TÉMA

Řidičský průkaz

Majitelé některých elektrokoloběžek musí platit pojištění a pro jízdu mít řidičák

Od 1. dubna začínají platit novinky v povinném ručení. Například minimální zákonný limit pojištění při škodě na majetku a zdraví se zvedá z pětatřiceti milionů na padesát milionů. A velké změny se dotknou elektrických koloběžek. I některé z nich bude nutné pojistit, registrovat a využívat jen s řidičským průkazem.
1. 4. 2024|

Řidičské zkoušky na auto složily už tři tisíce mladších osmnácti let. Nehodu zatím nikdo nezpůsobil

Téměř 2500 sedmnáctiletých řidičů v Česku už může řídit auto za doprovodu registrovaného zkušeného řidiče. Na každého z nich připadají v průměru dva mentoři. Projekt se zatím osvědčil, jelikož žádný z mladých řidičů dosud nezavinil dopravní nehodu, hlásí policie i autoškoly.
25. 3. 2024|

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Řidičák na zkoušku už porušily desítky lidí, prohřešky se jim prodraží

Téměř devadesát řidičů od začátku roku porušilo režim řidičského průkazu na zkoušku, sdělilo České televizi ministerstvo dopravy. Speciální dvouleté zkušební období od letošního roku platí pro všechny, kteří získali svůj první řidičský průkaz. Chybující začínající řidiče tak čeká psychologický pohovor a školení pro začátečníky v autoškole. Ta podle zjištění ČT vyjdou až na čtrnáct tisíc korun, prohřešky se tedy prodraží. Pokud do tří měsíců nedoloží potvrzení o absolvování náležitostí, musí řidičský průkaz odevzdat na obecním úřadu.
9. 3. 2024|

Na silnice už může skoro dvě stě sedmnáctiletých řidičů, další tisícovka je ve výcviku

Řidičský průkaz skupiny B aktuálně vlastní 186 lidí mladších osmnácti let. Získat ho přitom mohou teprve od začátku roku, a to díky novele silničního zákona. Dalších 1140 řidičů, kteří chtějí nový systém využívat, právě prochází výcvikem. Vyplývá to z dat ministerstva dopravy a Asociace autoškol.
24. 1. 2024|

Ke kontrole bez dokladů. Šoféři v Česku už s sebou nemusí vozit řidičské průkazy

Řidiči s sebou už druhý den nepotřebují vozit řidičský ani malý technický průkaz, policisté dokáží data sami zjistit z elektronického registru. Při silniční kontrole tak stačí ukázat třeba občanský průkaz. Řidiči nicméně musí mít řidičské a malé technické průkazy i nadále platné. Mít u sebe oba doklady je navíc stále nutné při cestách do zahraničí a vyplatí se to i při řešení drobnějších nehod v tuzemsku.
2. 1. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Začíná platit většina úsporného balíčku, mění se důchody i rodičovský příspěvek

Od Nového roku začíná platit řada legislativních změn, které se přímo dotknou obyvatel Česka. Od 1. ledna nabývá účinnosti většina opatření vládního konsolidačního balíčku, který by měl zlepšit hospodaření státu. Zavádí nicméně daňové změny, které se podle odborníků odrazí na příjmech domácností. Zvýší se ale například důchody a rodičovský příspěvek, změny pak čekají i řidiče.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 19:58|

Nový řidičský průkaz vyřídí lidé elektronicky už i bez datové schránky

Pro elektronické podání žádosti o výměnu řidičského průkazu lidé nově nemusí mít zřízenou datovou schránku. Stačí se přihlásit do Portálu dopravy a v něm odeslat žádost o řidičský průkaz, informovalo ministerstvo dopravy.
6. 11. 2023|

Místo čekání na úřadu lze o řidičák žádat on-line. Podmínky však většinu lidí odradí

Na 240 tisíc řidičů by si mělo ještě do konce roku vyměnit řidičské průkazy. Skončí jim totiž platnost dokladu. Místo cesty na úřad můžou o nový průkaz požádat i elektronicky. Jenže k tomu je třeba mít datovou schránku určitého typu. A to většinu lidí odradí, takže tuto možnost zatím využívá jen minimum z nich. Úřady už letos přijaly více než 600 tisíc žádostí o nový průkaz. On-line je ale podalo jen asi padesát tisíc lidí.
25. 10. 2023|

Soud v Jablonci nad Nisou v kauze řidičských průkazů rozdal podmínky i pokuty

Podmíněné a peněžité tresty uložil Okresní soud v Jablonci nad Nisou dalším dvěma obžalovaným v kauze neoprávněně vydávaných řidičských průkazů. U zkušebního komisaře i provozovatele autoškoly schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Oba soud potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky. K tomu musí každý zaplatit 200 tisíc korun, navíc státu propadne zabavených 83 tisíc. Petra Malého, který byl zkušebním komisařem v Tanvaldu, soud potrestal i zákazem výkonu funkce ve veřejné správě a samosprávě na čtyři roky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
19. 10. 2023|

Soud uložil v kauze podvodů s řidičskými průkazy provozovatelům autoškol podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou uložil dvěma provozovatelům autoškol z Jablonecka v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů podmínky a peněžité tresty. U obou schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 15:56|

Sedmnáctiletým řidičům i jejich mentorům poradí aplikace

V říjnu spustí Asociace autoškol s partnery aplikaci pro začínající mladé řidiče a jejich mentory. Od příštího roku totiž budou moct za volant usednout už sedmnáctiletí. V aplikaci zjistí, jaká pravidla pro začínající řidiče budou platit nebo jak a kde se v řízení zdokonalovat. Informace tam najdou i budoucí mentoři.
25. 9. 2023|

Klesá počet mladých řidičů. Na autoškolu nemají, nebo se bez vozidla obejdou

Podle statistik ministerstva dopravy klesá počet mladých řidičů. Některé autoškoly potvrzují, že lidé kurzy odkládají – a to buď kvůli ceně, nebo proto, že ve městech se často bez auta obejdou.
11. 9. 2023|

Bodový systém čeká zpřísnění, současně budou moci řídit už sedmnáctiletí

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní. Zpřísňuje například tresty u nejzávažnějších přestupků a zvyšuje některé pokuty. Auto zároveň budou moci řídit lidé už od sedmnácti let, a to pod dozorem dospělého. Zahájit kurz autoškoly k řízení osobního automobilu bude možné už v patnácti letech a šesti měsících. Zavedou se také mimo jiné řidičské průkazy na zkoušku.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 20:57|

Prezident podepsal zjednodušení bodového systému a zvýšení pokut pro řidiče

Prezident Petr Pavel ve středu podepsal novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, informoval Hrad. Od příštího roku se tak například změní systém trestných bodů pro řidiče, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od sedmnácti let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Na vybraných úsecích dálnic umožní změna zákona zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů za hodinu.
30. 8. 2023|

Dva obžalovaní v kauze podvodů u řidičských zkoušek na Děčínsku přiznali vinu

Dva z šestice obžalovaných v rozsáhlé kauze údajných podvodů při vydávání řidičských průkazů ve Varnsdorfu u soudu v Děčíně přiznali vinu a přistoupili na dohodu o vině a trestu. Schválit dohodu musí soud. Vinu odmítl zkušební komisař, další dva zástupci autoškol i tlumočník. Řidičský průkaz podle státního zástupce neoprávněně získalo přes sedm set lidí z celé České republiky.
24. 8. 2023|

Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.
3. 8. 2023|

Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 19:20|

Karlovarská policie rozšířila obvinění ohledně podvodů s řidičskými průkazy, stíhá 17 lidí

Policie v Karlovarském kraji obvinila v souvislosti s podvody s vydáváním řidičských průkazů dalších dvanáct lidí. Podle ní se dopouštěli trestného činu podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Pět osob včetně zkušebního komisaře kriminalisté stíhají už od loňského října, ČT to řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.
27. 7. 2023|

Rychleji po dálnicích, řidičák od 17 a jednodušší body. Poslanci schválili dopravní novelu

Na vybraných úsecích modernizovaných dálnic bude zřejmě možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině, schválila sněmovna. Souhlasila i s tím, že systém trestných bodů pro řidiče se zjednoduší, místo nynějších pěti kategorií bodů budou tři, některé pokuty se zvýší.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 20:03|

Řidičský průkaz na nákladní auto po dvou hodinách jízd. Soud řeší podvody ve Varnsdorfu

Okresní soud v Děčíně zahájil hlavní líčení zřejmě nejrozsáhlejšího případu podvodů při vydávání řidičských průkazů. Obžalobě čelí komisař z úřadu ve Varnsdorfu, čtyři zástupci autoškol a tlumočník. Průkazy podle státního zástupce neoprávněně získalo více než sedm set lidí z celé země. Nejvyšší trest hrozí komisaři, až deset let vězení.
15. 6. 2023|

Většina aktérů kauzy úplatků v autoškolách na Jablonecku se dohodla na výši trestu, píší SZ

Po roce končí vyšetřování kauzy úplatků v autoškolách na Jablonecku, většina aktérů případu se dohodla se státní zástupkyní na výši trestu, napsal web Seznam Zprávy. V souvislosti s případem zadržela loni v květnu policie pět lidí, konkrétně zkušební komisaře a provozovatele autoškoly Čičmanec. Policisté také tajně nahráli důkazy, že více než padesát řidičů nezískalo řidičský průkaz legálním způsobem.
10. 6. 2023|

Autoškoly zařadí novou sadu otázek, zaměří se na nevidomé, chodce či cyklisty

Ministerstvo dopravy společně s Asociací autoškol ČR v úterý představily novou sadu otázek při testech v autoškolách, která se zaměří na nevidomé, chodce či cyklisty. Nových otázek bude dohromady 46, celkový počet tak přesáhne tisícovku. Do ostrého testování se novinky nasadí 9. července. Několik otázek směřuje i na bezpečnou jízdu motorkářů.
6. 6. 2023|

Občanský i řidičský průkaz v mobilu. Aplikace by mohla fungovat už příští rok

Vláda si ve svém programovém prohlášení předsevzala, že nejpozději v roce 2023 zruší povinnost nosit u sebe průkazy a dokumenty, které si stát může ověřit jinak. Ve středu například schválila novelu, která ruší papírové zbrojní průkazy. Tím by ale digitalizace dokladů končit neměla. Od příštího roku by mohla být k dispozici i aplikace na elektronický občanský a řidičský průkaz.
24. 5. 2023|