TÉMA

Velvyslanectví

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale v omezeném rozsahu

Spojené státy předpokládají, že Írán zaútočí proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku, ale ne v takovém rozsahu, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě, informovala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření nejmenovaného amerického představitele. Jeruzalém očekává íránský úder v pátek nebo v sobotu, napsal server The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na své zdroje.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 15:45|

Mexický prezident nařídil přerušit diplomatické styky s Ekvádorem

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nařídil přerušit diplomatické styky své země s Ekvádorem poté, co ekvádorská policie vnikla na mexické velvyslanectví v metropoli Quitu. Policisté si v pátek přišli pro bývalého viceprezidenta Jorge Glase, který se snaží vyhnout vězení za korupci a nalezl na ambasádě útočiště.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 08:18|

Při úderu na íránský konzulát v Damašku zemřeli dva generálové revolučních gard

Letecký úder zničil budovu u íránského konzulátu v syrském hlavním městě Damašku. Podle íránských médií útočil Izrael. Íránské revoluční gardy uvedly, že o život přišli dva generálové a pět důstojníků této vojenské organizace. Jednou z obětí je vysoce postavený velitel íránských revolučních gard Mohammad Rezá Zahádí. Dalším zabitým je Mohammad Rahímí. Podle Reuters jde o „překvapující a zjevnou eskalaci konfliktu na Blízkém východě“. Teherán slíbil odvetu.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 22:01|

Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.
27. 3. 2024|

Mladík, který plánoval útok na tři velvyslanectví, dostal podmínku

Mladík, který v roce 2021 plánoval se spolupachatelem bombový útok na tři velvyslanectví v Praze, odešel od Krajského soudu v Brně s podmíněným osmnáctiměsíčním trestem s odkladem na 2,5 roku. Oba sdíleli extremistické názory, plánovali velmi detailně konkrétní podobu teroristického činu, hledali na internetu návody na výrobu výbušnin a některé po jejich výrobě dokonce vyzkoušeli, uvedla soudkyně. V době činu byli oba mladíci nezletilí. Proti rozsudku je možné se odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.
11. 12. 2023|

Čeští dobrovolníci včetně velvyslankyně pomáhají v Izraeli na farmě se sklizní rajčat

Izraelské zemědělství má v době války proti teroristickému hnutí Hamás problémy s pracovníky. Pomoct podnikům se snaží také české velvyslanectví. Sestavilo tým dobrovolníků, kteří pracují na farmě vzdálené šest kilometrů od hranice s Gazou. Natáčel tam zpravodaj ČT David Borek.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 21:25|

O prodloužení ochrany uprchlíků z Ukrajiny bude sněmovna dál jednat v pátek

Poslanci začali projednávat možnost dalšího prodloužení dočasné ochrany ukrajinských uprchlíků před ruskou invazí, k debatě o ní se kvůli obědové přestávce už nedostali. Dolní komora také propustila do třetího čtení novelu liniového zákona, jehož cílem je urychlit povolování dopravní a další infrastruktury. Odpoledne se pak poslanci věnovali interpelacím na premiéra.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 18:02|

Poslanci odsoudili útok Hamásu na Izrael, vyzvali k přesunu ambasády do Jeruzaléma

Minutou ticha za oběti útoku teroristické organizace Hamás na Izrael začala 78. schůze Poslanecké sněmovny. Později poslanci jednomyslně přijali usnesení, v němž vyjádřili podporu Izraeli, odsoudili agresi Hamásu a také vyzvali k přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Předtím tři hodiny mluvili opoziční lídři a několik dalších opozičních poslanců, kteří navrhovali změny v navrženém programu schůze. Nejdelší bylo vystoupení předsedy ANO Andreje Babiše. Trvalo přes hodinu a půl, kritizoval politiku vlády. Na pořadu schůze byla dále hlavně druhá čtení některých zákonů.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:59|

Lipavský odmítá přesun velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma

Pro přestěhování českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma nejsou v tuto chvíli splněny tři základní podmínky, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Bylo by to podle něj v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Zároveň by takový krok nebyl v souladu s jednotným postojem Evropské unie. V současné bezpečnostně rozbouřené době navíc Lipavský nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 18:49|

Soud poslal do vazby cizince obviněného ze znásilnění a pokusu o vraždu dívky

Okresní soud v Plzni v pátek poslal do vazby osmnáctiletého muže, kterého policie ve čtvrtek obvinila ze znásilnění a z pokusu o vraždu mladé dívky. Obviněný je podle policie cizinec dlouhodobě žijící v Česku, zemi původu neupřesnila. Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který kvůli situaci svolal bezpečnostní tým, uvedl, že obviněný je Ukrajinec, nikoliv ale uprchlík. Primátor, stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) varoval před násilím, šířením nenávisti a generalizací a vyzval lidi, aby nechali policii pracovat. Ukrajinské velvyslanectví v Česku násilný čin v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti.
11. 8. 2023|

„Opusťte budovu do šesti hodin večer.“ Polsko zabavilo školu ruské ambasády ve Varšavě

Polské úřady zabavily školu ruského velvyslanectví ve Varšavě, podle polského ministerstva zahraničí budova patří polskému státu, informovala agentura Reuters. Ruská diplomacie krok polských úřadů označila za flagrantní porušení mezinárodní úmluvy o diplomatických vztazích a uvedla, že to nezůstane bez tvrdé reakce. Ruská státní gentura TASS napsala, že polské úřady daly personálu školy čas do 19:00 moskevského času (18:00 SELČ), aby budovu školy opustil.
29. 4. 2023|

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů. Tvrdí, že je to odveta za stejný krok Berlína

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů, uvedla agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruské diplomacie Mariju Zacharovovou. Agentura dodala, že Berlín podle jejích informací předtím označil za nežádoucí osoby přes 20 ruských diplomatických pracovníků. O vyhoštění Rusů z Německa informovala předtím také agentura TASS, aniž by upřesnila jejich počet. Německé ministerstvo zahraničí mezitím podle agentury Reuters uvedlo, že je s Moskvou už několik týdnů kvůli personálnímu obsazení zahraničních zastoupení v zemi v kontaktu, blíže věc nekomentovalo.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 18:09|

Vrchní soud potvrdil mladíkovi podmínku za přípravu bombových útoků. Změnil mu ale formu léčby

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil mladíkovi podmíněný trest za přípravu bombových útoků u tří velvyslanectví v Praze. Vyhověl však jeho odvolání a zmírnil mu ochrannou psychiatrickou léčbu z ústavní na ambulantní. Rozhodl tak poté, co vyslechl znalce z oboru psychologie a psychiatrie, podle kterých obžalovaný změnil pohled na své jednání. Mladík byl souzen za přípravu teroristického útoku. Muž je již plnoletý, v době činu mu bylo 17 let, souzen tak byl jako mladistvý, kdy mu hrozil maximálně pětiletý trest vězení.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 13:32|

Podezřelé zásilky na ukrajinských zastupitelských úřadech v Česku bude řešit německá policie

Němečtí policisté budou vyšetřovat podezřelé zásilky, které přišly na ukrajinské velvyslanectví v Praze a na konzulát v Brně. Případ jim předají čeští kriminalisté. Podobné zásilky totiž řeší policisté právě i v Německu. V podezřelých zásilkách se nacházela mrtvá živočišná tkáň. Kvůli balíčkům policisté museli loni na začátku prosince velvyslanectví i konzulát evakuovat.
15. 2. 2023|

Na Ukrajinu dopadla druhá vlna ruských raket, Dnipro hlásí mrtvé

Po celé Ukrajině byl v sobotu podruhé vyhlášen letecký poplach. Rusko podle úřadů podniklo útok střelami s plochou dráhou letu, výbuchy byly slyšet v Kyjevě, Oděse či Dnipru, kde je hlášeno nejméně dvanáct mrtvých a 64 raněných. Hlavní město se stalo terčem ruského raketového útoku už ráno, což asi na hodinu přerušilo hlasování v českých prezidentských volbách na ambasádě. Podle agentury AP je to první takový útok na Kyjev od noci na Nový rok.
14. 1. 2023|

Podezřelou zásilku na ukrajinském konzulátu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Páteční incident s podezřelou zásilkou na ukrajinském konzulátu v Brně policie zatím vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Zjišťuje, kdo a proč ji poslal, uvedl v pondělí policejní mluvčí David Chaloupka. Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici v pátek kvůli podezřelé zásilce asi na čtyři hodiny policisté evakuovali, výbušný systém nakonec nenašli. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň. Obdobná zásilka ten den dorazila i na ukrajinské velvyslanectví v Praze, podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka ji dostaly zastupitelské úřady i v dalších evropských městech. Uvnitř měly být zvířecí oči.
5. 12. 2022|

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika evropských zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat, informoval na Facebooku mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Balíček s mrtvou živočišnou tkání dostal i ukrajinský konzulát v Brně a ukrajinské velvyslanectví v Praze. V Brně zpočátku nebylo jasné, zda v zásilce není výbušnina. Podle policie typově odpovídala těm, které byly zachyceny ve Španělsku. Tam v minulých dnech odhalili několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s ruskou agresí na Ukrajině.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 17:30|

Policie odložila případ, ve kterém někdo polil barvou ukrajinské velvyslanectví v Praze

Případ z 5. října, kdy neznámý pachatel polil sídlo ukrajinského velvyslanectví v Bubenči červenou barvou, policie musela odložit. Nezjistila pachatele, který se činu dopustil. České televizi informaci potvrdil mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Jan Daněk. Na základě incidentu policie budovu nepřetržitě střežila. K dispozici měla kamerový záznam, vypátrat podezřelého se ale nepodařilo.
4. 11. 2022|

Vláda zrušila automatické zřízení datové schránky, velvyslanectví v Kábulu skončí

Ministři měli na programu středečního jednání mimo jiné zrušení automatického zřízení datové schránky občanům poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí například bankovní identitou nebo eObčankou. Návrh kabinet posvětil, nyní zamíří do sněmovny. Poslanci by se jím mohli začít zabývat na schůzi, která začne 15. listopadu.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 13:46|

Reportéři ČT: Ruský organizovaný zločin pere v Česku špinavé peníze. Firma vytvořila dojem, že pomáhá dětem z Ukrajiny

Česko je pro ruský organizovaný zločin jednou ze zaslíbených zemí – zejména pro praní špinavých peněz. Ročně se v Česku podle Finančního analytického úřadu vyperou desítky miliard korun. Nečinná firma s ruskými majiteli přes své účty u České spořitelny protočila tři čtvrtě miliardy. Banka na to upozornila a policie před dvěma lety zajistila sto milionů. Letos však musela peníze opět uvolnit, protože Rusko nespolupracuje na odhalení pachatelů. A co může být lepší pro zmatení stop než vytvořit dojem, že firma pomáhá ukrajinským dětem? Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek.
1. 11. 2022|

Policie začne nepřetržitě hlídat ukrajinskou ambasádu, v noci ji někdo polil barvou

Česká policie začne nepřetržitě střežit ukrajinské velvyslanectví v Praze. Oznámila to poté, co kdosi polil jeho plot červenou barvou. Po pachateli policisté pátrají, zveřejnili záběry jeho činu. Ze sdělení policie vyplývá, že ukrajinskou ambasádu – na rozdíl od bedlivě střežené ruské – sice hlídá, nikoli však nepřetržitě.
5. 10. 2022|

30 let zpět: Útok na atašé kuvajtského velvyslanectví

V Praze byl před svým bytem postřelen atašé kuvajtského velvyslanectví Salam Jassim Al Mubarak. Vyšetřovatelům se podařila zajistit zbraň, ze které neznámý pachatel střílel. Jednalo se o speciální typ pistole ze 70. let, který byl určen pro příslušníky I. správy StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 9. 2022|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|