TÉMA

Kulturní památka

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech se otevře v polovině května

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře 12. května. Ve stejný den se už tradičně u nouzového pohřebiště v bezprostřední blízkosti památníku koná pietní akt, informovalo Muzeum romské kultury, jehož pobočkou památník bude. Brněnské muzeum původně plánovalo otevření na únor, odložilo ho z procesních důvodů kolaudačního řízení.
12. 4. 2024|

V historickém dole zahynul pracovník stavební firmy, strhla ho voda

Tělo muže, kterého v pátek odpoledne strhla voda při průzkumu v historickém dole ve Slavkovském lese, našli v noci záchranáři. Pracovník, který zahynul, byl spolu s dalším člověkem na průzkumu dolu, když se protrhla stěna a do míst, kde byli, se začala valit voda. Druhému muži se podařilo utéct.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 08:42|

Dohoda památkářů, policie a ministerstva má usnadnit boj proti nelegálnímu obchodování s kulturním dědictvím

Ukradených památek – soch, obrazů, šperků nebo vybavení kostelů – je od 90. let tisíce a nedaří se je vypátrat. Mnoho z nich se přitom objevuje v nabídkách na černém trhu. Ministerstvo kultury, Národní památkový ústav a zástupci policie ve čtvrtek podepsali dohodu, která má za cíl zrychlit a zjednodušit proces navracení nezákonně vyvezených kulturních statků. Dohoda usnadní boj právě proti nelegálnímu obchodování s kulturním dědictvím a navazuje na již využívaný model jeho ochrany, informoval ministr kultury Martin Baxa (ODS).
7. 12. 2023|

NPÚ odmítl, že by prohlášení haly hlavního nádraží památkou bylo účelové

Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl, že by zapsal novou odbavovací halu pražského hlavního nádraží do katalogu kulturních památek účelově v souvislosti s návrhem úprav nádraží, který počítá s bouráním její velké části. Ústav to uvedl v reakci na společné vyjádření hlavního města, Správy železnic (SŽ) a pražského dopravního podniku (DPP). Úprava v katalogu se podle NPÚ uskutečnila na pokyn ministerstva kultury, podle kterého je hala památkově chráněna spolu s Fantovou budovou.
4. 12. 2023|

Praha a Správa železnic rozporují zapsání odbavovací haly hlavního nádraží na seznam památek

Pražský magistrát, dopravní podnik a Správa železnic ve společném prohlášení tvrdí, že zápis nové odbavovací haly hlavního nádraží v Praze do katalogu kulturních památek Národního památkového ústavu (NPÚ) je založen na neplatném odůvodnění a nemá právní základ. Jednání památkářů považují za nestandardní a budící dojem účelovosti. Reagovali tak na středeční vyjádření ministerstva kultury, že odbavovací hala, která by podle tento týden zveřejněného architektonického návrhu měla být částečně zbourána, je kulturní památkou.
1. 12. 2023|

Budova pošty v Jindřišské ulici je na prodej. Minimální cena je přes 1,3 miliardy korun

Česká pošta (ČP) nabídla na portálu veřejné správy k prodeji budovu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů v Praze. Během třiceti dnů o ni mohou projevit zájem státní instituce. Minimální cena je ve výši odhadu 1,325 miliardy korun, upřesnil mluvčí pošty Matyáš Vitík.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 19:44|

Vláda schválila plán na obnovu památek v Terezíně a Josefově

Vláda ve středu schválila plán obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín na Litoměřicku a Josefov na Náchodsku. Na záchranu nejvíce chátrajících objektů půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z havarijního fondu ministerstva kultury (MK) a rozpočtů krajů a měst. Dalších až 1,2 miliardy bude v letech 2024 až 2033 směřovat na další rozvoj těchto staveb z nového programu, který připravuje s kraji ministerstvo pro místní rozvoj, řekli ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr kultury Martin Baxa (ODS).
13. 9. 2023|

Skončila rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice. Pro návštěvníky se otevřel průchod

Návštěvníkům pražské Staroměstské radnice se poprvé po rekonstrukci otevřelo přízemí budovy. Zároveň se obnovil i průchod radnicí ze Staroměstského náměstí do Mikulášské ulice. Město nechalo opravit stropy, podlahy, vzduchotechniku a vybudovalo nové turistické informační centrum i pokladny. Náklady na rekonstrukci byly čtyřicet milionů korun.
5. 9. 2023|

Stát podle NKÚ rozděloval peníze na záchranu památek bez cíle a pomalu. Ministerstvo závěry rozporuje

Miliardy určené na záchranu a obnovu kulturních památek rozděloval stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu, aniž měl představu, co konkrétně by měly tyto peníze změnit. Úřad se zaměřil na 2,6 miliardy korun, které rozdělilo ministerstvo kultury v letech 2019 až 2022. Poukázal na to, že podobně kritizoval resort již při minulé kontrole v roce 2017. Ministerstvo uvedlo, že se zjištěnými nedostatky bude zabývat, některé závěry kontroly však rozporovalo. Zmínilo také, že má koncepční dokument o podpoře kulturních památek.
28. 8. 2023|

Majitel nádraží Vyšehrad zanedbává péči o objekt. Milionovou pokutu ani po měsících nezaplatil

Majitel nádraží Vyšehrad ani po měsících nezaplatil pokutu 1,2 milionu korun, kterou po něm už od března chce Odbor památkové péče (OPP) pražského magistrátu. ČT to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Firmě proto může hrozit i exekuce. Důvodem pokuty je to, že vlastník, společnost Miquelira Limited se sídlem na Kypru, zanedbává péči o budovu. Historický objekt totiž dlouhodobě chátrá.
12. 7. 2023|

Plány na opravu zámku v Protivíně se neuskutečnily. Úřady investici prověřují

České úřady vyšetřují okolnosti investice do zámku v Protivíně. Podle původních informací zástupců města měl zámek i přilehlé budovy koupit a opravit malajský sultán. Ukázalo se ale, že jde o skupinu IC Group s nejasnou vlastnickou strukturou a vazbami na ruské podnikatele. Firma je navíc propojena s investiční společností Diversity Capital, která investorům dluží stamiliony korun. Případu se věnovali redaktoři ČT Nikol Coufalová a Jiří Hynek.
2. 7. 2023|

Pád zdi nádraží Vyšehrad nebyl podle policie trestným činem. Praha hledá cestu, jak budovu zabezpečit

Pražská policie při prověřování pádu části zdi historické budovy nádraží Vyšehrad nezjistila žádný trestný čin ani přestupek. České televizi to sdělil její mluvčí Jan Rybanský. Trestní oznámení na neznámého pachatele v této souvislosti podala Praha 2. Budova z počátku 20. století dlouhodobě chátrá. Její současný stav považuje městská část za kritický a ohrožující životy kolemjdoucích. Kvůli pádu zdi nechala uzavřít přilehlý chodník a část vozovky. Mluvčí městské části Andrea Zoulová uvedla, že budou dál pokračovat ve správních řízeních s vlastníkem.
5. 4. 2023|

Ostrava-Přívoz opravila chátrající kulturní památku – bytový dům U Tiskárny

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu zrekonstruovala bytový dům U Tiskárny, který je kulturní památkou. Deset let byla budova prázdná a chátrala. Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly dvacet milionů korun. Investorem byl městský obvod, přispělo i Statutární město Ostrava.
16. 2. 2023|
Doporučujeme

Patnáctimetrový mechanický betlém je hotový. Ve Svitavách dostane nové prostory

Ve Svitavách skončilo restaurování patnáct metrů dlouhého mechanického betléma, který svými rozměry předčí i slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Svitavské dílo tvoří pět skupin figur, které ve městě zůstaly po odsunu jeho německého obyvatelstva. Hrozilo, že skončí mezi odpadky. Na restaurování obřího betléma se pracovalo zhruba deset let.
18. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:47|

Osm zámků či klášterů se stane národními kulturními památkami, schválila vláda

Na seznam národních kulturních památek (NKP) se dostane osm historických objektů, převážně zámků, hradů či klášterů. Jejich prohlášení památkami s nejvyšší ochranou státu ve středu schválila vláda. Informovala o tom Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury. Je mezi nimi například klášter augustiniánů v Brně nebo v Roudnici nad Labem. Nemovitosti se stanou národními kulturními památkami 1. července 2023.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:17|

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|

Chlouba Poruby je v novém kabátě. Budovu s věžičkou se ale opravit nepodařilo

Ostravský městský obvod Poruba má zhruba po roce a půl opravenou svou dominantu – Oblouk. Kulturní památka s byty patří k nejznámějším stavbám ve stylu socialistického realismu, takzvané sorely. Je vstupní branou i hlavní dominantou jednoho z nejlidnatějších ostravských obvodů. Oblouk však není opraven kompletně, na rekonstrukci ještě čeká část s věžičkou.
15. 9. 2022|

V Horních Počernicích vyhořel zámek Čertousy. Majitel podá trestní oznámení

V pražských Horních Počernicích v noci na pátek vyhořel nevyužívaný zámek Čertousy, který je kulturní památkou. Oheň zničil střechu a vnitřní část budovy, částečně i obvodové stěny. Nikdo nebyl zraněn. Škodu a příčinu určí vyšetřovatelé. Vlastník zámečku hodlá kvůli požáru podat trestní oznámení na neznámého pachatele.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 19:59|

Třebechovický mlýn nebude kulturní památkou, město ho chce prodat investorovi

Třebechovický mlýn s konečnou platností nebude kulturní památkou. Rozhodnutím ministra kultury Martina Baxy (ODS) skončil spor, který trval šest let. Vedení města Třebechovice krok ministerstva vítá, protože chce nevyužitou a chátrající stavbu prodat investorovi. Zájemce podle starosty Třebechovic pod Orebem Romana Drašnara (nestraník) plánuje objekt přebudovat na byty.
17. 7. 2022|

Teplické Hadí lázně zůstávají památkou. Majitel usilující o sejmutí ochrany neuspěl u soudu

Hadí lázně v Teplicích zůstanou kulturní památkou. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Treinvest proti rozsudku Městského soudu v Praze, který stejným způsobem naložil se žalobou firmy proti rozhodnutí ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
22. 10. 2021|

Zbourání vily Viktora Beneše by byla veliká ztráta, řekl Hřib. Rada města podává proti demolici odvolání

Kdyby vila stavitele Viktora Beneše šla k zemi, šlo by o velikou ztrátu. Proto se rada hlavního města v úterý rozhodla podat proti demoličnímu výměru budovy ze začátku dvacátého století odvolání. V pořadu Interview ČT24 to řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). S moderátorkou Světlanou Witowskou ale hovořil i o dalších tématech, například o dostavbě pražského okruhu nebo příliš úzkém pruhu pro auta v Modřanech, na který upozornila reportáž ČT.
27. 7. 2021|

Bambusový tkadlec pomohl zachránit dva tisíce let staré řemeslo

Dědictví staré více než dva tisíce let se snaží udržet při životě Čao S'-ťin z malé vesnice ležící v provincii S'-čchuan. Vyšívání a pletení z bambusových nití je tradiční řemeslo, pletením bambusu je možné vyrobit prakticky cokoliv, od potřeb pro domácnost, nádoby, tašky až po umělecké předměty. V minulých letech však neměli mladí lidé zájem učit se tomuto řemeslu. Čína ale v roce 2014 prohlásila umění sečuánských mozaik za národní nehmotné kulturní dědictví. Následně byla vydána instruktáž Čaova ručního tkaní a zřízeno centrum, kde se mohou zájemci účastnit workshopů. Tyto aktivity dokázaly řemeslo zachránit a v současnosti se o práci s bambusem zajímá stále více lidí.
15. 6. 2021|

30 let zpět: Na Karlštejn jen přes německou firmu

Prodat Karlštejn do německých rukou? Kdepak. Ovšem na náš turisticky vytížený hrad si zájemci nově mohli koupit vstupenky pouze u německé firmy IFB. Středočeský památkový ústav jí monopolní právo prodal jako jedinému zájemci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 2. 2021|

Přerov má svou industriální perlu. Bývalá secesní elektrárna se stala kulturní památkou

Na seznam kulturních památek přibyla část objektu bývalé Městské elektrárny v Přerově. Podle památkářů jde o unikátní industriální stavbu vystavěnou v duchu geometrické moderny. Postavena byla podle návrhu pražského architekta Ladislava Skřivánka, do provozu byla uvedena v roce 1920.
22. 1. 2021|