TÉMA

Čerpací stanice

Reportéři ČT: Pořízení benzinek Robin Oil vyvolalo kritiku i otázky. Čepro si s nimi koupilo i miliardy na účtu

Společnost Čepro, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Ve spojení se stávajícími benzinkami Eurooil tak ovládá třetí největší síť čerpacích stanic v Česku po polském Orlenu (dřívější Benzině) a maďarském MOLu. Transakce ovšem vyvolala kritiku, podle odpůrců stát tolik benzinek nepotřebuje. Čepro i ministerstvo financí však obchod hájí strategickými zájmy ve složité době. Na nákup, který provázelo utajování informací, se zaměřili Reportéři ČT.
20. 2. 2024|

Útok na Charkov zničil čerpací stanici, shořelo 15 domů. Úřady hlásí sedm mrtvých včetně dětí

Ruský útok na Charkov si v pátek pozdě večer vyžádal sedm životů, včetně tří dětských, napsaly v sobotu ráno agentura AFP a ruskojazyčný server BBC s odvoláním na tamní úřady. Ruské drony podle nich zasáhly čerpací stanici, což způsobilo rozsáhlý požár, který zničil 15 domů. Kolem 50 lidí muselo být evakuováno. Drony v noci útočily také na Oděsu.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 10:37|

EuroOil a Robin Oil by se mohly spojit, státní Čepro chce konkurenta koupit

Státem vlastněná společnost Čepro chce koupit šíť čerpacích stanic Robin Oil. Obchod ale čeká na posouzení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Čepro již má své benzinky, které provozuje pod značkou EuroOil. Po sloučení by státní společnosti mohlo patřit zhruba 270 benzinek.
21. 11. 2023|

Cena nafty v Česku klesla o deset haléřů, u benzinu stagnuje. Čeká se další zlevňování

Průměrná cena nafty v Česku klesla za poslední týden o deset haléřů na 39,31 koruny za litr. Levnější diesel byl naposledy v polovině září. Cena benzinu po říjnovém poklesu nyní stagnuje. Litr naturalu se na čerpacích stanicích ve středu prodával v průměru za 38,85 koruny, stejně jako o týden dříve. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků by mělo zlevňování pokračovat i v následujících dnech.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 19:20|

Ceny paliv dál klesají, výraznějšímu zlevnění ale brání oslabující koruna

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál zlevnily o desítky haléřů. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 39,06 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 33 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 39,55 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Podle analytiků bude pokles cen pokračovat i v příštích dnech.
26. 10. 2023|

Stát už chystá rozšíření D3 u Tábora. Věří, že problémy s pozemky se chýlí ke konci

Spor o vyvlastnění pozemků a staveb na nich dlouho komplikoval dostavbu dálnice D3 u Tábora. Teď to vypadá, že by se s rozšířením dálnice mohlo začít. Jeden z provozovatelů motocentra, které stojí v místě plánovaného rozšíření, se sice stále odmítá vystěhovat, přestože vlastníkem už je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), a dokončení procesu komplikuje ještě plynová stanice na pozemku. Stát přesto věří, že se spor chýlí ke konci.
26. 9. 2023|

V Dagestánu na jihu Ruska vybuchla benzinka. Zemřelo přes třicet lidí

Nejméně 35 lidí přišlo o život a další desítky utrpěly zranění v důsledku exploze a požáru na benzinové stanici v Machačkale na jihu Ruska. S odvoláním na regionální úřady a federální ministerstvo pro mimořádné situace to v úterý uvedla agentura TASS. Záchranáři pokračují v rozebírání ruin a pátrání po lidech pod sutinami.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 16:18|

Pracovnice čerpací stanice dle obžaloby z pokladny postupně zcizila přes pět milionů korun

Okresní státní zastupitelství v Kroměříži obžalovalo pracovnici čerpací stanice ze zpronevěry. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Žena údajně v průběhu let 2010 až 2022 svého zaměstnavatele připravila postupně o 5,6 milionu korun. V případě odsouzení jí hrozí až osm let vězení. Případem se teď bude zabývat okresní soud.
7. 8. 2023|

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Paliva zdražila, analytici čekají přívětivé léto, ale další růst

Pohonné hmoty v Česku jsou nejdražší téměř za dva měsíce. Nejprodávanější benzin Natural 95 u čerpacích stanic ve středu vyšel v průměru za 37,36 koruny za litr, a byl tak o sedm haléřů dražší než před týdnem. Průměrná cena nafty v uplynulém týdnu stoupla o 52 haléřů na 32,34 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V dalších týdnech analytici očekávají další růst cen, zejména pak u nafty.
29. 6. 2023|

Orlen Unipetrol loni navýšil víc než pětinásobně zisk

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol v loňském roce více než pětinásobně zvýšila svůj čistý zisk na 17,9 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 14,7 miliardy korun. Výrazně také stouply tržby společnosti, meziročně o více než šestatřicet procent na 209,5 miliardy korun. Podle firmy se v hospodaření projevily mimo jiné investice z předchozích let. V loňském roce v nich pokračovala, když vynaložila 9,2 miliardy korun.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 09:16|

Paliva druhý týden zlevňují, nejvýhodněji tankují řidiči v jižních a severních Čechách

Ceny paliv druhým týdnem klesají. Výrazněji zlevnila nafta, jejíž cena se dostala pod 37 korun za litr, levnější byla naposledy zhruba před rokem. Aktuálně se u čerpacích stanic prodává průměrně za 36,87 koruny za litr, před týdnem byla o 59 haléřů dražší. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 řidiči natankují v průměru za 37,64 koruny, v uplynulém týdnu zlevnil o 16 haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
16. 2. 2023|

Průměrná cena benzinu vyskočila za týden o necelou korunu, zdražila i nafta

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zdražily. Průměrná cena benzinu stoupla o 84 haléřů na 37,83 koruny za litr, a je tak nejvyšší za posledních skoro osm týdnů. Nafta od minulé středy zdražila o 26 haléřů na 37,67 koruny za litr. Naposledy byl diesel dražší před téměř čtyřmi týdny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Podle analytiků bude zdražování zřejmě pokračovat i v následujících týdnech.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 08:53|

Ve Francii pokračují protesty proti penzijní reformě, stávkují lidé v energetice

Po celé Francii stávkují zaměstnanci v přístavech, rafineriích či elektrárnách státního podniku EDF. Některé čerpací stanice pociťují nedostatek nafty, velké komplikace ale hrozí až v případě, že by protesty pokračovaly delší dobu. Stávkujícím vadí připravovaná důchodová reforma, kterou prosazuje vláda a proti které se staví většina Francouzů. Zaměstnanci přístavů jsou odhodláni nepracovat 24 hodin, ostatní 48 hodin. Stávku svolala francouzská odborová ústředna CGT.
26. 1. 2023|

Italští pumpaři budou muset uvádět průměrnou cenu paliv, chystají stávku

Italské čerpací stanice budou muset uvádět průměrnou celostátní cenu benzinu a nafty. Rozhodla o tom italská vláda, která tak chce zvýšit transparentnost na trhu. Kabinet premiérky Giorgie Meloniové reaguje na zvýšení cen pohonných hmot, které se dostavilo, když vláda neprodloužila snížení spotřebních daní. Provozovatelé čerpacích stanic nyní vyhlásili na období od 24. do 27. ledna stávku, informuje agentura ANSA.
12. 1. 2023|

Benzin je nejlevnější za jedenáct měsíců, nafta od konce února

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku dál zlevnily. Benzin Natural 95 je tak nejlevnější za jedenáct měsíců, v uplynulém týdnu průměrná cena klesla o 26 haléřů na 36,14 koruny za litr. Průměrná cena nafty je nejnižší od konce února. Ve středu byla 37,69 koruny, o 17 haléřů nižší než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 10:18|

Paliva dál zlevnila, benzin je levnější než před ruskou invazí na Ukrajinu

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dále zlevnily, benzin je levnější než před začátkem války na Ukrajině. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,69 koruny, před týdnem byl o 1,78 koruny dražší. O 1,79 koruny na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,07 koruny. Ceny paliv klesají od konce října, od té doby Natural 95 zlevnil na litru o víc než šest korun a nafta zhruba o 9,30 koruny. V následujících dnech by podle analytiků měla paliva dál zlevňovat, po Novém roce pak očekávají obrat trendu.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 10:00|

Za regulovanou cenu jen dva litry. Maďarské benzinky drtí nedostatek paliv

Řidiči v Maďarsku se stále častěji setkávají na čerpacích stanicích s nedostatkem benzinu a nafty. Podle ekonomů za to může cenový strop, který maďarská vláda zavedla na pohonné hmoty v listopadu minulého roku. Cenovou regulaci teď Orbánův kabinet plánuje zrušit, nejspíše od začátku příštího roku.
2. 12. 2022|

Benzin v Česku zlevnil za týden o více než korunu, nafta skoro o dvě

Pohonné hmoty v Česku za týden zlevnily o více než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 40,51 koruny, před týdnem byl o 1,03 koruny dražší. O korunu devadesát na litru se snížila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 42,85 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků budou ceny do konce listopadu dál klesat.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 09:19|

Benzin za týden mírně zlevnil, nafta dál zdražuje a stojí přes 47 korun

Benzin v Česku od minulého týdne mírně zlevnil, nafta dál zdražuje. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 42,82 koruny, před týdnem byl o tři haléře dražší. O 49 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,34 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Podle analytiků ceny v nejbližším období klesnou.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 19:33|

Ceny paliv dál rostou, za naftu řidiči zaplatí téměř 47 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, tempo růstu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,85 koruny, před týdnem byl o 93 haléřů levnější. O 1,56 koruny na litru průměrně zdražila nafta na 46,85 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Cena Naturalu 95 se dostala na nejvyšší hodnoty od začátku srpna, nafta je nejdražší zhruba od poloviny července. Podle ministerstva financí stojí za zdražováním pohyb cen na evropské burze.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 18:12|

Ministerstvo financí zjistilo výrazný pokles marží u nafty

Srpnové kontroly marží prodejců pohonných hmot ukázaly výrazný pokles u nafty, kde se marže přiblížila loňskému celoročnímu průměru a činí 3,60 koruny za litr. U nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se marže prodejců minulý měsíc také snížily, pokles ale nebyl tak výrazný a nynějších 4,80 koruny za litr je stále vysoko nad loňskými hodnotami, sdělil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Ministerstvo podle něj nyní nepřistoupí k cenové regulaci.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:23|

Pohonné hmoty zase zdražují. Cena benzinu by mohla stagnovat, u nafty půjde nahoru

Ceny pohonných hmot v Česku znovu rostou, mnohem více nafta než benzin. Za pouhý týden zdražil litr nafty v průměru o víc než dvě koruny na 44,53 koruny. Podle analytiků za tím stojí hlavně vysoká cena na trhu v Rotterdamu. Ministerstvo financí už v průběhu srpna oznámilo, že má připravenou regulaci cen kvůli vysokým maržím čerpadlářů a rafinerií. Zatím ale nerozhodlo o tom, jestli ji vůbec zavede.
29. 8. 2022|

Marže u pohonných hmot byly v červenci vysoké. Ministerstvo připravilo návrh regulace

Marže na čerpacích stanicích v červenci výrazným způsobem vzrostly. Ministerstvo financí proto poslalo do užšího připomínkového řízení návrh regulace cen pohonných hmot, aby byl k 1. září připraven k podpisu. Resort sleduje nezvyklé chování na některých místech, a podá proto k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podnět k prošetření. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) rovněž zvažuje prodloužení snížení spotřební daně na naftu a benzin, které má zatím platit do 30. září. Šéf resortu také zopakoval svůj dřívější záměr, že u nafty by mohlo být snížení trvalé.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 18:54|