TÉMA

Káva

Káva funguje jako štít proti covidu, prokázal výzkum

Vědci popsali, že některé potraviny a nápoje bohaté na takzvané polyfenoly mohou posilovat imunitní reakci lidského těla proti viru SARS-CoV-2. Tyto látky se nacházejí například v kávě.
6. 12. 2023|

Ranní kafe „k nakopnutí“ může být částečně jen placebo, ukázaly skeny mozku

Vědci v nové studii otestovali, jak funguje na „nakopnutí organismu“ pití kávy vůči příjmu kofeinu jinou cestou. Ukázalo se, že kofein má jen část účinků, které způsobuje popíjení kávy – aktivuje totiž oblasti mozku, které způsobují pocit větší bdělosti, ale ne ty zodpovědné například za koncentraci na cíl.
12. 7. 2023|

El Niño ohrožuje pěstitele kávy, problémy bude mít hlavně levná robusta

Klimatický jev El Niño, který by se měl objevit v druhé polovině letošního roku, ohrožuje pěstitele kávy, zvláště robusty. Pro arabicu je hrozba mírnější. Výnosy dvou největších producentů robusty, Vietnamu a Brazílie, by se mohly snížit, pokud by tento jev byl silný. S odvoláním na informace od analytiků a odborníků na počasí to uvedla agentura Reuters.
26. 5. 2023|

Studie naznačuje, že káva přispívá k dlouhověkosti. Optimum jsou dva až tři šálky denně

Konzumace dvou až tří šálků kávy denně možná přispívá k dlouhověkosti, uvádí nová studie. Milovníci kávy mají podle ní také nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění než ti, kteří se tomuto nápoji spíše vyhýbají – a dokonce nesejde na tom, zda jde o kávu mletou, instantní nebo bezkofeinovou.
2. 10. 2022|

Cena robusty zřejmě poroste, ve Vietnamu klesají zásoby kávových zrn

Obrovské zásoby kávových zrn ve Vietnamu se snižují a podle odhadu obchodníků do konce září klesnou na polovinu. Místní ceny kávy robusta už vyskočily na rekordní úroveň, a vzhůru tak zřejmě zamíří i světové ceny, uvedla agentura Bloomberg. Vietnam je největším vývozcem kávy robusta na světě a druhým největším producentem kávy.
24. 8. 2022|

Káva se může stát vzácností. Klimatické změny ohrožují místa, kde se nejvíc pěstuje

Klimatická změna v příštích letech pravděpodobně výrazně ztíží pěstování kávy arabica. Vyplývá to z nové studie, která vyšla v odborném časopise Plos One. Výzkum upozorňuje, že pěstování kávy komplikují převážně vyšší teploty a s nimi spojené problémy. Důsledkem mohou být vyšší ceny zrn nebo pěstování jiných odrůd této plodiny.
31. 1. 2022|

Káva rychle zdražuje. Může za to sucho a mráz v Brazílii

Káva je nejdražší za posledních deset let. Důvody lze hledat především ve špatném počasí. Růst ceny kávových zrn na komoditních burzách může podle analytiků pokračovat do roku 2023. Zdražovat budou malé kavárny i největší světové řetězce jako Starbucks a Tchibo. Koncoví zákazníci si za šálek kávy připlatí až pětikorunu.
20. 12. 2021|

Covid zdražuje kávu, ve Vietnamu k tomu přispívají protiepidemická opatření

Protiepidemická opatření ve Vietnamu přispívají k rychlému růstu cen kávy na světových trzích. Káva robusta, která je typická právě pro Vietnam, jen od začátku roku zdražila asi o 50 procent a dostala se nad dva tisíce dolarů, což dělá asi 43 300 korun za tunu.
30. 8. 2021|

Brazílii zmrzla káva. Cena povzbudivého nápoje zřejmě poroste

Největší producent kávy na světě má zásadní problém a spolu s ním ho brzy mohou pocítit i milovníci kávy. Brazílii zasáhla vzácná studená vlna a až třetina kávovníků zmrzla. Zásadně ohrožena není jen úroda na příští rok, ale i na ten další. Studené teploty už teď zvýšily cenu arabiky. Mrazy se přidaly k už tak dlouhému suchu.
3. 8. 2021|

Před sto lety se objevila agresivní plíseň, která téměř vyhubila kávu. Vědci ji teď oživili

Experti z Oxfordské univerzity a londýnské Imperial College laboratorně oživili plíseň, která ve dvacátém století způsobila dvě epidemie vadnutí kávy a poznamenala trh s touto plodinou. Nový výzkum ukazuje, že plíseň v průběhu let pravděpodobně zvýšila svou schopnost infikovat kávovník tím, že získala geny od blízce příbuzné plísně, která způsobuje vadnutí celé řady plodin. Studie vyšla v časopise BMC Genomics.
6. 6. 2021|

Geny ovlivňují, jestli má člověk potřebu pít hodně kávy, tvrdí vědci

Na to, zda si člověk rád dopřeje šálek kávy, má vliv jeho genetický kód. Poukázala na to nová studie, kterou zveřejnil American Journal of Clinical Nutrition. Konkrétně lidé s vysokým krevním tlakem podle ní mají tendenci se zmíněnému nápoji spíše vyhýbat.
28. 4. 2021|

Klima může z kávy udělat luxusní artikl. Keňští farmáři mají jen pětinové výnosy

Z kávy by se v budoucnu mohlo stát nedostatkové zboží. K ohrožení sektoru pandemií a v současnosti i logistickým zdržením se přidává další faktor – klimatické změny. Farmáři v Keni hlásí drastický pokles výnosů kvůli změnám v intenzitě dešťů, suchu i zvyšujícím se teplotám.
3. 4. 2021|

Zbytky z kávy by mohly usnadnit obnovu lesů, ukázal výzkum

Zbytky kávy se mnohdy doporučují jako vhodné hnojivo pro pokojové i zahradní rostliny. Nyní vědci tvrdí, že kávová dužina by mohla také usnadnit obnovu tropických lesů. Studii publikoval odborný časopis Ecological Solutions and Evidence.
2. 4. 2021|

Prodejci kávy tratí. Hlavně na tom, že se přestala pít v práci

Kávy se nyní vypije až o polovinu méně než před pandemií, odhadují prodejci. Potíže mohou mít hlavně malé pražírny, které jsou v Česku podobně populární jako rodinné pivovary. Problém podle prodejců kávy není ani tak v zavřených kavárnách jako v tom, že se přestala pít v práci.
28. 3. 2021|

BLOG: Cikorka a kukuřičná mouka. Novodobé náhražky potravin jsou známy již více než 200 let

Období hladu a hojnosti provázela evropskou populaci staršími i moderními dějinami, podobně jako dnes, ve druhé dekádě 21. století. Lokální a později též globální krize byly způsobeny nejen válečnými konflikty, epidemiemi moru, cholery či tyfu, ale také krachy na trzích, přesunem hospodářských center a přírodními katastrofami. Sociální rozdíly byly dány jednak dlouhodobým rozvrstvením společnosti, jednak vlivem vnějších okolností. Ty měly vliv na dostatek či nedostatek potravin a jejich kvalitu.
22. 12. 2020|

Blatný v pondělí navrhne vládě přechod do čtvrtého stupně PES

Resort zdravotnictví podle ministra Jana Blatného (za ANO) v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Zpřísněná opatření by pravděpodobně platila od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. Blatný také potvrdil zákaz prodeje kávy s sebou.
11. 12. 2020Aktualizováno11. 12. 2020, 21:01|

Káva a cigareta v pracovní době? Ve Španělsku si tyto přestávky musí napracovat

Španělským zaměstnancům zřejmě skončily doby, kdy si mohli dát kávu a cigaretu v pracovní době. Opatření jedné z místních firem mohou podle tamního nejvyššího soudu zavést i další společnosti. Umožňuje to paradoxně loni přijatý zákon, který měl omezit přesčasy. Odbory se proti verdiktu odvolají.
12. 2. 2020|

Drogový gang chtěl vypěstovat více než tunu marihuany. Pašovali i kokain, extázi a kávu

Gang obchodníků s narkotiky stanul ve čtvrtek před Krajským soudem v Ostravě. Dobře organizovaná šestičlenná skupina složená z Čechů, Poláka, Vietnamce a Srba měla podle obžaloby velmi široký záběr činností. V Česku údajně provozovali několik velkokapacitních pěstíren marihuany, na trh dodali či se pokusili vyrobit více než 1,3 tuny této drogy. Z Ekvádoru dováželi kokain, obchodovali i s extází či nelegálně dováželi tabák a kávu. V letech 2016 až 2018 mohli vydělat půl miliardy korun. Některým hrozí až osmnáctileté tresty.
5. 9. 2019|

Brýle si osladím o trochu víc. Výrobce z Kyjeva používá na obroučky kávovou sedlinu

V ukrajinském Kyjevě vznikla manufaktura, kde se vyrábí brýlové obruby z kávové sedliny. Drobná designová firma má v současnosti jen tři zaměstnance, od nevšedních obrouček si ale slibuje úspěch za hranicemi Ukrajiny. Fotogalerie nabízí vhled do výroby jejího netradičního produktu.
3. 9. 2019|
Doporučujeme

Bambusové kelímky na kávu nejsou vhodné na kávu. A nerozloží se, varuje německý výzkum

Německý spotřebitelský časopis Test.de varuje před používáním některých znovupoužitelných bambusových kelímků na kávu. Analýza dvanácti typů ukázala, že mnoho z nich obsahuje až příliš škodlivých látek, které se uvolňují po zahřátí – a tedy i při nalití čerstvé kávy. Jejich ekologická šetrnost se navíc ukazuje jako sporná.
24. 7. 2019Aktualizováno27. 7. 2019, 11:02|

V Baletu o kávě tančí konvice, cukřenka i mlýnek

Z takzvané Kávové kantáty vychází představení polského souboru Cracovia Danza, který ve středu vystoupil v Praze na Letních slavnostech staré hudby. V Baletu o kávě na hudbu Johanna Sebastiana Bacha tančily konvice, cukřenka nebo mlýnek podle dobové, barokní choreografie.
18. 7. 2019|

Švýcaři zřejmě přestanou hromadit kávu pro případ nouze. K přežití není nutná, tvrdí vláda

Švýcarská vláda se chce zbavit národních nouzových zásob kávy, které země shromažďuje po celá desetiletí. Aktuálně se jedná o 15 300 tun zboží. Vláda kávové boby nadále nepovažuje za důležité pro přežití lidí, vyplývá z návrhu, o němž informovala agentura Reuters.
11. 4. 2019|

Kávu, nebo čaj? Za to, který nápoj si člověk vybere, můžou podle vědců geny

Na to, jestli lidé dávají přednost kávě, nebo čaji, mohou mít vliv také geny. Podle nové studie, kterou publikoval časopis Scientific Reports, totiž záleží na tom, s jakou citlivostí k jednotlivým hořkým chutím se člověk narodí.
21. 11. 2018|

Elektřina z kávy. Vědci našli způsob, jak změnit zbytečný odpad na energii

Ceny fosilních paliv i snaha ochránit klima planety vedou vědce k výzkumu nejrůznějších alternativ. Jednou z nich je i snaha měnit biologické odpady na energii. Káva může být velmi dobrým zdrojem, naznačuje nový anglický výzkum.
15. 10. 2018|