TÉMA

Výpověď

Delší zkušební a kratší výpovědní lhůta, představil Jurečka „flexibilní novelu“

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil novelu zákoníku práce. Ta mimo jiné počítá s prodloužením zkušební lhůty u řadových zaměstnanců ze tří na čtyři měsíce a u vedoucích zaměstnanců ze šesti na osm měsíců. Výpovědní lhůta by se naopak měla zkrátit z dosavadních dvou měsíců na jeden v případě důvodů spojených s pochybením zaměstnance. Součástí novely je i podpora dřívějšího návratu z mateřské nebo rodičovské dovolené, kdy do dvou let dítěte bude mít rodič nárok na stejné místo. Změny by mohly začít platit v roce 2025.
16:30Aktualizovánopřed 32 mminutami|

„Nemohlo se to stát,“ vypověděla kolegyně Cimického o údajném obtěžování. Podle znalce má lékař sníženou empatii

Kolegyně psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění, v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 vypověděly, že o žádném obtěžování neslyšely. Obě psycholožky pracují na Cimického klinice Modrá laguna, kde se podle obžaloby část skutků odehrála. Soud rovněž vyslechl znalce, podle něhož Cimický netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika – sníženou empatii, klade důraz na vlastní význam či výjimečnost. Cimický, který se z jednání omluvil, už v minulosti veškerá obvinění popřel. Hlavní líčení bude pokračovat příští týden, kdy by měl soud začít vyslýchat poškozené ženy.
12:36Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Jednání s majitelem Liberty přineslo jen další otázky, řekl Síkela

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) jednali s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou o aktuální situaci v ostravském hutním podniku. Síkela dal najevo zklamaní. Otázek je teď podle něj ještě víc. Vláda podle ministrů nebude poskytovat huti žádné prostředky daňových poplatníků, dokud se do ní nevrátí peníze vyvedené do zahraničí. Většina provozů v huti Liberty od prosince stojí, a značná část zaměstnanců je tak doma. Problém nastal poté, co dodavatel energií Tameh Czeh zastavil huti dodávky elektřiny kvůli tomu, že za ně podnik neplatil.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 19:18|

Jurečka chce představit novelu zákoníku práce. Výpověď bez udání důvodu v ní nebude

Mít nejnižší nezaměstnanost z Evropské unie je skvělá vizitka pro Česko, řekl v Událostech, komentářích ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdůraznil, že to není zásluha jediné vlády, tento trend je dlouhodobý. V příštích dnech hodlá představit návrh novely zákoníku práce, která má udržet nezaměstnanost nízkou i do budoucna. Členka sněmovního výboru pro sociální politiku Vladimíra Lesenská (SPD), která byla také hostem pořadu, se v mnoha bodech s ministrem shodla – bez nahlédnutí do paragrafového znění ale nemůže předvídat, zda SPD novelu podpoří.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 08:21|

Hradecká nemocnice se snaží zbavit firmy provozující následnou péči. Přou se o dluh

Královéhradecká fakultní nemocnice se pokouší vypovědět smlouvu společnosti Estrella Health, která v jejím areálu provozuje patnáct lůžek následné intenzivní péče. Nemocnice tvrdí, že jí firma dluží necelých jedenáct milionů korun. Zatím ale její LDN funguje dál, Estrelly se zastal Nejvyšší soud.
10. 4. 2024|

Jižní Korea chce víc studentů medicíny, mladí lékaři dávají výpovědi

Zkušení lékaři ve velkých jihokorejských nemocnicích začali podávat výpovědi na podporu několikatýdenní stávky mladých lékařů. Ti protestují proti vládnímu plánu zvýšit počet zájemců přijímaných na lékařské fakulty, což podle nich povede ke zhoršení úrovně zdravotnictví v zemi.
25. 3. 2024|

Ministerstvo spravedlnosti chce umožnit soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli

Soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli by mohla umožnit novela trestního řádu. Zatím musí během videokonference u vyslýchaného být soudem pověřený člověk, který zajišťuje, že výpověď nikdo další neovlivňuje. Výslechy jsou tak omezené na budovy soudů, věznic nebo policejních služeben. Proti videokonferencím bez kontroly na místě je ale Nejvyšší soud.
15. 3. 2024|

„Nechtěla jsem tam být, on ale vždy přesvědčil mou mámu,“ vzpomíná žena, kterou měl zneužívat Cimický

Minulý týden u soudu pokračovalo hlavní líčení s psychiatrem Janem Cimickým, který podle obžaloby v desítkách případů sexuálně napadal své pacientky. Jedna z nich pro pořad 168 hodin zavzpomínala na to, jak ji ošetřující lékař dle jejích slov asi tři čtvrtě roku nutil k intimním stykům a jak ji před Cimickým „zachránil“ psychiatr Zdeněk Šolle. Právě on u posledního soudního stání vypovídal – řekl ale, že si na nic nevzpomíná, což bývalou pacientku velmi zklamalo.
26. 2. 2024|

Návrh na výpověď bez udání důvodu dělí koalici

Návrh NERV na zavedení výpovědi bez udání důvodu za cenu zvýšení odstupného nemá podporu celé vládní koalice. Zjistila to Česká televize. Plán uvolnit díky snazšímu propouštění zaměstnanců český trh práce podporuje jen vládní ODS, TOP 09 a část Starostů. Proti jsou naopak zatím lidovci a Piráti.
10. 2. 2024|

Ostravský Renarkon má po odchodu zaměstnanců nové členy správní rady. Ředitel se nezměnil

Společnost Renarkon, která se stará o prevenci i léčbu drogově závislých nejen z Ostravska, si zvolila nové vedení správní rady. Má nově o tři členy víc. Renarkon minulý týden opustilo sedmnáct zaměstnanců, kteří podali výpovědi kvůli dlouhodobým neshodám s ředitelem Martinem Chovancem.
5. 2. 2024|

Lékaři stahují výpovědi z přesčasů. V některých nemocnicích ale stále jednají

Lékaři po celém Česku stahují výpovědi z dobrovolných přesčasů. Část nemocnic tak od ledna začala fungovat ve standardním režimu a vrátila se k plánovaným zákrokům a běžné pracovní době. V některých zařízeních ale vyjednávání s odbory ještě nejsou u konce.
3. 1. 2024|

Akutní péči se v sobotu v nemocnicích oslovených ČT podařilo zajistit

Česko je v půli prvního víkendu poznamenaného protestem v nemocnicích. Většina lékařů zatím výpovědi z přesčasů nestáhla. Čekají na závěry pondělní schůzky s ministrem zdravotnictví. Akutní péči se všem zařízením, která ČT oslovila, podařilo zajistit. V sobotu v nich ošetřovali hlavně úrazy spojené se zimním počasím.
2. 12. 2023|

Lékaři v nemocnicích zahájili protest, čekají na podpis dohody o odměňování

Lékaři v nemocnicích zahájili v pátek protest a přestali sloužit dobrovolné přesčasy. Některá zařízení proto musela odložit plánovanou péči, jiná fungují prakticky bez omezení. Zástupci lékařů se ve čtvrtek dohodli s premiérem Petrem Fialou (ODS) na růstu mezd a platů. Pro příští rok jim nabídl téměř deset miliard korun. Protest ale lékaři chtějí odvolat až po podpisu dohody.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 17:37|

Válka překvapilo, že Přáda protesty lékařů neodvolal. Ten namítá: „Nestačí mi slovo, potřebuji čísla“

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu Události, komentáře vyjádřil svůj údiv nad tím, že viceprezident České lékařské komory Jan Přáda lékaře nevyzval, aby vzali zpět výpovědi přesčasové práce. „Myslel jsem, že došlo k dohodě s panem premiérem. Předpokládal jsem, že i vy věříte panu premiérovi,“ řekl. Přáda namítl, že zatím není schopný lékařům říci, kolik dostanou přidáno. „Nestačí mi slovo, ale potřebuji čísla, ta v tento moment nemáme,“ zdůraznil.
30. 11. 2023|

Méně naplánovaných operací i ambulantní péče. Nemocnice se připravují na omezený režim

Kvůli výpovědím z přesčasů klesne v některých nemocnicích v prosinci počet operací – ve srovnání s loňskem až o desítky procent. Někde podle ředitelů hrozí i částečné omezení akutní péče.
28. 11. 2023|

Nemocnice plánují služby na prosinec. A často nevědí, s jakým nasazením lékařů mohou počítat

Nemocnice začaly zdravotníkům rozdávat rozpisy plánovaných směn na prosinec. Zatím nevědí, s kolika lékaři a v jakém rozsahu mají počítat. Na šest tisíc z nich už podalo výpověď z dohod o přesčasech. Připojili se tak k protestu, kterým požadují navýšení mezd a změnu zákoníku práce. Nemocnice už teď plánují případné omezování neakutní péče, především plánovaných operací.
16. 11. 2023|

Jednadvacet ze třiceti dobrovolných hasičů z Rumburku podalo výpověď kvůli neshodám v týmu

Jednadvacet dobrovolných hasičů z Rumburku v pondělí podalo hromadnou výpověď. Důvodem jsou dlouhodobé neshody a špatné vztahy mezi vedením jednotky a zbylými kolegy. Spolek dobrovolných hasičů v Rumburku je jedním z nejstarších v Česku, zároveň sbírá tituly z republikových šampionátů. Vedení města už situaci řeší, vypsalo výběrové řízení na nového velitele. Od něj si slibuje, že dá dobrovolný sbor znovu dohromady.
13. 11. 2023|

Nejvyšší soud odmítl Balákovo dovolání v kauze těžby kamene v Lánské oboře

V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka jako zjevně neopodstatněné, informoval mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Krajský soud v této kauze letos Balákovi pravomocně potvrdil dřívější verdikt kladenského soudu, tedy peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 15:27|

Nemocnice se chystají na prosinec. Splní-li lékaři své hrozby, bude jich chybět někde třetina, někde polovina

Nemocnice se připravují na možnost, že jim v prosinci bude chybět personál. Lékaři chtějí na protest proti pracovním podmínkám a výši platů přestat sloužit přesčasy. V nemocnicích je vypověděla asi polovina. Toho, co se stane v prosinci, se obávají také pacienti. Nejsou si jisti, zda jim nepropadne platnost předoperačních vyšetření a zda vůbec na jejich plánované zákroky dojde.
9. 11. 2023|

Šestnáct zaměstnanců společnosti pečující o drogově závislé v Ostravě podalo výpověď

Hromadnou výpověď podalo šestnáct zaměstnanců obecně prospěšné společnosti Renarkon, která se v Ostravě stará asi o dva tisíce drogově závislých. Odcházející pracovníci uvádějí jako důvod dlouhodobé neshody s ředitelem. Podle něj odchody spustilo neprodloužení smlouvy pracovnici, která neplnila své povinnosti.
1. 11. 2023|

Výpovědi přesčasů podají i mnozí starší lékaři. Třeba v Boskovicích tak chtějí podpořit ty mladé

Lékaři hrozí vládě tím, že v prosinci do zaměstnání nad rámec pracovní doby nepřijdou. Třeba v nemocnici v Boskovicích plánuje vypovědět tyto dohody většina lékařů. Podle vedení zařízení by to omezilo péči o pacienty. Podobně je na tom řada dalších zařízení. Ministerstvo práce se má tento týden s připomínkami vypořádat.
31. 10. 2023|

S výpověďmi přesčasů se k lékařům případně přidají i sestry a další zdravotníci

Výpověď přesčasové práce podalo dosud šest tisíc zhruba ze třinácti tisíc lékařů, kteří chodí do služeb. Přidat se k nim chystají případně i sestry a další zdravotníci, uvedli zástupci mladých lékařů a zdravotnických a lékařských odborů. Podle nich hrozí omezení péče. Dál požadují snížení množství přesčasů a zvýšení základních výdělků bez příjmu z přesčasové práce. Podle odborů chybí v nemocnicích až čtyři tisíce lékařů a až pět tisíc sester.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 22:02|

Spory lékařů se státem kvůli přesčasům pokračují. Ani po jednání s ministry nechtějí výpovědi stáhnout

Ani po pátečním jednání se zástupci vlády nebudou lékaři stahovat výpovědi z přesčasů. Přes šest tisíc z nich je chce přestat sloužit od prosince, pokud kabinet nezlepší jejich pracovní podmínky. Ministři práce a zdravotnictví odpoledne oznámili, že vyhoví požadavku lékařů na snížení zákonného limitu přesčasových hodin, které mohou vykonávat, a umožní jim legálně odpracovat čtyřiadvacetihodinové směny. Na způsobu odměňování se ale strany neshodly. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil 6,8 miliardy navíc na platy lékařů, ti však chtějí přidat v základu.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 22:56|

Rusko neplatí nájem za pozemky v Česku. Stát se brání u soudů

Ruská federace ani čtyři měsíce po výpovědi smluv o bezplatném užívání pozemků v Česku nezačala platit nájem. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusové neuhradili ani dlužné nájemné za poslední tři roky. Stát ho vyčíslil na padesát milionů. Záležitost sleduje redaktor Jiří Hynek.
8. 10. 2023|