TÉMA

Záchrana

Gorily, gaviáli nebo koně Převalského. České zoo pomáhají se záchranou řady ohrožených druhů

České zoologické zahrady se podílejí na záchraně řady ohrožených druhů. Patří mezi ně gorily nížinné, jejichž řady se v pražské zoo v pátek podařilo rozšířit o nové mládě, koně Převalského nebo třeba kriticky ohrožení nosorožci černí. Jen v pražské zoo se starají skoro o 200 druhů zvířat, která jsou na takzvaném Červeném seznamu ohrožených druhů.
13. 4. 2024|

Na ten příběh by se nemělo nikdy zapomenout, říká Milena Fleischmannová, jedno z „Wintonových dětí"

Před 85 lety vyrazil z Prahy do Londýna první vlak plný židovských dětí. Před nacisty je zachránil britský bankéř sir Nicholas Winton. Celkem bylo vlaků, kterým se podařilo projet, osm. Díky tomu se podařilo zachránit celkem 669 dětí. Zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský hovořil s jedním z takzvaných Wintonových dětí, Milenou Fleischmannovou, nyní lady Milenou Grenfell-Baines.
14. 3. 2024|

Zachránila ženu s infarktem, zastal se napadeného chlapce. Studentka i student nyní vyzývají k odvaze

Šestnáctiletý student Jan Baloun se zastal chlapce, kterého ve dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství útočníci. Studentka Aneta Růžičková zase v Praze zachránila život ženě se zástavou srdce. V krizových situacích je třeba reagovat s klidnou hlavou. Každý čin se počítá, uvedli ocenění zachránci v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|

Student zachránil chlapce, kterého v Ostravě napadli dva mladiství, dostal medaili

Šestnáctiletý student pomohl mladšímu chlapci, kterého za bílého dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství pachatelé. Z kolemjdoucích jinak nikdo na incident nereagoval. Jan Baloun se napadeného zastal a odvedl jej z místa pryč. Za svůj odvážný čin získal medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
26. 2. 2024|

Vrtulník zachránil dva české horolezce, kteří uvázli na Grossglockneru

Vrtulník rakouské záchranné služby vyzvedl v úterý ráno na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner dva zraněné české horolezce. Na hoře uvázli v neděli poté, co je zranil padající kámen. Oba byli předání do péče lékařů.
6. 2. 2024|

V Marseille má pamětní desku český hrdina. Zachránil tisíce lidí před holocaustem

V Marseille odhalili pamětní desku Vladimíru Vochočovi. Uctili tak muže, který nejméně dva a půl tisíce lidí zachránil před transportem do koncentračního tábora. Tehdejší československý konzul během druhé světové války pomáhal Židům na útěku z Evropy. Izrael ho za hrdinství už odměnil cenou Spravedlivý mezi národy.
26. 1. 2024|

Ze slovinské jeskyně vyprostili pětici, která tam uvázla kvůli zvýšené hladině podzemní vody

Po víc než dvou dnech vyprostili záchranáři pětici lidí, kteří uvázli v krasové jeskyni ve Slovinsku. V opuštění podzemí jim bránila zvýšená hladina podzemní vody, která v pondělí opadla. Tříčlenná rodina i oba průvodci jsou zdravotně zcela v pořádku, celou dobu dostávali jídlo i pití.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:00|

Obětí novoročního zemětřesení v Japonsku je 120, další stovky lidí se pohřešují

Už nejméně 120 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších 200 lidí je stále nezvěstných. S odvoláním na místní činitele o tom v sobotu informovala agentura Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida už předtím hovořil o „mnoha obětech“ a velkých škodách. Agentura AFP napsala, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Záchranné operace ztěžuje déšť a krupobití. Déšť se očekává až do neděle, poté bude v regionu sněžit.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 14:26|

V pražské Zbraslavi hořelo v ubytovně, jeden člověk zahynul

Noční požár v pražské Zbraslavi nepřežil jeden člověk. Hořela ubytovna v ulici Pod Třešňovkou, ostatní její obyvatele se podařilo zachránit, ale potřebovali pomoc záchranářů. Ti ošetřili také tři policisty, kteří přispěchali na pomoc. Dva lidi odvezla záchranná služba do nemocnice. Příčinu požáru hasiči zatím zjišťují, stejně jako výši škody.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 09:48|

Adrenalin je hnal vstříc plamenům. Hejtman i hasiči ocenili muže, kteří zachránili cestující z hořícího vlaku v Olomouci

Adrenalin, zmatek i panika provázely osudové okamžiky dvojice mužů, kteří se letos v polovině října zasloužili o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci. Lidem, kteří se vzápětí po nárazu vlaku do kamionu ocitli v uzavřeném hořícím voze, se snažili oba pomoci – jeden zevnitř, druhý zvenčí. Vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka za jejich obětavou pomoc ocenil hejtman Josef Suchánek (STAN) a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:09|

Ve zříceném tunelu přežívají více než týden. Indie ukázala první video se zavalenými dělníky

Indie zveřejnila první záběry dělníků, kteří jsou již více než týden uvězněni ve zříceném tunelu na severu země. Záchranné práce na vyproštění jednačtyřiceti dělníků komplikují velké balvany a další překážky. Záchranáři se zatím nedokázali ke skupině v tunelu provrtat. Dělníci alespoň dostávají kyslík, vodu, jídlo a léky.
21. 11. 2023|

Nepálský šerpa zkolaboval v Himaláji. Česká výprava mu pomohla

Je to příběh o záchraně lidského života v drsných podmínkách. Česká výprava pomohla nepálskému šerpovi, který zkolaboval při výstupu na horu Ama Dablam v Himálaji. Horský průvodce přežil díky rychlé odborné pomoci a přivolání vrtulníku. Ten jej transportoval do nemocnice.
19. 11. 2023|

Vyproštění dělníků z tunelu v Indii by mohlo zabrat dalších až pět dní, záchranáři vymýšlejí nový plán

Vyproštění čtyřicítky dělníků uvězněných od minulé neděle ve zříceném tunelu v Indii by mohlo trvat dalších zhruba pět dní, uvedla v neděli podle agentury AP vládní mluvčí. Úřady se snaží k dělníkům provrtat tunel, práce se ale kvůli potížím s vrtným zařízením musely zastavit. Záchranáři tak nyní promýšlejí nový plán, jak se k zavaleným dostat.
19. 11. 2023|

K zavaleným dělníkům v Indii se dostaly léky. Záchranáři čekají na lepší vrtné zařízení

Záchranáři poslali léky nemocným ze skupiny čtyřiceti dělníků, kteří v noci na neděli uvázli v propadlém silničním tunelu na severu Indie. Záchranný tým se nyní snaží provrtat otvor, jímž by bylo možné protáhnout trubku o průměru asi devadesáti centimetrů, aby se zavalení dostali bezpečně ven. Postup prací je ale pomalejší, než se očekávalo. Průchod totiž blokují velké balvany. Na místo neštěstí bylo z metropole Dillí posláno výkonnější vrtné zařízení. Během středy o tom informovaly agentury AP a Reuters.
15. 11. 2023|

Cenu Michala Velíška dostal David Studnica, který zachránil dva lidi z hořící budovy

Letošní Cenu Michala Velíška ve čtvrtek převzal sedmatřicetiletý brněnský automechanik David Studnica, který s nasazením vlastního života zachránil dva lidi z hořící budovy. O vítězi rozhodlo hlasování veřejnosti. Ocenění získali i dva zbývající finalisté ankety – další Brňan Daniel Ziman, jenž zadržel sexuálního násilníka, a zpěvák Michal Hrůza. Ten přemohl mladíka, který v Praze bezdůvodně napadl několik žen a dětí.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 16:59|

Pětice psů dostala cenu Statečné psí srdce za záchranu lidských životů

Záchranářská anketa Statečné psí srdce již potřinácté ocenila psí hrdiny, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také ty, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě. Pořadatelé dohromady ocenili pět zvířat, a to jak služební psy, tak ty neslužební, takzvané „laiky“.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:12|

Záchranáři už přijali tisíce tísňových SMS. Skutečnou tíseň hlásily jen jednotky z nich

Na tísňové lince 155 obdrželi záchranáři od letošního května, kdy byla služba spuštěna, více než šest tisíc tísňových SMS. Podle Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR (AZZS ČR) šlo ale ve většině případů o omyly. Skutečně tísňový charakter měly jen jednotky případů. Zprávy tak v řadě případů zbytečně zatěžují operační střediska, která denně řeší stovky tísňových volání.
19. 10. 2023|

Zemětřesení v afghánské provincii Herát má téměř dva a půl tisíce obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení na západě Afghánistánu stoupl na 2445, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Afghánská média podle agentury DPA informují o téměř 2500 obětech a dvou tisícovkách raněných. Předchozí bilance čítala 2053 mrtvých a 9240 raněných. Zemětřesení je tak jedno z nejsmrtelnějších v zemi za posledních 20 let.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 19:27|

Z turecké jeskyně vyprostili amerického speleologa, byl kilometr pod zemí

Mezinárodní tým záchranářů v úterý nad ránem vyprostil z turecké jeskyně amerického speleologa, který před deseti dny uvázl více než tisíc metrů pod zemí. Podle tiskových agentur to oznámila turecká speleologická federace. Čtyřicetiletý Mark Dickey, který měl v hloubce vážné zdravotní problémy, je podle jejího vyjádření v pořádku v péči zdravotníka.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 19:27|

V Pákistánu se zasekla po domácku vyrobená lanovka, záchranáři vyprostili všech osm lidí

Na severu Pákistánu se v úterý ráno zasekla lanovka s osmi osobami, a to 275 metrů nad roklí. Podle tamních médií mělo jít o sedm studentů a jednoho učitele, kteří tak cestovali do školy. Pákistánské záchranné složky na místě zasahovaly s pomocí dvou vojenských vrtulníků, ty podle zpravodajských agentur vyprostily dvě děti. Stroje následně armáda s příchodem noci stáhla. Pákistánské ministerstvo vnitra ve večerních hodinách informovalo o tom, že se podařilo evakuovat všech osm osob. Záchranné práce komplikoval silný vítr. Ze svízelné situace se dostali díky vrtulníku i improvizované „sedačce“, píše agentura AP.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 20:55|

Ekologická zkáza je zažehnána. Experti dokázali přečerpat ropu ze supertankeru u Jemenu

Z chátrajícího supertankeru kotvícího u jemenských břehů se podařilo odčerpat všechnu ropu, oznámil mluvčí OSN. Podařilo se tak zažehnat obrovskou ekologickou a humanitární katastrofu. Tým mezinárodních expertů začal více než milion barelů ropy z tankeru SOF Safer odvádět 25. července. Přečerpal ji do tankeru Nautica.
11. 8. 2023|

Z domu v Měníně na Brněnsku odvezli dobrovolníci desítky psů, další tam ale zůstávají

Z rodinného domu v Měníně nedaleko Brna, kde podle veterinářky oslovené ČT žili roky psi v nevyhovujících podmínkách, se dobrovolníkům podařilo odvézt čtyřicet zvířat poté, co starosta obce Marek Chudáček přesvědčil jejich majitele, aby se jich vzdali. Neznámý počet psů ale na místě nadále zůstává.
11. 8. 2023|

Tygřice Charlota se po několikaměsíčním pobytu v zoo Hodonín stěhuje do Německa

Zoo Hodonín ve středu opustila samice bílého tygra Charlota. Mezinárodní nevládní organizace na ochranu zvířat Four Paws ji převeze do svého záchranného centra pro volně žijící zvířata v Německu. Tygřice je po několikaměsíčním pobytu v hodonínské zoo ve velmi dobrém fyzickém i psychickém stavu a zvládne kontakt s dalšími tygry, ujistil ředitel zahrady Martin Krug. Tygřice byla loni zabavena z nelegálního chovu.
26. 7. 2023|

Pracovník pneuservisu přispěchal na pomoc lidem v hořícím domě. Podle hasičů jim zachránil život

O záchranu životů se podle hasičů zasloužil pracovník pneuservisu v Brně na Rumišti David Studnica. Pomohl jim uniknout z hořící budovy, v čemž jim zprvu bránila mříž. Požár nevyužívaného objektu, který obývají bezdomovci, se obešel bez obětí, ačkoli šest lidí včetně dvou policistů a hasiče utrpělo zranění.
13. 7. 2023|