TÉMA

Data

V USA je otevřena cesta k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu přijala opatření, které by mohlo vést k celostátnímu zákazu sítě TikTok, u níž se činitelé obávají čínské špionáže. Návrh prošel velkou nadstranickou většinou a putuje do Senátu, který ho podle očekávání schválí a následně jej podepíše prezident Joe Biden.
20. 4. 2024|

Avast nesouhlasí s pokutou za předávání údajů o uživatelích, zvažuje správní žalobu

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba sto milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
16. 4. 2024|

Avast dostal pokutu 351 milionů za předávání údajů o uživatelích

Společnost Avast Software dostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 351 milionů korun za neoprávněné zpracování údajů o uživatelích jejího antivirového programu. Podle úřadu firma po část roku 2019 předávala společnosti Jumpshot některé údaje o přibližně sto milionech uživatelů, které nebyly anonymizované. Pokuta, která je nejvyšší od vzniku úřadu v roce 2000, je pravomocná.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 18:42|

Soudy míří od cédéček k centrálnímu úložišti na serverech

Pokračující elektronizace justice má přinést i konec vypalování statisíců CD nosičů na soudech. Na cédéčkách stále musí soudy uchovávat zvukové záznamy z jednání. Do konce roku by mělo kompaktní disky nahradit centrální datové úložiště ministerstva spravedlnosti, ze kterého si budou moci soubory stáhnout například i advokáti.
26. 2. 2024|

V Praze žije asi o 200 tisíc lidí víc, než uvádí ČSÚ. Data operátorů ukázala skutečný pohyb obyvatel

V Praze reálně žije asi o 200 tisíc lidí a v Brně o šedesát tisíc lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyplynulo to z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra. Analýza rovněž ukázala v některých městech významné rozdíly v počtu obyvatel v závislosti na době, typicky v centrech cestovního ruchu. Změny také podle úřadu souvisejí i s dojížděním za prací či studiem, kdy se lidé nevracejí každý den domů, ale způsobuje je i nenahlášení změn bydliště do evidence obyvatel.
5. 12. 2023|

Špionážní software i krádež dat. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem se odehrává i v kyberprostoru

Kromě viditelné války mezi Izraelem a islamisty se vede i jiný konflikt – v kybernetickém prostoru. V pátek varovaly úřady Izraelce, aby nepřijímali hovory přes WhatsApp z neznámých čísel.
30. 10. 2023|

Mise Psyche odstartovala. Sonda letí zkoumat vzdálenou planetku

Americká kosmická agentura oznámila, že do vesmíru úspěšně odstartovala její nová mise. Sonda Psyche míří ke stejnojmennému tělesu, které bude dva roky detailně zkoumat.
13. 10. 2023|

Moderní auta zjistí o soukromí řidiče všechno. Automobilky pak data prodávají, tvrdí výzkum

Výrobci automobilů ve velkém nabízejí k prodeji data o majitelích vozů včetně záznamu jejich hlasů, údajů o zdravotním stavu či sexuální aktivitě. Tvrdí to průzkum neziskové internetové společnosti Mozilla Foundation mezi 15 světovými automobilkami. Vlastníci aut podle zprávy často netuší, kde všude stroje jejich údaje sbírají, neboť k tomu firmy málokdy žádají souhlas.
8. 9. 2023|

Počet kybernetických útoků v Česku se v srpnu zdvojnásobil, terčem byly banky

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) evidoval za srpen dvojnásobek kybernetických incidentů oproti červenci, a to 27. Za nárůstem podle úřadu stojí i ruská hacktivistická skupina NoName057 a její útoky na stránky českých bank. Úřad však neeviduje žádný velmi významný kybernetický incident. NÚKIB o tom informoval na svém webu.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 14:29|

TikTok se soudí kvůli zákazu v Montaně. Podle čínské firmy je v rozporu s americkou ústavou

Čínská společnost TikTok v americké Montaně podala žalobu s cílem zrušit úplný zákaz stejnojmenné sociální sítě, který tamní zákonodárci schválili v polovině dubna. Informuje o tom agentura AP. TikTok tvrdí, že zákaz je v rozporu s americkou ústavou, která zaručuje svobodu projevu. Montana je prvním americkým státem, který přistoupil k úplnému zákazu čínské sociální sítě. Platit má od příštího roku.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:37|
Doporučujeme

TikTok drží pozornost a sbírá citlivá data. Jeho algoritmus je označován jako „kokain sociálních sítí“

Seznam států, které zakazují používání aplikace TikTok na služebních zařízeních státních zaměstnanců, roste. Reagují tak na obavy ze zneužití velkého množství dat, které sociální síť původem z Číny o svých uživatelích sbírá. Nejde však o jedinou kontroverzi této platformy – americké úřady varují před jejím možným využitím v protizápadním tažení Číny a znepokojení vyvolávají i možné dopady na duševní zdraví mladých uživatelů.
4. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:17|

Riziko pro zahraniční pracovníky v Číně. Peking zpřísňuje zákon proti špionáži

Peking dá tajným službám větší pravomoci včetně možnosti prověřovat data a dokumenty. Díky rozšíření protišpionážního zákona země získá nové nástroje, které ji mají připravit na možnou konfrontaci se Západem. Legislativa vystavuje riziku všechny zahraniční podniky a jejich zaměstnance, kteří v Číně působí. První úprava zákona od roku 2014 začne platit 1. července.
29. 4. 2023|

Fiktivní uchazeči o práci se snaží získat data o firmách, varují bezpečnostní analytici

Bezpečnostní analytici upozornili české úřady na novou formu podvodů namířených proti firmám. O citlivá data se snaží podniky připravit fiktivní uchazeči o pracovní místa, kteří využijí internetových náborů. Vystupují pod falešnou identitou a prokazují se padělanými doklady.
27. 4. 2023|

TikTok je bezpečnostní hrozba, varuje NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalších významných informačních systémům. Úřad ve středu sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu. Zvážit používání aplikace i to, co skrze ni lidé sdílí, doporučuje úřad i široké veřejnosti.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 22:04|

Covid je v Číně po uvolnění opatření na vzestupu. Turisté už nejsou tak opatrní

Čína kritizuje, že některé země vyžadují při příletu jejích občanů negativní test na covid-19, a hrozí protiopatřeními. Epidemie se v Číně výrazně zhoršila poté, co vláda 7. prosince uvolnila proticovidová omezení. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto žádá Peking, ať začne posílat přesná data o úmrtích a nakažených i o variantách viru.
3. 1. 2023|

V Česku byla i v říjnu nejnižší nezaměstnanost v EU

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu klesla na šest procent, je to o jednu desetinu bodu méně než v září. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat. Nejmenší podíl lidí bez práce je nadále v Česku, kde nezaměstnanost v říjnu klesla na 2,1 procenta ze zářijových 2,2 procenta.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 12:07|

Irští regulátoři kvůli nedostatečné ochraně dat vyměřili firmě Meta pokutu 265 milionů eur

Irská Komise pro ochranu dat (DPC) vyměřila americké internetové společnosti Meta Platforms pokutu 265 milionů eur (zhruba 6,5 miliardy Kč), a to kvůli nedostatečné ochraně osobních údajů uživatelů. Komise to v pondělí uvedla v tiskové zprávě. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 16:21|

Čeští experti zlepšují péči o pacienty s mrtvicí. Na cestě je i nová aplikace

Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, kdy projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty. Cévní mozkové příhody jsou v Česku třetí nejčastější příčinou úmrtí.
25. 11. 2022|

Lidé si mohou delikty ve svém městě najít v on-line mapě

Ministerstvo vnitra představilo ve spolupráci s policií takzvanou Mapu kriminality. Ta na interaktivních webových stránkách umožňuje vyhledat si některé trestné činy a přestupky spáchané po celém Česku. Databáze obsahuje 14 milionů deliktů, ke kterým došlo od roku 2013.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:35|

Stát bude vyžadovat lepší ochranu dat a prověření strategických dodavatelů technologií

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pracuje na zákonu, který umožní prověřovat dodavatele technologií pro strategická odvětví státu. Nová legislativa bude zároveň vyžadovat komplexní zabezpečení sídel, kde se uchovávají klíčová data firem a státních úřadů.
23. 10. 2022|

Irsko pokutuje Instagram. Sociální síť odhalila osobní údaje teenagerů

Americká sociální síť Instagram, která patří společnosti Meta, dostala v Irsku pokutu 405 milionů eur (9,9 miliardy korun). Oznámila to v pondělí tamní Komise pro ochranu dat (DPC), která vyšetřovala, jak platforma nakládá s osobními údaji teenagerů. Meta s pokutou nesouhlasí a chystá se proti ní odvolat.
5. 9. 2022|

Zuckerberg vykořisťuje lidi a je mu to jedno, řekl chatbot společnosti Meta

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms řekl o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi, že vykořisťuje lidi. Na dotaz reportéra britské stanice BBC odpověděl nový automat, že zakladatel firmy, která se dříve jmenovala Facebook, své kroky dělá pro peníze a přispívá k rozdělování společnosti. Firma reagovala s tím, že jde pouze o prototyp. Chatovací automat je podle ní jinak schopný bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.
11. 8. 2022|

Debatujeme o zavedení daně z neočekávaných příjmů, řekl Stanjura. Rozhodnout chce do září

Podpora domácnostem ve výši 66 miliard je maximum toho, co si vláda s ohledem na deficit může dovolit, řekl v pořadu Události, komentáře ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že vláda nyní řeší zavedení mimořádné daně, rozhodnuto chce mít do 12. září. Výnos by pak podle něj mohl jít na mimořádné výdaje, například kompenzace cen energií.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 23:59|

Ne, lidstvu se nedaří stále hůř. Globální data ukazují pravý opak

Přestože válečné konflikty a zhoršující se finanční a energetická krize mohou vést k domněnce, že se lidstvu daří hůře a hůře, podle řady ukazatelů se naopak má stále lépe. Server Euronews prozkoumal veřejně dostupná data týkající se některých podstatných ukazatelů blahobytu světové populace a vyjmenovává pět oblastí, ve kterých se podmínky lidstva neustále zlepšují.
17. 7. 2022|