TÉMA

Vrtulníky

Česko posílá na Ukrajinu výzbroj, za kterou má náhradu. Dodávky munice zorganizuje, ale nezaplatí, řekla Černochová

Česko podporuje a bude podporovat Ukrajinu výcvikem vojáků i dodávkami zbytného vojenského materiálu, nikoli však finančně. V Interview ČT24 to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podílet se nebude ani na nákupu munice, jejíž sehnání slíbil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Podle Černochové je v tomto případě role Prahy čistě organizační. Ujistila však, že dodávky starších kusů výzbroje, pro kterou má česká armáda náhradu, stále pokračuje. Naposledy minulý pátek dorazily na Ukrajinu dva bitevní vrtulníky dodané z Česka.
23. 2. 2024|

Dánská nákladní loď čelila útoku hútíjských povstalců. Americké námořnictvo sestřelilo dvě rakety

Dánskou nákladní loď v Rudém moři v sobotu večer zasáhla raketa vystřelená hútíjskými rebely z Jemenu. Dvě další rakety sestřelilo americké námořnictvo, uvedl Pentagon, podle něho šlo už o třiadvacátý takový útok od 19. listopadu. Američané později uvedli, že na dánskou loď v neděli ráno znova zaútočili povstalci ze čtyř malých plavidel, na což reagovala americká armáda, která tři z nich potopila.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 11:37|

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

V Pákistánu se zasekla po domácku vyrobená lanovka, záchranáři vyprostili všech osm lidí

Na severu Pákistánu se v úterý ráno zasekla lanovka s osmi osobami, a to 275 metrů nad roklí. Podle tamních médií mělo jít o sedm studentů a jednoho učitele, kteří tak cestovali do školy. Pákistánské záchranné složky na místě zasahovaly s pomocí dvou vojenských vrtulníků, ty podle zpravodajských agentur vyprostily dvě děti. Stroje následně armáda s příchodem noci stáhla. Pákistánské ministerstvo vnitra ve večerních hodinách informovalo o tom, že se podařilo evakuovat všech osm osob. Záchranné práce komplikoval silný vítr. Ze svízelné situace se dostali díky vrtulníku i improvizované „sedačce“, píše agentura AP.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 20:55|

Transportní letoun do Náměšti nad Oslavou přivezl americké vrtulníky

Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou ve středu přistál transportní letoun amerického letectva, na jehož palubě byly první dva nové bojové vrtulníky ze Spojených států. Na přistávací plochu podle fotoreportéra ČTK na místě dosedl čtyři minuty po poledni. Zásilka obsahovala bitevní vrtulníky. Převzetí následně potvrdila mlučí základny. Podle ní do poloviny září dorazí z USA další čtyři vrtulníky.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 15:46|

Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|

Americká armáda přerušila kvůli nehodám vrtulníků letecká cvičení

Americká armáda v pátek nařídila všem leteckým jednotkám, které se nepodílí na životně důležitých misích, aby přerušily letecká cvičení a přezkoumaly své bezpečnostní postupy. Informují o tom agentury Reuters a AP, podle nichž tak armáda reaguje na dvojici nedávných nehod vrtulníků, při nichž zemřelo dohromady dvanáct vojáků.
29. 4. 2023|

S vrtulníky ze sovětské éry útočí Ukrajinci na nepřítele

Sovětský vrtulník ve službách ukrajinské armády pálí na pozice nepřítele. Doprovázejí ho dva stejné stroje. Ranní mise se pak pomalu chylí ke konci. Během dne čekají jednotku minimálně další dva starty.
24. 3. 2023|

Část nových vrtulníků Bell dostane armáda se zpožděním

Dodávky nových vrtulníků české armádě naberou zpoždění. Jak zjistili Reportéři ČT, Spojené státy letos nezvládnou dodat všechny objednané vrtulníky od výrobce Bell. Vojáci by měli převzít čtyři bitevní vrtulníky a osm víceúčelových helikoptér, část z nich nakonec přijde až napřesrok.
22. 2. 2023|

Soul hlásí narušení vzdušného prostoru drony z KLDR. Reagoval varovnými výstřely

Jižní Korea v pondělí nasadila do akce stíhačky a bojové vrtulníky a vypálila varovné výstřely poté, co se v jejím vzdušném prostoru objevilo pět severokorejských bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informují světové zpravodajské agentury. Soul také oznámil, že po narušení svého vzdušného prostoru provedl výzvědný let nad KLDR.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:34|

Vrtulníky čistí lesy na Broumovsku. Pomáhají odvážet stromy napadené kůrovcem

Na Broumovsku pomáhají vrtulníky čistit lesy od stromů napadených kůrovcem. Je to jediný způsob, jak vykácené smrky z nepřístupného skalního terénu dostat. Lýkožrout se do severních pohraničních lesů dostal ve velkém až v letošním roce, kvůli náročné přepravě dřeva je tak nyní část přírodní rezervace Broumovské stěny veřejnosti zhruba na dva týdny nepřístupná.
13. 11. 2022|

Ukrajinci zadrželi šéfa firmy vyrábějící letecké motory, měl kolaborovat s Rusy

Na Ukrajině zadrželi Vjačeslava Boguslajeva, šéfa společnosti Motor Sič, která vyrábí letecké motory a sídlí v Záporoží. Podle obvinění jeden z nejbohatších Ukrajinců kolaboroval s Ruskem a dodával mu letecké motory, které země používala pro výrobu a opravy svých útočných vrtulníků typu Mi-8, Ka-52 a Mi-28. Informovala o tom agentura Unian.
23. 10. 2022|

Černochová: Spojené státy dají Česku zdarma osm vrtulníků

Česká republika dostane od Spojených států šest bojových vrtulníků a dva transportní, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Tyto stroje věnuje americká strana tuzemsku nad rámec objednávky dvanácti vrtulníků, které Česko od USA kupuje.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 23:24|

Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:11|

„Pokud se Rusko nezastaví na Ukrajině, nezastaví se před ničím,“ řekla Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po návratu z Kyjeva uvedla, že viděla hodně bolesti a utrpení. Německo a USA podpoří Ukrajinu systémem protivzdušné obrany IRIS-T a Washington příslíbil dodávku raketometů HIMARS, nepůjde ale o systémy s velmi dlouhým dosahem. Kreml uvedl, že nevylučuje setkání Putina se Zelenským, sejde se s ním ale jen k podpisu předem připraveného dokumentu. Výsledkem společného zasedání ukrajinské a polské vlády byl podpis řady dohod o spolupráci. Dánsko nejspíš v referendu schválilo posílení bezpečnostní spolupráce s EU.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 23:34|

Černochová v Pentagonu potvrdila záměr Česka uzavřít s USA obrannou dohodu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu oficiálně potvrdila záměr České republiky uzavřít se Spojenými státy obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Svému protějšku Lloydu Austinovi to řekla na začátku jejich čtvrtečního jednání v Pentagonu. Chce s ním jednat také o otázce nákupu dalších vojenských vrtulníků Bell, stíhacích letadel a o budoucnosti těžké brigády české armády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:14|

Americké vojáky v Česku politici považují za citlivou otázku. Vláda myšlenku teprve projedná

Pro případ přítomnosti vojáků Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově, řekl v Partii CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). O konkrétních lokalitách pro případnou vojenskou základnu USA v ČR se nyní nejedná, uvedlo večer na webu ministerstvo obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce téma americké přítomnosti v Česku otevřít. Podle Jurečky debata kabinetu na toto téma ještě ani nezačala. Opozice reaguje nesouhlasem.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 21:23|

Deník N: Ministryně Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v Česku

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude po Velikonocích jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem také o americké přítomnosti v České republice, řekla Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech uvedl, že je to záležitost, kterou by musely schválit sněmovna i Senát.
9. 4. 2022|

Ministerstvo obrany podalo správní žalobu kvůli pokutě za vojenské vrtulníky

Ministerstvo obrany ve čtvrtek podalo správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o pokutě 550 milionů korun za zakázku na armádní vrtulníky. V pátek to řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Obrana je stále přesvědčena, že její postup byl správný, a s pokutou nesouhlasí. Sankci, jejíž udělení bylo pravomocné, uhradilo minulý týden.
4. 6. 2021|

Obrana podepsala miliardovou smlouvu na modernizaci vrtulníků

Ministerstvo obrany podepsalo se státním podnikem LOM Praha smlouvu na modernizaci 15 dopravních vrtulníků Mi-171Š. Zaplatí za ni 1,2 miliardy korun. Informoval o tom Jakub Fajnor z tiskového oddělení resortu obrany. Vrtulníky získají nové přístroje, část z nich i odlehčenou balistickou ochranu. Vyroben také bude plně modernizovaný prototyp.
8. 12. 2020|

Leteckou záchranku mají dál zajišťovat firmy DSA a ATE

Vrtulníky pro české letecké záchranáře budou v šesti krajích v letech 2021 až 2028 zajišťovat firmy DSA a Air Transport Europe. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že o výsledku tendru rozhodla cena zakázky, která dosahuje 3,8 miliardy korun. Obě firmy zabezpečují leteckou záchrannou službu v krajích i v současné době, další stanoviště zajišťují armáda a policie.
9. 1. 2020|

Přesná definice bezpečného odstupu a přísnější bodový systém. Na silnicích by mělo být bezpečněji

Na českých sinicích loni zahynulo podle předběžných čísel 550 lidí. To je sice o 15 méně než v roce 2018, tragických nehod je ale i tak stále dost. Poslední dvě smrtelné havárie roku 2019 se staly v úterý, u obce Zliv na Českobudějovicku a na Orlickoústecku. V obou případech řidiči vyjeli mimo silnici a následný náraz do stromů nepřežili. Policie i ministerstvo dopravy proto připravují řadu opatření, jak  nehodovost snížit.
2. 1. 2020|

Na výrobě vrtulníků pro armádu se budou podílet české firmy. Dohoda zmiňuje Aero Vodochody nebo Vojenský technický ústav

Ministerstvo obrany ve čtvrtek stvrdilo s firmou Bell dokument, který zaštítí zapojení českého průmyslu do zakázky na výrobu 12 amerických vojenských vrtulníků. Na ministerstvu obrany ho podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a zástupce firmy Bell Erwin Boone. Říha zároveň převzal dohody mezi americkým výrobcem a českými firmami.
19. 12. 2019|
Interview ČT24

Armáda má nedostatek dopravních kapacit. Nové vrtulníky i letouny potřebujeme, říká ministr obrany Metnar

Nákup amerických vrtulníků byl podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) nezbytný, sloužit by měly doma i v zahraničí. Uvedl to v Interview ČT24, kde mluvil i o dalších armádních zakázkách – zejména o v pondělí podepsané smlouvě na dodávku dvou transportních letounů CASA ze Španělska. Vyjádřil se ale i k odvolání šéfa úřadu pro kyberbezpečnost Dušana Navrátila.
17. 12. 2019|