TÉMA

ČD

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

České dráhy po dvou dnech provozu stáhly nové vlaky kvůli závadám, píše Zdopravy.cz

České dráhy musely po dvou dnech stáhnout z provozu nové vlakové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz, a to kvůli závadám. Informoval o tom internetový server Zdopravy.cz. Do zkušebního provozu nasadil dopravce dvě nové jednotky v úterý, jezdily na trasách mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.
18. 8. 2023|

České dráhy častěji řeší napadání personálu pasažéry, ve vlacích tak přibydou kamery

České dráhy letos ve více případech a častěji než dřív musí řešit napadení svých pracovníků cestujícími. Za první půlrok státní železniční dopravce eviduje bezmála dvě stovky takových incidentů. A reaguje na to tím, že rozšíří kamerový systém přímo ve vlacích.
2. 8. 2023|

Policie už zná totožnost tří lidí po požáru v Brně. Dále žádá veřejnost o pomoc při identifikaci dalších

Kriminalistům se po tragickém požáru v Brně v Plotní ulici podařilo identifikovat dva muže a jednu ženu, pět dalších obětí je stále neznámých. Ve čtvrtek by také podle mluvčí Českých drah (ČD) Vandy Rajnochové měla najatá firma začít s odstraňováním požárem poškozených stavebních buněk, na místě se ale dopoledne zatím nic nedělo. Příčinu požáru policie nadále zjišťuje.
11. 5. 2023|

České dráhy v Královéhradeckém kraji nasazují vlaky s malou kapacitou, čelí pokutám

Královéhradecký kraj řeší problémy na železnici. Objednané spoje Českých drah (ČD) nejezdí tak, jak se dopravce zavázal. Kvůli závadám a pomalým opravám nasazuje na některé linky menší soupravy. Ty jsou pak přeplněné a cestující si stěžují.
7. 9. 2022|

Evropská komise obvinila České dráhy a ÖBB. Tajnou dohodou prý dopravci poškodili RegioJet

Evropská komise obvinila České dráhy a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise v pátek uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách. Unijní úřady případ vyšetřovaly šest let. České dráhy odmítly, že uzavřely kartelovou dohodu. Majitel RegioJetu Radim Jančura avizoval, že si počká na konec vyšetřování a přihlásí se o náhradu škody.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 14:43|

Z budějovického nádraží vyrazily nové regiopantery. Do konce léta mají v regionu přibýt další

České dráhy (ČD) ve čtvrtek poprvé vypravily z českobudějovického nádraží čtyři nové vlakové soupravy RegioPanter. Jde o součást smlouvy s Jihočeským krajem. V regionu má do září jezdit celkem deset těchto nových elektrických souprav, cena jedné je 117 milionů korun. Poprvé vyjely do Veselí nad Lužnicí, Borovan, Číčenic a Kaplice. Nové vlaky nyní pokryjí tři čtvrtiny elektrické regionální dopravy v kraji.
2. 6. 2022|

Havarovaný vagon u Milavčí bude zlikvidován ještě během pondělka. Všechny části firma odveze

Uběhly už dva měsíce od tragické srážky dvou vlaků u Milavčí na Domažlicku, při které zemřeli tři lidé. V pondělí by měla specializovaná firma definitivně zlikvidovat zničený vagon Západního expresu, který po srážce u trati na louce zůstal. Vagon bude rozebrán za pomoci hydraulických nůžek, menší kusy by pak měla firma odvézt. Specializovaná firma byla u Milavčí také minulý týden, její pracovníci z vagonu odstraňovali plasty či gumy, které nyní zamíří na recyklační linku.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 14:19|

Ťok navrhne privatizovat podíl v ČD Cargo, Babiš je proti. Podle odborářů je to skandální

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce prosadit prodej minoritního podílu v nákladním železničním dopravci ČD Cargo. Novinářům řekl, že s prodejem menší části podniku, ve kterém by státu zbyla většina, souhlasí i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten ale později na svém Twitteru uvedl, že žádná privatizace ČD Cargo, a to ani částečná, není v plánu. Snahu privatizovat tuto firmu považují za skandální i odboráři.
31. 10. 2018Aktualizováno31. 10. 2018, 16:23|

Více dopravců při jedné cestě vlakem? Vláda chce zavést jednotné jízdenky

Vláda chce systém jednotných jízdenek na železnici. Jeho zavedení a pětiletý provoz bude stát 254 milionů korun. Systém jednotného tarifu budou muset využívat všichni dopravci, kteří jezdí na základě objednávek státu a krajů. Vyplývá to z návrhu novely zákona o drahách, který ve středu schválila vláda.
24. 10. 2018|
České dráhy

Odvolaný Pavel Krtek zcela opouští vedení Českých drah. Odmítl post místopředsedy představenstva

Předchozí ředitel Českých drah (ČD) Pavel Krtek zcela opouští vedení společnosti. Post místopředsedy představenstva, na který ho v úterý zvolila dozorčí rada, odmítl. Pětičlenné představenstvo ČD tak momentálně není usnášeníschopné, má pouze dva členy. Jako první o tom informoval server Zdopravy.cz.
14. 9. 2018Aktualizováno14. 9. 2018, 15:52|

České dráhy od pátku změnily výpočet slev, zahrnou i akční jízdenky

České dráhy (ČD) od pátečního dne změnily výpočet slev. Slevy pro studenty a seniory budou nově vypočítávat i z akčních jízdenek za zvýhodněné ceny. Dráhy dosud slevy vypočítávaly ze základní ceny jízdného, díky čemuž dosahovaly na vyšší kompenzace od státu, které dopravcům dorovnávají ztráty za poskytnuté státní slevy.
14. 9. 2018|