TÉMA

Vrtulník

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Česko při nákupu vrtulníků porušilo směrnici o obranných zakázkách, vytýká Evropská komise

Evropská komise (EK) se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušila směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Komise o tom informovala v prohlášení. Česku byla zaslána formální výzva kvůli porušení povinnosti vyplývající ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany a ze Smlouvy o fungování Evropské unie, uvedla EK. Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které Komise nyní poukázala. Podle českého ministerstva obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 18:30|

Vrtulník zachránil dva české horolezce, kteří uvázli na Grossglockneru

Vrtulník rakouské záchranné služby vyzvedl v úterý ráno na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner dva zraněné české horolezce. Na hoře uvázli v neděli poté, co je zranil padající kámen. Oba byli předání do péče lékařů.
6. 2. 2024|

Stavba plovoucího heliportu má zpoždění, záchranářské vrtulníky dál přistávají v sadech v centru Prahy

Pražští záchranáři stále čekají na heliport, který měl usnadnit dopravu pacientů do nemocnic na Karlově náměstí a v Podolí. Hotový měl být loni, zatím se ale ještě ani nestaví. Městská společnost, která má přípravu heliportu na starosti, nyní slibuje, že bude hotový příští rok v létě. Do té doby budou muset vrtulníky přistávat v dlouhodobém provizoriu, kterým jsou Zítkovy sady.
30. 9. 2023|

Při nehodě helikoptéry s Kellnerem zřejmě chyboval pilot, řekli vyšetřovatelé

Pravděpodobnou příčinou nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zahynul český miliardář Petr Kellner a další čtyři lidé, byla neschopnost pilota zareagovat odpovídajícím způsobem na špatnou viditelnost. Podle agentury AP o tom ve své zprávě informoval americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).
28. 9. 2023|

V Česku začíná cvičení vzdušných sil Odolné nebe. Zapojí se i policie

V pondělí začíná národní cvičení vzdušných sil Odolné nebe, dva týdny budou po celém Česku trénovat všechny útvary vzdušných sil i aktivní zálohy. Komplexní dvoustupňové cvičení v rámci Národního posilového systému protivzdušné obrany ČR (NaPoSy PVO ČR) potrvá do 8. září.
28. 8. 2023|

Dým z požárů zahalil řeckou oblohu. Hoří u Athén a hranic s Tureckem

Hasiči v Řecku dále bojují s desítkami požárů, kritická situace je u města Alexandrupoli na severovýchodě země, dým tam zvýšil počet prachových částic v ovzduší. Už pátý den hoří v lesích národního parku Dadia u hranic s Tureckem. Do země ve středu z Česka přiletěl vrtulník a ve čtvrtek ráno se očekává i příjezd pozemní části hasičské mise. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis poděkoval Česku a dalším evropským zemím, které vyslaly pomoc.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 22:20|

Ruský pilot v ukrajinských službách. Vrtulník zásluhou rozvědky přistál na ukrajinském letišti, píše tisk

Ukrajinská vojenská rozvědka nedávno vylákala na Ukrajinu ruský vojenský vrtulník Mi-8AMTŠ. Stalo se tak při dlouhodobé speciální operaci, která trvala déle než půl roku. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na své vysoce postavené zdroje v rozvědce. List zároveň zveřejnil snímky stroje a leteckých součástek k ruským stíhačkám Su-27 a Su-30SM, které vrtulník přepravoval mezi dvěma leteckými základnami.
23. 8. 2023|

Česká armáda potřebuje další modernizaci, ne povinnou vojnu, shodli se poslanci

Českou armádu posílí americké vrtulníky, první z nich již ze Spojených států dovezl transportní letoun. „Je to technologicky obrovský krok vpřed,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý náčelník generálního štábu a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý. S potřebou modernizace souhlasí také předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) a místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO). Shodli se i na tom, že pro Českou republiku by naopak nebylo vhodné zavedení základní vojenské služby. O té hovořila také poslankyně a členka zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) v Interview ČT24.
28. 7. 2023|

Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert

Spálená místa rok od vypuknutí největšího lesního požáru v historii Česka v Národním parku České Švýcarsko pokrývají především břízy, popsal přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Oblast je podle něj k velkým požárům náchylná i proto, že se zde pohybuje vysoký počet turistů. Národní park ale podle něj od požáru, jehož uhašení trvalo bezmála tři týdny, odvedl obrovský kus práce.
24. 7. 2023|

Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:21|

Podařilo se uhasit požár lesa na Písecku, škoda je předběžně 10 milionů

Předběžný odhad škod po požáru čtyřiceti hektarů lesa u Jetětic na Písecku je deset milionů korun. Hořet začalo v sobotu, od neděle mají hasiči požár pod kontrolou. Zasahovali i celou noc z neděle na pondělí, konec zásahu odnámili před šestou odpoledne. Na místě zůstávají kvůli dohledu tři cisterny.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 18:01|

Česká armáda oslavila třicet let existence. Veřejnosti se představila na Náplavce

Resort obrany oslavil třicetiny Armády ČR trochu netradičně. Obvykle se prezentační akce odehrávaly na pevné zemi nebo ve vzduchu, ale ve středu se vojáci představili na Vltavě v Praze. Ukázky se přizpůsobily prostředí – návštěvníci například viděli vyskakovat výsadkáře a záchranáře z vrtulníku do vody, záchranáře poté vyzvedl jiný vrtulník. Na obou březích řeky se představily tři desítky vojenských útvarů všech druhů sil armády.
28. 6. 2023|

U amerických vrtulníků se rotor otáčí opačně, při výcviku je nutné přeučit tělo, popisuje vojenský pilot Zeman

„Pilot se učí celý život a řízení vrtulníku je jen část jeho práce,“ prohlásil v Událostech, komentářích příslušník letectva Martin Zeman, který poskytl vhled do toho, jak postupuje výcvik na americké stroje. On a další Češi už mají za sebou lekce ve Spojených státech. Na základně v Náměšti nad Oslavou je čeká trénink na simulátoru i lety se skutečnými vrtulníky. První část techniky se do rukou Armády České republiky (AČR) dostala na začátku jara.
4. 6. 2023|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Na Aljašce havarovaly dva vrtulníky americké armády. Tři piloti zemřeli

Dva vrtulníky americké armády havarovaly v noci na pátek na Aljašce při návratu z výcvikového letu, napsala agentura AP. Podle agentury Reuters při nehodě zemřeli tři piloti. Bližší podrobnosti neuvedla.
28. 4. 2023|

Cvičení záchranných složek simulovalo pád vojenského vrtulníku do obytné oblasti

Cvičení složek integrovaného záchranného systému ve vojenském areálu u Náměště nad Oslavou simulovalo pád vojenského vrtulníku. Zapojilo se více než 160 lidí, mezi nimi záchranáři, hasiči a policisté. Právě pád vrtulníku mezi domy patří kvůli možným následkům a škodám k nejnáročnějším situacím. Vrtulník obsahuje totiž tisíc litrů paliva a při jeho pádu hrozí výbuch, který může vážně ohrozit bezprostřední okolí.
26. 4. 2023|

Dálnici D1 na Vysočině zablokovala nehoda. Autobus srazil chodce

Dálnice D1 ve směru na Prahu byla mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem zhruba dvě hodiny neprůjezdná kvůli nehodě na 95. kilometru. Autobus tam srazil chodce, který neštěstí nepřežil, uvedla mluvčí policie Michaela Lébrová. Provoz na Prahu byl zastavený, tvořily se až dvacetikilometrové kolony. Policie dopravu odkláněla.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 10:17|

Vyšetřování pádu vrtulníku, při kterém zemřel Kellner, zpozdily chybějící součásti stroje

Více než rok trvalo, než se z horské oblasti Aljašky, kde v roce 2021 po pádu vrtulníku zemřel i český miliardář Petr Kellner, podařilo vyzvednout důležité součásti stroje. ČTK to sdělil americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB), který má vyšetřování na starosti. To se nyní po průtazích blíží ke konci. Závěrečnou zprávu by měl úřad dokončit a zveřejnit v létě.
14. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 00:02|

Policie obvinila muže z dvojnásobné vraždy ve Svitávce. Hrozí mu i výjimečný trest

Policie obvinila muže podezřelého z násilného trestného činu ve Svitávce na Blanensku z dvojnásobné vraždy. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Pavel Šváb. Muž se podle něj k činu motivovanému osobními vztahy doznal. Dva mrtvé našli policisté ve Svitávce ve středu ráno. Následně požádali o pomoc veřejnost při pátrání po pravděpodobném pachateli. Podezřelého sedmačtyřicetiletého muže se podařilo dopadnout v podvečer díky všímavému svědkovi.
13. 4. 2023|

Závěry k nehodě vrtulníku na Aljašce jsou nyní předčasné, řekla Kellnerová

Jakékoliv závěry k nehodě helikoptéry na Aljašce v březnu 2021, při níž tragicky zahynul český miliardář Petr Kellner a další čtyři lidé, jsou nyní předčasné. Sdělila to vdova po podnikateli Renáta Kellnerová. Rodina podle ní nemůže potvrdit informace některých médií, které se nedávno pokusily o částečnou rekonstrukci okamžiků po havárii. Aljašský list Anchorage Daily News napsal, že po ní byl Kellner nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Listu to řekla advokátka Horvátha, který jako jediný nehodu přežil, Tracey Knutsonová. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody.
9. 4. 2023|

Nejmodernější radary z Francie míří na Ukrajinu. První by měla dostat na konci května

Ukrajina, která čelí ruské invazi, by měla v nejbližší době získat moderní radary Grande Master 200 z Francie. Po únorové návštěvě ukrajinského ministra obrany ve Francii začala kompletace systému, o který má kromě Ukrajiny zájem i Česká republika. Štáb ČT natáčel přímo v halách závodu, který radary vyrábí.
9. 4. 2023|

Podle advokátky byl Kellner po havárii vrtulníku na Aljašce asi dvě hodiny naživu, uklidňoval dalšího přeživšího

Český miliardář Petr Kellner byl po havárii vrtulníku na Aljašce v březnu roku 2021 nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Podle aljašského listu Anchorage Daily News to řekla Horváthova advokátka Tracey Knutsonová. Horváth jako jediný nakonec nehodu přežil. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody a možného zpoždění záchranných prací.
8. 4. 2023|

V bojích na východě Ukrajiny mají rozhodující slovo vrtulníky. Štáb ČT natáčel s jejich piloty

U Bachmutu na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje mezi ruskými okupanty a ukrajinskými obránci. Po celou dobu války jsou v této oblasti klíčovou součástí ukrajinské obrany také bojové vrtulníky. S jejich piloty natáčel zahraniční zpravodaj České televize Jan Šilhan.
29. 3. 2023|