Německá policie vyslechla mladíka kvůli úniku dat stovek politiků, k činu se přiznal

Německá policie vyslechla ve spolkové zemi Hesensku 20letého muže podezřelého ze zveřejnění osobních údajů téměř tisícovky politiků a známých osobností na internetu. Mladík, předběžně zadržený už v neděli, se k činům přiznal a v pondělí byl propuštěn, neboť nebyly důvody pro vazbu, informovali vyšetřovatelé případu. Podezřelý tvrdí, že jednal sám a jeho motivem byl nesouhlas s vyjádřeními jeho obětí. Nad svým počínáním vyjádřil lítost.

Server Spiegel Online uvedl, že se zásah odehrál už v neděli. Vyšetřovatelé při něm ale nenašli počítač podezřelého, protože ho předtím stihl zničit. Policie vypátrala muže díky stopám, které po sobě na internetu zanechal, a také díky výpovědím svědků. „Zjevně si vůbec neuvědomil celý rozsah své akce,“ poznamenal na jeho adresu jeden z vyšetřovatelů.

Podle vyšetřovatelů neexistují informace o tom, že by mladý muž, který ještě žije u svých rodičů, byl napojen na některou ze zahraničních tajných služeb. Také dosavadní vyšetřování nepřineslo žádné indicie o zapojení dalších osob, řekl státní zástupce Georg Ungefuk, který je zároveň mluvčím německé centrály pro boj s kriminalitou na internetu.

Dvacetiletý mladík se přiznal k hackerskému útoku (zdroj: ČT24)

Šéf oddělení kybernetické bezpečnosti Spolkového kriminálního úřadu Heiko Löhr doplnil, že je nadále předmětem vyšetřování, zda obviněný skutečně jednal sám. Ani motiv podle něj není s konečnou platností objasněn. Policie zkoumá možné „obecně kriminální i politické“ motivy.

Podle Ungefuka se při prohlídkách nevyskytly žádné indicie nasvědčující politickému motivu, ale tato otázka ještě není vyšetřena. Mluvčí vyšetřovatelů dále řekl, že obviněný projevil nad svými činy lítost. Možná také jednal nerozvážně a lehkomyslně. U mladších pachatelů se údajně stává, že když náhle před dveřmi stojí policie, „nastává velké zamyšlení“.

Neunikla ani kancléřka Merkelová či německý prezident

Na internetu se do konce loňského roku objevily údaje celkem 994 osob zveřejňované přes jeden účet na Twitteru. Jsou mezi nimi politici všech německých parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Postižena byla i kancléřka Angela Merkelová nebo prezident Frank-Walter Steinmeier.

Mluvčí německé vlády Martina Fietzová uvedla, že zasaženi byli lidé ze „všech pater“ politiky: od Spolkového sněmu přes Evropský parlament (EP) a zemské sněmy po jednotlivé obce. Z kancléřství podle ní ale neunikly žádné citlivé údaje. Zároveň varovala, že mezi uniklými daty mohou být i falešné dokumenty.

Ve velké většině případů byla podle německých úřadů zveřejněna pouze telefonní čísla nebo jiné kontakty. Zhruba 50 případů je ale považováno za závažnější – týkají se publikování dalších osobních dat, fotografií nebo korespondence. Právě na ně se vyšetřování soustředilo.

Německý hacker nad svým činem projevil lítost (zdroj: ČT24)

„Vyšetřování ještě probíhá, ale tak jak to vypadá v současné situaci, byly jednotlivé bezpečnostní mezery na internetových stránkách zaceleny a velká část odpovědnosti za únik dat leží u uživatelů sítí samotných,“ uvedla analytička výzkumného centra AMO Zuzana Lizcová.

Kvůli kauze se terčem kritiky stal Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI), který se o jejím plném rozsahu dozvěděl až v noci na pátek, a také ministr vnitra Horst Seehofer, pod něhož BSI spadá.

Seehofer na úterní tiskové konferenci v Berlíně ale reakci úřadů hájil, pracovaly podle něj velmi rychle a efektivně. Různé úřady se podle něj o zveřejnění dat dozvěděly ve čtvrtek kolem 22:40 a už v noci na pátek se rozjelo zajišťování informací, pátrání po pachateli a také posílání žádostí o smazání dat z internetu.

Podezřelého vyšetřovatelé identifikovali v neděli v poledne a ve stejný den večer ho zadrželi. I přes rychlý zákrok je podle Seehofera nepravděpodobné, že by se podařilo zabránit dalšímu šíření soukromých dat. Třetí osoby je podle něj zřejmě budou zveřejňovat dál. Bezpečnostní situace v Německu se však kvůli činu nezhoršila, míní.

Hacker byl samouk, u počítače strávil „mnoho času“

Mladík si údajně v prosinci na twitteru založil účet @_0rbit, z něhož formou jakéhosi adventního kalendáře postupně zveřejňoval osobní údaje politiků a prominentních osobností. Mladý muž si znalosti potřebné ke sledování svých obětí a hackerským útokům osvojil sám.

Obviněný se velmi dobře vyzná v počítačích, ale nemá odpovídající vzdělání, řekl Ungefuk. Muž podle něj strávil u počítače mnoho času, aby znalosti získal. Zájem o počítače a mnoho času jsou podle Ungefuka faktory, díky nimž si mnoho mladých lidí i bez vzdělání v oboru informatiky dokáže osvojit potřebné znalosti a pak odpovídajícím způsobem jednat na internetu. 

Spáchání takového činu vyžadovalo „určitou technickou odbornou znalost“, potvrdil Ungefuk. Mladý muž přitom využil některé bezpečnostní mezery, které mezitím byly odstraněny.

Akcí k vyslídění dat podnikl mladík více, zejména v roce 2018. Kromě toho však údajně shromažďoval údaje z veřejně dostupných zdrojů.