TÉMA

Krizový štáb

Budova filozofické fakulty, kde došlo k tragické střelbě, zůstane uzavřena minimálně do konce ledna

Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) zůstane uzavřena minimálně do konce ledna. Informace o organizaci akademického roku na FF UK by měli zaměstnanci a studenti dostat nejpozději v pátek, uvedla po jednání s děkany všech fakult univerzity rektorka Milena Králíčková. Krizový štáb univerzity, který od úterý zasedá kvůli útoku z minulého týdne, bude dle rektorky jednat i v pátek. Králíčková věří, že na zbylých fakultách se dodrží původní studijní harmonogramy. Postup policie při střelbě na FF UK prověří vnitřní policejní kontrola, řekl Deníku N mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.
28. 12. 2023Aktualizováno28. 12. 2023, 18:48|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Exprimátor Němec: Povodně 2002 jsme úspěšně zvládli, v Praze při nich nikdo neumřel

Před dvaceti lety zaplavila Prahu jedna z největších povodní její historie. Hlavou metropole byl tehdy Igor Němec, který seděl v primátorském křesle necelý měsíc. Podle kritiků krizové řízení města nezvládl, podle druhých byl ale jeho optimismus právě tím, co zaplavená Praha potřebovala. Jak na povodně vzpomíná on sám? Dalo se něco udělat lépe, a připravila ho velká voda o funkci? Bývalý primátor vzpomínal v rozhovoru pro ČT24.
13. 8. 2022|

Dodávky ruského plynu jsou zatím stabilní. Nelze ale vyloučit, že se sníží, či úplně zastaví, řekl Síkela

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) po pátečním zasedání krizového štábu mimo jiné řekl, že dodávky plynu z Ruska do Česka jsou zatím stabilní a bez výpadků. Nelze ale podle něj vyloučit, že se dodávky sníží, či zcela ustanou. Plynové zásobníky jsou dle Síkely nyní plné z více než dvou třetin. „Jsme v další epizodě energetické války,“ řekl.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 13:49|

Hřib přislíbil nedělat kvůli uprchlíkům unáhlené kroky, řekl Rakušan. Naše volání bylo vyslyšeno, uvedl primátor

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přislíbil, že do konce jednání o přerozdělování uprchlíků mezi kraji nebude dělat ukvapené a unáhlené kroky, k nimž by patřilo uzavření pražského asistenčního centra ve Vysočanech (KACPU). Uvedl to vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hřib se ohradil, že ukvapené kroky nedělá a zároveň je rád, že stát s hejtmany začal přerozdělování uprchlíků řešit. O uprchlické vlně debatovali politici v Událostech, komentářích. Vláda kvůli ní také schválila prodloužení nouzového stavu do konce června.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 22:57|

Moskva zatím nebude vyžadovat rubly za plyn. Polsko přestane používat ruskou ropu a uhlí

Rusko nebude požadovat, aby odběratelé ihned platili za zemní plyn v rublech. Polsko plánuje přestat používat ruskou ropu do konce letošního roku, nejpozději do konce května pak chce přestat dovážet ruské uhlí. Varšava vyzvala zbytek EU ke zdanění dovozu obou surovin. Německo očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů. Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz spolu mluvili o záměru banky Gazpromu měnit platby za plyn z eur na rubly.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 19:53|

Druhý vlak s vojenskou pomocí dorazil na Ukrajinu, v krajích vzniknou asistenční centra

Na Ukrajinu dorazil druhý vlak s českou vojenskou pomocí. První, ve kterém putovaly lehké zbraně, vyjel v noci na neděli a ještě týž den dorazil na místo určení. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se připravuje další vojenská a zdravotnickou pomoc. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil, že ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do Česka. Policie uvedla, že na žádost Slovenska vyšle na ukrajinsko-slovenské hranice padesát policistů, kteří pomohou při registraci přicházejících osob.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 18:56|

Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny je podle Fialy akt agrese. Česko žádá tvrdou odpověď

Uznání samozvaných povstaleckých republik na východě Ukrajiny je podle premiéra Petra Fialy (ODS) aktem agrese Ruska vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva. Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) zřejmě doporučí co nejtvrdší sankce proti Moskvě. Krizový štáb ministerstva zahraničí se shodl, že ruské kroky jsou bezprecedentní agresí vůči nezávislému státu, na kterou musí přijít tvrdá a jednotná odpověď. Ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij má podle náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN) podat ve středu dopoledne vysvětlení aktuální situace na východě Ukrajiny.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 21:58|

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl šéf resortu Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou. V neděli nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:03|

Česko podle Lipavského zatím nebude evakuovat zastupitelské úřady na Ukrajině

Česko zatím nevydává pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině kvůli hrozící ruské invazi. Po jednání krizového štábu resortu zahraničí to řekl ministr Jan Lipavský (Piráti). Apeloval na české občany, aby necestovali do příhraničních oblastí na východě a severu Ukrajiny. Ti, kteří se v zemi nacházejí, by se měli registrovat v systému DROZD. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý ve sněmovně řekl, že kvůli krizi se sejde v úterý 1. února Bezpečnostní rada státu.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 20:19|

V neděli potvrdily testy 3740 případů covidu-19. Starosta Prahy 1 hájil trhy na Václavském náměstí

Počet nově potvrzených případů covidu-19 klesl v neděli zhruba o desetinu oproti předchozímu týdnu. Pozitivních testů bylo 3740, méně jich laboratoře potvrdily naposledy 7. listopadu. Oproti minulému týdnu klesl zhruba o čtvrtinu počet lidí, kteří s touto nemocí leží v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má ve středu na jednání vlády přinést konkrétní sadu protiepidemických opatření, která budou platit do konce letošního roku. V Událostech, komentářích se představitelé městské části Praha 1, Jihlavy a Ostravy přeli o vánočních trzích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 22:55|

Ve středu vláda představí podobu covidových opatření do konce roku, avizoval Rakušan

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) v pondělí zasedl poprvé pod vedením nového ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády Víta Rakušana (STAN). Ten ve středu vládě předloží návrh na rychlé provozní změny ve fungování ÚKŠ, který zahrnuje i rozpuštění vládní rady pro zdravotní rizika. Ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) dal krizový štáb také úkol, aby ve středu na vládu přinesl konkrétní sadu opatření, která by měla platit do konce letošního roku, řekl Rakušan.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:30|

Pomoc po tornádu měla být rychlejší, říká Jurečka. Udělali jsme, co jsme mohli, oponuje Schillerová

Před měsícem se jižní Moravou prohnalo ničivé tornádo, které smetlo několik vesnic. Čeká je ještě velký kus práce, ze všeho nejvíc teď obce potřebují materiál, řemeslníky a stále ještě dobrovolníky. O tom, jak funguje pomoc jižní Moravě, debatovali v Událostech, komentářích vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
26. 7. 2021|

Všechny domácnosti v obcích zasažených tornádem by měly mít do začátku srpna plyn i elektřinu

Nouzové zásobování jídlem by v obcích zasažených tornádem mělo fungovat do prvního srpna. Do stejného data by také měly mít všechny domácnosti plyn i elektřinu, dnes fungují na různé záložní zdroje. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Práce hasičů končí, v místech budou působit policisté a armáda.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 14:08|

Bez plynu či elektřiny jsou v tornádem postižených obcích stále desítky domácností. Zůstávají policisté, hasiči i vojáci

Bez plynu či bez elektřiny jsou v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku stále desítky domácností. Problémem je především elektřina, musí se budovat provizorní vedení. Po jednání krizového štábu to uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Na místě zůstávají hasiči, policisté i armáda.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 20:18|

Do většiny obcí zasažených tornádem mohou vjet auta. Hasiči už poslali k zemi dvacítku domů

Policie od středy uvolnila vjezd do tornádem postižených obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. Hasiči mají v obcích 41 požadavků na demolice. Zatím šlo k zemi 20 domů, jejichž demolici řídili, celkem má jít o 185 domů. Kvůli poškození domů bude potřebovat dlouhodobější ubytování více než dvacítka rodin.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:19|

Tornádo zpustošilo jih Moravy, zanechalo za sebou oběti a mnoho zraněných

Jihem Moravy se prohnalo tornádo. Podle záchranářů si bouře vyžádaly oběti na životech, není ale jasné, kolik lidí zemřelo. V důsledku extrémního počasí je mnoho zraněných. Hasiči evidují stovky událostí a jsou přetížení, vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně na Břeclavsku a Hodonínsku. Obce hlásí poškozené stovky domů.
24. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 06:17|

V sobotu přibylo 74 nakažených. Od úterý by mohly skončit roušky ve třídách ve zbylých krajích

Ve třech krajích, kde ještě musí žáci nosit ve třídách respirátory, by mohla tato povinnost v úterý skončit. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jeho záměr ale ještě musí schválit vláda, která se sejde v pondělí. Epidemie covidu-19 stále slábne i v nejhůře zasažených regionech. V sobotu bylo pozitivních pouze 74 testů na covid-19. Stejně jako minulou neděli spadl denní přírůstek pod stovku, byl dokonce ještě nižší. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden už jen v jednom okrese více než 50 nových případů.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 19:52|

Babiš a resort zdravotnictví odmítli Petříčkovu pomoc při shánění vakcín, řekl šéf diplomacie

Ministerstvo zahraničí opakovaně nabízelo na dřívějším jednání krizového štábu spolupráci při shánění vakcín, setkalo se ale s odmítnutím ze strany resortu zdravotnictví a premiéra Andreje Babiše (ANO). V nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Hosty pořadu dále byli europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.
11. 4. 2021|

Kraje řeší přetížené nemocnice, vláda hejtmanům umožnila povolat neakutní zdravotníky

Vláda umožnila od čtvrtka hejtmanům povolat do nemocnic zdravotníky ze zařízení neakutní péče s výjimkou těch lékařů, kteří registrují pacienty, tedy například praktiků a gynekologů. Situace v nemocnicích je totiž velmi vážná. Na hraně kapacit se po Pardubickém kraji, který v úterý vyhlásil stav hromadného postižení osob, ocitají zdravotnická zařízení i v jiných regionech. Stav postižení vyhlásily tři nemocnice ve středních Čechách, Karlovarský kraj tento krok zvažoval. Česko také jedná o mezinárodní pomoci, řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 22:10|

Vakcínu dostal přednostně i moravskoslezský hejtman Vondrák, zjistil Radiožurnál

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) byl přednostně očkovaný proti covidu-19, zjistil Radiožurnál, který oslovil všechny hejtmany, primátory krajských měst a krajské policejní ředitele. Kromě Vondráka dostali vakcínu také ředitelé pražské a moravskoslezské policie Tomáš Lerch a Tomáš Kužel, což policie potvrdila. Všichni tři dostali vakcínu proti koronaviru v době, kdy se měli očkovat pouze zdravotníci, kteří se setkávali s nakaženými.
4. 2. 2021|

Krematorium v Ostravě nestíhá, asi padesát těl se převeze do Hustopečí

Do pátku má krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz padesáti těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita. Kapacita krematorií v některých dalších krajích podle ministra může být naplněna v příštích dnech, štáb to bude řešit přesuny. Nejvíc volných kapacit má podle něj Praha.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:21|

V Česku se od začátku pandemie potvrdilo půl milionu případů. Další uvolnění není jisté, řekl Hamáček

Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie překročil v Česku půl milionu. V úterý laboratoře odhalily 5854 pozitivních testů, což je asi o 1600 více než minulé úterý, kdy byl ale státní svátek. Za středu k 18. hodině přibylo 2678 případů. Skóre v systému PES zůstalo na 57 bodech, třetí den je tak na třetím z pěti stupňů pohotovosti. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není situace tak jednoznačná, aby bylo možné říct, že vláda rozhodne v neděli o dalším uvolnění. Uvedl to po jednání Ústředního krizového štábu.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 18:48|

Rizikové skóre zůstává na 70 bodech. Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím stupni, míní Blatný

V úterý přibylo přes čtyři tisíce nakažených, do středečního odpoledne pak téměř dva a půl tisíce. Rizikové skóre, podle kterého se mají uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření, zůstalo na 70 bodech ze 100. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že navrhne vládě zmírnění opatření, pokud se skóre do středy udrží pod 75. Některá rozvolnění začínají platit už od středy. Část žáků se vrátila do škol. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může účastnit 15 lidí. Resort zdravotnictví také připravil návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 20:39|