Na Rock for People míří desítky tisíc hudebních fanoušků. Policie posílí hlídky, dráhy přidají vlaky

Přípravy na Rock for People vrcholí (zdroj: ČT24)

V Hradci Králové finišují přípravy na letošní festival Rock for People, který se koná od 12. do 15. června. Do areálu tamního letiště míří až čtyřicet tisíc lidí. Policie v souvislosti s festivalem posílí hlídky, které budou dohlížet zejména na dopravu. Návštěvníky do areálu dopraví bezplatná kyvadlová autobusová linka, která bude vyjíždět z vlakového i autobusového nádraží. Dopravu do Hradce Králové posílí také České dráhy.

Řidiči by měli být opatrní především na silnicích v okolí letiště, na kterých se čeká více chodců a cyklistů. Na příjezdech k letišti by se mohly tvořit kolony aut. Řidiči, kteří nejedou na festival, by se měli okolí letiště raději vyhnout. Stejně tak návštěvníci bez zakoupeného parkovacího místa přímo v areálu festivalu by s autem neměli k letišti jezdit a měli by vůz nechat na odstavných parkovištích.

„Okolo letiště bude na komunikacích snížena rychlost na třicet kilometrů v hodině. Budou dvě příjezdové trasy. Jedna od Předměřic nad Labem a druhá od centra města, která bude z části jednosměrná. Po městě i v jeho okolí budou k navádění návštěvníků umístěny směrové šipky,“ popsala opatření mluvčí policie Iva Kormošová.

Policie na zvýšený dohled v okolí festivalu nasadí příslušníky dopravní, pořádkové i kriminální policie. „Hlídky dopravní i pořádkové policie budou zejména monitorovat příjezdové trasy na hradecké letiště a kontrolovat dodržování pravidel silničního provozu. Dále se zaměří na případné požívání alkoholu a jiných návykových látek u řidičů motorových vozidel i cyklistů,“ uvedla mluvčí.

MHD zdarma

Trasa festivalové linky MHD bude začínat na terminálu hromadné dopravy a povede přes zastávky Hlavní nádraží a Muzeum na zastávku Letiště Park 360. Po stejné trase povede i zpět.

Linka ve směru na letiště vyjela už v úterý mezi 15:30 a 20:30. Ve dnech festivalu začne ve směru na letiště jezdit dopoledne a poslední autobus bude vyjíždět ve 20:30. Z letiště budou poslední autobusy odjíždět v 03:30. Po konci festivalu ze soboty na neděli bude v neděli 16. června nejvíce autobusů odjíždět mezi 09:00 a 12:00, kdy mimořádná doprava skončí.

ČD posílí vlaky

České dráhy (ČD) kvůli festivalu vypraví víc vozů. Od 12. do 14. června posílí odpolední a podvečerní vlaky Krakonoš a Hradečan s odjezdy ve 13:09, 14:09 a 18:09 z pražského hlavního nádraží do Hradce Králové a Trutnova. Vozy přidá dopravce také vlakům v opačném směru. Vyšší kapacitu budou mít i rychlíky z Hradce Králové v neděli 16. června po ukončení festivalu, informoval mluvčí ČD Petr Pošta.

Vlakový provoz posílí dráhy také 12., 14. a 16. června ve směru z Pardubic, odkud vypraví mimořádné spěšné vlaky. V první den festivalu trať z Pardubic obslouží soupravy RegioPanter, které budou jezdit každou hodinu v čase mezi 08:00 a 18:00. V pátek budou mimořádné vlaky jezdit ještě zhruba v čase od 11:00 do 19:00. V neděli trať obslouží spěšné vlaky od 07:00 do 16:00.

V mimořádných spojích budou podle dopravce platit běžné jízdenky ČD a integrovaných dopravních systémů. Dráhy cestujícím doporučují sledovat aktuální jízdní řád na webu ČD nebo webu Idos.cz.

Rock for People počítá i s ubytováním pro zájemce. Z šedesátihektarové plochy festivalového parku je polovina vyhrazena pro zázemí, kde návštěvníci nocují a parkují. Každý rok přibývá stanů, kde se mohou ubytovat. Zájem o ně je. „Vybavené stavy, glampové, máme několik měsíců vyprodané dopředu,“ upozornil ředitel festivalu Michal Thomes.

Podle počtu prodaných vstupenek míří do Hradce Králové na letošní ročník na čtyřicet tisíc lidí. Jako hlavní hvězdy si poslechnou kapely The Offspring, Bring Me The Horizon, The Prodigy či zpěváka Yungbluda a zpěvačku Avril Lavigne. Program celkem slibuje na sto dvacet účinkujících, domácích i zahraničních.