Ministerstvo rodičům garantuje možnost být s dětmi v nemocnici, ne všude to ale dokáží splnit

Události v regionech: Pobyt rodičů s dětmi v nemocnici (zdroj: ČT24)

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv, sice rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s hospitalizovaným dítětem během jeho léčby nepřetržitě v nemocnici, mnohé fakultní nemocnice tomu ale nejsou schopné dostát vůbec, nebo jen zčásti. Nemají totiž dostatečné prostorové a pobytové kapacity – hlavně v případě, kdy sídlí v původních, starších budovách.

Měsíc a dva týdny žije na dětské klinice královéhradecké nemocnice Irena Dutka s dcerou Anastasií, která potřebuje trvalou péči lékařů. „Jinak bych dojížděla z Vysokého Mýta, to je pro mě trošku dlouhá cesta. Tady se přesně zeptám na všechno, co chci vědět,“ pochvaluje si.

Těsný prostor, kde matka s dcerou provizorně bydlí, dřív pokojem nebyl. Ilustruje tak zdejší hlavní problém – klinika je sedmdesát let stará a musí improvizovat. „V okamžiku, kdy máme mít náhodou k dítěti tatínka, tak samozřejmě ten asi nebude chtít bydlet na pokoji s jinou matkou. Je to organizačně a prostorově téměř neřešitelný problém,“ zoufá si primář neonatologie Jan Malý.

Neonatologie má pro matky šestnáct lůžek, dětí tu je ale pětačtyřicet. Celá klinika ubytuje maximálně polovinu rodičů hospitalizovaných dětí. Jiné kliniky ještě méně. Ve fakultní nemocnici v Hradci Králové leží dětští pacienti nejen na dětské, ale také na dalších šesti klinikách. Vyhovět přání rodičů být trvale s nimi se daří nemocnici zhruba z jedné třetiny.

„Ničemu se nebráníme, pouze bychom byli velmi rádi, kdyby třeba večer šli spát vedle do našeho ubytovacího zařízení nebo šli domů. Nebo se ubytovali jinde s tím, že jim přes den budeme zase plně k dispozici,“ nabádá ředitel nemocnice Aleš Herman.

Problémy hlásí víc nemocnic

Problémy splnit pokyn resortu ve sto procentech případů přiznala také Fakultní nemocnice v Brně. Rodičům se snažíme vyhovět v plné míře, vzkazují zdravotníci z Plzně. „Usnadňuje to i práci ošetřovatelskému personálu, protože dítě ve chvíli, kdy se cítí být v bezpečí, což je v přítomnosti osoby blízké vždycky, tak samozřejmě spolupracuje daleko lépe,“ říká náměstkyně plzeňské fakultní nemocnice Andrea Mašínová.

Také v Ostravě řeší výjimečné situace, kdy lůžko pro rodiče není volné. Matka nebo otec můžou v takových případech přespat v Domově sester v areálu fakultní nemocnice.