TÉMA

Ocenění

Bludy se na Slovensku šíří neobvykle rychle, říká oceněný novinář Šimečka

Cenu Františka Kriegla letos získal slovenský novinář, spisovatel a publicista Martin Milan Šimečka. Nadace Charty 77 ji uděluje za občanskou statečnost. Porota ocenila Šimečku za dlouhodobé hájení demokratických principů a za kritickou, nezávislou žurnalistiku. Šimečka v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že si ceny váží, ale ví, že ji dostává v souvislosti s aktuální politickou a společenskou situací na Slovensku.
10. 4. 2024|

Cenu Anděl za album roku získali November 2nd. Uspěli i David Koller a Pam Rabbit

Cenu Anděl za album roku 2023 udělila Česká hudební akademie (ČHA) eponymní nahrávce skupiny November 2nd. Skupina patřila společně s rapperem Viktorem Sheenem díky třem nominacím k favoritům letošních Andělů. Nakonec ale žádná nahrávka nezvítězila více než jednou. Za Sólové interprety roku 2023 akademie vybrala zpěváka a skladatele Davida Kollera a zpěvačku arménského původu Pam Rabbit. Do Síně slávy cen Anděl vstoupil Jiří Korn.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 23:37|

Magnesia Litera má nominace za rok 2023. V próze se rozhodne mezi Machoninovou, Šestákem a Torčíkem

Třiatřicet titulů z prózy, poezie či tvorby pro děti a mládež se uchází o ceny Magnesia Litera za rok 2023. Nejlepší loňské literární počiny budou známy 18. dubna v přímém přenosu České televize. Součástí hlavního ceremoniálu se poprvé stane vyhlášení vítězů žánrových kategorií za detektivku, fantastiku a humoristickou knihu.
14. 3. 2024|

Definuji se jako lokální kronikář. Třeštíková dostala francouzský Řád umění a literatury

Její jméno je už svého druhu značka a takřka synonymum pro takzvaný časosběrný dokument. Má za sebou desítky snímků, z nichž některé natáčela desítky let a vysloužila si za ně řadu mezinárodních ocenění. Den po návštěvě francouzského prezidenta v Praze Helena Třeštíková převzala prestižní francouzské státní vyznamenání a stala se důstojnicí Řádu umění a literatury. Vyznamenání jí předal nový francouzský velvyslanec Stéphane Crouzat, který je ve funkci od pondělí.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 22:41|

Grand designérem roku je Jan Plecháč, v kolekci váz zachytil Duši lesa

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design 2023 se v neděli stal Jan Plecháč, titul Grand designér roku získal za svou vázu Abyss, vázy Harmonic a za kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro sklárnu Moser. Do síně slávy českého designu vstoupil in memoriam designér Jiří Jiroutek (1928 až 2023), který se zapsal do historie českého designu ikonickou kolekcí nábytku U-450.
3. 3. 2024|

Zachránila ženu s infarktem, zastal se napadeného chlapce. Studentka i student nyní vyzývají k odvaze

Šestnáctiletý student Jan Baloun se zastal chlapce, kterého ve dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství útočníci. Studentka Aneta Růžičková zase v Praze zachránila život ženě se zástavou srdce. V krizových situacích je třeba reagovat s klidnou hlavou. Každý čin se počítá, uvedli ocenění zachránci v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|

Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek výtržností u soudu

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek fotografa ČTK Romana Vondrouše, který na konci loňského července na Obvodním soudu pro Prahu 8 zachytil příznivce Patrika Tušla, obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Vondrouš získal v soutěži v dalších kategoriích ještě tři ceny, jedno druhé a dvě třetí místa.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 23:22|

Nejtěžší je smířit se s tím, že život má konec, říká oceněná pečovatelka

Už po jedenácté se udělovaly ceny pro Pečovatele a pečovatelky roku. Cílem je ocenit pracovníky ve všech druzích sociálních služeb, terénních i pobytových. Ocenění získalo celkem pět žen. Záštitu nad tímto ročníkem převzala první dáma Eva Pavlová, která se udílení zúčastnila a předala jednu z cen.
30. 1. 2024|

Matematik a fotograf Druckmüller dostal cenu astronomické společnosti za snímky Slunce

Brněnský matematik a fotograf Miloslav Druckmüller získal Cenu Františka Nušla. Své nejvyšší ocenění mu udělila Česká astronomická společnost za mimořádné výsledky při počítačovém zpracování snímků pořizovaných při zatmění Slunce.
4. 12. 2023|

Adrenalin je hnal vstříc plamenům. Hejtman i hasiči ocenili muže, kteří zachránili cestující z hořícího vlaku v Olomouci

Adrenalin, zmatek i panika provázely osudové okamžiky dvojice mužů, kteří se letos v polovině října zasloužili o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci. Lidem, kteří se vzápětí po nárazu vlaku do kamionu ocitli v uzavřeném hořícím voze, se snažili oba pomoci – jeden zevnitř, druhý zvenčí. Vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka za jejich obětavou pomoc ocenil hejtman Josef Suchánek (STAN) a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:09|

Ocenění Česká hlava získala kardioložka Moťovská. Je první ženou, která cenu dostala

Nejvyšší české vědecké ocenění Česká hlava letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. Kromě Moťovské dostali cenu například Jan Martínek za nové minimálně invazivní způsoby léčby onemocnění žaludku a jícnu nebo archeolog Jiří Macháček za objev germánských run na slovanském sídlišti. Laureáty představil předseda správní rady projektu Česká hlava Martin Vlach na tiskové konferenci v Kampusu Hybernská v Praze. O ocenění Moťovské tento týden rozhodla vláda.
24. 11. 2023|

Čelili nacistům, komunistům či ruským okupantům. Teď dostalo pět osobností Ceny Paměti národa

Ceny Paměti národa převzalo při ceremoniálu v Národním divadle pět osobností z Česka, Slovenska a také Ukrajiny. Marie Klangová, Jan Litomiský, Eva Karvašová, Márie Šidová a Vasyl Vyrozub aktivně vystupovali buď proti německým okupantům Československa po roce 1939, proti komunistickému režimu, nebo také proti ruským okupantům na Ukrajině.
17. 11. 2023|

Pětice psů dostala cenu Statečné psí srdce za záchranu lidských životů

Záchranářská anketa Statečné psí srdce již potřinácté ocenila psí hrdiny, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také ty, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě. Pořadatelé dohromady ocenili pět zvířat, a to jak služební psy, tak ty neslužební, takzvané „laiky“.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:12|

Přežily holocaust a šíří osvětu. Eva Erbenová a Zuzana Marešová dostaly ocenění a varují před opakováním minulosti

Zuzana Marešová a Eva Erbenová jsou ženy, které přežily holocaust. Jedna před nacistickým lágrem ujela Wintonovým vlakem, druhá přežila Osvětim a pochod smrti. Za to, že o své zkušenosti s nacistickým režimem šíří osvětu, získaly ve čtvrtek ocenění. Pro pořad 168 hodin s nimi natáčela Eva Koryntová.
23. 10. 2023|

Náramek s datem narození nebo oblíbená hračka. Děti bez rodičů dostávají do života kufřík vzpomínek

Celkem 2200 dětí, které opustili po narození biologičtí rodiče, odešlo v posledních osmi letech z porodnic se vzpomínkami na své první okamžiky uloženými v kufříku. Iniciativu, která funguje ve víc než šedesáti tuzemských nemocnicích a spolupracuje i s pěstouny, ocenil Evropský parlament.
21. 10. 2023|

Ze světa do Prahy přijelo osm osobností. Převzali cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka

Eva Erbenová, Tomáš Řízek, Stanislav Brouček, Jan Marek, Jana Sommerlad, Sabine Gruša, Alessandro Catalano, David Harris a organizace Bohemian Benevolent and Literary Association jsou novými nositeli ocenění Gratias agit. Uděluje ho ministr zahraničí za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Dostávají ho krajané, kteří dosáhli úspěchů ve svých oborech v zemích, kde se usadili, ale například i cizinci, kteří propagují českou kulturu.
19. 10. 2023|

Pavel ocenil Zlatými záchranářskými kříži hasiče i muže, který v nouzi řidiče zastavil autobus

Za záchranu škrcené ženy, zdravotní pomoc při dopravní nehodě nebo pomoc bezvládnému řidiči autobusu předal v úterý prezident Petr Pavel na Pražském hradě ocenění Zlatý záchranářský kříž. Celkem bylo uděleno sedm Zlatých záchranářských křížů, čtyři čestná uznání a dvě další ceny ve spolupráci s partnery časopisu Rescue Report, který je vyhlašovatelem soutěže. Hodnotitelé vybírali ze zhruba sedmi desítek návrhů.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 20:42|

Nobelovu cenu za ekonomii obdržela Claudia Goldinová. Zkoumala uplatnění žen na trhu práce

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala Američanka Claudia Goldinová za prohloubení znalostí o uplatnění žen na trhu práce. Je teprve třetí ženou, která na toto ocenění dosáhla.
9. 10. 2023|

Izrael in memoriam ocenil rodinu volyňských Čechů, která ukrývala Židy

Titul Spravedlivý mezi národy v Praze dostali in memoriam Bohuslav, Olga a Evženie Čepkovi, volyňští Češi, kteří ukrývali za druhé světové války židovskou rodinu. V rezidenci izraelské velvyslankyně Anny Azariové titul převzali potomci zachránců za účasti potomků zachráněných.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 13:55|

Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance

Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 19:52|

„Opravdu znamenitou knihu“ české spisovatelky Bellové ocenila Evropská banka pro obnovu a rozvoj

Anglický překlad románu Jezero české spisovatelky Bianky Bellové získal ve čtvrtek literární cenu vyhlašovanou Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD). Dílo z roku 2016 vypráví dystopický příběh o chlapci pátrajícím po své matce v kulisách neurčité postsovětské krajiny zničené bezohledným průmyslovým drancováním. Dalšími finalisty byly knihy Polky Olgy Tokarczukové a libanonské spisovatelky Nadžvy Barakátové.
16. 6. 2023|

Budu se dál snažit co nejlépe reprezentovat svou vlast, řekla Navrátilová po převzetí senátní medaile

Martina Navrátilová převzala stříbrnou medaili předsedy Senátu – ocenění udělované druhým nejvyšším ústavním činitelem osobnostem českým i světovým. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zdůraznil, že je to vyznamenání nejen za sportovní výkony mnohonásobné grandslamové vítězky, ale také za její osobní postoje. Ačkoli Navrátilová po převzetí vyznamenání žertovala, že je zvyklá na zlaté medaile, ujistila, že si ocenění váží.
13. 6. 2023|

Laureátkou prvního ročníku Ceny vlády je Barbora Šmahlíková z VUT v Brně

Cenu vlády nadanému studentovi za rok 2022 převzala Barbora Šmahlíková z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Laureátce ji ve čtvrtek předala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) v Hrzánském paláci v Praze. Cena se udělovala poprvé, Šmahlíková ji získala za přínos v oblasti vývoje algoritmů, takzvaných omega automatů.
8. 6. 2023|

Zlatou palmu si z festivalu v Cannes odnesla režisérka Trietová za Anatomii pádu

Zlatou palmu za nejlepší snímek na závěr 76. ročníku filmového festivalu ve francouzském Cannes získalo drama Anatomie pádu (Anatomie d’une chute) francouzské režisérky Justine Trietové. Jak upozornila agentura Reuters, je to teprve potřetí v historii festivalu, kdy cenu za nejlepší film získala žena. O nejvyšší ocenění se letos v Cannes ucházelo dalších dvacet snímků.
27. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 05:41|