TÉMA

Las Vegas

V Las Vegas můžete potkat auta bez řidiče. Neovládá je počítač, ale na dálku člověk

Před několika lety byly slibnou dopravní technologií automobily bez řidiče, které řídí zabudovaný počítač. Už nějakou dobu o nich ale není moc slyšet, a když, tak se řeší problémy jejich algoritmů s rozhodováním v krizových situacích, aby byly bezpečné pro člověka. Německá společnost Vay se vydala jinou cestou a v Las Vegas spustila první komerční službu, která umožňuje objednat si dálkově řízené elektroauto, jež dojede až k nim.
20. 1. 2024|

Případ vraždy rappera Tupaca míří po letech k soudu

Případ zastřelení amerického rappera Tupaca Shakura se po 27 letech blíží ke konci. Před soudem v Los Angeles totiž stanul šedesátiletý Duane Davis obviněný z jeho vraždy, kterého úřady zadržely minulý týden. Vražda jednoho z nejpopulárnějších představitelů hiphopu řadu let dlouhodobě vyvolávala otázky a konspirace.
5. 10. 2023|

Zapršelo v poušti. Bahno uvěznilo návštěvníky Burning Mana

Desetitisíce lidí zůstaly uvězněny na končícím festivalu Burning Man v americké Nevadě poté, co oblast zasáhly silné deště. Jeden člověk zemřel. Obvykle vyprahlou Nevadu zasáhly lijáky už podruhé za deset dní. V Las Vegas způsobily záplavy. Čtyři tisíce lidí zůstaly bez proudu. Úřady během prodlouženého víkendu zrušily přes sto letů a téměř sedm set jich mělo zpoždění.
3. 9. 2023|

Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě

Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:01|

Novinář by měl být podezřívavý ke každé hlavě státu, říká bývalý zpravodaj ČRo v USA Kaliba

Útok na Kapitol byla bezprecedentní situace, která se stala před mýma očima, vzpomíná na události z ledna 2021 teď už bývalý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba, který strávil v USA šest let. Míra, se kterou v jednu chvíli Trump šířil lži a dezinformace, byla podle Kaliby už extrémní. Novinář by ale měl už z principu přistupovat podezřívavě ke každé hlavě státu, upozorňuje. Co byl při natáčení reportáží pro něj největší oříšek? A jak se ze „sporťáka“ stal zahraničním reportérem? I o tom mluví Kaliba v podcastu Background ČT24.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:39|

Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán

Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|

Vraždu dívky ve Spojených státech zřejmě pomohl po třiceti letech objasnit rekordně malý vzorek DNA

Policie v americkém Las Vegas po více než třiceti letech určila viníka v případu vraždy 14leté dívky Stephanie Isaacsonové. K podezřelému dovedl vyšetřovatele vzorek s genetickou informací, jehož hmotnost odpovídá jen 15 lidským buňkám. Podle expertů to je nejmenší množství DNA, jaké se kdy stalo klíčem k vyřešení kriminální kauzy, informovala zpravodajská společnost BBC.
25. 7. 2021|

Spojené státy zažívají vlnu extrémního vedra, sucho ohrožuje zdroje vody. Problém se bude jen zhoršovat, varují experti

Jih a západ Spojených států sužuje již několik dní silná vlna veder, která letos přišla nezvykle brzy. Na mnoha místech již padly absolutní teplotní rekordy a meteorologové varují, že úleva přijde nejdříve v neděli. V oblasti rovněž panuje dlouhodobě velké sucho, v několika státech se proto již objevily první požáry.
21. 6. 2021|

Na jihozápadě USA dochází voda. Přehrady jsou téměř prázdné

Jihozápadní část USA trápí dlouhodobé sucho, které má za následek vysychání toků a vodních nádrží. V několika kalifornských přehradách se voda dostala na historické minimum. Správci rezervoárů i státní instituce hlásí, že jejich kapacita je zaplněna maximálně z 35 procent. Nejhorší situace je na nevadské Hooverově přehradě, objemem největší nádrži USA, kterou protéká řeka Colorado. Voda z ní zásobuje velká města, jako jsou Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson nebo Las Vegas. Jejich obyvatelům však nyní hrozí, že budou na suchu.
18. 6. 2021|

Zemřel Ladislav Štaidl. Autor Gottových hitů podlehl komplikacím s nemocí covid-19

Ve věku 75 let zemřel skladatel a hudebník Ladislav Štaidl. Podle webu Blesk.cz a stanice Frekvence 1 podlehl komplikacím s onemocněním covid-19. Štaidl zažil největší úspěchy v 70. a 80. letech, kdy stál v čele Orchestru Ladislava Štaidla a úzce spolupracoval s Karlem Gottem. Jako skladatel je autorem několika velkých Gottových hitů včetně písní Trezor či Kávu si osladím. Gotta doprovázel i při jeho pobytu v Las Vegas v roce 1967. Počátkem 90. let odešel ze showbyznysu a začal podnikat.
31. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 20:17|
Doporučujeme

Futuristický hyperloop poprvé vyrazil s pasažéry. Trasu Praha–Brno by mohl zvládnout za 14 minut

Společnost Virgin Hyperloop podnikatele Richarda Bransona dokončila první jízdu systémem vysokorychlostní dopravy potrubím s lidmi. Učinila tak důležitý bezpečnostní test této technologie, která by mohla transformovat přepravu osob i nákladů, uvedla agentura Reuters.
10. 11. 2020Aktualizováno14. 11. 2020, 11:50|

Trump vyzval státy k tvrdšímu zásahu proti demonstrantům. Jinak nasadí armádu

Prezident Donald Trump pohrozil, že pokud státy nezačnou jednat tvrději, nasadí federální armádu. Guvernér Minnesoty kvůli protestům proti zabití Afroameričana George Floyda nařídil plnou mobilizaci národní gardy. V Detroitu v pátek večer zemřel jeden z protestujících. Harvardský profesor Cornel West označil současnou Ameriku za „neúspěšný sociální experiment.“ Afroameričané po policejních zásazích umírají téměř dvojnásobně než je jejich zastoupení v běžné populaci, připomíná  Washington Post.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:12|

Od elektroaut až po chlupaté roboty. Veletrh spotřební elektroniky CES je zhmotněné sci-fi

Elektromobily, města budoucnosti nebo třeba terapeutičtí roboti, kteří svému majiteli poskytnou radost. V Las Vegas začal největší veletrh spotřební elektroniky na světě CES (Consumer Electronics Show) a novinky nejen ze světa elektroniky na něm jsou k vidění až do 10. ledna. Některé výrobky budou přitom podle agentury AFP přímo na CES uvedeny na trh.
7. 1. 2020|

V Jižní Kalifornii udeřilo nejsilnější zemětřesení za čtvrt století. Poničilo domy, potrubí a způsobilo požáry

U jihokalifornského města Ridgecrest ležícího 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles udeřilo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály. Epicentrum bylo zřejmě jen necelých devět kilometrů pod povrchem, což by mohlo způsobit větší škody, upozornila agentura Reuters. Pohotovostní služby v oblasti řeší asi dvacet případů včetně poskytnutí lékařské péče a požárů.
4. 7. 2019Aktualizováno4. 7. 2019, 22:32|

Oranžovou za omezení zbraní v USA. Střelba zabíjí čím dál víc lidí, upozorňují aktivisté

Celý víkend nosí desetitisíce lidí ve Spojených státech oblečení oranžové barvy. Hlásí se tím k hnutí, které prosazuje změny zákonů o držení střelných zbraní. Počet úmrtí způsobených střelbou v USA roste a je nejvyšší za poslední čtyři dekády. Aktivisté proto nemají za cíl pouze úpravu legislativy, ale chtějí postupně změnit pohled americké společnosti na zbraně.
9. 6. 2019|
Doporučujeme

Elon Musk opouští hlavní myšlenku revolučního tunelu pro auta

Miliardář Elon Musk ustupuje od plánu na „loop“, originální způsob dopravy, který měl spočívat v přepravě automobilů na mobilních platformách úzkými tunely. Z Muskových nejnovějších vyjádření vyplývá, že speciálními tunely budou auta jezdit zcela normálně, bez pohyblivých platforem.
28. 5. 2019Aktualizováno1. 6. 2019, 16:50|

Pružné televize, tichý Harley, chodící auta i robot na pečení chleba. Začal technologický veletrh CES

Světový veletrh spotřební elektroniky CES je od roku 1967 tím nejdůležitějším místem, kde se určují spotřební trendy v elektronice. Právě na něm firmy v minulosti poprvé představily například komerční videorekordér, legendární počítačovou hru Pong nebo systém DVD. Výrobci tam ukazují nejen trendy, které mají změnit budoucnost, ale mnohdy také slepé cesty.
8. 1. 2019|
Počasí

Pouštní města v USA zasypal sníh, na hranicích s Mexikem napadlo 15 centimetrů

Sníh zaskočil ve středu obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států. Zatímco v Arizoně či Nevadě pokryla kaktusy bílá pokrývka, v Anchorage na Aljašce bylo s téměř šesti stupni Celsia vlahé ovzduší, přinejmenším na tamní poměry. Za nezvyklé výkyvy může takzvané tryskové proudění.
3. 1. 2019|