TÉMA

Trestní oznámení

Policie odložila trestní oznámení na poslance SPD Kobzu kvůli jeho příspěvku o střelbě

Příspěvek poslance hnutí SPD Jiřího Kobzy o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl trestný. Kriminalisté proto případ takzvaně uložili, aniž by zahájili trestní řízení. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kobza na sociální síti mimo jiné označil pachatele střelby za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Později se za příspěvek omluvil, univerzita na něj ale podala trestní oznámení.
7. 2. 2024|

Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1

Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.
27. 11. 2023|

Lidem v části Ostravy vyplavila voda sklepy i zahrady. Podali trestní oznámení

Část obyvatel ostravského obvodu Nová Ves řeší zaplavené nemovitosti. Voda se nejdříve objevila na polích, následně se posunula blíž k obydlím, zatopila zhruba desítku domů a také přilehlé zahrady. Podle tamních obyvatel to může souviset s odstávkou nedaleké úpravny vody.
25. 11. 2023|

Tornádem zasažený domov pro seniory v Hodoníně chátrá přes dva roky. Oprava začne na jaře

Rekonstrukce hodonínského S-centra, které předloni poničilo tornádo, začne příští rok na jaře. Klienti by se tam pak měli vrátit v roce 2026. Jak má domov pro seniory vypadat, představilo starostům okolních obcí vedení Jihomoravského kraje. Původně se plánovalo, že se budova zdemoluje, kvůli tomuto záměru a nejasnostem v hospodaření pak padlo i trestní oznámení, které však policie odložila. Pochybení v evidenci majetku ale potvrdil i výsledek krajského auditu.
30. 8. 2023|

Protiteroristická centrála prověřuje skupinu Raiffeisen Bank International. Podnět podali klienti nespokojení s jejími aktivitami v Rusku

Národní centrála proti terorismu prověřuje rakouskou skupinu Raiffeisen Bank International (RBI) kvůli jejím aktivitám v Rusku. Asociace za práva občanů a podnikatelů na ni podala trestní oznámení, podezřívá ji z podpory terorismu, banka podle ní svým setrváváním na ruském trhu podporuje financování agrese. Sama Evropská centrální banka na skupinu RBI pak naléhá, aby své podnikání v zemi ukončila.
28. 8. 2023|

Vinohradská nemocnice podala trestní oznámení na Peterkovou. Žena tvrdila, že se ji pokusili otrávit

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze podala trestní oznámení na Janu Peterkovou pro podezření z šíření poplašné zprávy. Bývalá novinářka v červnu na sociální sítí tvrdila, že se ji v nemocnici pokusili otrávit. K ošetření tam záchranáři ženu převezli poté, co omdlela před soudní síní, kde probíhalo jednání v případu recidivisty Patrika Tušla. Sama Peterková byla už v minulosti potrestána za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie. Soud jí letos pravomocně uložil dvouletou podmínku.
19. 7. 2023|

V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.
20. 6. 2023|

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od července změní, stát začíná evidovat byty

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od 1. července změní, sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dostávat budou nově příspěvek na náklady v humanitární dávce a započitatelné částky stanoví vláda v nařízení. Podpora by měla putovat do bytů, které lidem s dočasnou ochranou nabídnou majitelé. Stát toto bydlení začíná od úterý evidovat, vlastníci ho mohou zapsat do registru. Dosavadní solidární příspěvek pro ty, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě ubytovávají příchozí, se přestane na konci června vyplácet.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:03|

Pokud se až nyní řeší trestní oznámení, tak bude na Hradě asi hodně práce, říká nastupující kancléřka

Můj způsob práce je asi trošku jiný a neumím si představit, že by se mi to stalo, komentovala nastupující hradní kancléřka Jana Vohralíková v Interview ČT24 zprávu, že prezidentská kancelář v úterý podala trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti ve Správě Pražského hradu (SPH). Dodala, že pokud se řeší na poslední chvíli trestní oznámení, bude na Hradě asi hodně práce. Zároveň ocenila Kancelář Pražského hradu a její součinnost při předávání agendy.
7. 3. 2023|

Prezidentská kancelář podává po auditu trestní oznámení na Správu Pražského hradu

Kancelář prezidenta republiky (KPR) na základě externího auditu ve Správě Pražského hradu (SPH) podá trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti. V pondělní tiskové zprávě zástupci kanceláře prezidenta Miloše Zeman upřesnili, že podezření se týkají porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 15:34|

S-centrum v Hodoníně po tornádu nikdo schválně neničil. Žalobce případ odložil

Při odklízení následků řádění živlu v hodonínském S-centru se nestal trestný čin. Okresní státní zastupitelství rozhodlo o odložení případu. Upozornil na to Deník. Na postup při likvidaci následků tornáda v létě roku 2021 si stěžovala česká pobočka organizace Transparency International. Podle ní mělo například vedení kraje chtít, aby budova byla při záchranných pracích záměrně poničená. Nic z toho se ale neprokázalo.
6. 2. 2023|

Ruské soudy potrestaly vězením další dva kritiky války za „šíření lží“ a „diskreditaci armády“

Moskevský soud poslal na osm let do vězení známého televizního novináře Alexandra Něvzorova za zveřejnění zpráv, že ruští vojáci úmyslně ostřelovali porodnici v tehdy obléhaném ukrajinském Mariupolu. Ruské úřady tvrdí, že jsou to lži. Jiný ruský soud udělil tři roky vězení za „opakovanou diskreditaci“ ruské armády a pohrdání soudem Vladislavu Nikitěnkovi. Důvodem jsou jeho protiválečná vyjádření na Facebooku. Nikitěnko také už dříve podal trestní oznámení na vůdce Vladimira Putina za rozpoutání agresivní války.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 13:50|

Za zfalšovaný protokol snížil kárný senát žalobkyni plat, zvažoval odvolání

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil Daně Koptišové z Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích plat o třicet procent na jeden rok. Vypracovala protokol o podání trestního oznámení, který neodpovídal skutečnosti, opatřila ho falešnými podpisy.
18. 1. 2023|

Policie odložila kauzu exministra Hamáčka. Před odchodem narychlo jmenoval ředitele policejní školy

Policie odložila případ bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který loni v prosinci za nejasných okolností pověřil policejního exprezidenta Vladislava Husáka vedením policejní školy v Praze. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková, která kauzu dozorovala. Kriminalisté zkoumali, zda na Hamáčkovo loňské rozhodnutí nebylo záměrně napsáno dřívější datum. Podle Deníku N totiž obsahovalo pasáže, které ministerstvo dostalo až poté, co se šéfem resortu stal Vít Rakušan (STAN). Ten pak Husákovo pověření k řízení školy zrušil.
6. 12. 2022|

Kraj odvolal ředitele Domova pod lípou. Objevilo se tam podezření na týrání dětí

Středočeský kraj ve čtvrtek odvolal ředitele Aleše Koblihu z vedení zařízení Domov pod lípou, v němž údajně docházelo k týrání mentálně postižených dětí a mladistvých. České televizi to potvrdil tiskový mluvčí kraje David Šíma. K odvolání Koblihy kraj přistoupil poté, co zařízení navštívili zaměstnanci kanceláře ombudsmana, který poté podal trestní oznámení. O případu informoval týdeník Respekt, zabývali se jím i Reportéři ČT.
1. 12. 2022|

Chtěl jsem vyvolat potřebnou debatu, řekl Rakušan k obrazu Putina ve vaku na mrtvoly

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechal 28. října vyvěsit na budovu ministerstva vnitra instalaci, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Chtěl tak podle svých slov vyvolat debatu, kterou česká společnost potřebuje. V pořadu Události, komentáře dodal, že je na něj podáno asi deset trestních oznámení, a pokud bude ministerstvu udělena správní pokuta za nevhodné použití české vlajky, je připraven uhradit ji z vlastních zdrojů.
2. 11. 2022|

Žalobci jako nedůvodné odložili trestní oznámení na Rychetského za jeho výroky o Klausovi

Trestní oznámení na Pavla Rychetského kvůli jeho výrokům o údajném napojení exprezidenta Václava Klause na Rusko bylo nedůvodné. Státní zastupitelství případ ukončilo, aniž by se věcí zabývala policie. Pro Českou televizi to uvedl Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Trestní oznámení na předsedu Ústavního soudu podal na jaře Petr Macinka, mluvčí Institutu Václava Klause. Podle Macinky se Rychetský dopustil pomluvy a křivého obvinění.
23. 8. 2022|

Starosta Poděbrad zvažuje odstoupení z kandidátky kvůli výrokům o Romech, Rakušan ho jinak odvolá

Poděbradský starosta Jaroslav Červinka (STAN) akceptuje výzvu, aby kvůli svým výrokům o Romech odstoupil z kandidátky do komunálních voleb, a bude o ní přemýšlet. Vyzvalo ho k tomu podle serveru iDNES.cz oblastní sdružení STAN Nymburk. Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že pokud Červinka neodstoupí z kandidátky, odvolá ho z ní. Starosta na červnovém jednání zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Dostal ji za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem a nepřímo pak hovořil o střílení Romů.
16. 7. 2022|

Pražskou policejní školu ministerstva vnitra nově vede Ježková

Vyšší policejní školu a Střední policejní školu ministerstva vnitra v Praze od pátku vede Ivana Ježková. Do funkce ji ustanovil ministr Vít Rakušan (STAN). Nová ředitelka vzešla z výběrového řízení, informoval resort. Předchozí ministr Jan Hamáček (ČSSD) dříve pověřil vedením školy někdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka, Rakušan ale pověření zrušil kvůli podezření, že dokument byl antedatovaný.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 12:11|

Pražští zastupitelé jednali kvůli Hlubučkovi do pěti do rána. Rozhodli o auditu v dopravním podniku

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, celou noc do pátečních pěti ráno. Jednání protáhly body, které se týkaly aktuální kauzy kolem hospodaření dopravního podniku, kvůli které rezignoval obviněný primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Zastupitelé mimo jiné rozhodli, že hloubkový a forenzní audit v pražském dopravním podniku (DPP) nebude mít na starosti sám podnik, ale přímo pražský magistrát. Vypracování auditu sice již zadalo představenstvo DPP, zadání se ale zruší a věc převezme město, které zároveň provede audity i v dalších firmách. Důvodem je právě středeční obvinění Hlubučka a dalších lidí z vedení podniku. K tématu bude mluvit v pátečním Interview ČT24 náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP.
17. 6. 2022|

Veterináři podají trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích kvůli podezření z týrání zvířat

Státní veterinární správa podá trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích na Znojemsku kvůli podezření z páchání trestného činu týrání zvířat. Reagovala tak na záběry aktivistů ze spolku Zvířata nejíme z minulého týdne, na kterých zaměstnanci jatek při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopali, dávali jim elektrošoky a radili si, jak seleti šlápnout na hlavu.
6. 6. 2022|

Policie prověřuje agenturu kvůli pracovním smlouvám pro Ukrajince

Západočeští kriminalisté prověřují praktiky personální agentury Nazar Invest, která působí v Holýšově na jižním Plzeňsku. Trestní oznámení na ni podali ukrajinští uprchlíci. Společnost je údajně měla nutit podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Firma Nazar Invest nařčení odmítá.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:52|

Státní peníze na IT podporu proticovidových opatření byly v pořádku, policie případ ukončila

Policie ukončila prověřování hospodaření státu s penězi na informační podporu proticovidových opatření. Trestní oznámení podané Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) bez zahájení trestního řízení takzvaně založila. Podle kriminalistů z něj nevyplývají skutečnosti, které by nasvědčovaly jakémukoliv trestnému činu. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
18. 5. 2022|

Oznámení na Rakušana kvůli smlouvám Kolína policie definitivně odložila. Podle spisu byly pro město výhodné

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie odložit trestní oznámení, které na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) podalo politické hnutí PES (dříve Otevřeme Česko Chcípl PES). Informoval o tom web Aktuálně.cz, který má k dispozici policejní usnesení. Vyplývá z něj, že externí právní služby pro město Kolín (kde býval Rakušan starostou), které byly podle trestního oznámení předražené, vyšly radnici levněji, než kdyby je zajistila vlastními silami.
17. 5. 2022|