TÉMA

Hesensko

V Hesensku i Bavorsku vyhráli konzervativci. Posílila AfD

Křesťanskodemokratická unie (CDU) premiéra Borise Rheina je jasným vítězem nedělních zemských voleb v Hesensku. Její sesterská strana Křesťansko-sociální unie (CSU) premiéra Markuse Södera pak vyhrála v Bavorsku. Obě strany tak potvrdily svou vedoucí pozici z voleb před pěti lety, informoval web listu Die Welt. Ten také uvedl, že v obou zemích se zvýšila podpora Alternativy pro Německo (AfD).
8. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 08:21|

Německá ministryně vnitra chce kontroly na hranicích s Českem a Polskem, píše Welt

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová chce kvůli složité migrační situaci krátkodobě obnovit stálé hraniční kontroly na hranici s Českem a Polskem. Podle portálu welt.de to řekla v rozhovoru pro připravované nedělní vydání listu Welt am Sonntag. Faeserová přitom dosud stacionární kontroly na pomezí s Českem a Polskem odmítala jako neúčinné. Český protějšek Vít Rakušan (STAN) uvedl, že všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných hraničních přechodech obě země koordinují.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 21:26|

Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|

Západ Německa zasáhly silné bouřky. Ulicemi se valila voda, vítr polámal stromy

Zaplavené sklepy a silnice, poničené střechy, popadané stromy a problémy ve veřejné dopravě jsou následky silných bouřek na západě Německa. Ty ve čtvrtek odpoledne nejvíce dolehly na Severní Porýní-Vestfálsko a Hesensko a postupně se přesunuly nad střední Německo. V některých regionech platí nejvyšší stupeň varování, německá meteorologická služba (DWD) nevyloučila ani vznik tornád. O možném tornádu v Hesensku informoval deník Bild. Některé spolkové země zrušily odpolední a večerní akce.
22. 6. 2023|

Soud poslal strůjce skandálu cum-ex do vězení. Aféra připravila Německo o miliardy eur

Německý soud poslal jednoho ze strůjců takzvaného cum-ex skandálu Hanno Bergera na osm let do vězení. Aféra, která svým rozsahem patří k největším v dějinách spolkové republiky, připravila Německo na daních o miliardy eur. Berger podvodné obchody, označované jako cum-ex transakce, nevymyslel, výrazně ale přispěl k jejich zneužívání, proto byl proces velmi sledovaný. Verdikt je prozatím nepravomocný.
13. 12. 2022|

„Na letiště ani nejezděte.“ Stávka pilotů Lufthansy ochromila dopravu, dotýká se i Česka

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa v pátek ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do Česka. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za neuskutečněné lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí letní prázdniny.
2. 9. 2022|

Kvůli válce na Ukrajině hrozí celosvětová potravinová krize. Zdražování hnojiv zrychluje inflaci

Kvůli ruské agresi na Ukrajině by mohlo dojít na celosvětovou potravinovou krizi. Už teď válka a s ní spojené sankce komplikují dodávky hnojiv a zvedají jejich ceny. V bohatých zemích se to odráží v dalším zdražování v obchodech, v rozvojovém světě nedostatek často znamená i ztrátu práce a živobytí.
13. 4. 2022|

Nejméně čtyři mrtvé a šest zraněných si vyžádala vichřice v Polsku

Nejméně čtyři mrtvé a šest zraněných si v Polsku vyžádaly poryvy čtvrteční vichřice, která zasáhla zejména jih a jihozápad země, uvedla polská média s odvoláním na hasiče. Oběti jsou hlášeny z Dolního Slezska, sousedícího s Českou republikou, ale hasiči museli zasahovat po celé zemi. Vichr působil problémy i v Německu. Zranění utrpělo několik lidí a na mnoha místech byla zastavena železniční doprava.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 20:59|

AfD bude o volebních lídrech hlasovat v referendu. Rozhodnutí padne v létě, tvrdí Bild

Strana Alternativa pro Německo (AfD) vstupuje do kampaně před zářijovými parlamentními volbami. Kdo se ale jako lídr postaví do jejího čela, zatím zůstává nejasné. Nerozhodne o tom ani nynější stranický sjezd v Drážďanech, který se odehrává tento víkend. Lídra místo delegátů vyberou později samotní členové. Od rána se v saské metropoli konají demonstrace proti AfD, žádné střety s policií ani násilnosti zatím hlášeny nejsou.
10. 4. 2021|

Německá CDU propadla v obojích zemských volbách. Vítězství připadá Zeleným a SPD

Nejhorší porážku v dějinách obou zemí utrpěla Křesťanskodemokratická unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové v nedělních zemských volbách v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falci – v obou případech sice skončila druhá, ale zřejmě bez šance dostat se do regionálních vlád. Konečné výsledky potvrdily drtivé vítězství Zelených premiéra Winfrieda Kretschmanna v Bádensku-Württembersku a ještě větší triumf sociální demokracie (SPD) porýnsko-falcké ministerské předsedkyně Malu Dreyerové.
14. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 08:11|

Doprava v části Německa je kvůli sněhu stále ochromena, u Baltského moře hrozí záplavy

Severní část Evropy zasypal sníh a na řadě míst způsobil komplikace v dopravě. Problémy hlásí především Německo. Na dálnicích A4 a A7 v Hesensku uvázly kamiony i osobní auta a vytvořily se kolony dlouhé několik kilometrů. Podle policejního mluvčího je situace „katastrofální“. S vydatnou sněhovou nadílkou se potýkají také v Nizozemsku, v Belgii či ve Velké Británii.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 14:00|

Pravicový extremista Ernst dostal za vraždu německého politika doživotí

Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem udělil doživotní trest pravicovému extremistovi Stephanu Ernstovi za předloňskou vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho. Obžaloba žádala doživotní trest, obhajoba naopak požadoval změnu klasifikace činu na zabití. Lübckeho případ platí za první vraždu politika motivovanou pravicovým extremismem v dějinách spolkové republiky.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 11:03|

Německo zakázalo další neonacistickou skupinu. Během razie našla policie zbraně i hákové kříže

Úřady ve Spolkové republice Německo zasáhly proti další skupině hlásící se k neonacistické ideologii. Tamní ministerstvo vnitra zakázalo neonacistickou skupinu Wolfsbrigade 44, která usilovala o svržení demokracie. Na Twitteru o tom v úterý informoval mluvčí resortu Steve Alter. Brzy ráno policisté prohledali byty členů organizace ve třech spolkových zemích. Našli zbraně i hákové kříže.
1. 12. 2020|

Pravicový extremista se u soudu přiznal k zastřelení německého politika

Německý pravicový radikál Stephan Ernst, který je hlavním obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, před soudem přiznal, že politika smrtelně zranil výstřelem. Ernst se k činu přiznal už krátce po svém zatčení, později ale vzal přiznání zpět a vypověděl, že na Lübckeho vystřelil jeho komplic Markus H., který je v případu také souzen.
5. 8. 2020|

Začíná soud s útočníkem z Halle. Obžaloba žádá doživotí

Doživotí požaduje obžaloba pro extremistu, který loni v říjnu zaútočil na synagogu v Halle. Na tiskové konferenci před začátkem procesu to prohlásil státní zástupce. Podle spisu zabil 28letý Stephan Balliet dva lidi. Ještě předtím se pokusil povraždit přes padesát věřících, kteří se v synagoze shromáždili k oslavě židovského svátku.
21. 7. 2020|

Útočník v německém Hanau měl xenofobní motiv. Zastřelil nejméně devět lidí

V německém Hanau zastřelil útočník ve dvou barech s vodními dýmkami devět lidí a další čtyři zranil. Všech devět obětí mělo migrační kořeny. Podezřelého brzy ráno našli policisté mrtvého u něho doma, spolu s ním tam byla i jeho zastřelená matka. Policie také nalezla pamflet, který naznačuje pravicově extremistické motivy střelce. Německé nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje střelbu s podezřením na terorismus. V Hanau i v Berlíně se večer sešly davy lidí k pietním akcím. Prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval společnost k soudržnosti tváří v tvář nenávisti.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 21:04|

Starostou malé obce v Německu se stal neonacista. I za přispění vládních stran

Pobouření politických špiček Německa vyvolalo hlasování zastupitelů malé obce Waldsiedlung v Hessensku. Jejím starostou se stal člen neonacistické NPD. Hlasovali pro něj i členové vládních stran – CDU a sociálních demokratů.
9. 9. 2019|
Počasí

Axel bičuje Německo i Švýcarsko. Propadla se střecha porodnice, Berlín vyhlásil kvůli dešti mimořádný stav

Lijáky způsobené tlakovou níží Axel vyvolaly v Německu další záplavy. Pod vodou se ocitly ulice v hesenském Kasselu, v Berlíně dokonce na čas vyhlásili mimořádný stav. Ve středním Německu kvůli vodě přerušili provoz na dálnici A4. V dolnosaském Helmstedtu se podle agentury DPA kvůli dešti zřítila střecha porodního sálu nemocnice, která byla už v pondělí částečně evakuována. Potíže má po vytrvalém dešti i východ Švýcarska.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 17:03|
Počasí

V Německu i na českých horách napadl sníh, chladno má být po celý květen

Chladný květen přinesl v sobotu dopoledne do německých spolkových zemí Hesensko, Durynsko a Porýní–Falc sníh. Nasněžilo i v polohách kolem tří set metrů nad mořem. První květnový víkend tam tak silničáři opět vyjeli do služby. K větším dopravním nehodám ale nedošlo. Chladné počasí bude u sousedů pokračovat i v dalších dnech. Nasněžilo i na českých horách. V noci na neděli by mělo i mrznout.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 20:15|

Německá policie vyslechla mladíka kvůli úniku dat stovek politiků, k činu se přiznal

Německá policie vyslechla ve spolkové zemi Hesensku 20letého muže podezřelého ze zveřejnění osobních údajů téměř tisícovky politiků a známých osobností na internetu. Mladík, předběžně zadržený už v neděli, se k činům přiznal a v pondělí byl propuštěn, neboť nebyly důvody pro vazbu, informovali vyšetřovatelé případu. Podezřelý tvrdí, že jednal sám a jeho motivem byl nesouhlas s vyjádřeními jeho obětí. Nad svým počínáním vyjádřil lítost.
8. 1. 2019Aktualizováno8. 1. 2019, 15:38|