TÉMA

Dozorčí rada

V čele Pražské plynárenské končí Pacovský. Odvolala ho dozorčí rada

Dosavadní předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský skončil ve funkci, na svém pondělním zasedání ho odvolala dozorčí rada společnosti. Důvodem jsou podle rady rozdílné názory na vedení a fungování podniku. Nový šéf firmy vzejde z připravovaného výběrového řízení. Pražská plynárenská o tom informovala na svém webu. Pacovský byl v čele Pražské plynárenské od ledna 2021.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 11:47|

Pražští radní vyměnili dozorčí radu městských společností THMP a PVS

Pražští radní v pozici valné hromady městských společností Technologie hlavního města Prahy (THMP) a Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) vyměnili část členů dozorčích rad firem. V případě THMP se to týká čtyř členů ze sedmi, do funkce zvolili stejný počet členů. V PVS jde o pět členů z devíti a do funkce nově zvolili tři členy. Vyplývá to z dokumentů, které v pondělí schválili radní. THMP se starají mimo jiné o veřejné osvětlení a PVS se stará o vodohospodářské sítě.
17. 4. 2023|

Dozorčí rada pražského dopravního podniku je kompletní. Vedení města zvolilo zbylé tři členy

Pražští radní v pondělí v pozici valné hromady dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Kováříka (ODS), Tomáše Suneghu (KDU-ČSL) a Tomáše Homolu (STAN). Nové povolební složení rady by tak mělo být kompletní, první personální změny vedení města schválilo již začátkem března. Rada metropole v pondělí také schválila změny v dozorčí radě městské firmy Kolektory Praha.
20. 3. 2023|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 48 korun za akcii, rozhodla valná hromada

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. V úterý večer o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Prošel tak protinávrh ministerstva financí, které společně s vyšší dividendou navrhovalo také posunout výplatní termín o tři měsíce na 1. listopadu. Představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, tento návrh ale neprošel. Valná hromada také rozhodla o výměně členů v dozorčí radě firmy.
28. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 05:27|

Petr Adam z kauzy Dozimetr zemřel, byl obviněn z uplácení

Petr Adam, jeden ze třinácti obviněných v kauze Dozimetr týkající se manipulací zakázek pražského dopravního podniku, podle informací Mladé fronty DNES zemřel. Jednalo se o obchodního zástupce, který byl obviněn z uplácení.
21. 6. 2022|

Po akci Dozimetr přikázali radní DPP vypsat výběrová řízení na všechny členy představenstva. Hlubuček končí v Lysolajích

Zastupitelé pražských Lysolají odvolali z funkce starosty obviněného Petra Hlubučka (STAN). Politik, který je hlavní tváří případu v pražském dopravním podniku (DPP), minulý týden mimo jiné rezignoval na post primátorova náměstka. Pražští radní poté v pozici valné hromady přikázali dozorčí radě dopravního podniku vypsat veřejnou soutěž na všech pět míst členů představenstva firmy včetně jeho předsedy a generálního ředitele podniku Petra Witowského. Podle zjištění Deníku N soud v květnu dalšímu stíhanému v kauze, podnikateli Michalu Redlovi, znovu omezil svéprávnost na dalších pět let.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 20:22|

Nevidím důvod, proč bych měl rezignovat, koaliční smlouva by se neměla měnit, říká Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že se kvůli kauze korupce na pražském magistrátu nechystá rezignovat. S ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN) mluvil v pátek a on mu nabídl rezignaci. „Řekl jsem mu, že i když není obviněný, podezřelý ani není nijak zapojen do té kauzy, tak s ohledem na to, jakou kariéru pan Redl budoval, jsou schůzky pana Gazdíka nepřijatelné,“ vysvětloval Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal, že v souvislosti s korupční kauzou příští týden plánuje odvolat ředitele České Pošty Romana Knapa, který se s obviněným podnikatelem Michalem Redlem měl také setkat.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 14:29|

Bývalý německý kancléř Schröder opouští ruskou Rosněfť

Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder se rozhodl skončit v dozorčí radě ruské státní ropné společnosti Rosněfť. Firma oznámila, že jí Schröder sdělil, že nemůže mandát v dozorčí radě dále vykonávat. Oznámení přišlo jen den poté, co rozpočtový výbor Spolkového sněmu odebral Schröderovi peníze na kancelář, na kterou měl z veřejných peněz jako bývalý šéf německé vlády nárok.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 14:17|

Poslanci uznali hladomor na Ukrajině ve třicátých letech minulého století za genocidu

Poslanci si během středečního jednání připomněli hladomor na Ukrajině v letech 1932 až 1933, který následně uznali za genocidu ukrajinského národa. Do Rady České televize sněmovna žádného z uchazečů nezvolila. Pět míst v ní zůstalo po druhých kolech tajných voleb neobsazených. Poslanci naopak obměnili dozorčí rady státních fondů. Daňové zvýhodnění související s pomocí válkou zasažené Ukrajině by mohla dolní komora schvalovat tento pátek, poslanci novelu pustili do třetího čtení.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 16:35|

Novým předsedou dozorčí rady České pošty je bývalý šéf innogy ČR Herrmann

Novým předsedou dozorčí rady České pošty je bývalý předseda představenstva společnosti innogy ČR Martin Friedrich Herrmann. V úterý ho zvolila dozorčí rada, která má od minulého týdne sedm nových členů. Herrmann ve funkci nahradil v únoru odvolaného Petra Zatloukala. Pošta to uvedla v tiskové zprávě.
29. 3. 2022|

Dozorčí rada České pošty se může znovu usnášet, ministr Rakušan do ní jmenoval šest nových členů

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jmenoval šest nových členů dozorčí rady České pošty. S obsazenými dvanácti místy z patnácti bude rada po měsíci a půl usnášeníschopná. Vyplývá to z informací ministerstva vnitra. Na začátku února ministr odvolal osm členů rady a devátý odstoupil.
22. 3. 2022|

Bednárik skončí posledního února v čele Českých drah. Dočasně je potom povede náměstek Kraus

Ivan Bednárik rezignuje z funkce předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah. Dal najevo, že má vážné výhrady k tomu, že dráhy zatím nemohou počítat s penězi za pozemky pod kolejemi, které by se převedly na Správu železnic. S těmito penězi počítal Bednárikův podnikatelský plán. V čele drah skončí nynější ředitel k poslednímu únoru, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že na nástupce bude vypsáno výběrové řízení. Do té doby bude firmu řídit člen představenstva Michal Kraus.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 11:27|

Dozorčí rada Českých drah bude zpola nová, předsedou se má stát ekonom Zámečník

V dozorčí radě Českých drah mají nově usednout Jiří Minka, Petr Šlegr a Miroslav Zámečník. Ekonom Zámečník se má stát i jejím novým předsedou. Informace webů Zdopravy.cz a Seznam Zprávy potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
9. 2. 2022|

Rakušan odvolal politiky a ministerské úředníky z dozorčí rady České pošty. Kritizoval trafiky

Končí devět z patnácti členů dozorčí rady České pošty. Osm z nich odvolal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), devátý rezignoval již dříve. Z deseti lidí jmenovaných ministerstvem vnitra v ní tedy zbyl jen jeden, a to Rakušanův spolustraník František Lukl. Zbylých pět členů zastupuje zaměstnance. Podle Rakušana byli v radě „političtí trafikanti“, které slíbil nahradit schopnými odborníky. Jejich jména ale komentovat nechtěl, musí podle něj projít nominačním procesem.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 17:07|

Ve správní radě VZP usedne i Kalousek, členy orgánu obměnila vláda

Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nově usedne bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, senátor Roman Kraus (ODS) či náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). O obměně členů správní a dozorčí rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny ve středu rozhodla vláda, vyplývá z výsledků zasedání zveřejněných na webu. Proti zvolení Kalouska se v minulých dnech vyslovili Piráti.
26. 1. 2022|

Volba vedení VZP se zřejmě protáhne. Politici se neshodnou na kandidátech

Poslanci měli už ve středu vyměnit většinu členů správní i dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Výběr lidí, kteří mají v příštích čtyřech letech dohlížet na největší pojišťovnu s ročním obratem čtvrt bilionu, se ale zřejmě kvůli politickým sporům protáhne až do února. VZP by tak na čas byla bez klíčového řídicího a kontrolního orgánu.
24. 1. 2022|

Kysilka skončí v čele dozorčí rady Českých drah, nástupce vybere nový ministr

Ekonom Pavel Kysilka skončí na vlastní žádost ke konci roku v čele dozorčí rady Českých drah. O jeho nástupci v kontrolním orgánu státního dopravce rozhodne nový šéf resortu dopravy, uvedl současný ministr v demisi Karel Havlíček (ANO). Informoval o tom server Lidovky.cz. Předsedou dozorčí rady byl Kysilka víc než dva roky.
8. 12. 2021|

Vedení OKD podle auditu domluvilo rizikové smlouvy za stovky milionů. Firma se zavázala platit i po uzavření dolů

Při převodu OKD na stát v roce 2018 opakoval premiér Andrej Babiš (ANO), že do těžařské společnosti nebude stát dávat žádné peníze. Vloni tam přitom poslal skoro dvě miliardy. Teď se ale ukazuje ještě něco jiného. Podle auditu, který ve firmě udělala společnost Ernst & Young, vedení OKD uzavíralo podezřelé smlouvy za stovky milionů korun. V době, kdy doly končí s těžbou, platby za některé odebírané služby neklesají, ale naopak výrazně rostou a firma se zavázala platit za ně i po uzavření dolů na konci roku 2022. Pro Reportéry ČT točil Dalibor Bártek.
9. 11. 2021|

Elektrárny Opatovice mají povolení vypouštět víc škodlivin. Hradec Králové i kraj se chtějí bránit

Královéhradecký kraj nesouhlasí s rozhodnutím, které Elektrárnám Opatovice až na osm let povoluje výjimky z emisních limitů. Hejtmanství se odvolává k ministerstvu životního prostředí. Protesty navíc chystá i krajské město. O výjimkách rozhodoval Krajský úřad v Jihlavě kvůli podjatosti jiných úřadů.
8. 9. 2021|

Kontrola střet zájmů neprokázala, Rabiňák ale z dozorčí rady České exportní banky odejde

Podle České exportní banky (ČEB) nebyl předseda její dozorčí rady Rudolf Rabiňák ve střetu zájmů, když se podílel na bankovním byznysu v Dominikánské republice. Interní kontrola ukázala, že Rabiňák nejednal v rozporu s pravidly. Přesto se rozhodl, že na funkci rezignuje s koncem června. Noví členové dozorčí rady by měli být zvoleni na valné hromadě 24. června. ČT to řekla mluvčí ministerstva financí Anna Vasko.
3. 6. 2021|

Netolický končí v dozorčí radě České pošty, Hamáček ho nahradil Kubou z ODS

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odvolal pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) z dozorčí rady České pošty. Informaci serveru Info.cz potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Odvolání přišlo den poté, co se ukázalo, že spolu Hamáček s Netolickým mluvili o ministrově plánované cestě do Moskvy. Na místo Netolického podle mluvčí vnitro navrhlo předsedu Asociace krajů Martina Kubu (ODS). Ten se postu sice ujme, ale jen do podzimních voleb.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 16:15|
Doporučujeme

„Dostaneš všechno, co chceš.“ Delikátní textové zprávy boří Kurzův obraz „nového“ politika

Rakušany si získal nejen tvrdým kurzem v migrační politice, ale také slibem, že bude jiný než ostatní. Hlásal nový styl a konec klientelismu, který tolik vyčítal dlouhá léta vládnoucím velkým koalicím. Přebarvil vlastní stranu z tradiční černé na svěží tyrkysovou a do názvu jí vetkl „nová“. Na této vlně dovezl Sebastian Kurz lidovce k volebnímu vítězství a stal se nejmladším a nejoblíbenějším rakouským kancléřem. Teď se ale tento obraz, který si úzkostlivě hlídal, začíná drolit. Nedávno zveřejněné zprávy z chatovacích aplikací ukazují kromě kancléřovy záliby v emotikonech také na to, že mu rétorice navzdory není cizí dosazovat blízké lidi na vysoké posty ve státních firmách ani vyvíjet tlak na kritiky.
21. 4. 2021Aktualizováno25. 4. 2021, 14:09|

Václava Nebeského by na postu šéfa Českých drah mohl vystřídat Ivan Bednárik

Šéf ČD Cargo Ivan Bednárik dostal nabídku na post předsedy představenstva Českých drah, oslovil jej šéf dozorčí rady společnosti Pavel Kysilka. V čele státního dopravce by Bednárik mohl nahradit Václava Nebeského, kterému chce Kysilka nabídnout v představenstvu post místopředsedy. Kysilka to v pátek uvedl ve svém stanovisku k aktuálnímu dění ve společnosti. O změnách ve vedení podniku bude rozhodovat dozorčí rada v příštím týdnu.
27. 11. 2020|