TÉMA

Špindlerův Mlýn

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Zimní počasí prozatím ustane, meteorologové naopak varují před povodněmi či ledovkou

Z Česka postupně mizí zimní počasí, na značné části území se totiž o víkendu oteplilo. Nad několik stupňů nad nulu vystoupaly během neděle teploty na většině území Česka, meteorologové proto vzhledem k oblevě varují před pády ledu a sněhu ze střech. Naopak na Moravě na některých místech v noci ze soboty na neděli sněžilo. Kvůli novému sněhu se dopoledne i zpozdila hromadná doprava.
10. 12. 2023|

V Praze žije asi o 200 tisíc lidí víc, než uvádí ČSÚ. Data operátorů ukázala skutečný pohyb obyvatel

V Praze reálně žije asi o 200 tisíc lidí a v Brně o šedesát tisíc lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyplynulo to z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra. Analýza rovněž ukázala v některých městech významné rozdíly v počtu obyvatel v závislosti na době, typicky v centrech cestovního ruchu. Změny také podle úřadu souvisejí i s dojížděním za prací či studiem, kdy se lidé nevracejí každý den domů, ale způsobuje je i nenahlášení změn bydliště do evidence obyvatel.
5. 12. 2023|

V Krkonoších se usadili vlci. Správa národního parku nabádá turisty, aby je nekrmili

Až jedenáct vlků se může pohybovat v české části Krkonoš. Podle Správy Krkonošského národního parku zasahují na české území dvě vlčí teritoria. Šelmy se zde rozmnožují poprvé v novodobé historii. Správci parku apelovali na obyvatele a návštěvníky Krkonoš, aby vlky nekrmili a aby v přírodě nenechávali nic, co by jim mohlo k potravě posloužit.
3. 10. 2023|

Cestu z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna komplikuje další etapa sanace skal

Cesta do největšího krkonošského střediska je v současnosti komplikovaná. Stavbaři se totiž po čtyřech letech vrátili k sanaci skal nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Masivy jsou zvětralé a odpadají skalní úlomky, které ohrožují řidiče.
25. 9. 2023|

Horským provozovnám chybí zaměstnanci. Nelákají je ani benefity a náborové příspěvky

Provozovatelé hotelů, penzionů a restaurací v Krkonoších hledají způsob, jak vyřešit kritický nedostatek stálých, proškolených zaměstnanců. Nabízejí různé benefity a náborové příspěvky. Někteří přecházejí na samoobslužný provoz.
25. 8. 2023|

Za nepovolenou demolici v centru Špindlerova Mlýna dostal vlastník pokutu, už ji i zaplatil

Za zásadní proměnu podoby centra krkonošského Špindlerova Mlýna udělil stavební úřad pokutu. Firmě, která nechala loni na podzim zbourat historickou, ale chátrající budovu, se podle informací České televize prodraží projekt na její náhradu řádově o statisíce. Oficiálně ale výši pokuty nekomentoval úřad ani sama společnost.
27. 7. 2023|

Dolní Morava je turistickým lákadlem, provozovatelé si přesto všímají úbytku návštěvníků

Provozovatelé horských středisek v Česku zaznamenali pokles návštěvníků. Týká se to například Dolní Moravy. Jenže i přesto, že je turistů méně, je jich stále dost. Najdou se i místní, podle kterých jsou některé resorty přeplněné. Tématu se věnoval pořad Sečteno.
25. 7. 2023|

Rodiče nemocných dětí se bouří proti rušení ozdravoven

Rodiče se bouří proti rušení ozdravoven v Krkonoších, které ročně navštíví přes dva tisíce dětí. Čtyři zařízení se odvolala k Ministerstvu zdravotnictví. Na podporu ozdravoven ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou a v Nemojově u Dvora Králové rodiče podepisují petici. Instituce nedostaly na počátku května od Královéhradeckého kraje novou registraci, protože s nimi nepočítá nový zákon.
17. 5. 2023|

Dětským ozdravovnám v Krkonoších hrozí konec

Poslední čtyři dětské ozdravovny v Krkonoších, které vlastní jako jediný Královéhradecký kraj, už nezískaly novou registraci. Pokud neuspějí s odvoláním u ministerstva zdravotnictví, ukončí provoz. Léčbu alergií či horních cest dýchacích poskytují dětem z celé republiky.
7. 5. 2023|

Reportéři ČT: Milionáři se přou o pozemky ve Špindlerově Mlýně, omezilo to lyžování na Hromovce

Ve Špindlerově Mlýně se rozhořel spor o pozemky na oblíbené sjezdovce Hromovka. Ta zůstala po celou zimní sezonu zčásti uzavřená. Na pozadí sporu v hodnotě desítek milionů korun stojí podnikatelé jako Roman Janoušek, Jaromír Soukup či Petr Šťovíček. Pozemky přitom původně vlastnil stát. Ten se jich zbavil za necelé dva miliony korun. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
24. 4. 2023|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Policie na několik hodin uzavřela vjezd do Špindlerova Mlýna

Policie kolem půl třetí odpoledne opět povolila vjezd aut do Špindlerova Mlýna, kde se o víkendu koná světový pohár v lyžování. Středisko bylo od osmé hodiny ranní kvůli plným parkovištím uzavřeno. Výjimku pro vjezd do střediska měla jen vozidla s dříve vyřízeným povolením.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 15:10|

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:00|

Čapímu hnízdu nekonkurovaly žádné další podniky Agrofertu, řekl znalec

Areálu Čapí hnízdo v letech 2008 až 2010 nekonkurovaly žádné další společnosti patřící pod Agrofert, řekl ve středu u hlavního líčení v případu kolem dotace na jeho stavbu znalec z oboru ekonomie Jakub Kovář. Tytéž služby ve stejné oblasti neposkytovaly podle něj penzion Labská ani restaurace Sokolovna Průhonice, které spadají pod Agrofert. V kauze je obžalován bývalý premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly je toto však pouze jedním z podkladů pro určení, zda společnosti působily na společném trhu.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:04|

Spekulanti v Krkonoších rozesílají nevýhodné nabídky na odkup pozemků

Ve schránkách vlastníků půdy přibývá dopisů s nabídkami na odkup parcel. Kontaktují je spekulanti, kteří postupují podle osvědčeného pravidla: levně nakoupit – draze nabídnout. Nepozorný prodávající, který by si neověřil tržní cenu své nemovitosti, pak může tratit. Děje se to mimo jiné i v Krkonoších.
18. 12. 2022|

Auta mají černé skříňky. Dopravní experti je využívají k objasnění nehod

Dopravní experti využívají k objasnění nehod stále častěji data ze speciálních záznamových systémů v autech. Ty budou navíc do budoucna povinné. Dokáží z nich zjistit třeba přesnou rychlost vozu těsně před srážkou.
18. 12. 2022|

Ve Špindlerově Mlýně šla k zemi budova, která dala obci jméno. Podle úřadu bez povolení

Špindlerův Mlýn přišel o kus svojí historie. Budovu, podle které vznikl název města, nechala zbourat společnost Projekt centrál, jíž stavba patří. Podle statika byla totiž ve špatném stavu. Místní stavební úřad ale demolici nepovolil, firmě proto hrozí pokuta.
10. 10. 2022|

Česko zasáhl silný vítr, polámané stromy poškodily elektrické vedení a omezují dopravu

Kvůli silnému větru zůstává v Česku bez dodávek elektřiny zhruba jedenáct a půl tisíce odběratelů. Kolem 14:00 jich přitom bylo okolo patnácti tisíc. Nejvíc výpadků mají energetici v současnosti hlášeno ve středních Čechách, Moravskoslezském kraji a na Břeclavsku. Naopak ve východních Čechách už se většinu poruch podařilo odstranit. Spadlé stromy a poruchy trakčního vedení místy omezují železniční dopravu. Výstraha meteorologů před silným větrem platí pro většinu území až do 19 hodin.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 18:08|

Většina skiareálů v Česku už zahájila sezonu. Po nucené pauze lákají na novinky

Po dlouhé pauze lyžařská střediska postupně spouštějí vleky a lákají na zasněžené sjezdovky. O tři dny dřív, než původně plánovali, zahájili sezonu například v jesenické Ski Aréně Karlov. Ve středu se otevřely i Říčky v Orlických horách. Na pátek plánuje zahájení sezony také největší české zimní středisko Špindlerův Mlýn. Lyžovat se začně i v Peci pod Sněžkou a v Mladých Bukách u Trutnova. Na Klínovci nebo Lipně se vleky rozjely už minulý víkend.
8. 12. 2021|

Na Luční boudě extrémně pršelo, Labe v Krkonoších stouplo na druhý stupeň

Krkonoše zasáhl extrémně silný déšť. Na Luční boudě napršelo za necelých čtyřiadvacet hodin 139 litrů vody na metr čtvereční. Labe se na svém horním toku dostalo na druhý stupeň povodňové aktivity. Silný vítr také zastavil krkonošské lanovky a lámal stromy.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 11:36|

Kvůli covidové krizi mizí horské hotely. Developeři je chtějí měnit na apartmány

Některá horská ubytovací zařízení čeká přestavba na apartmány. Majitelé hotelů totiž absenci návštěvníků neustáli a objekty prodali developerům, kteří je chtějí přestavět na víkendové či prázdninové byty. Epidemie navíc stojí za demolicí jednoho z větších penzionů v Krkonoších. Ubytovací zařízení v Herlíkovicích pro 65 osob se poprvé uzavřelo loni na jaře. Provoz Penzionu Mlýn už jeho majitel nechtěl dotovat.
4. 5. 2021|

Odvolací soud potvrdil řidiči mustangu za tragickou srážku tři roky vězení

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové pravomocně potvrdil tříleté vězení pro Vojtěcha Chauru, který před dvěma lety ve Fordu Mustang zavinil tragickou srážku u Špindlerova Mlýna. Při nehodě v září 2019 zahynul brigádní generál Milan Jakubů, jeho manželka byla těžce zraněna. Podle spisu jel Chaura s mustangem riskantně a před nehodou měl jeho sportovní vůz rychlost až 158 kilometrů v hodině.
20. 4. 2021|

Žena, kterou v neděli zasáhla lavina v Krkonoších, v nemocnici zemřela

Ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové v noci na pondělí zemřela žena, kterou v neděli v Krkonoších v oblasti Mužských kamenů zavalila lavina. Do nemocnice byla převezena v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor. Hora Mužské kameny je na česko-polské hranici, asi šest kilometrů od Špindlerova Mlýna. Lavinové neštěstí se stalo v Černém kotli (Czarny Kociol) na polské straně hor. Další dva muži utrpěli šok, vyvázli bez zranění.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 12:55|