Boeing přizná podvod ohledně havárií letadel

Americký výrobce letadel Boeing přistoupil na mimosoudní uznání viny v případě podvodu a zatajování informací poté, co ho americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo z porušení dohody z roku 2021, která měla přinést nápravu po dvou smrtelných haváriích letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. V rámci nové dohody Boeing zaplatí pokutu ve výši 243,6 milionu dolarů (5,6 miliardy korun). Firma se také zavázala k investicím do programů bezpečnosti a kontroly kvality. Smlouvu musí ještě schválit soud.

Společnost Boeing podle amerických úřadů porušila dohodu z roku 2021, jejímž prostřednictvím se vyhnula stíhání za to, že zatajovala informace ohledně vývoje letounů 737 MAX před Federálním úřadem pro letectví (FAA). Firma nezavedla některá slíbená opatření pro prevenci a detekci podvodů ve firmě. Součástí dohody bylo i vyrovnání ve výši 2,5 miliardy dolarů (zhruba 57 miliard korun).

Po porušení dohody americké ministerstvo spravedlnosti nabídlo na konci června firmě Boeing mimosoudní uznání viny. Firma měla čas na rozmyšlenou do konce minulého týdne. Pokud by na dohodu nepřistoupila, tak by čelila soudu za podvod.

V rámci nové dohody se Boeing podle agentury Reuters zavázal v průběhu tří let investovat 455 milionů dolarů do programů bezpečnosti a kontroly kvality. Dohlížet na investice má nestranný orgán. Vedoucí manažeři firmy by se měli setkat také s příbuznými obětí obou nehod.

Celkem při obou haváriích v letech 2018 a 2019 zahynulo 346 lidí. Za nehodami letounů 737 MAX 8 indonéské společnosti Lion Air a aerolinek Ethiopian Airlines stály problémy s asistenčním softwarem. Systém nazvaný MCAS měl pilotům pomáhat letadlo ovládat, kvůli vadnému senzoru ale letadla opakovaně posílal prudce dolů, přičemž posádka nad nimi nedokázala udržet kontrolu.