TÉMA

Kryptoměna

Na dohled nad hokejovým šampionátem vláda přidá policistům i hasičům, oznámil Rakušan

Na dohled nad šampionátem v hokeji vláda slíbila policii a hasičům přidat, přesnou částku nestanovila. Má odpovídat reálným potřebám, řekl po jednání kabinetu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda rovněž schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu České národní banky (ČNB) nebo dar nepotřebných aut Ukrajině.
17. 4. 2024Aktualizovánovčera v 18:12|

Za zpronevěru dostal zakladatel kryptoměnové burzy FTX trest 25 let vězení

Americký soud odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení, uvedly agentury. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.
28. 3. 2024|

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Reportéři ČT: V kauze Xixoio figurují i známá jména. Firma připravila klienty o miliony

Bezmála tři tisíce lidí i firem měly podle policie přijít o víc než 350 milionů korun. Investovaly do společnosti Xixoio, která nabádá k vkládání peněz do virtuální měny, takzvaných tokenů XIX. Jenže peníze byly podle vyšetřování využity na nákup nemovitostí a nákladný provoz firmy. Za podvod jsou stíháni její zakladatelé Richard Watzke a Henry Ertner. V dozorčí radě firmy figurují například bývalá ministryně informatiky za vlády Jiřího Paroubka Dana Bérová nebo investor Radovan Vávra. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
23. 1. 2024|

Spojené státy zjednodušily obchodování s bitcoiny, komise schválila nové fondy

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila souhlas se spuštěním jedenácti investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF). Zprávu potvrdil předseda SEC Gary Gensler. Agentura Reuters rozhodnutí označuje za zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn. Cena bitcoinu od udělení povolení stoupla o několik procent.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 13:06|

Seniorka uvěřila podvodníkům, do bitcoinmatu naházela přes pět milionů

Zhruba o pět a půl milionu korun přišla 78letá žena, která se v uplynulých měsících nechala oklamat falešnými bankovními úředníky a peníze vložila do bitcoinmatu. Podle kriminalistů uvěřila historce o tom, že její peníze na bankovním účtu jsou v ohrožení a ochránit je může tím, že je vybere a pošle přes automat na kryptoměnu do centrály, která jí vytvoří reverzní účty. Ty prověří bankéř a následně jí peníze vrátí na původní účet i s úroky.
8. 11. 2023|

Žena investovala miliony, myslela, že do kryptoměn. Ve skutečnosti skončily u neznámého podvodníka

O více než 8,5 milionu korun připravil podvodník sedmapadesátiletou ženu, která mu uvěřila, že obchoduje s kryptoměnami, a svěřila mu své úspory. Policie uvedla, že muži hrozí až osmileté vězení, zároveň ale připustila, že o něm nic neví. Vystupoval pod přezdívkou Jack London.
25. 10. 2023|

168 hodin: Neexistující kryptoměna i podivný fén. Zítko zkouší, jak navzdory exekucím prožít „americký sen“

Když policie minulé úterý u Postoloprt zastavila černé BMW za rychlou jízdu, netušila, že za volantem sedí známý konspirátor Pavel Zítko, který je v hledáčku vyšetřovatelů kvůli kryptoměnám. Skončil v poutech. Zítko je rovněž v hledáčku exekutorů, v celkem třech exekucích na něm vymáhají přes šest milionů. Konspirátor se jim vyhýbá a za každou cenu zkouší, jak prožít svůj „americký sen“. Pro pořad 168 hodin natáčel David Sebíň.
16. 10. 2023|

Manželé chtěli do bitcoinmatu na popud podvodníka vložit statisíce, zasáhl kolemjdoucí. I tak o část peněz přišli

Všímavý kolemjdoucí v Ostravě zachránil část úspor manželskému páru, který uvěřil podvodníkům, kteří se vydávali za pracovníky banky. Manželům namluvili, že jim někdo krade z účtu peníze, vybídli je, aby úspory vybrali a vložili do kryptobankomatu v jednom z ostravských obchodních center. Manželé přišli o 46 tisíc korun, původně ale chtěli do přístroje vložit přes 300 tisíc.
22. 8. 2023|

Šéfa zkrachovalé burzy kryptoměn FTX Bankmana-Frieda obvinili z podvodu. Hrozí mu trest až 115 let vězení

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v úterý obvinila zakladatele a bývalého ředitele kryptoměnové burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z podvodu na investorech, praní špinavých peněz i porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení. Podvod údajně spočíval mimo jiné v tajném odvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu, uvádí komise ve svém prohlášení. Bankman-Fried navíc čelí trestnímu stíhaní kvůli obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 17:28|

Kryptoburza FTX dluží přes 70 miliard korun. Nový šéf popsal „úplné selhání“

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží padesátce největších věřitelů téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). S odvoláním na podání u amerického soudu o tom informoval zpravodajský server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím digitálních měn. Soudní slyšení započne v úterý.
21. 11. 2022|

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila v Americe bankrot. V EU zastavuje činnost

Kryptoměnová burza FTX, která je ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Generální ředitel burzy Sam Bankman-Fried na svůj post rezignuje. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato oznámila, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn. Již v posledních dnech potíže burzy zasáhly trh s bitcoinem a dalšími digitálními měnami.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 18:10|

Hodnota bitcoinu klesla pod 20 tisíc dolarů, nejníže od roku 2020

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin v sobotu poprvé od prosince 2020 sestoupila pod hranici 20 tisíc dolarů (zhruba 470 tisíc korun), v sobotu pozdě večer dokonce pod 18 tisíc dolarů. Výrazně se propadla také druhá největší kryptoměna ether. Trh s kryptoměnami je v poslední době pod tlakem kvůli odklonu investorů od rizikovějších aktiv, za kterým stojí zpřísňování měnové politiky.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 23:34|

Meta končí s plány na vlastní kryptoměnu a prodává technologie v oblasti digitálních plateb

Konsorcium Diem Association, které v roce 2019 založila společnost Facebook s cílem vytvořit novou kryptoměnu, postupně ukončuje činnost a své technologie prodává zhruba za 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun) malé kalifornské bance Silverage. Informují o tom deníky The Wall Street Journal (WSJ) a Financial Times (FT), které se odvolávají na zdroje obeznámené se situací. Americký internetový obr tak podle FT přiznává porážku ve svých kdysi vysokých ambicích v oblasti digitálních plateb.
27. 1. 2022|

Čínská centrální banka považuje veškeré kryptoměnové transakce za nezákonné

Čínská centrální banka označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Uvedla rovněž, že tyto transakce musí být zakázané, informovala agentura Bloomberg. Zpráva vedla k oslabení nejznámější kryptoměny bitcoin i dalších digitálních měn.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:58|

Těžba bitcoinů je zodpovědná za masivní množství elektroodpadu

Podle nové zprávy expertů z univerzit v Amsterdamu a Mnichově vytváří těžba bitcoinů a dalších kryptoměn značné množství elektronického odpadu, který „představuje rostoucí hrozbu pro životní prostředí“, varují autoři.
20. 9. 2021|

Tesla velmi pravděpodobně znovu začne přijímat bitcoin, prohlásil Musk

Americký výrobce elektrovozů Tesla s největší pravděpodobností znovu začne přijímat platby bitcoinem. Na konferenci s názvem B Word to podle agentury Reuters řekl šéf firmy Elon Musk. Tesla se pro přijímání plateb v bitcoinech rozhodla v únoru, ale v květnu ho pozastavila. Kryptoměna na to tehdy zareagovala poklesem zhruba o deset procent.
21. 7. 2021|

Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Zablokovala účty na sociálních sítích, které je propagují

Čínská vláda o víkendu zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny. Analytici a kontrolní orgány podle agentury Reuters očekávají, že přijde další zátah –⁠ tentokrát bude chtít Peking navázat nelegální kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.
7. 6. 2021|

Mezi českými gamblery se objevila nová závislost, jde o patologické nakupování kryptoměn

Od hraní a sázení ke kryptoměnám – někteří gambleři přecházejí na novou závislost, investování do virtuálních měn. Trend, který už znají v zahraničí, České televizi potvrdilo několik tuzemských adiktologů a psychologů. Podle nich k jeho vzniku přispěla i protiepidemická opatření, kvůli kterým byly zavřené sázkové kanceláře a omezené sporty. Závislost na nákupu kryptoměn zatím odborníci pozorují hlavně u mladých mužů.
20. 5. 2021|

Elektromobily Tesla nepůjde koupit za bitcoiny. Firmě se příčí jejich neekologická těžba

Výrobce elektromobilů Tesla přestane přijímat platby za auta v digitální měně bitcoin. Na Twitteru to oznámil zakladatel společnosti Elon Musk s tím, že důvodem pro rozhodnutí jsou ohledy na životní prostředí. Bitcoin na stanovisko zareagoval propadem o přibližně pět procent, tvrdí agentura AP.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 15:42|

Ve Francii poprvé draží zabavené bitcoiny. Stát si tak může vydělat přes půl miliardy korun

Ve Francii poprvé draží více než šest set bitcoinů zabavených úřady při potírání trestné činnosti. Státní pokladna tak může těžit z růstu ceny nejznámější kryptoměny a přijít si v přepočtu na zhruba 659 milionů korun, napsala agentura AFP.
17. 3. 2021|

Bitcoin letí vzhůru, jeho cena poprvé překonala hranici 60 tisíc dolarů

Cena kryptoměny bitcoin poprvé vystoupila nad 60 tisíc dolarů (1,3 milionu korun). Trh je optimistický poté, co americký prezident Joe Biden podepsal stimulační balík na podporu ekonomiky zasažené nemocí covid-19 za 1,9 bilionu dolarů a bitcoinu pomáhá i očekávání, že se mu dostane širšího přijetí.
13. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 13:51|
Doporučujeme

Bitcoin ani po minulém propadu neumřel a zvednul se. To ho činí zajímavým už i pro velké firmy, říká odborník

Prudce nahoru a pak stejně intenzivně dolů. Zatímco na konci minulého týdne se bitcoin vyšplhal na cenu vyšší než 41 tisíc dolarů (884 700 korun), zpočátku týdne byl už zase pod 34 tisíci. Pro kryptoměny asi nic nezvyklého, pokud se ohlédneme zpětně. Přesto, je tentokrát něco jinak? Může za to pandemie? A především, co bude s digitálními měnami dál – na to vše odpovídal ekonom a expert na kryptoměny Dominik Stroukal.
14. 1. 2021|

Němci odhalili obchod s drogami a falešnými dokumenty s miliardovým obratem

Německé policii se podařilo odhalit a vyřadit z provozu platformu na takzvaném darknetu, na které se prodávaly drogy, falešné úřední dokumenty i bankovky. V tiskové zprávě o tom informovaly zvláštní policejní útvar a oddělení generální prokuratury, které se zaměřují na kybernetickou kriminalitu. Podle nich to byl zřejmě největší nelegální internetový obchod na světě. Zadržet se podařilo i jeho provozovatele.
12. 1. 2021|