčkář se znovu učí chodit. Elektrodu v míše přepíná dálkovým ovládáním

Nový postup, jak lidem s poškozenou míchou vrátit hybnost nohou, zkoušejí lékaři v Česku. Jde o metodu ze Švýcarska původně používanou pro léčbu bolesti a křečí. Klíčem je velmi přesná implantace elektrody do míchy. První Češi operací prošli v srpnu a v budoucnu by mohla pomoct dalším. Lékaři ale upozorňují, že zdaleka není pro všechny.
19. 10. 2022|

Lékárny v Česku hlásí výpadky některých často užívaných léků. Podle ústavu nejde o výjimečnou situaci

Lékárny v Česku hlásí výpadek některých často používaných medikamentů, například na snížení teploty u dětí. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou podobné situace na trhu běžné. Důvodem mohou být například komplikace ve výrobě, problémy s distribucí nebo prudký nárůst zájmu o dané léčivo.
7. 9. 2022|

Zájem o paliativní péči v Česku narůstá. Její význam je obrovský, ukázal pětiletý zkušební program

Speciálním týmům v nemocnicích se daří lépe zvládat bolest vážně nemocných i řešit těžké otázky v závěru života. Ukázal to pětiletý zkušební program ministerstva zdravotnictví. Do systému zavádí nový program paliativní péče. Týmů, které takovou péči zajišťují, je v Česku asi třicet. Postupně by jich mělo díky většímu zájmu přibývat. Nutné ale bude zaškolit další personál.
1. 5. 2022|

Vinohradskou fakultní nemocnici povede dál Votava, pověřen byl již po odvolání Arenbergera

Jan Votava povede dál vinohradskou fakultní nemocnici. Poté, co skončil předchozí ředitel Petr Arenberger, byl Votava jako jeho dosavadní náměstek řízením nemocnice pověřen. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba uspěl ve výběrovém řízení, takže jej ministr Vlastimil Válek (TOP 09) k 1. dubnu jmenuje ředitelem.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 13:58|

Vojáci dopravili do Prahy vážně popálenou holčičku z Ukrajiny. Je v kritickém, ale stabilizovaném stavu

Čeští vojáci letecky dopravili z Polska do Prahy osmnáctiměsíční ukrajinskou dívku, která utrpěla popáleniny na šedesáti procentech těla. Na Ukrajině, která čelí ruské invazi, by jí nebylo možné poskytnout náročnou odbornou péči. Jde o první převoz takto popáleného člověka do Evropské unie od počátku bojů, informovalo ministerstvo vnitra. Do péče českých lékařů se dítě dostalo v kritickém, ale stabilizovaném stavu.
26. 3. 2022|

Okrajem Liberce otřásl výbuch v třípatrovém domě. Deset lidí se zranilo, jedna žena vážně

V Liberci v Kateřinkách došlo ve čtvrtek ráno k výbuchu v třípatrovém domě. Zranění utrpělo celkem deset lidí, mezi nimi i pět dětí. Jedna žena utrpěla vážná poranění, s popáleninami ji vrtulník přepravil do vinohradské nemocnice v Praze. Případem se zabývají liberečtí kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti. Příčinu hasiči ve spolupráci s policisty zjišťují, statika domu narušená nebyla. Škoda zřejmě přesáhne milion korun. Požár hasiči likvidovali zhruba čtyři hodiny, do večera na místě preventivně zůstanou.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 14:29|

Arenberger oznámil rezignaci na post ředitele nemocnice. Válek tvrdí, že ho odvolal

Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger oznámil rezignaci na post ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze (FNKV). Zdůvodnil to tím, že se chce věnovat tamní dermatovenerologické klinice. Podle resortu zdravotnictví ale Arenbergera odvolal přímo ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Vedením špitálu byl pověřen náměstek pro léčebně-preventivní péči Jan Votava.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 16:32|

Policie vyšetřuje hromadnou otravu plynem v pražských Modřanech, kotel zřejmě neměl revizi

Pražská policie vyšetřuje únik oxidu uhelnatého v rodinném domě v Modřanech, při němž se v sobotu pozdě večer otrávilo přes třicet lidí, pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Z dosavadního zjištění vyplývá, že plynový kotel zřejmě neměl řádně provedenou revizi. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vyšetřování je podle něj na začátku.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 15:20|

Armáda převeze z Brna do Prahy 19 pacientů. Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Armáda ve čtvrtek převeze ze dvou brněnských fakultních nemocnic až 19 pacientů do Prahy. Informoval o tom koordinátor intenzivní péče. Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Omezení společenského života na minimálně čtrnáct dnů už v úterý avizoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na tiskové konferenci vyzval, aby zejména senioři v následujících dnech výrazně omezili kontakty. Naopak v Olomouckém kraji, který je na tom nejhůř, zatím hygienici žádná místní opatření nechystají.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 18:17|

„Docházejí nám síly.“ Nemocnice se plní pacienty s covidem, v pátek přibylo přes 14 tisíc případů

Nemocnice se dál plní pacienty s covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče jich leží přes 500. Čísla dál porostou a podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) může do dvou týdnů intenzivní péči potřebovat zhruba jednou tolik pacientů. Situace se liší kraj od kraje a vyloučit se proto nedají ani převozy nemocných. V pátek přibylo v Česku podruhé v tomto týdnu přes čtrnáct tisíc potvrzených případů, bylo jich 14 199.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 20:42|

D1 ve směru do centra Prahy uzavřela po poledni nehoda dvou nákladních aut, už je průjezdná

Nehoda dvou nákladních vozidel v Praze v oblasti Chodova po poledni uzavřela dálnici D1 ve směru do centra. Řidič jednoho z vozů zůstal v autě zaklíněn, hasiči ho vyprostili. Zhruba padesátiletý muž utrpěl mnohačetná poranění, záchranáři ho v umělém spánku přepravili letecky do vinohradské nemocnice, řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Provoz na dálnici zhruba hodinu zcela stál, kolem 13:45 už mohli řidiči projíždět úsekem jedním jízdním pruhem. Plně obnoven byl provoz až několik hodin poté.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 19:32|

Velkým nemocnicím chybí krev, může za to dohánění operací i nedostatek dárců

Víc než polovina fakultních nemocnic má problémy se zajištěním potřebného množství krve. Podle mluvčích nemocnic za to může hlavně dohánění operací odložených kvůli pandemii koronaviru, nedostatek dárců a konkurence komerčních odběrových center. Nemocnice zatím nemusí kvůli nedostatku krve omezovat péči, například Fakultní nemocnice Olomouc už ale s dodávkami krve nemůže pomáhat menším zařízením v okolí.
20. 10. 2021|

Vinohradská nemocnice si přestala pronajímat prostory od svého ředitele Arenbergera, hledá náhradu

Vinohradská nemocnice si přestala pronajímat prostory pro svůj archiv od svého ředitele Petra Arenbergera. Upozornil na to web iRozhlas.cz. Není jasné, zda fyzicky ještě archiv v objektu na Mělnicku je, nemocnice uvedla, že pro něj zatím hledá jiné prostory. Podle webu Seznam Zprávy nemocnice za pronájem zprvu platila sto tisíc korun měsíčně, až když se stal Arenberger ministrem zdravotnictví, snížilo se nájemné na korunu za měsíc.
3. 9. 2021|

Novela o zdravotních službách stále chybí, měla řešit i dříve vyslovená přání pacientů

Epidemie covidu a výměny ministrů zdravotnictví zbrzdily některé důležité zdravotnické zákony. Resort například nedokončil novelu o zdravotních službách, která měla přinést nová pravidla pro léčitele nebo proplácení léčby na dálku. Chybět ale budou i jasná pravidla pro takzvaná dříve vyslovená přání pacientů pro případ, že by se už později nemohli vyjádřit. Novela měla také usnadnit předávání těchto dokumentů mezi lékaři.
14. 8. 2021|