TÉMA

Software

Avast dostal v USA pokutu za prodej dat o uživatelích

Softwarová společnost Avast musí ve Spojených státech zaplatit pokutu 16,5 milionu dolarů (více než 386 milionů korun) a přestat prodávat data o uživatelích k reklamním účelům, oznámila americká Federální obchodní komise (FTC). Firma Avast se sídlem v Británii se podle FTC nedovoleného jednání dopouštěla přes svou českou součást Jumpshot.
23. 2. 2024|

Čtyřdenní pracovní týden se v Brně osvědčil. Nehodí se však pro každou profesi, tvrdí sociolog

Firmy v Česku zavádějí nové benefity, aby si udržely zaměstnance, případně nalákaly nové. Jedním z takových benefitů je například čtyřdenní pracovní týden. V technologické firmě v Brně – Králově Poli se po zkušebním roce rozhodli ve zkráceném pracovním týdnu pokračovat. Jiné firmy zase sázejí na neomezenou dovolenou.
9. 2. 2024|

Lidé jezdí v teplické MHD už měsíc bez placení, chyba softwaru by mohla zmizet o víkendu

Ani po měsíci se nepodařilo opravit chyby v odbavovacím systému MHD v Teplicích. Cestující tak nadále jezdí zdarma. Náměstek primátora Tomáš Hadviga (ANO) ve středu řekl, že dodavatel, firma Mikroelektronika, přislíbil zprovoznění systému na víkend. V provozu není ani vnější a vnitřní vizuální a akustický informační systém, takže se například neukazují čísla linek. Za každý den, kdy se lidé nemohou odbavit, dostane Mikroelektronika pokutu.
31. 1. 2024|

Ruští hackeři ve velkém zneužívají slabiny v softwaru české firmy, varují USA. Společnost reagovala, že chybu odstranila

Hackeři pracující pro ruskou rozvědku „globálně“ využívají slabého místa v softwaru české firmy JetBrains k útokům na servery, uvádějí ve společném prohlášení americké úřady. Podle oznámení Národní agentury pro bezpečnost (NSA), Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA trvají tyto snahy od září. Rusové podle Američanů využívají získaný přístup ke krokům, kterými by si zajistili trvalý přístup do narušených systémů. Firma uvedla, že byla o této zranitelnosti informována na začátku letošního roku, a dodala, že ji opravila v aktualizaci programu vydané 18. září.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 22:53|

Kdyby zavolala čínská armáda, zavěsil bych, říká představitel firmy analyzující satelitní snímky s pomocí AI

Až na některé polární oblasti jsme schopni vidět jakékoliv místo na planetě, řekl v Interview ČT24 viceprezident české firmy SpaceKnow Jonáš Vlk. Společnost totiž dokáže z vesmíru pomocí satelitů sledovat téměř každé místo na Zemi a pomocí umělé inteligence (AI) zanalyzovat, co se na pořízených snímcích odehrává. Její služby v minulosti využila například Ukrajina na začátku plnohodnotné ruské invaze. Pokud by však podnik kontaktovali například zástupci čínské nebo íránské armády, Vlk by podle svých slov „zavěsil“.
10. 11. 2023|

Ukrajinci rozjeli ve velkém výrobu vlastních dronů. Továrna v Kyjevě dodala armádě už tisíce strojů

Ukrajinská armáda používá k útokům na ruské pozice stále častěji drony domácí produkce. Na jejich výrobě se v Kyjevě podílejí i dobrovolníci. Vojákům už dodali přes čtyři tisíce kusů. Zájem je hlavně o sebevražedné stroje. V továrně v ukrajinské metropoli natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
10. 8. 2023|

Umělá inteligence nám může pomoct. Je třeba jít s dobou, myslí si Materna

Takzvaná umělá inteligence a strojové učení se propojují s naším světem. Podle odborníka na tuto oblast Jiřího Materny se ale není čeho obávat a je třeba využít příležitosti. On sám umělou inteligenci používá nejen při práci, ale také při generování pohádek pro svého syna. Sám sebe v Interview ČT24 označil za technooptimistu.
25. 3. 2023|

Další Češi neuspěli ve sporu s Volkswagenem, musí uhradit soudní náklady, píší Seznam Zprávy

Další čeští řidiči neuspěli ve sporu s koncernem Volkswagen (VW) o odškodnění v aféře dieselgate. Navíc musí VW a Škodě Auto zaplatit 1,6 milionu korun za náklady soudního řízení. Podobně jako už dříve jiní Češi narazili u soudů kvůli tomu, že se nechali hromadně zastoupit firmou, přitom v Česku neplatí zákon o hromadných žalobách. Asi dva a půl tisíce vlastníků aut v aktuálním případu u soudu zastupovala firma Dieselgate. Píše o tom portál Seznam Zprávy.
10. 3. 2023|

Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|

Softwarová firma SAP zruší tisíce míst. Působí i v Česku

Největší evropská softwarová společnost SAP hodlá v rámci restrukturalizace zrušit asi tři tisíce pracovních míst. To představuje zhruba 2,5 procenta její celkové pracovní síly, oznámila ve čtvrtek firma, která působí i v České republice. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky.
26. 1. 2023|

Pasažéři havarovaných Boeingů 737 MAX jsou podle soudu oběťmi zločinu

Pasažéři zabití při dvou tragických nehodách Boeingu 737 MAX jsou právně považováni za oběti trestného činu, rozhodl texaský soud. Právní zástupce obětí uvedl, že to umožní trestní stíhání, díky němuž bude společnost Boeing hnána k plné odpovědnosti.
22. 10. 2022|

Muž se přiznal, že v obchodech s elektronikou těžil bitcoin. Žalobce teď jeho případ podmíněně zastavil

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže, který těžil virtuální měnu bitcoin s pomocí počítačů vystavených v prodejnách elektroniky. Obviněný se k činu přiznal a jedné z poškozených společností uhradil škodu. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Policisté původně navrhli muže obžalovat, v případě uznání viny by mu hrozilo až čtyřleté vězení.
22. 9. 2022|

Europoslanci v Polsku zkoumali zneužití špionážního systému, objevili „šokující informace“

Ve Varšavě je od pondělí delegace deseti poslanců Evropského parlamentu (EP), kteří zjišťují, zda nebyla použitím špionážního softwaru Pegasus porušena legislativa Evropské unie. Podezírají totiž vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), že jej nasadila na opoziční politiky, ale i právníky a státní zástupce. Lídr delegace Jeroen Lenaers na závěr dvoudenní mise ve středu uvedl, že návštěva přinesla „šokující informace“ o používání sledovacího softwaru.
21. 9. 2022|

Státní zástupce zastavil stíhání muže za falšování očkovacích certifikátů

Okresní státní zastupitelství v Písku zastavilo trestní stíhání muže, který padělal očkovací certifikáty dokládající očkování proti covidu-19. Českou televizi o tom informoval žalobce Zbyněk Polívka. Potvrzení o očkování generoval zdarma software, který zveřejnil muž na svých webových stránkách. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho navrhla obžalovat na konci května letošního roku. Rozhodnutí státního zástupce je pravomocné.
13. 7. 2022|

Obchod s USA dosahuje jedenácti miliard dolarů ročně. Vystrčilova mise ho má dál podpořit

Česko má nebývale vyrovnanou bilanci zahraničního obchodu se Spojenými státy. Vzájemný dovoz a vývoz s naším nejdůležitějším obchodním partnerem mimo Evropskou unii se blíží jedenácti miliardám dolarů ročně. Rozvinout další spolupráci má po mnoha letech první podnikatelská mise, která do USA vyrazila s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).
7. 6. 2022|

Biden ohlásil konec obchodu s Ruskem, YouTube zablokoval kremelské kanály

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Washington zakáže dovoz ruského alkoholu, mořských plodů či diamantů, zruší doložku nejvyšších výhod a přeruší s Moskvou běžné obchodní vztahy. O sankci vůči Rusku informoval i největší internetový server pro sdílení videosouborů YouTube, který s okamžitou platností globálně zablokoval všechny kanály spojované s ruskými státními médii. Ruský prezident Vladimir Putin kontroval, že západní sankce tamější ekonomice prospějí.
11. 3. 2022Aktualizováno12. 3. 2022, 00:22|

Sankce Západu jsou ekonomickou válkou, řekl mluvčí Kremlu Peskov. Ruská ekonomika prý zažívá šok

Ruská ekonomika zažívá šok kvůli vnějším vlivům a Moskva přijímá kroky, aby jim dokázala čelit, řekl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rozsáhlé sankce západních států kvůli útoku na Ukrajinu, nazval zcela bezprecedentní ekonomickou válkou. Ruská centrální banka tvrdí, že inflace v zemi zrychlí na dvacet procent a ekonomika klesne až o osm procent. Další velké společnosti zároveň opouští ruský trh. Pozastavení dodávek herního softwaru i hardwaru nyní oznámily japonské společnosti Sony a Nintendo. Rusko už dokonce kvůli sankcím Západu zakázalo export automobilového nebo zemědělského vybavení.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 22:38|

Ukrajina čelí masivním kybernetickým útokům. Virus brání počítačům v načtení systému

Ukrajina, ale i další postsovětské země jsou podle agentury Reuters pod silnými kybernetickými útoky. Potvrdilo to několik společností, které se zabývají bezpečností počítačových sítí a systémů.
24. 2. 2022|

Izraelská policie podle médií nelegálně používala špionážní software. Netanjahu žádá zastavení svého procesu

Izraelskou politickou scénou hýbe podezření, že policie opakovaně a nelegálně využívala software, který dokáže proniknout do mobilních telefonů. Sledováno mělo být i okolí expremiéra Benjamina Natanjahua, prominenntí podnikatelé, státní úředníci nebo novináři. Netanjahu kvůli aféře žádá odklad nebo ukončení svého procesu.
9. 2. 2022|

Nové motoráky Českých drah nejdou nastartovat. Vypršela platnost softwaru

České dráhy řeší nečekaný problém s motorovými vozy typu RegioShuttle 1. Od prvního ledna nejde u většiny vlaků nastartovat motor. Softwaru totiž propadla platnost. Zhruba dvacet let starou, ale koncepčně moderní techniku si dopravce pořídil z druhé ruky z Německa.
7. 1. 2022|

Žena přišla přes noc o tři miliony. Policisté varují před podvodníky na internetu

S koncem roku podle policistů přibývá internetové kriminality. Varují proto, aby lidé nesdělovali nikomu informace o své platební kartě, nepřeposílali potvrzovací kódy neznámým lidem a neinstalovali software pro vzdálenou správu počítače. Podvodníci lákají lidi například na investici do kryptoměn, vydávají se za cizince toužící po seznámení, bankéře nebo se nabourávají do firemní komunikace.
24. 11. 2021|

Microsoft spustil Windows 11, rozjedou se jen na nejnovější technice

Americká softwarová společnost Microsoft uvedla na trh nový operační systém Windows 11. Zdarma na něj mohou přejít všichni uživatelé dosavadní verze 10, pokud splní dlouhý seznam technických požadavků včetně speciálního bezpečnostního čipu či relativně nového procesoru. Jedenáctky se pak od úterý také začnou objevovat jako předinstalovaný systém nových notebooků a počítačů.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 17:56|

Software zdarma začal Avast nabízet kvůli tlaku konkurence

Jedna z největších antivirových firem se spojí s americkým NortonLifeLock. Český Avast vznikl na konci 20. století. Hrubý provozní zisk společnosti loni vzrostl na 495,5 milionu dolarů, tedy asi 10,75 miliardy korun. V minulosti čelila kritice, že předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu. Antivirový gigant reagoval uzavřením inkriminované divize. Na firmu jsou navázány také nadace. Tu nejnovější vede rodina generálního ředitele Ondřeje Vlčka.
11. 8. 2021|

Zdravotnictví považují hackeři za slabý článek, ale situace se lepší, míní šéf kyberúřadu

České zdravotnictví na tom není z hlediska kyberbezpečnosti dobře, ale v některých nemocnicích se už situace zlepšila, uvedl v pořadu Interview ČT24 ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka. Mnohem lepší situaci naopak vidí v bankovnictví a v energetice. Vláda v pondělí schválila Akční plán ke strategii kybernetické bezpečnosti.
26. 7. 2021|