Oranžovou za omezení zbraní v USA. Střelba zabíjí čím dál víc lidí, upozorňují aktivisté

Události ČT: Hnutí za změny v držení zbraní v USA (zdroj: ČT24)

Celý víkend nosí desetitisíce lidí ve Spojených státech oblečení oranžové barvy. Hlásí se tím k hnutí, které prosazuje změny zákonů o držení střelných zbraní. Počet úmrtí způsobených střelbou v USA roste a je nejvyšší za poslední čtyři dekády. Aktivisté proto nemají za cíl pouze úpravu legislativy, ale chtějí postupně změnit pohled americké společnosti na zbraně.

Parkland, Sandy Hook, Las Vegas a naposledy Virginia Beach – jen některá z míst, kde šílení střelci během chvíle povraždili desítky lidí. Aktivisté ale upozorňují, že tyto případy jsou sice nejviditelnější, umírá při nich však pouhé jedno procento obětí střelby v USA.

„Běžné případy se ani nedostanou do zpráv. V hlavním městě se takové věci stávají každý den. Přitom právě ty ničí naši společnost,“ míní Rachel Usdanová z organizace Matky požadující změny. 

Střelba zabila i čtyřiadvacetiletého syna učitelky DeShole Dawkinsové. Na ulici ho zasáhla zbloudilá kulka vypálená v přestřelce dvou cizích lidí. „Můj vnuk si nepamatuje svého otce. To je absurdní. A jen proto, že nemáme pořádné zákony o držení zbraní,“ stěžuje si matka zabitého.

DeShola a další aktivisté nežádají úplný zákaz zbraní, ale chtějí, aby se nedostávaly do rukou usvědčených násilníků. Po celých Spojených státech v těchto dnech apelují na zákonodárce, že je nutné legislativu změnit.

Oranžová na počest obětí střelby

Obětí střelby se stala i Hadya Pedeltonová, patnáctiletá dívka zavražděná v Chicagu v roce 2013. Její oblíbenou barvou byla oranžová a právě na její počest i počest dalších obětí nosí někteří lidé tento víkend v USA oranžové oblečení. 

Úmrtí způsobená střelnou zbraní v USA (2017)
Zdroj: ČT24

V roce 2017 byl v zemi výstřel ze zbraně příčinou téměř čtyřiceti tisíc úmrtí. Většinou šlo o sebevraždy, rychle ale roste počet případů vražd a zabití. „V mém okolí umírají lidé denně. Dřív se takové případy stávaly jednou za měsíc. Teď už ale každý den,“ upozorňuje DeShola Dawkinsová.

Organizace Matky požadující změny už dokázala prosadit úpravy zbraňové legislativy v několika amerických státech. Podle aktivistů se postupně – s přibývajícími tragickými případy – pohled většinové společnosti mění. Jen po útoku na Parklandské střední škole se počet členů jejich hnutí ztrojnásobil.