TÉMA

Poslanecký klub

Členové Pirátů chtějí změnu způsobu vedení, říká Michailidu. Špoták by si přál větší soudržnost

Zástupkyně ministra pro legislativu a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti) v Pirátské straně cítí poptávku po změně způsobu, jakým je partaj vedena a jakým se snaží dělat reformy. Řekla to v pořadu 90' ČT24. Vyzyvatelé na funkci předsedy strany se tak podle ní najdou. Kandidovat chce třeba i hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti), který by si přál, aby strana byla soudržná tak jako v roce 2017.
9. 11. 2023|

Novým předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL je Aleš Dufek, nahradil Marka Výborného

Novým předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL se stal Aleš Dufek. Ve funkci nahradil Marka Výborného, kterého ve čtvrtek jmenuje prezident Petr Pavel ministrem zemědělství. Novinářům to po úterním večerním zasedání lidoveckých poslanců oznámili předseda strany Marian Jurečka společně s Výborným a Dufkem.
27. 6. 2023|

Vondrák opustil poslanecký klub ANO, podle Schillerové neunesl kritiku

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák opustil poslanecký klub hnutí ANO, oznámila předsedkyně klubu Alena Schillerová. Neunesl podle ní kritiku. Klub s jeho rezignací souhlasil jednomyslně, dodala. Vondrák řekl, že dospěl k názoru, že je nezbytně nutné z klubu vystoupit. Pokračovat bude jako nezařazený poslanec a je na to hrdý, doplnil.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 14:48|

Obstrukce a vysoký počet mimořádných schůzí. Sněmovna má za sebou rok v novém složení

Poslanecká sněmovna má za sebou první rok v novém složení, ve kterém schválila skoro stovku zákonů. V roce 2022 se potýkala rovněž s vysokým počtem obstrukcí a mimořádných schůzí. Jejich svolání iniciovala jak opozice, tak zástupci z koaličních řad. Poslanci nejčastěji řešili nejen dopady ruské agrese na Ukrajině, ale také energetickou krizi. Kvůli dlouhým a často i nočním schůzím se vedení komory rozhodlo upravit harmonogram jednání. V novém systému má být pro debatu nad zákony víc času.
28. 12. 2022|

Vládní špičky odmítly slučování malých obcí. Podle NERV by opatření ušetřilo deset miliard

Koaliční lídři odmítli další návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) na snížení schodku veřejných financí. Jde o slučování malých obcí pod tisíc obyvatel s těmi většími. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) současný velký počet samospráv funguje dobře. Naopak NERV považuje systém za neefektivní, úprava by podle něj ušetřila státu ročně až deset miliard korun.
11. 11. 2022|

Piráti narušují vládní jednotu. Vyzvali k výměně Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky

Skončila dosavadní jednota vládních stran v podpoře Petra Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky. K jeho výměně čerstvě vyzval poslanecký klub Pirátů. Mlejnkovy kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem jsou i jedním z důvodů hlasování o nedůvěře vládě, vyvolaného opozicí. Uskuteční se ve čtvrtek. Na něm Piráti kabinet podpoří.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 20:55|

Nevidím důvod, proč bych měl rezignovat, koaliční smlouva by se neměla měnit, říká Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že se kvůli kauze korupce na pražském magistrátu nechystá rezignovat. S ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN) mluvil v pátek a on mu nabídl rezignaci. „Řekl jsem mu, že i když není obviněný, podezřelý ani není nijak zapojen do té kauzy, tak s ohledem na to, jakou kariéru pan Redl budoval, jsou schůzky pana Gazdíka nepřijatelné,“ vysvětloval Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal, že v souvislosti s korupční kauzou příští týden plánuje odvolat ředitele České Pošty Romana Knapa, který se s obviněným podnikatelem Michalem Redlem měl také setkat.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 14:29|

Korespondenční volba hlavy státu příští rok zřejmě ještě nebude možná

Hlasovat v zahraničí korespondenčně o nástupci prezidenta Miloše Zemana zřejmě ještě nebude možné. Vládní koalice se sice korespondenční volbu snaží ve sněmovně prosadit, jenže už teď připouští, že kvůli aktuálnímu dění se projednávání posune. Poslanci zvažují třeba i mimořádnou schůzi, jenže opozice chce takové hlasování obstruovat. ANO ani SPD totiž s korespondenční volbou nesouhlasí.
26. 3. 2022|

Vláda požádá o nouzový stav do konce května. Ukrajině pošle policejní výzbroj i hasičské vybavení

Ministři se shodli, že požádají Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do konce května, tedy o necelé dva měsíce. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se však domnívá, že potom bude ještě třeba nouzový stav prodloužit znovu. Vláda také schválila příspěvky, které budou dostávat ti, kdo ubytují válečné uprchlíky z Ukrajiny. Dostanou od státu 3000 korun za osobu za měsíc. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) odsouhlasili ministři i další materiální pomoc pro Ukrajinu ze zásob policie i hasičů. Vláda také rozhodla o jmenování zmocněnce pro boj s dezinformacemi, bude jím Michal Klíma.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 22:18|

Koalice očekává obstrukce i kvůli korespondenční volbě. S opozicí se chce domluvit na pravidlech

Zástupci vládní koalice chtějí omezit blokování jednání sněmovny dlouhými projevy. Koaliční poslanci o tom chtějí v příštích dnech jednat s opozicí. Důvodem jsou právě obstrukce. Například v tomto týdnu poslanci potřebovali až 37 hodin na to, aby přehlasovali senátní veto novely pandemického zákona. Kritizovalo ji hlavně hnutí SPD, například jeho šéf Tomio Okamura mluvil dlouhých šest hodin.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 19:55|

Novým předsedou poslanců STAN je Josef Cogan. Nahradí Farského

Předsedou poslaneckého klubu STAN se stal Josef Cogan. Dosavadní šéf Jan Farský se pozice vzdal kvůli stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Dlouholetý starosta města Nová Paka Cogan byl poslancem mezi lety 2010 a 2013, do sněmovny se vrátil po loňských volbách. Dosud byl místopředsedou klubu.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 19:42|

Farský rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu STAN. Míří na univerzitu do USA

Jan Farský rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu hnutí Starostů a nezávislých. Půl roku bude na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. Plat poslance bude během svého pobytu v USA posílat několika neziskovým organizacím. Farský to v pondělí uvedl na svém Twitteru.
10. 1. 2022|

Průměrný důchod od ledna přesáhne 16 tisíc. Vláda slibuje přidání i v létě

Od ledna se zvednou důchody v průměru o 805 korun, a průměrná penze tak přesáhne 16 tisíc. Kvůli rychlému zdražování navíc příští rok důchodci nejspíš dostanou mimořádně přidáno ještě jednou, v létě. Podle predikcí až o sedm set korun. Záviset to bude právě na inflaci.
26. 12. 2021|

Benda vystřídal Stanjuru na pozici šéfa poslaneckého klubu ODS

Předsedou poslaneckého klubu ODS se od pondělí stal Marek Benda, první místopředsedkyní pak Eva Decroix. Vystřídali Zbyňka Stanjuru a Janu Černochovou, kteří míří do nové vlády Petra Fialy (ODS) na pozice ministrů financí a obrany. O změně ve vedení klub rozhodl již dříve.
13. 12. 2021|

Poslední křeslo ve vedení sněmovny zůstává prázdné. Vondráček a Okamura opět neuspěli

O šestý a poslední neobsazený post místopředsedy Poslanecké sněmovny se v tajné volbě ucházel její někdejší předseda Radek Vondráček (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, ani jeden ale neuspěl. Na druhé schůzi v tomto volebním období poslanci schválili ustavení všech sněmovních výborů. Jejich obsazení ale ještě není definitivní. Poslanci budou muset počkat na jmenování nové vlády.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 22:02|

Nevzniknou nové úřady. Vytvořené posty zlepší koordinaci, tvrdí členové stran budoucí vlády

Předsedové stran vznikající vlády koalicí SPOLU a PirátiSTAN v úterý večer prohlásili, že se dohodli na obrysech koaliční smlouvy a programového prohlášení. Uskupení chce usilovat o snížení schodku veřejného rozpočtu na tři procenta HDP, zvýšení slevy na poplatníka či snížení sociálního pojištění. V pořadu Události, komentáře ve středu o návrhu programového prohlášení a rozdělení ministerstev diskutovali předsedové poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN.
4. 11. 2021|

ANO chce Vondráčka na místopředsedu sněmovny, ODS navhrne Skopečka

Místopředsedy nové sněmovny za ANO by se měli stát někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové nemusí být Vondráčkova volba jednoduchá, hnutí ale na něm trvá. Poslanecký klub ODS nominoval na místopředsedu sněmovny Jana Skopečka, ekonomického odborníka strany. Na ustavující schůzi si své vedení zvolila i sněmovní volební komise, nadále jí bude předsedat Martin Kolovratník (ANO).
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 15:52|

Ustavující schůze nové sněmovny se blíží. Strany ještě musí dojednat rozdělení funkcí v dolní komoře

Na přípravu ustavující schůze nové sněmovny už zbývá jen asi týden. Začne v pondělí 8. listopadu ve dvě odpoledne. Navržený pořad obsahuje sedmnáct bodů. Vše ale zákonodárci během jediného dne nestihnou, a to s ohledem na lhůty dané jednacím řádem. Příští týden se ještě odehrají další schůze ohledně uspořádání dolní komory. Od uzavřených dohod se pak může odvíjet i průběh samotné schůze. K projednávání zákonů může sněmovna přistoupit až po svém ustavení.
30. 10. 2021|

Rozpočet na příští rok předloží nové sněmovně ještě Babišova vláda. Ta vznikající ho plánuje seškrtat

Do pěti dnů chtějí expertní týmy vznikající vládní koalice uzavřít debaty o programu. Do tří týdnů pak plánují zástupci ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů uzavřít koaliční smlouvu. Státní rozpočet na příští rok ale předloží nové sněmovně ještě končící Babišova vláda před předáním moci a vznikající kabinet tak plánuje návrh předělat. ODS, která pravděpodobně obsadí post ministra financí, chce schodek z 376,6 miliardy snížit na 250 miliard.
16. 10. 2021|

Složitá debata bude v kapitole financí, říká Výborný. SPOLU a PirátiSTAN řeší program

Programové skupiny koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN již začaly pracovat na prioritách chystané vlády obou uskupení. Některé se podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka měly sejít už ve čtvrtek. Jejich hlavní prací je nejprve porovnat programy obou koalic, najít shody, rozpory, ale i věci, které jsou v některém z programů navíc. Obsazení ministerstev i vedení sněmovny se budou koalice zabývat až po vyřešení programových priorit.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 20:44|

Piráti a Starostové ustaví dva poslanecké kluby, Bartoš chce víc než jedno ministerstvo

Koalice PirátiSTAN bude mít ve sněmovně dva samostatné poslanecké kluby. Lídři obou stran, Ivan Bartoš a Vít Rakušan, se na tom dohodli na jednání koaliční rady. Očekávají také, že ve vládě s koalicí SPOLU, o které chtějí obě formace vyjednávat, dostanou Piráti více než jedno ministerstvo.
10. 10. 2021|

Rekordní počet mimořádných schůzí i neprojednaných zákonů. Končící sněmovna v číslech

Vysoký počet mimořádných schůzí a méně schválených zákonů než v minulosti. I tak by se dalo popsat končící funkční období současné Poslanecké sněmovny, které významně ovlivnila pandemie koronaviru. Na činnost sněmovny se zaměřila nová datová analýza ČT24. Jaká byla účast poslanců na jednáních a jak jednotné byly poslanecké kluby při hlasování?
17. 9. 2021|

Končící sněmovna má mnoho restů. Někteří poslanci by měnili jednací řád, jiní kulturu vystupování

Ještě předtím, než lidé rozhodnou o novém složení sněmovny, sejde se příští týden ta současná. Její schůze poznamenala epidemie a někteří politici v tom vidí jeden z důvodů, proč teď v programu zůstává přes 350 neprojednaných zákonů. To je zdaleka nejvyšší počet, který po sobě končící poslanci zanechali. Někteří poslanci proto navrhují změny jednacího řádu.
9. 9. 2021|

Opozice zřejmě nezíská hlasy komunistů pro vyslovení nedůvěry vládě

Výkonný výbor KSČM ve středu večer doporučil podle informací ČTK komunistickým poslancům při čtvrtečním hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO) opustit jednací sál Poslanecké sněmovny. Opozice tak zřejmě nezíská potřebných 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu. Podle předsedy sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika bude ale výbor v jednání pokračovat ve čtvrtek ráno společně s poslanci. O konečném postoji rozhodne klub. Tisková konference KSČM se uskuteční krátce před zahájením schůze.
2. 6. 2021|