TÉMA

Matteo Salvini

Žádné volby, ale nesvoboda, komentuje Západ víkendové dění v Rusku. Nelegální hlasování na okupované Ukrajině EU neuzná

Prezidentské „volby“ v Rusku nebyly svobodné, a o skutečné volby tak nešlo. V tomto smyslu hodnotí tamní víkendové dění řada západních politiků, například reprezentanti Litvy, Německa, Francie či Evropské unie. Odsoudili také uspořádání „voleb“ na okupovaných ukrajinských zemích, neboť takové hlasování je zcela nelegální. Naopak představitelé autoritářských států a diktatur, mezi nimi Čína, Severní Korea, Indie či Írán, ruskému vůdci Vladimiru Putinovi gratulují.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 20:23|

Obavy z izolace a odklonu od demokracie Meloniová nenaplnila. Potýká se s migrací a ekonomikou

Italská pravice slaví rok od přesvědčivého vítězství ve volbách. Hlasy Italů vynesly do čela země poprvé v dějinách ženu – Giorgiu Meloniovou z postfašistické strany Bratři Itálie. Mnohými podceňovaná předsedkyně vlády nenaplnila obavy opozice z izolace v Evropské unii a odklonu od demokracie po Orbánově vzoru. Vliv Říma v Bruselu přesto i kvůli vládním opatřením klesá.
27. 9. 2023|

Itálie zavádí čtyřicetiprocentní daň z mimořádných zisků bank

Itálie překvapivě zavádí daň z mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc lidem s hypotékou a na snížení daní. Opatření, které šokovalo trhy v Itálii i jinde, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou. V reakci na zprávu oslabily akcie italských i dalších evropských bank.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:31|

Sesuv na italském ostrově Ischia má nejméně jednu oběť, dvanáct lidí se pohřešuje

Po sobotním sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba dvěma stovkám lidí úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 19:00|

Bardella bude zřejmě ostřejší než Le Penová. Spojení s radikálem Zemmourem se ale brání

Vůbec poprvé v historii nestojí v čele francouzského krajně pravicového Národního sdružení, někdejší Národní fronty, nikdo z klanů Le Penů. Dosavadní šéfka Marine Le Penová přenechala minulý týden předsednickou funkci europoslanci Jordanu Bardellovi. Nový šéf bude zřejmě v mnoha ohledech ostřejší než jeho předchůdkyně, s radikálem Ericem Zemmourem ale do koalice jít nechce.
8. 11. 2022|

Italský kabinet Meloniové nechce pustit migranty na břeh. Humanitární lodě musí čekat i na moři

Italské úřady blokují na lodích v sicilském přístavu Katánie zhruba 250 migrantů. Zakazují jim vstup na pevninu. Kapitáni dvou humanitárních plavidel teď odmítají odplout a označují rozhodnutí Říma za nezákonné. Za patovou situací stojí přísná migrační politika nové pravicové vlády Giorgi Meloniové. Kabinet dokonce zvažuje zabránit lodím vplout do svých vod.
7. 11. 2022|

Italská vláda získala důvěru senátorů. Podporu Ukrajině slíbila Meloniová i Berlusconi

Horní komora italského parlamentu ve středu podle očekávání vyslovila důvěru koaliční vládě Giorgie Meloniové, jejíž krajně pravicová strana Bratři Itálie vyhrála minulý měsíc parlamentní volby. Podpořilo ji 115 senátorů, 79 se vyslovilo proti, informovala agentura ANSA. Už v úterý dostal nový kabinet důvěru většiny poslanců.
26. 10. 2022|

Nová italská vláda chce udělat Evropskou unii efektivnější, ale nebude prý sabotovat její chod

Itálie bude dál věrným spojencem v NATO, bude pokračovat v podpoře Ukrajiny a nemá v úmyslu sabotovat chod Evropské unie, kterou chce ale udělat efektivnější. Při představování programu své vlády to uvedla v úterý před poslanci nová italská premiérka Giorgia Meloniová.
25. 10. 2022|

Meloniová dostala pověření sestavit italskou vládu, představila ministry

Prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením nové italské vlády šéfku pravicově populistické strany Bratři Itálie Giorgiu Meloniovou. Politička, jejíž strana vyhrála zářijové volby, pověření přijala a rovnou předložila seznam ministrů. Nová vláda složí přísahu v sobotu dopoledne, řekl šéf prezidentské kanceláře Ugo Zampetti. Meloniová se stane první ženou v čele italského kabinetu.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 21:57|

Salviniho zastiňuje Meloniová. Do nové italské vlády se nejspíš nedostane

Matteo Salvini patřil ještě nedávno mezi největší hvězdy pravicové populistické politiky v Itálii. V nedělních volbách jej ale zcela zastínila Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Šéfa strany Liga poškodily vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nebo obvinění z únosu. Součástí nové vlády se tak nejspíš nestane.
28. 9. 2022|

Meloniová má stabilní konzervativní názory, mírní obavy z fašismu, říká italský publicista

Itálie bude mít poprvé v historii premiérku. V předčasných volbách uspěla Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Podle publicisty a překladatele Andrease Pieralliho ji voliči odměnili za to, že nebyla součástí vlád uplynulých let, kterým se nepodařilo řešit nepříznivou ekonomickou a sociální situaci mnoha Italů. Meloniová má fašistické kořeny, pracovala na jejich odsunutí, ale není jasné, co by se stalo, pokud by svou moc upevnila ve státních strukturách, říká Pieralli.
27. 9. 2022|

Itálie se posune daleko doprava, ukazují výsledky voleb

Pravicový blok jasně zvítězil v nedělních italských parlamentních volbách. Favorizovaná aliance si podle nich přišla zhruba na 44 procent hlasů, středolevicový blok kolem Demokratické strany (PD) získal 26 procent. Třetí Hnutí pěti hvězd s 15 procenty zabodovalo hlavně na jihu země. Pravice bude mít v parlamentu většinu. PD už uznala porážku a oznámila, že bude hlavní opoziční silou. Šéfka vítězné formace Giorgia Meloniová řekla, že Italové vyjádřili jasnou podporu vzniku vlády pravého středu v čele s její stranou Bratři Itálie (FdI).
25. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 00:50|

Italové si volili nový parlament, odhady ukazují úspěch pravice

V Itálii se konaly předčasné parlamentní volby. Největší šanci na úspěch má blok pravicových stran, který by podle některých odhadů mohl získat většinu mandátů. Tento scénář naznačují i první odhady po uzavření volebních místností z pozdního nedělního večera. Vůdkyně pravicových Bratrů Itálie Giorgia Meloniová by se mohla stát první italskou premiérkou. První předběžné výsledky se očekávají v pondělí ráno.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 23:40|

„Zábava skončí.“ Italské volby mohou přinést vzestup populistické pravice

V Itálii vrcholí kampaň před nedělními parlamentními volbami. Podle průzkumů by měla zvítězit pravicová koalice a to i proto, že mnoho tradičních voličů levice včetně mladých lidí si vybere menší hnutí nebo hlasovat vůbec nebude. Úspěchu tak může ve volbách dosáhnout nacionalistická a populistická strana Bratři Itálie.
24. 9. 2022|

Berlusconi se pokouší o politický návrat

Léta byl králem italské politiky. Teď chce být alespoň tím, kdo umožní nástup novým vládcům. Pětaosmdesátiletý Silvio Berlusconi se pokouší o další comeback. Nedělní parlamentní volby v Itálii budou už osmé, ve kterých změří síly se svými soupeři. Jak se ale ukazuje, protřelý Il Cavaliere bude mít tentokrát možná nejvíce potíží se svými spojenci z krajní pravice.
22. 9. 2022|

V čele italské vlády by poprvé mohla být žena. Odpůrci se obávají fašistické stopy v její minulosti

Do italských parlamentních voleb zbývá 40 dní a kampaň má zatím jedinou opravdovou hvězdu. Giorgia Meloniová je na dobré cestě stát se nejen nejmladším politikem v čele italské vlády, ale také vůbec první ženou na tomto postu. Evropa se ale ptá, zda kromě těchto primátů nezmění taky Itálii. Meloniová měla v mládí blízko k neofašistům a protivníci jí předhazují, že zemi posune k extrému. Ona sama se veřejnost snaží přesvědčit o opaku.
17. 8. 2022|

Salvini ztrácí popularitu. Proto před volbami opět sází na migrační kartu

V Itálii se naplno rozjela kampaň před předčasnými volbami, které se mají uskutečnit 25. září. Průzkumy favorizují koalici vedenou postfašistickou stranou Bratři Itálie. Na pravici přitom podle všeho dochází k přeskupení sil. Její donedávna hlavní postava, bouřlivák a exministr vnitra Matteo Salvini, rychle ztrácí popularitu. Hlasitý odpůrce migrace se na poslední chvíli snaží získat body.
6. 8. 2022|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Nového prezidenta Itálie zatím nezná, strany se neshodly na kandidátovi

Italští zákonodárci a zástupci regionů v pondělí v prvním kole nezvolili nového prezidenta republiky. V hlasování převažovaly prázdné lístky. To ukazuje, že politické strany nenašly shodu nad kandidáty, které by chtěly ve volbě prosadit. Několik hlasů získal stávající prezident Sergio Mattarella, který ale o další mandát neusiluje, uvedla agentura ANSA.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:00|

Mafiánský boss Brusca vyšel z vězení, italská veřejnost je rozhořčená

Z italského vězení byl po 25 letech propuštěn jeden z prominentních bossů sicilské mafie Cosa Nostra Giovanni Brusca, který byl odsouzen mimo jiné za vraždu soudce Giovanniho Falconeho a další desítky deliktů včetně vražd, únosů a vydírání. Fakt, že se 64letý Brusca dostal na svobodu, vzbudil obrovské rozhořčení mezi politiky i mezi příbuznými jeho obětí. Šéf sociálních demokratů a expremiér Enrico Letta řekl, že zpráva o propuštění Bruscy na něj zapůsobila „jako rána pěstí do břicha, která mu vyrazila dech“.
1. 6. 2021|

Případ odložen. Kapitánka lodi na záchranu uprchlíků nepůjde v Itálii před soud

Kapitánka nevládní lodi na záchranu uprchlíků Sea Watch 3 Carola Racketeová nestane v Itálii před soudem. Předběžný soud odložil obvinění z útoku na válečnou loď, které bylo proti ní dříve vznesené, uvedla agentura AFP. Racketeová přistála v červnu roku 2019 s lodí na italském ostrově Lampedusa navzdory zákazu, jenž vydal tehdejší ministr vnitra Matteo Salvini. Při manévru v přístavu se ale její plavidlo střetlo s lodí italské finanční policie.
19. 5. 2021|

Italský exministr vnitra nebude souzen kvůli blokaci lodě s migranty. Čeká ho ale jiný proces

Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini nepůjde před soud kvůli zablokování lodě pobřežní hlídky se zachráněnými migranty. Během pátku o tom rozhodl předběžný soud v Katánii. Salvini obvinění související s touto kauzou dlouhodobě odmítá, bude však souzen kvůli podobnému případu, který se týká plavidla nevládní organizace Open Arms.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:33|

Proti komunismu či migraci. Orbán, Morawiecki a Salvini chtějí novou evropskou frakci

Za začátek procesu, který má nabídnout alternativní pohled na „byrokratickou a občanům vzdálenou“ Evropskou unii, označil předseda italské protiimigrační Ligy Matteo Salvini čtvrteční schůzku s premiéry Maďarska a Polska. Podle agentury Reuters šlo o pokus položit základy pro nové politické uskupení v EU. Salvini se s Mateuszem Morawieckým a Viktorem Orbánem dohodli na tom, že se znovu sejdou příští měsíc.
1. 4. 2021|

Orbán chce vlastní frakci v Evropském parlamentu. Jedná s konzervativními stranami

Maďarská vládní strana Fidesz jedná s konzervativními politickými uskupeními včetně italské strany Liga Mattea Salviniho o vytvoření nové frakce v Evropském parlamentu. V pátek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení premiéra Viktora Orbána v maďarském rádiu.
5. 3. 2021|