TÉMA

Zámek

Památky zdražují vstupné, i tak správci letos očekávají vysokou návštěvnost

Začíná sezona na státních hradech, zámcích a technických památkách. Mnohé nabízejí nové trasy a prostory, případně otevírají po rekonstrukci. Loni si objekty patřící pod Národní památkový ústav prohlédlo skoro čtyři a čtvrt milionu lidí, meziročně o desetinu víc. Správci letos čekají návštěvnost ještě vyšší, a to i přes zdražující vstupné.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 22:00|

Zámecké zahrady v Lysicích na Blanensku se znovu otevírají

Zámecké zahrady v Lysicích otevřely své brány návštěvníkům po dvou letech intenzivní rekonstrukce. K slavnostnímu otevření dojde až v červnu, kdy většina rostlin rozkvete, nicméně návštěva zámku je možná již od čtvrtka. Návštěvníci budou mít možnost procházet se zámkem sami, přičemž v každé místnosti bude k dispozici průvodce, který jim poskytne doprovodný výklad. Rekonstrukce zámku vyšla na celkových 194 milionů korun a začala na podzim 2021. Práce však ještě nekončí, do dubna příštího roku by měly být dokončeny práce na střeše zámku, které vyjdou na dalších 18 milionů korun.
28. 3. 2024|

Plumlov chystá opravu fasády památkově chráněného zámku. Vypíše kvůli tomu sbírku

Radnice v Plumlově na Prostějovsku plánuje už letos zahájit opravu fasády severní strany tamního zámku, který je národní kulturní památkou. Práce na stěně směřující do nádvoří si vyžádají více než sto milionů korun. Část nákladů pokryje dotace ve výši 57 milionů z evropských fondů. Radnice současně 1. března vypíše i veřejnou sbírku a o příspěvek požádala i Olomoucký kraj. Několik milionů poskytne ze svého rozpočtu, řekla starostka Gabriela Jančíková (KDU-ČSL). Podle ní by oprava severní fasády mohla být dokončena za tři až čtyři roky.
29. 2. 2024|

Valentýn na rájeckém zámku rozkvete stovkami kamélií

Na zámku v Rájci nad Svitavou otevřou návštěvníkům od 14. února skleníky s největší sbírkou rozkvetlých kamélií v České republice. Tvoří ji přes sedm set rostlin a je složena ze čtyř set různých odrůd. Od 1. března bude na zámku také výstava Kamélie – v královských zahradách, která má představit příběh prvních čtyř doložených kamélií v Evropě, řekla kastelánka Zdeňka Kalová.
12. 2. 2024|

Firma napojená na ruského podnikatele připravila klienty o miliardu. Policie se snaží zjistit, kam peníze zmizely

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu dohledávají zhruba miliardu korun, která zmizela z investiční společnosti Diversity Capital. Firma je součástí skupiny IC Group, kterou zakládal moskevský podnikatel Hasan Kučakov. Lidem slibovala zhodnocení jejich vkladů.
11. 1. 2024|

Kastelán vimperského zámku nesouhlasil s Národním památkovým ústavem. Z funkce odchází

Zámek Vimperk na jihu Čech je bez kastelána. Ten kvůli části plánovaných změn, které se týkají oprav a přijímání předmětů do sbírek, odstoupil z funkce. Zámek je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ), který původně chátrající objekt opravuje a zpřístupňuje veřejnosti.
18. 12. 2023|

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg. Poslední dny byl hospitalizován ve Vídni. Mnoho let patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény, mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:55|

Napadené romské děti z Lipníku dostanou desetitisícové odškodné

Krajský soud v Ostravě přiznal odškodnění romským dětem, které před čtyřmi lety v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadl manželský pár. Mají nárok na částky v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Igor Krajdl. Dětí se letos v létě zastal Ústavní soud (ÚS) poté, co krajský soud nejprve zamítl nárok na odškodnění za nemajetkovou újmu, čtyřem dětem přiznal pouze bolestné.
3. 11. 2023|

Šperk nalezený loni v Opavě je z mladší doby bronzové. Má jít o ozdobu hlavy

Zlatý šperk nalezený loni při orbě v Opavě-Kateřinkách pochází z mladší doby bronzové. Potvrdili to experti, kteří nález zkoumali. Podle nich šlo o ozdobu hlavy. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Předmět bude do konce týdne vystaven v bruntálském zámku. Ve střední Evropě je doba bronzová datována přibližně 2300 až 800 let před naším letopočtem.
1. 11. 2023|

Anonymních hrozeb ve Francii přibývá, ministr spravedlnosti volá po přísných trestech

Francie čelí výhružkám útoků na letištích, v kulturních institucích i ve školách. Ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti apeluje na přísné tresty pro všechny, kteří za anonymními hrozbami stojí. Z památek je jejich ústředním terčem bývalé sídlo francouzských králů ve Versailles.
23. 10. 2023|

O půlnoci končí lhůta pro zájemce z řad státních institucí o zámek Štiřín

O půlnoci skončí lhůta pro případné zájemce o zámek Štiřín z řad státních institucí. Zatím se nikdo nepřihlásil, a tak se začne připravovat jeho prodej. Nemovitost od ministerstva zahraničí převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O historické vybavení mají zájem památkáři.
2. 10. 2023|

Lánský zámek povede Iveta Krupičková, léta řídila zámek v Děčíně

Lánskému zámku bude od října šéfovat Iveta Krupičková. Někdejší ředitelka zámku v Děčíně vystřídá Kateřinu Rydlovou. Ta z vedení lánského zámku odchází na vlastní žádost po několika měsících ve funkci.
22. 9. 2023|

Ratibořický zámek má omezenou dostupnost. Jedna cesta je příliš úzká, druhá zakázaná

Za cenu porušení dopravních předpisů nebo s rizikem poškození vozu se v současné době dostanou lidé k Babiččinu údolí a zámku v Ratibořicích na Náchodsku. Krajská údržba silnic opravuje hlavní příjezdovou komunikaci. Náhradní cesty, které teď návštěvníkům zbývají, jsou ale podle správy zámku problematické.
11. 9. 2023|

Zastupitelé Napajedel schválili záměr koupit část pozemků v zámeckém parku

Zastupitelé Napajedel na Zlínsku ve středu schválili záměr koupit od soukromého majitele část pozemků v areálu zámeckého parku. Město by díky tomu získalo přístup k objektům, které v parku má. Jde o klub kultury či loutkové divadlo. Majitel nabídl městu také koupi zámku, to však zastupitelé odmítli.
6. 9. 2023|

Firma vlastníka protivínského zámku je v insolvenci. Podle věřitelů dluží přes miliardu korun

Investiční firma Diversity Capital ze skupiny IC Group prověřovaná úřady kvůli vazbám na ruské podnikatele čelí insolvenčnímu řízení. Podle šéfa věřitelského výboru dluží lidem přes miliardu korun. Skupina v minulosti koupila také zámek v Protivíně a tvrdila, že za ní stojí malajský sultán. Soud už do firmy jmenoval předběžného správce.
3. 9. 2023|

Hradozámecká noc chystá na památkách kostýmy, ohňostroje i buřty

Speciální kostýmované a tematické prohlídky, hudební a divadelní vystoupení či světelné show čekají návštěvníky letošní Hradozámecké noci. Čtrnáctý ročník akce nechá i v sobotu 26. srpna po setmění otevřeno téměř osm desítek památek. Vedle státních hradů, zámků a dalších památek se zapojily i objekty mimo správu Národního památkového ústavu.
26. 8. 2023|

Proslavili ho Černí baroni. Zámek Zelená Hora se dočká opravy za stovky milionů

Zámek Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známý díky románu a filmu Černí baroni, čeká rekonstrukce. Památka, kostel, kaple a hospodářský dvůr by měly po postupné obnově za stovky milionů korun vypovídat o historii místa i státu a o komunistické totalitě. Součástí opravených tras by měly být výstavy o Rukopisu zelenohorském nebo o perzekuci kněžích. Zámek patří obci Klášter, sama ze svého rozpočtu na obnovu ale nemá peníze. Pomoct by tak kromě Plzeňského kraje měly i evropské fondy. A také veřejná sbírka a speciální koncert.
17. 8. 2023|

Holešovský zámek rozezní barokní hudba z versailleského dvora. Zájem o letní školu roste

Do třetí dekády vstupuje Letní škola barokní hudby v Holešově na Kroměřížsku, intenzivní workshop zaměřený na interpretaci staré hudby. Z řady někdejších studentů se stali profesionální hudebníci a sami jsou dnes lektory. Nynější 21. ročník má podtitul Pocta Versailles. Holešovským zámkem se tak nese stejná hudba, která zněla na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV.
9. 8. 2023|

Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí

Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|

Zámeček v Mirošovicích na Teplicku je po dvou letech opravený

Po dvou letech oprav si ve čtvrtek veřejnost poprvé mohla prohlédnout barokní zámeček v Mirošovicích na Teplicku. Na torzu historické stavby se vystřídalo několik desítek dělníků, řemeslníků a restaurátorů. Upravena je i příjezdová cesta a interiér. Na okraji Českého středohoří tak přibyl významný bod na mapě opravených kulturních památek, a to díky malé obci Hrobčice, která se do rekonstrukce pustila.
13. 7. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Cenné sbírky Colloredo-Mansfeldů zůstanou na zámku Opočno, stát si část vypůjčí

Obrazy, zbraně a další věci ze sbírek zámku v Opočně na Rychnovsku, které soudy po mnohaletém sporu v restitučním řízení vydaly potomkům šlechtického rodu Colloredo-Mansfeldů, zůstanou na zámku. Ten bude nadále ve vlastnictví státu. Kristina Colloredo-Mansfeldová a její bratranec Jeroným se dohodli s Národním památkovým ústavem, že část mobiliáře a rodových sbírek státu pronajmou.
21. 6. 2023|

Kolonáda nad Květnou zahradou v Kroměříži je opět přístupná návštěvníkům

Po nucené dvouleté pauze se návštěvníkům Květné zahrady v Kroměříži znovu otevřel ikonický pohled z terasy na kolonádě. Ta byla prakticky celá rozebrána, zrestaurována a znovu postavena. Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, letos slaví 25. výročí od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.
26. 5. 2023|

Reportéři ČT: Zámek Opočno zůstává státu, cenné sbírky v něm ale patří rodu Colloredo-Mannsfeldů

Třicet let se rod Colloredo-Mannsfeldů soudil se státem o zámek Opočno, který mu nejdříve sebrali nacisté a posléze i komunisté. V komplikovaném sporu soudy už před lety rozhodly, že zámek zůstane ve vlastnictví státu. Nyní ale přišel nový verdikt. Rodině se vrátí významná část cenných opočenských sbírek v hodnotě půl miliardy. Na jedné z nejnavštěvovanějších českých památek tak nastává paradoxní situace. Zatímco budova patří státu, její unikátní vybavení původním vlastníkům. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
16. 5. 2023|