TÉMA

René Zavoral

Slovenské ministerstvo cílí na RTVS, Danko volá po tvrdé ruce. Opozice varuje před zničením nezávislých médií

Slovenské ministerstvo kultury chce posílit vliv státu na veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) a vyměnit ředitele. Opozice návrh zákona kritizovala a označila jej za snahu RTVS ovládnout. Dvě opoziční strany oznámily pokračování protivládních protestů, které byly dříve zaměřené proti změnám v trestním právu. Situaci slovenských médií pozorně sleduje Evropská komise (EK), upozornila místopředsedkyně Komise Věra Jourová. Proti návrhu se ozval také Český rozhlas. Prostřednictvím generálního ředitele Reného Zavorala uvedl, že jde o „de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby“.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:38|

„Trvalo dlouho, než jsem pochopil,“ řekl prezident při pietě k výročí invaze. Během jeho projevu zazněl pískot

Na jednom z míst vzdoru, kde 21. srpna 1968 tekla krev, položili nejvyšší představitelé státu věnce k připomenutí 55. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Oproti minulým letům přišel na pietu i prezident republiky, jehož předchůdce se léta vyhýbal veškerým veřejným vystoupením spojeným s 21. srpnem.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 19:16|

Dodnes nevím, proč Zeman mluvil sprostě. Náhoda to ale nebyla, říká moderátor Pokorný

Václavu Havlovi otevíral ve studiu pivo. Václavu Klausovi zase nejdřív musel polichotit, aby se v rozhovoru otevřel a řekl něco takzvaně do titulku. A Miloš Zeman byl zase jediný prezident, který u něj v živém vysílání použil hned několik sprostých slov. Novinář a moderátor Jan Pokorný vedl rozhovory se všemi porevolučními prezidenty, vzpomínek má ale mnohem víc; v Českém rozhlase pracuje už 38 let, a v nejnovějším díle podcastu Background ČT24 proto s nadsázkou říká, že už by na Vinohradské mohl dělat i vrátného.
11. 5. 2022|

Ředitelem zpravodajství Českého rozhlasu bude šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan

Ředitelem zpravodajství Českého rozhlasu bude od 1. května dosavadní šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan. Radiožurnál povede i nadále, naopak nebude již řídit stanici Sport. Změny ve vedení vzala na své schůzi na vědomí Rada Českého rozhlasu. O Suchanově jmenování ji informoval generální ředitel René Zavoral.
27. 4. 2022|

Český rozhlas má mít nového šéfa zpravodajství do tří měsíců, Zavoral chce výběr konzultovat

Funkci šéfa zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo) chce generální ředitel René Zavoral obsadit zhruba do tří měsíců. Způsob výběru hodlá během této doby konzultovat se všemi čtyřmi šéfredaktory zpravodajství ČRo. S nimi se také bude do jmenování nového ředitele pravidelně jednou týdně setkávat. Zavoral to uvedl na úterním setkání se zaměstnanci.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 15:52|

Zpravodajství ČRo od ledna dočasně povede šéfredaktor Radiožurnálu Suchan

Řízením zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo) bude od ledna dočasně pověřen nynější šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan. Přijal nabídku generálního ředitele ČRo Reného Zavorala. Nahradí Jana Pokorného, který po dohodě místo opouští, ale v rozhlase zůstává. V pondělí to řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.
20. 12. 2021|

Zavoral se sešel s Obzinovou, zpravodajství Českého rozhlasu dostane nakonec jiného ředitele

Jitka Obzinová nenastoupí do čela zpravodajství Českého rozhlasu, oznámil jeho generální ředitel René Zavoral po jednání s ní. Dosavadního ředitele zpravodajství Jana Pokorného podle něj nejspíše dočasně nahradí Ondřej Suchan. Ten však požádal o čas na rozmyšlenou do začátku příštího týdne.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 17:53|

Čtyři stovky zaměstnanců ČRo vyzvaly ředitele, aby zrušil jmenování Obzinové

Už přes čtyři sta zaměstnanců Českého rozhlasu (ČRo) ve čtvrtek v otevřeném dopise vyzvalo ředitele Reného Zavorala, aby zrušil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství. Obávají se ohrožení nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Obzinová dříve působila jako ředitelka zpravodajství TV Prima, kde se dle tajně nahraných záznamů z porad podílela na manipulaci zpráv. Na Vinohradskou má nastoupit po svátcích.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 17:24|

Karel Kryl má v Ostravě své nároží a pamětní desku na budově Českého rozhlasu

U vchodu do budovy ostravského studia Českého rozhlasu odhalili pamětní desku věnovanou básníkovi a písničkáři Karlu Krylovi. Připomínat bude jeho působení v ostravském rozhlasu, kde původně pracoval jako redaktor a kde před pětapadesáti lety natočil i první nahrávky písní, které později vyšly na albu Bratříčku, zavírej vrátka. Samotný prostor před budovou byl pojmenován Nárožím Karla Kryla.
19. 10. 2021|

René Zavoral zůstává generálním ředitelem Českého rozhlasu. Byl jediným kandidátem

Rada Českého rozhlasu zvolila Reného Zavorala generálním ředitelem na dalších šest let. O funkci, v níž působí od roku 2016, měli původně zájem i další dva lidé, ale radní jejich přihlášky vyřadili, protože nesplnili podmínky výběrového řízení. Ve volbě tedy neměl Zavoral protikandidáta.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 18:40|

Český rozhlas rozšířil pokrytí digitálním signálem DAB+ z 80 na 95 procent

Český rozhlas (ČRo) ve čtvrtek ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi spustil digitální vysílání DAB+ na dalších deseti nových vysílačích v Čechách a na Moravě. Pokrytí signálem tak rozšířil z loňských 80 procent na 95 procent země. V příštím roce navíc rozhlas rozšíří vysílání o dvě digitální stanice. Na konci příštího roku naopak ukončí vysílání na středních a dlouhých vlnách (AM). Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel ČRo René Zavoral.
17. 9. 2020|

Průzkum: Osm z deseti lidí je pro financování České televize a Českého rozhlasu poplatkem

Osm z deseti lidí souhlasí s financováním České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) formou koncesionářských poplatků. Obdobný podíl vnímá jejich nynější výši jako přiměřenou nebo nízkou. Podle více než 60 procent lidí by financování veřejnoprávních médií ze státního rozpočtu znamenalo omezení jejich nezávislosti. Vyplývá to z červnového průzkumu agentur Median a STEM/MARK, který si obě instituce zadaly. Osloveny byly více než dva tisíce lidí starších 18 let.
18. 6. 2020|
Podcast

Osobní angažovanost generálního ředitele mi přijde moc, říká novinář Rožánek o Zemanově rozhovoru s Xaverem Veselým

Mediální zpráva týdne – prezident Miloš Zeman dá rozhovor moderátoru Luboši Xaveru Veselému. Oznámení hlavy státu na Frekvenci 1 odstartovalo u novinářů vlnu otázek i pochybností. Jasné v současnosti je, že prezident interview podle mluvčího Českého rozhlasu Jiřího Hošny přislíbil pro regionální stanice na začátek února. Nejedná se ale ani prý o pravidelný pořad.
24. 1. 2020|

Lidé si na mnoha místech po celém Česku připomněli srpnové dějiny totalitní zvůle

Na mnoha místech České republiky si ve středu lidé připomněli okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a oběti demonstrací v srpnu 1969. Události upomínaly fotografie, promluvy pamětníků, čtení jmen obětí, projevy politiků a pietní akty. V podvečer prošel Prahou pochod, kterým chtěli organizátoři vzpomenout na potlačení demonstrací před 50 lety a také poukázat na současné politické problémy.
21. 8. 2019Aktualizováno21. 8. 2019, 21:32|

Soud poslal do vazby Afričana obviněného ze znásilnění dívky na Litoměřicku

Litoměřický okresní soud poslal do vazby 29letého muže obviněného ze znásilnění nezletilé dívky. Abdallah Ibrahim Diallo původem z Afriky neúspěšně žádal o azyl v Německu. Policisté ho zadrželi krátce po činu, který se stal v úterý kolem poledne. Policie také prověřuje komentáře facebookové stránce předsedy SPD Tomia Okamury, kde diskutující napadají redaktorku Českého rozhlasu, kterou politik kritizoval.
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 17:53|

Praha si připomněla svoje vítězství. Na konci války Pražané povstali proti okupantům

Česká metropole si připomněla výročí Pražského povstání, které vypuklo 5. května 1945. Obyvatelé hlavního města zahájili na konci války ozbrojený odpor proti nacistům, kteří se snažili povstání potlačit silou. Ve městě vzniklo na dva tisíce barikád a na stranu českých povstalců se postavili taky ruští vlasovci. Boje skončily 9. května po příjezdu jednotek sovětské armády.
5. 5. 2019Aktualizováno5. 5. 2019, 13:13|

Český rozhlas vybral nástupce Petra Fischera. Vltavu povede Jaroslava Haladová

Novou šéfredaktorkou stanice Český rozhlas Vltava bude od začátku února Jaroslava Haladová, která tam dosud působila jako editorka redakce kulturní publicistiky. Zvítězila v interním výběrovém řízení, do kterého se přihlásili čtyři kandidáti. Nahradí Petra Fischera, kterému vedení ČRo neprodloužilo smlouvu.
22. 1. 2019|