TÉMA

Hliník

Nová plzeňská továrna vyrobí ročně miliardy recyklovatelných nápojových plechovek

Americká korporace Ball otevřela v Plzni novou továrnu na výrobu plně recyklovatelných hliníkových nápojových plechovek. Stavba za víc než čtyři miliardy korun je jednou z největších soukromých investic v Česku posledních let. Továrna je prvním projektem v průmyslové zóně, která vznikla rekultivací brownfieldu po části bývalých Škodových závodů.
12. 9. 2023|

Trumpova cla na dovoz hliníku a oceli byla podle WTO proti pravidlům. Washington protestuje

Cla na dovoz hliníku a oceli do Spojených států, která americká vláda zavedla za úřadování bývalého prezidenta Donalda Trumpa, byla v rozporu s globálními obchodními pravidly. V pátek o tom podle agentury Reuters ve svém rozsudku rozhodla Světová obchodní organizace (WTO). Washington její rozhodnutí kritizuje.
9. 12. 2022|

Spojené státy zmírní celní pravidla pro ocel a hliník z Británie. Londýn zruší uvalené poplatky

Spojené státy oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z Británie. Cla na toto zboží zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump. Britská BBC připomněla, že situace vnášela napětí do vztahů mezi Londýnem a Washingtonem. Podobné dohody už dříve uzavřely USA s Evropskou unií a Japonskem.
23. 3. 2022|

Ruské akcie kvůli vývoji kolem Ukrajiny prudce oslabují, situace ovlivňuje burzy po celém světě

Ruské akcie v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny v úterý opět prudce oslabují. Navazují tak na ztráty z předchozího dne. Pokles vykazovaly burzy v Asii i Evropě, pražská burza také klesla o více než dvě procenta. Vzrostla výrazně cena zlata a dalších drahých kovů, také hliníku a niklu.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 15:10|

Nymburské nemocnici došly zásoby podpažních berlí, důvodem je nedostatek hliníku

Nemocnice v Nymburku hlásí velký nedostatek některých zdravotnických pomůcek, zejména podpažních berlí. Důvodem je vysoká cena hliníku a jeho nedostatek či výpadek některých dodávek. Nemocnice tak oslovila i veřejnost a své pacienty, aby jim berle, které už nepotřebují, přinesli. Několik lidí se už ozvalo, do zdravotnického zařízení přinesli celkem 24 párů berlí. Pomůcku lékaři dávají zejména pacientům po operacích zad či dolních končetin.
3. 11. 2021|

EU a USA začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku

Evropská unie a Spojené státy po vyřešení sporu o cla na hliník a ocel začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku. Ta má být novým milníkem v transatlantických vztazích a v úsilí EU a USA o dekarbonizaci odvětví výroby oceli a hliníku v rámci boje proti změnám klimatu. Oznámili to ve společném prohlášení prezident Spojených států Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
31. 10. 2021|

Spojené státy a Evropská unie vyřešily vleklý spor o cla na hliník a ocel

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na vyřešení vleklého obchodního sporu ohledně amerických cel na ocel a hliník. V sobotu to oznámila americká ministryně obchodu Gina Raimondová. Dohoda také ruší odvetná unijní cla na americké výrobky. Spor zahájil v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump.
30. 10. 2021Aktualizováno30. 10. 2021, 23:33|

V zimě se svět popere o něco, co je neviditelné, ale zásadní a není toho dostatek. Jde o zemní plyn, píše Bloomberg

Státy jsou stále více než kdy jindy závislé na zemním plynu, který vytápí domácnosti i dodává elektřinu průmyslu, kvůli snahám opustit uhlí a zvýšit využití čistějších zdrojů energie. Na trhu však není k dispozici takové množství plynu, které by mohlo pohánět oživení z pandemie i doplnit vyčerpané zásoby před nástupem chladných měsíců. Státy se tak předhánějí, kterému se podaří nabídnout více, aby získal dodávky, protože země jako Rusko se snaží udržet více této suroviny doma, a s poklesem teplot se situace zřejmě zhorší. Krize v Evropě je předzvěstí problémů pro zbytek planety, píše agentura Bloomberg.
27. 9. 2021|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

EU odloží zvýšení cel na dovoz z USA, obě strany začaly jednat o řešení sporu

Evropská unie ustoupí od plánovaného rozšíření a zvýšení cel na dovoz zboží ze Spojených států, k němuž chtěla sáhnout od června. Evropská komise (EK) oznámila, že zahájila s americkou vládou jednání o vyřešení sporu kolem obchodování s ocelí a hliníkem. Obě strany by k dohodě chtěly dospět do konce roku, dosud zavedená cla přitom ponechávají v platnosti. Spor začal, když cla zavedla administrativa předchozího prezidenta Donalda Trumpa.
17. 5. 2021|

USA připravují antidumpingová cla na hliník. Postihnou osmnáct zemí včetně Německa

Americké ministerstvo obchodu chce uvalit konečná antidumpingová cla na běžné hliníkové plechy z osmnácti zemí. Podle agentury AFP musí cla ještě potvrdit americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC), což by se mělo stát 15. dubna.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 09:33|

EU zavede přechodné clo až 48 procent na hliníkové výrobky z Číny

Evropská unie zavede prozatímní clo až 48 procent na dovoz hliníkových výlisků z Číny. Cla vstoupí v platnost ve středu a budou platit do doby, než Brusel dokončí vyšetřování, které má zjistit, zda čínští výrobci neprodávají své produkty za nepoctivě nízkou cenu, informovala agentura Reuters.
13. 10. 2020|

Po hliníku a oceli zdaní USA i dovoz výrobků z nich

Spojené státy uvalí dodatečná cla na některé produkty z oceli a hliníku, například na ocelové hřebíky a hliníkové kabely. V případě hliníkových výrobků by mělo být clo desetiprocentní, u ocelových 25procentní. Informovaly o tom agentury Reuters a Bloomberg.
25. 1. 2020|

Vláda připravuje prodej kovů ze státních rezerv. Nejdříve se musí zjistit jejich současná kvalita a cena

Vláda pokračuje v přípravě na prodej kovů ze státních rezerv. Ve čtvrtek začali experti odebírat jejich vzorky. Stát by se podle plánů kabinetu měl celkem zbavit rezerv za víc než dvě miliardy korun. Opozice to kritizuje a tvrdí, že země by je v budoucnu mohla potřebovat.
17. 1. 2020|

Američané zruší cla na ocel a hliník z Kanady. Ottava zároveň odstraní odvetná cla

Spojené státy do 48 hodin zruší cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady. Obě země to oznámily ve svém pátečním společném sdělení. Kanada souběžně zruší odvetná cla na americké výrobky. Obdobný krok se čeká mezi USA a Mexikem, které by jej podle informovaných zdrojů měly oznámit také ještě v pátek, napsala agentura Bloomberg.
17. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 20:58|

Autosalon v Detroitu: Firmy tlačí na Trumpa, aby vyřešil obchodní spory i rozpočtovou nouzi. VW a Ford uzavřely alianci

Představitelé automobilového průmyslu vyzvali na mezinárodním autosalonu v Detroitu administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kongres, aby nalezly řešení obchodních sporů a otevření vládních úřadů. Politická nejistota sektor finančně zatěžuje. Německý Volkswagen a americký Ford oznámily v Detroitu uzavření globální aliance pro vývoj lehkých užitkových vozů.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 17:29|