TÉMA

Podpis

Pavel podepsal novelu zákoníku práce s úpravami přesčasů lékařů a přesnějším vymezením práce na dohodu

Prezident Petr Pavel podepsal novelu zákoníku práce, která zavede spornou možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Přesnější vymezení, a tím předvídatelnost, získají práce na dohody. Zaměstnavatelé navíc budou moci dávat paušální náhradu nákladů lidem, kteří pracují z domova. Některé úpravy by měly být účinné od října, další od ledna.
17. 9. 2023|

Důchodová novela k prvnímu září platit nebude. Prezident zvažuje i veto

Prezident Petr Pavel by poprvé mohl vetovat zákon. Podle jeho mluvčí Markéty Řehákové o tom uvažuje u důchodové novely. Zda ji vetuje či podepíše, oznámí Pavel v pátek, dodala. I kdyby zákon podepsal, nezačal by platit od 1. září, jak původně předpokládala vláda. O důchodové novele jednal Pavel s premiérem Petrem Fialou (ODS) na pravidelné schůzce ve čtvrtek večer. Fiala na Pražský hrad mířil s ambicí hlavu státu přemluvit, aby zákon podepsala ještě v srpnu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 21:09|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Zeman žádal o podpis abolice pro pracovníky Hradu dvakrát, sdělil ministr Blažek

Bývalý prezident Miloš Zeman žádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která může zabránit trestnímu stíhání, pro pracovníky Hradu dvakrát. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zeman přitom v minulosti v médiích popřel, že by Fialu o abolici požádal. Podle dřívějších informací chtěl Zeman zastavit stíhání šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře a předejít stíhání lidí z Hradu v kauzách skartace zprávy o ruském zapojení do výbuchů ve Vrběticích a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Fiala podle médií abolice podepsat odmítl.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:07|

Za prodej lánského kamene potvrdil soud Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun

Za porušení povinností při správě majetku potvrdil ve čtvrtek soud bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.
16. 3. 2023|

Vážně nemocný muž pomáhal Pavlovu týmu, díky tomu se mohl zúčastnit inaugurace

Pozvání na čtvrteční inauguraci Petra Pavla a následnou číši vína dostali také zástupci organizací pacientů a vozíčkářů. Celého programu se zúčastnil například Michal Šimůnek, předseda Společnosti C-M-T, která sdružuje nemocné se vzácnou nervosvalovou chorobou.
9. 3. 2023|

Uprchlíci z Ukrajiny si budou moci o rok prodloužit dočasnou ochranu v Česku. Zeman podepsal i další zákony

Uprchlíci z Ukrajiny napadené Ruskem si budou moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku o rok do konce března 2024. Postup stanoví novela zákona zvaného lex Ukrajina, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Dočasná ochrana umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Hlava státu podepsala i další zákony – například o rozšíření působnosti Vojenské policie či o snazším povolování výstavby malých obnovitelných zdrojů energie.
18. 1. 2023|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Rakušan chce po volbách vyjasnit pravidla kandidatury na prezidenta

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce po volbách sejít se svými podřízenými ohledně změn v zákoně o volbě prezidenta. Na Twitteru napsal, že rozdílné výklady zákona mohou vyvolávat otázky, které může nyní vyřešit jen Nejvyšší správní soud.
26. 11. 2022|

Vystoupili proti Putinovi, režim se jim mstí. Tlak teprve začíná, tuší opoziční politici

Pokutu tisíc rublů, v přepočtu necelých tři sta korun, dostal za šíření extremistické symboliky moskevský nezávislý zastupitel Vasilij Dikarev. Opoziční politik to bere jako trest za podpis pod výzvu k demisi Vladimira Putina kvůli invazi na Ukrajinu. Spolu s ním ji v polovině září podepsalo sedmnáct opozičních zastupitelů z Petrohradu a z Moskvy.
24. 10. 2022|

Soud v kauze Čapí hnízdo v úterý přečetl listinné důkazy, v projednávání by mohl pokračovat v prosinci

V kauze kolem udělení dotace společnosti Farma Čapí hnízdo se v úterý pražský městský soud věnoval konstatování listinných důkazů. V projednávání bude soud pokračovat v týdnu od 19. prosince. V plánu má výslech znalců, ve svých výpovědích by také mohli pokračovat obžalovaní, předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Předseda trestního senátu Jan Šott v úterý také nařídil hlavní líčení na další tři dny v lednu.
18. 10. 2022|

Nová naleziště zemního plynu vyvolávají spory o vedení mořských hranic ve Středomoří

Nová obří naleziště zemního plynu využívají v současnosti státy východního Středomoří. Země jako Izrael a Egypt ho nyní exportují a podle dohody uzavřené minulý týden jím budou zásobovat i Evropu. Nálezy ale vyostřily i nedořešené spory okolo vedení mořských hranic.
20. 6. 2022|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Spotřební daň z nafty a benzinu se na léto sníží. Zeman podepsal tento i další zákony

Spotřební daň z nafty a benzinu se od začátku června do konce září sníží o 1,50 koruny na litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která snížení sazby přináší, podepsal prezident Miloš Zeman. Čtyřměsíční snížení daně je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) při schvalování novely v Senátu připustil, že v případě nafty by snížení na minimální hranici stanovenou EU mohlo být trvalé.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 15:24|

Policie odložila případ Zemanova podpisu ke svolání sněmovny. Listinu podepsal sám a při vědomí

Policie odložila případ podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí, sdělil mluvčí pražských státních zastupitelství Aleš Cimbala. Zeman dokument podepsal během své hospitalizace loni v říjnu. Listinu mu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přinesl bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a podepsanou ji pak ukázal médiím. Následně se začalo spekulovat o pravosti podpisu a policie řešila trestní oznámení kvůli možnému padělání veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu.
24. 2. 2022|

30 let zpět: Rusko a Československo stvrdily přátelství

Když v květnu 2021 Rusko přidalo Česko na seznam nepřátelských zemí, pohřbilo tím dohodu stvrzenou právě před 30 lety. 18. února 1992 zástupci vlád Československa a Ruské federace v Moskvě podepsali smlouvu o vzájemném přátelství a spolupráci obou států. První muž československé diplomacie Jiří Dienstbier po podpisu poznamenal, že jde o tečku za vztahy dvou totalitních režimů a začátek vztahů demokratických států.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 2. 2022|

30 let zpět: Vznik Společenství nezávislých států

21. prosince 1991 představitelé jedenácti republik Sovětského svazu podepsali dohodu o vzniku Společenství nezávislých států. Tím SSSR oficiálně přestal existovat. Nové uskupení navazovalo na Sovětský svaz, ale na základě dobrovolného členství jednotlivých států. Účastníci summitu rovněž zrušili funkci prezidenta SSSR, čímž jeho lídra Michaila Gorbačova definitivně zbavili moci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 12. 2021|

Mynář není člověk na svém místě, míní Vystrčil. Podle Valachové měl kancléř informovat ústavní činitele

Kritika z politické sféry míří směrem ke kancléři hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. Ten byl podle informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu hlavy státu informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a končící místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové kancléř výrazně pochybil. Shodli se na tom v úterních Událostech, komentářích. Dalšími hosty debaty byli Tomio Okamura (SPD) a Patrik Nacher (za ANO).
20. 10. 2021|

Vojenská nemocnice se zabývá žádostí Senátu o informace k Zemanovi se zodpovědností a naléhavostí

Ústřední vojenská nemocnice řeší se vší zodpovědností a naléhavostí senátní žádost, která se týká prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. V sobotu to uvedla písemně mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Další podrobnosti nesdělila.
16. 10. 2021|

Policisté začnou prověřovat, zda někdo nepadělal Zemanův podpis

Policisté začnou prověřovat, zda někdo nezfalšoval podpis prezidenta Miloše Zemana, kterým svolává novou sněmovnu. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdila vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. Vrchní státní zastupitelství ve čtvrtek obdrželo trestní oznámení pro podezření, že došlo k padělání úřední listiny.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 14:34|

Polský ústavní soud zpochybnil nadřazenost unijního práva nad polským

Polský ústavní soud ve čtvrtek po několika odkladech rozhodl, že některé články základních smluv o Evropské unii odporují polské ústavě. Zpochybnil tak nadřazenost práva EU nad tím polským, s čímž Varšava souhlasila při svém vstupu do Evropské unie v roce 2004. Evropská komise využije všech prostředků, aby ochránila dodržování principů práva Evropské unie, řekl k rozhodnutí eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 19:37|

Prezident podepsal zákon o dostavbě Dukovan, i když měl výhrady kvůli vyloučení Ruska a Číny

Prezident Miloš Zeman podepsal osm zákonů včetně takzvaného Lex Dukovany, který stanoví podmínky pro stavbu nového bloku jaderné elektrárny. Hlava státu k němu dříve měla výhrady kvůli vyloučení uchazečů z Číny a Ruska. Nebylo jisté, zda ho nevetuje. Prezident podepsal také rozšíření pravomocí stráže přírody a lesní stráže nebo novelu zlepšující dostupnost léčebného konopí.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 12:54|

30 let zpět: Podpis protokolu o zrušení RVHP

V Budapešti se před 30 lety konalo historicky poslední zasedání Rady vzájemné hospodářské pomoci. Zúčastnili se ho zástupci devíti členských zemí organizace, mezi nimiž bylo i Československo. Schůzka, která vedla k dohodě rozpustit RVHP do 90 dnů, tak byla definitivní tečkou za jeho dvaačtyřicetiletou existencí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 6. 2021|