TÉMA

ČD Cargo

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance
Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|ČTK
Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM
Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|Marek Vrlák
České dráhy vykázaly v pololetí po třech letech zisk, pomohl návrat lidí do vlaků i silnější koruna
Skupina České dráhy za první pololetí vykázala hrubý zisk 987 milionů korun, což je meziroční zlepšení o téměř dvě miliardy korun. Loni za první půlrok byla skupina ve ztrátě 931 milionů korun a v pololetí naposledy vykázala zisk v roce 2019. K výsledku přispěl návrat lidí do vlaků, zklidnění trhu s energiemi a silnější koruna. Dle firmy se zlepšila zejména osobní doprava, zisková byla letos i ta nákladní.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 11:50|
Železniční nákladní doprava skomírá. Kupka chce snížit poplatek pro menší zásilky
České silnice jsou stále více zaplněné kamiony, zatímco nákladní doprava po kolejích desítky let skomírá a stagnuje. Šéfové železničních firem teď dokonce přiznávají, že ani nemohou být levnější. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce snížit poplatek za použití kolejí alespoň pro menší vlakové zásilky a začít stavět kontejnerové terminály.
16. 6. 2023|
České dráhy po dvou letech ztrát vydělaly téměř čtyři sta milionů
Skupina České dráhy po dvou ztrátových letech vykázala loni hrubý zisk 396 milionů korun, což je oproti předchozímu roku lepší hospodářský výsledek o více než dvě miliardy. Zisková byla nákladní doprava, osobní skončila v minusu.
27. 4. 2023|
Strojvedoucí pendolina byl při nehodě v Bohumíně pod vlivem alkoholu, řekla policie Primě. Drážní inspekce to nekomentovala
Strojvedoucí vlaku pendolino, který se letos v červnu v Bohumíně na Karvinsku srazil s posunovací lokomotivou, byl pod vlivem alkoholu. V pátek to uvedla televize CNN Prima News, které to sdělila mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková. Strojvůdce při nehodě zemřel, dalších pět lidí se zranilo. Drážní inspekce po kolizi předběžně připustila, že pendolino projelo kolem návěstidla zakazujícího jízdu. Aktuální zjištění policie inspekce nekomentovala.
18. 11. 2022|
ČD Cargo převzalo poslední modernizovanou lokomotivu se zabezpečením ETCS
Nákladní železniční dopravce ČD Cargo převzal poslední ze 78 lokomotiv, které mu dovybavila ČD Telematika evropským zabezpečovacím systémem ETCS. Provoz vlaků pod dohledem ETCS bude v Česku ve větším rozsahu zahájen od roku 2025, hlavně na páteřních koridorových tratích. Poslední lokomotivu z tříleté zakázky za několik stovek milionů korun převzal dopravce v Plzni, protože vozidla testuje na koridoru Cheb–Plzeň, kde už Správa železnic (SŽ) vybavila zabezpečovací elektronikou také trať, řekl předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 19:14|
Dělníci u Poříčan odstranili havarované vagony, místem se jezdí po dvou kolejích ze tří
Provoz na železničním koridoru u Poříčan na Kolínsku, kde v pondělí vykolejil nákladní vlak, byl ve středu ráno částečně obnoven. Od rána mohly vlaky používat jednu kolej a jet rychlostí 40 kilometrů za hodinu, nyní už je doprava obnovena po dvou kolejích z celkových tří, vlaky mohou místem projíždět padesátikilometrovou rychlostí. Podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Dušana Gavendy dělníci v noci odstranili z tratě havarované vozy, nyní pokračují v opravě kolejí. Neprůjezdný železniční koridor způsobil velká zpoždění vlaků na náhradních trasách.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 13:20|
Vlaky u Poříčan se po jedné koleji rozjedou ve středu ráno, či dopoledne
Vlaky na koridoru u Poříčan na Kolínsku pojedou podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové po jedné koleji ve středu ráno, či dopoledne. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý odpoledne předpokládal, že to bude už v úterý v noci. Na místě po osmé večer skončilo přečerpávání druhé z havarovaných cisteren, které se spolu s lokomotivou nacházely po pondělní havárii mimo koleje. Evakuovaní obyvatelé z okolí se mohli večer vrátit domů.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 21:42|
České dráhy v pololetí zvýšily ztrátu na 931 milionů, rostou jim náklady
Skupina Českých drah letos v první polovině roku hospodařila se ztrátou 931 milionů korun. Meziročně jde o zhoršení o 714 milionů korun. Ke ztrátě přispěly hlavně rostoucí náklady na energie a materiál, které stouply o miliardy korun. Skupina už v loňském roce vykázala ztrátu 1,6 miliardy korun, což bylo meziročně zlepšení o 2,5 miliardy korun.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 12:07|
V Bohumíně se srazilo pendolino s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí zemřel
Ve stanici Bohumín na Karvinsku se v pondělí brzy ráno srazil vlak pendolino odjíždějící do Prahy s posunovací lokomotivou. Srážku nepřežil strojvedoucí. Ve vlaku se lehce zranila členka vlakového personálu, kromě toho utrpěli zranění čtyři zaměstnanci společnosti ČD Cargo na posunovací lokomotivě. Drážní inspekce připustila, že pendolino projelo návěstidlem se zákazem jízdy. Škoda podle inspekce přesáhne 36 milionů korun. Odklízecí práce budou pokračovat i v úterý ráno.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 20:32|
Policie přestala šetřit prodej vagonů ČD Cargo, podle znalce byl výhodný
Policisté odložili případ údajně nevýhodných smluv nákladního dopravce ČD Cargo o pronájmu a prodeji vagonů se slovenskou firmou SMK. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Boris Havel s tím, že vyšetřovatelé v případu nezjistili žádný trestný čin. Policisté začali smlouvy prověřovat před dvěma roky na základě trestního oznámení, které podala firma Rail Invest. Podle ní byl prodej nevýhodný, s tím ale nesouhlasil znalec.
8. 6. 2022|Šimon Rogner
Na železniční veletrh do Brna přijel francouzský muzejní rychlovlak
Na brněnském výstavišti začal první ročník třídenního železničního veletrhu Rail Business Days. V areálu je řada moderních lokomotiv a vlaků, a to jak pro provoz s cestujícími, tak také stavební a diagnostické stroje. Pro fanoušky má být největší atrakcí muzejní souprava vysokorychlostního vlaku TGV, který dříve jezdil ve Francii.
7. 6. 2022|
Kvůli ruské agresi na Ukrajině hrozí potravinová krize. Je to forma vydírání, říká Romancov
S blížící se sklizní na Ukrajině narůstají ve světě obavy z nedostatku jídla. Okupace černomořských přístavů země Ruskem a blokáda těch stále v ukrajinských rukách přerušila exportní cesty. Běžně Ukrajina vyváží pět milionů tun pšenice měsíčně. Kvůli válce to je teď sotva dvě stě tisíc až jeden milion. S vývozem už pomáhají i české vlaky.
25. 5. 2022|
Snímky zachycují vlečky u armádního skladu. Zda jde o zbraně pro Ukrajinu, nechce stát komentovat
Česko patří k zemím, které podporují Ukrajinu nejvýrazněji, co se týče opravy i dodávek zbraní – včetně těžkých. Podle dostupných, avšak nepotvrzených informací už do země sužované ruskou invazí směřovaly tanky, bojová vozidla pěchoty, samohybné houfnice nebo raketomety. Stát z bezpečnostních důvodů tyto věci nekomentuje.
20. 4. 2022|
Novým šéfem Českých drah je Michal Krapinec. Vedl ČD-Telematiku
Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah se ve čtvrtek stal Michal Krapinec, dosavadní šéf dceřiné firmy drah ČD-Telematika. Do funkce ho zvolila dozorčí rada společnosti po výběrovém řízení. Na tiskové konferenci to oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Post v čele státního dopravce byl uvolněný po únorové rezignaci Ivana Bednárika. Krapinec je za tři a půl roku pátým šéfem státního dopravce.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 19:45|
Kysilka skončí v čele dozorčí rady Českých drah, nástupce vybere nový ministr
Ekonom Pavel Kysilka skončí na vlastní žádost ke konci roku v čele dozorčí rady Českých drah. O jeho nástupci v kontrolním orgánu státního dopravce rozhodne nový šéf resortu dopravy, uvedl současný ministr v demisi Karel Havlíček (ANO). Informoval o tom server Lidovky.cz. Předsedou dozorčí rady byl Kysilka víc než dva roky.
8. 12. 2021|
Dráhy byly v pololetí ve ztrátě 217 milionů, osobní doprava prodělala přes půl miliardy. Přesto se hospodaření zlepšilo
Hospodaření Českých drah bylo v prvním pololetí ztrátové, ale zároveň byl propad výrazně menší než v úvodu covidové pandemie – meziročně se ztráta zmírnila téměř o 1,8 miliardy korun na 217 milionů. Na výsledku má zásluhu hlavně nákladní doprava, kterou letošní opatření proti koronaviru ovlivnila méně než loňská. Naopak osobní doprava se stále potýkala s dopadem vládních restrikcí a skončila ve ztrátě více než půl miliardy korun.
9. 9. 2021|
Místo strojvedoucího viní soud ohledně vlakové nehody u Mariánských Lázní celkový systém bezpečnosti na trati
Jako průlomový verdikt, který mění poměry na železnici, vnímají někteří strojvůdci rozsudek, který zprostil jejich kolegu viny za předloňskou nehodu nákladního vlaku u Mariánských Lázní. Místo konkrétního pochybení měla být příčina v „celkovém systému bezpečnosti na železnici“. Rozsudek je v tuto chvíli nepravomocný.
13. 8. 2021|
České dráhy vykázaly loni ztrátu přesahující čtyři miliardy, nejvíc se propadly tržby v osobní dopravě
Skupina České dráhy loni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. Vliv na to měla především koronavirová krize. V předchozích pěti letech dráhy hospodařily se ziskem, v roce 2019 činil 1,3 miliardy korun. Největší propad tržeb loni zasáhl osobní dopravu, kde počet cestujících klesl o třetinu na téměř 118 milionů. Ve ztrátě však skončila i nákladní přeprava a další dceřiné firmy ve skupině.
29. 4. 2021|
Pokračuje likvidace nedělní nehody vlaků u Světce, dělníci od sebe oddělují lokomotivy
Po nedělním střetu dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku pokračují práce na odstraňování následků nehody. V pondělí ráno skončilo odčerpávání plynu z vykolejených cisteren. Nyní pracovníci vracejí na koleje vagon ČD Cargo, jenž je do jedné z lokomotiv zapasován. Poté přistoupí k rozdělení lokomotiv. Řekla to mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Škoda byla odhadnuta bezmála na 50 milionů korun. Kolize si vyžádala život strojvůdce, druhý byl převezen se středně vážným zraněním do nemocnice.
6. 4. 2021|
České dráhy očekávají ztrátu až pět miliard korun. Hrozí propouštění
Ztráty Českých drah (ČD) z letošních tržeb mohou dosáhnout až pěti miliard korun. Hlavní část škod tvoří výpadky příjmů z jízdného, uvedl mluvčí společnosti Radek Joklík. Odhad ztrát prohloubila podzimní vlna pandemie. Dráhy během ní, stejně jako ostatní dopravci, zrušily desítky spojů, obsazenost fungujících vlaků je navíc nízká. Stamilionové až miliardové škody mají i ostatní dopravci.
17. 12. 2020|
Novým šéfem ČD Cargo se stal dosavadní výkonný ředitel Tomáš Tóth
Novým předsedou představenstva nákladního dopravce ČD Cargo se stal Tomáš Tóth, dosavadní výkonný ředitel firmy. V čele nahradil Ivana Bednárika, který je nyní šéfem mateřské skupiny České dráhy. Upozornil na to server zdopravy.cz, ČTK to následně potvrdil mluvčí ČD Robert Pagan.
4. 12. 2020|
Bednárik je novým šéfem Českých drah, nahradil Nebeského
Novým předsedou představenstva Českých drah se stal Ivan Bednárik, který dosud vedl dceřiné ČD Cargo. Ve funkci nahradí Václava Nebeského, jenž se přesune na pozici místopředsedy představenstva. Ve vedení podniku pak úplně končí dosavadní náměstek generálního ředitele ČD Patrik Horný. Rozhodla o tom dozorčí rada podniku, oznámila společnost. Bednárik by měl převzít i pozici generálního ředitele ČD. Změny by podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) měly podnik posílit v době krize.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 16:05|