Italská vláda získala důvěru senátorů. Podporu Ukrajině slíbila Meloniová i Berlusconi

Horní komora italského parlamentu ve středu podle očekávání vyslovila důvěru koaliční vládě Giorgie Meloniové, jejíž krajně pravicová strana Bratři Itálie vyhrála minulý měsíc parlamentní volby. Podpořilo ji 115 senátorů, 79 se vyslovilo proti, informovala agentura ANSA. Už v úterý dostal nový kabinet důvěru většiny poslanců.

Meloniová před středečním hlasováním mimo jiné zopakovala, že její vláda bude stejně jako ta předchozí podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi. Znovu hovořila také o společném postupu EU v energetické krizi či o společném úsilí v boji proti klimatickým změnám.

V Senátu po devíti letech opět hovořil také expremiér Silvio Berlusconi, jehož strana Vzhůru Itálie je součástí vládní koalice spolu s Ligou Mattea Salviniho. „Pane premiére, jsem šťastný, že jsem zde, a také jsem šťastný, protože se mi před třemi hodinami narodil sedmnáctý vnuk,“ začal Berlusconi svůj projev. Meloniovou oslovil mužskou formou funkce tak, jak o to před několika dny první žena v tomto úřadu v italské historii veřejně požádala.

I Berlusconi v projevu vyvracel pochybnosti o západním směřování nové vlády a slíbil také podporu Ukrajině. „Jak víte, vždy jsem byl muž míru a mé vlády spolupracovaly s Evropou, NATO i Spojenými státy,“ uvedl expremiér. Mezi prioritami nové vlády zmínil Berlusconi, který v ní nevede žádné ministerstvo, reformu soudního systému.

„Dno italské historie“

V úterý hlasovalo pro důvěru vládě Meloniové 235 poslanců, 154 bylo proti a pět se zdrželo. Pětačtyřicetiletá premiérka, jejíž vláda složila přísahu už o víkendu, před hlasováním dolní komory představila vládní program.

Ve více než hodinovém projevu, na jehož konci se dočkala nadšeného potlesku a pokřiků „Giorgia, Giorgia“, slíbila, že Itálie bude dál věrným spojencem v NATO, bude pokračovat v podpoře Ukrajiny a nemá v úmyslu sabotovat chod Evropské unie, kterou chce ale udělat „efektivnější“. Znovu také odmítla spojování své osoby s fašismem a rasové zákony někdejšího fašistického režimu Benita Mussoliniho označila za samé dno italské historie.