Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě

Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.

Nejintenzivnější srážky zasáhly jih nejlidnatějšího amerického státu v neděli, varování před bleskovými záplavami v pondělí postupně v regionu končila. Během 24 hodin v oblasti spadlo až 25 centimetrů vody a řada míst včetně Los Angeles zažila nejdeštivější srpnový den od počátku měření.

Události: Záplavy v Kalifornii (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP bouře místy přinesla úhrn srážek odpovídají polovině ročního průměru, podle neoficiálních informací zase v Národním parku Death Valley (Údolí smrti) napršelo více než pět centimetrů, což je obvyklý roční úhrn.

Na řadě míst voda zaplavila silnice a vítr shazoval stromy i sloupy elektrického vedení, na sociálních sítích se také šířily snímky sesuvů bahna. Jedním z nejhůře zasažených kalifornských měst bylo Palm Springs v poušti východně od Los Angeles, které zůstalo podle starostky Grace Garnerové odstřižené od okolí. V sousedním Cathedral City záchranáři v noci vyprošťovali ženu, která se svým vozem uvázla v zaplavené oblasti a hodiny volala o pomoc, informoval deník NYT.

Meteorologové o víkendu varovali před potenciálně smrtícími záplavami, kalifornské úřady však za pondělí žádné oběti na životech nehlásily. Vedení Los Angeles ráno informovalo, že nejsou hlášena ani žádná zranění a že škody na majetku se zdají být minimální.

Jedinou známou obětí byl muž, který zemřel na severozápadě Mexika, když tam o víkendu udeřil tehdy ještě hurikán Hilary. V autě se i s rodinou pokusil projet skrz silný proud vody, který jej patrně odnesl. Jeho rodina neštěstí přežila, píše web stanice BBC.

Desítky tisíc lidí jsou bez proudu

V Mexiku i Kalifornii nyní sčítají škody, zatímco přetrvávají problémy v dopravě a různá omezení. Podle agentury Reuters počasí narušilo stovky leteckých spojů. Bez elektřiny dopoledne v Kalifornii zůstávalo asi 50 tisíc odběratelů, vyplývalo z dat monitorovacího serveru PowerOutage. V Los Angeles a v San Diegu byla v pondělí zrušena školní výuka, jinde musely zůstat zavřené i některé podniky.

Americká média označovala Hilary jako první tropický systém, který v Kalifornii udeřil od roku 1939. Deník The New York Times (NYT) nicméně v pondělí vydal opravu, podle níž jde o první tropickou bouři v oblasti po 26 letech.

Bouře v průběhu pondělka postupovala dál na sever do Nevady, kde během dne zeslábne na tropickou depresi, ukazovala projekce amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). I nadále však hrozily extrémní srážky a záplavy, což dokazují snímky, které sdílela pobočka americké Národní meteorologické služby (NWS) v Las Vegas. 

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil pro velkou část Jižní Kalifornie stav nouze a pro celý region, který je zvyklý spíše na sucho, bylo vydáno varování před bleskovými povodněmi. 

Zemětřesení u Los Angeles

Zatímco se Kalifornie připravovala na tropickou bouři, zasáhlo ji zemětřesení o síle 5,1 stupňů, uvedla americká geologická služba USGS. Zatím nejsou zprávy o zraněných či škodách.

Zemětřesení, které udeřilo ve 14:41 místního času (23:41 SELČ), mělo ohnisko v hloubce 4,8 kilometru a epicentrum sedm kilometrů jihovýchodně od města Ojai, které leží severozápadně od Los Angeles ve vzdálenosti zhruba sto kilometrů.

„V tuto chvíli nemáme žádné zprávy o škodách, zemětřesení však bylo cítit v celém okrese Ventura,“ uvedla v prohlášení správa tohoto okresu.