TÉMA

Klinika

Klinika v Brně otevřela terapeutické centrum pro léčbu depresí nebo závislostí ketaminem

V Brně začalo fungovat centrum, které se zaměří na ketaminem asistovanou psychoterapii. Jde o léčbu, které dokáže pomoci třeba lidem s depresemi, úzkostmi nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Ketaminem asistovaná psychoterapie trvá několik týdnů a zčásti by ji měla hradit zdravotní pojišťovna. Sám pacient podle odhadů za léčbu zaplatí mezi deseti a patnácti tisíci korunami.
11. 3. 2024|

Soud vyslechl zdravotnice pracující s Cimickým. Nevhodné chování k pacientkám nezaznamenaly

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění. Vyslýchá svědky, část z nich vypovídá za zavřenými dveřmi. Šestasedmdesátiletý lékař k aktuálnímu jednání nepřišel, v minulosti obžalobu odmítl. Hlavní líčení je nařízené i na duben.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:05|

Akutní péči se v sobotu v nemocnicích oslovených ČT podařilo zajistit

Česko je v půli prvního víkendu poznamenaného protestem v nemocnicích. Většina lékařů zatím výpovědi z přesčasů nestáhla. Čekají na závěry pondělní schůzky s ministrem zdravotnictví. Akutní péči se všem zařízením, která ČT oslovila, podařilo zajistit. V sobotu v nich ošetřovali hlavně úrazy spojené se zimním počasím.
2. 12. 2023|

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela nové pracoviště kliniky nukleární medicíny

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) otevřela novou přístavbu pracoviště kliniky nukleární medicíny s nejmodernějším přístrojovým vybavením pro diagnostiku a léčbu zejména onkologických onemocnění. Celkové výdaje dostavby pavilonu a jeho přístrojového vybavení jsou téměř 130 milionů korun. Víc než třetinu zaplatila nemocnice z dotace.
22. 11. 2023|

Tuzemský registr psích dárců krve se rychle rozrůstá. Ve světě je unikátní

Do databáze dobrovolných dárců krve, která pomáhá pejskařům, veterinářům i zvířecím klinikám, registrují své psy každý měsíc desítky jejich majitelů. Provozovatelé databáze se tak snaží změnit situaci, kdy majitelé psů museli vhodné dárce krve před potřebným veterinárním zákrokem hledat sami, například na sociálních sítích. Projekt je ve světě co do rozsahu i fungování unikátní.
19. 9. 2023|

Ministerstvo rodičům garantuje možnost být s dětmi v nemocnici, ne všude to ale dokáží splnit

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv, sice rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s hospitalizovaným dítětem během jeho léčby nepřetržitě v nemocnici, mnohé fakultní nemocnice tomu ale nejsou schopné dostát vůbec, nebo jen zčásti. Nemají totiž dostatečné prostorové a pobytové kapacity – hlavně v případě, kdy sídlí v původních, starších budovách.
21. 6. 2023|

V berounské nemocnici se otevřela psychiatrická klinika za více než miliardu korun

V Rehabilitační nemocnici Beroun se v úterý otevřela psychiatrická klinika za 1,2 miliardy korun. Zařízení je součástí AKESO Holdingu Sotiriose Zavalianise. Takzvané Centrum duševní rehabilitace pojme v plném provozu přes dvě stovky pacientů v lůžkové části a nabídne tři sta pracovních míst zdravotnickému a dalšímu personálu. První pacienty přijmou 10. července. V plném provozu pak centrum bude na začátku října.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:42|

Karlovarský kraj chystá v Lokti zubní kliniku. Stomatologické komoře se nelíbí zapojení firmy

Zřízením nové stomatologické kliniky v Lokti chce Karlovarský kraj vyřešit kolabující provoz zubních pohotovostí. Ten je důsledkem celkového palčivého nedostatku zubařů v regionu. V současnosti fungují pohotovosti většinou jen o víkendech a svátcích a doktoři, kteří na nich slouží, teď požadují vyšší hodinovou sazbu. Sami stomatologové ale považují projekt za problematický kvůli roli firmy, kterou kraj jeho přípravou pověřil.
31. 5. 2023|

Za užívání Kliniky aktivisté Správě železnic nic nedluží, potvrdil to Městský soud v Praze

Správa železnic nemá nárok na půl milionu korun za užívání budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově, kterou v letech 2014 až 2019 obsadili aktivisté a vybudovali v ní Autonomní sociální centrum Klinika. Správa železnic s žalobou proti aktivistům neuspěla ani u odvolacího soudu. České televizi to potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
19. 5. 2023|

Rakovina vaječníků je těžko léčitelná, genetický test může být zásadní

Čtvrtina nádorů vaječníků je geneticky podmíněná, přičemž ročně tento typ rakoviny lékaři v Česku objeví asi u tisíce žen. Genetický test k odhalení mutací, které přinášejí vyšší riziko, mohou absolvovat i jejich blízké příbuzné. Na tiskové konferenci to řekli zástupci Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 19:51|

Přetnutí nervu zbavilo ženu Ménièrovy choroby. Chirurgové provedli v pražském Motole složitý zákrok

K typickým projevům Ménièrovy choroby patří závrať, zhoršený sluch a vysoké C v hlavě. Onemocnění postihuje vnitřní ucho a příznaky se dají tlumit léky, zhruba u desetiny pacientů ovšem žádné přípravky nezabírají. V některých případech ale může ulevit náročná operace. Tento vzácný chirurgický výkon teď provedli lékaři z pražského Motola.
28. 3. 2023|

V prostějovské nemocnici by měla vyrůst infekční klinika. Krajští zastupitelé schválili přípravu projektu

Olomoucký kraj plánuje postavit v areálu prostějovské nemocnice infekční kliniku za více než šest set milionů korun. Krajští zastupitelé na svém zasedání schválili přípravu projektu. Stávající budova je už zastaralá. Tamní infekční oddělení bylo ještě nedávno jediným podobným zařízením v kraji.
20. 2. 2023|

Muž dostal u plzeňského soudu podmínku za slova o zabíjení pacientů s covidem-19

Okresní soud v Plzni v pondělí vyměřil čtyřiašedesátiletému Pavlu Hlávkovi, který čelil obžalobě ze šíření poplašné zprávy, podmíněný trest. Před soudem stanul za svá předloňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Hlávku okresní soud loni v létě obžaloby zprostil, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil zpět k okresnímu soudu. Kromě šíření poplašné zprávy soud odsoudil Hlávku i za pomluvu kvůli vyjádřením o přednostovi interní kliniky.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:27|

Vídeňský soud zprostil Stracheho obžaloby v případu údajné politické korupce

Bývalého místopředsedu rakouské vlády Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ) v úterý vídeňský soud zprostil obžaloby v případu údajné politické korupce. Uvedla to agentura APA, podle níž od soudu bez trestu odešel i spoluobžalovaný šéf vídeňské soukromé kliniky Walter Grubmüller, který měl Strachemu dát úplatek.
10. 1. 2023|

Veterináři často řeší nedostatek krve. Vhodné zvířecí dárce hledají i na sociálních sítích

Nedostatek krve na veterinárních klinikách může být pro zvířata fatální. Některé mají krevní banky. Najít vhodného psího či kočičího dárce ale není pro veterináře jednoduché. Někdy musí oslovovat i své známé, klienty nebo vypsat výzvu na sociálních sítích. České televizi to potvrdily oslovené veterinární ordinace. V některých případech si majitelé zvířat musejí shánět vhodného dárce sami.
7. 1. 2023|

Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|

Ústavní soud zrušil odměnu za vyklizení squatu Klinika. Poprvé byla vysoká, podruhé nízká

Odměna 24 200 korun pro exekutora Iva Luhana za vyklízení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je příliš nízká a neodpovídá specifickým okolnostem. Usnesl se na tom Ústavní soud (ÚS) a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3. Jde o druhý jeho zásah, napoprvé označil odměnu za nespravedlivou z opačných důvodů – byla nespravedlivě vypočítaná, tím pádem příliš vysoká. Tehdy měla činit 290 400 korun. Obvodní soud musí rozhodovat znovu a hledat správnou rovnováhu.
12. 10. 2022|

168 hodin: „Běžte domů, tady nepomůžete.“ Přítomnost rodičů u dětí v nemocnici nemusí být vždy samozřejmá

Vážná nemoc dítěte a pobyt v nemocnici představují pro rodiče ohromný stres. Právě přítomnost rodičů, zvláště u malých dětí, je součástí úspěšné léčby. Co bylo v minulosti nepředstavitelné, je dnes běžné, nicméně i aktuální zkušenosti Lenky Konkoľové a Terezy Salte, matek malých dětí, mohou naznačovat, že tomu stále tak docela není. Pro pořad 168 hodin se tématu věnovala Darina Vlková.
3. 10. 2022|

Po verdiktu o potratech se v USA zavírají kliniky i protestuje v ulicích

Do ulic amerických měst vychází tisíce demonstrantů, potratové kliniky ve světle nových zákazů ruší naplánované termíny, těhotné ženy rychle hledají alternativní péči a u soudů začíná nové kolo sporů. To vše přináší víkend ve Spojených státech, kde nejvyšší soud v pátek svým rozhodnutím zrušil ústavní právo na potraty a umožnil jednotlivým státům procedury zakazovat. Manifestace se neobešly bez výtržností lidí z obou názorových táborů, v Arizoně už v noci na sobotu policie rozháněla dav u státního kapitolu slzným plynem.
26. 6. 2022|

Bývalý rakouský vicekancléř Strache stanul před soudem kvůli obžalobě z korupce, vinu popírá

Ve Vídni začal soud s někdejším místopředsedou rakouské vlády Heinzem-Christianem Strachem. Bývalý člen a expředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) čelí obvinění z korupce v souvislosti s vyšetřováním, které následovalo po takzvané aféře Ibiza. Strache i další obžalovaný před soudem popřeli svou vinu. Verdikt by mohl padnout v pátek, Strachemu hrozí až pět let vězení.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 15:29|

Roste počet opařených dětí. Jak tomu předcházet a jak správně poskytnout pomoc

Kvůli protikoronavirovým restrikcím lidé tráví mnohem více času doma. To se negativně projevilo v počtu případů opařených dětí, jedná se především o batolata. Stačí jen chvíle nepozornosti. Jak takovým úrazům předcházet a jak správně poskytnout první pomoc, radí odborníci na webových stránkách Sedmdesát stupňů.
18. 1. 2021|

Klinika na pražském Žižkově je od června k pronájmu. Nikdo o ni nejeví zájem

O pronájem bývalé plicní kliniky na Praze 3 není zájem. První veřejná soutěž o prostory na pražském Žižkově se přitom uskutečnila v červnu tohoto roku. Správa železnic, která objekt nyní vlastní, nabízí veřejnosti budovu znovu se sníženou cenou. Plánuje, že by v bývalé klinice mohli zase ordinovat lékaři.
4. 12. 2020|

Žižkovskou Kliniku začne ve čtvrtek vyklízet exekutor. Aktivisté se chtějí nenásilně bránit

Exekutor zahájí ve čtvrtek dopoledne vyklízení budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově, kde sídlí Autonomní sociální centrum Klinika. Zástupci centra nadále odmítají budovu bývalé plicní kliniky, kterou vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), opustit. Na den vyklizení naplánovali v objektu nenásilný happening spojený s kulturním programem. Aktivisté požadují, aby SŽDC od exekuce ustoupila, budovu by podle nich mohlo převzít hlavní město. Podle správy železnic to ale není možné.
9. 1. 2019Aktualizováno9. 1. 2019, 17:07|

Jedna z aktivistek centra Klinika se proti vyklizení budovy brání ústavní stížností

Vyklizení budovy Autonomního centra Klinika v Praze 3 bude řešit Ústavní soud. Obrátila se na něj jedna z aktivistek. České televizi to potvrdil její advokát Pavel Uhl. Žena se ústavní stížností brání proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého začátkem října neuspěla. Současným majitelem budovy je Správa železniční dopravní cesty, která chce, aby aktivisté budovu opustili.
29. 10. 2018|