TÉMA

Toyota

Výroba aut byla v prvním čtvrtletí v Česku rekordní

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Je to dosud nejvyšší produkční výsledek prvního kvartálu. Výroba elektrických vozidel klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů meziročně klesl z 11,7 na 6,8 procenta, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 13:53|

Nejméně dvacet milionů vozů GM má vadné airbagy, tvrdí americký list

Nejméně 20 milionů vozů automobilky General Motors je vybaveno vadnými airbagy a měly by být svolány ke kontrole, než se zraní nebo zabije více lidí. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje. Celkem může být vadných až 52 milionů airbagů, které použily také jiné automobilky.
5. 10. 2023|

Prodeji aut se v Česku daří. Odbyt nejvíce vzrostl Škodě

Prodej nových osobních aut v Česku za první tři kvartály letošního roku meziročně vzrostl téměř o 16,5 procenta na 167 564 vozidel. Odbyt se oproti loňsku zvyšoval ve všech kalendářních měsících. Registrace stouply naposledy v září o více než 15,5 procenta na 17 208 aut. Prodeje nicméně letos rostou po celé Evropě. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Podle odhadů bude v příštích měsících růst prodejů oslabovat, ale zůstane nad úrovní loňského roku. Za celý rok by se v tuzemsku mohlo prodat až 225 tisíc nových aut.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 13:59|

Toyota v Kolíně spustila výrobu karoserií, naplno se rozjede v pondělí

Výroba v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se v pondělí téměř po čtyřech týdnech plně obnoví. Firma v pátek spustila výrobu karoserií a lakovnu. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna, závod tak přijde o devatenáct dnů výroby. Důvodem odstávky byly chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár.
15. 9. 2023|

Škoda Auto v Kvasinách pozastaví výrobu, po záplavách ve Slovinsku nemá díly od dodavatele

Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od pondělí výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen, informovala o tom za automobilku Ivana Povolná. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 19:10|

Moderní auta zjistí o soukromí řidiče všechno. Automobilky pak data prodávají, tvrdí výzkum

Výrobci automobilů ve velkém nabízejí k prodeji data o majitelích vozů včetně záznamu jejich hlasů, údajů o zdravotním stavu či sexuální aktivitě. Tvrdí to průzkum neziskové internetové společnosti Mozilla Foundation mezi 15 světovými automobilkami. Vlastníci aut podle zprávy často netuší, kde všude stroje jejich údaje sbírají, neboť k tomu firmy málokdy žádají souhlas.
8. 9. 2023|

Kolínská Toyota prodlužuje odstávku, kvůli požáru u dodavatele chybějí díly

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 15. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna požár. Podle automobilky se zatím nepodařilo obnovit výrobu u dodavatele, jasný není ani termín výroby aut v Kolíně.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:22|

Odstávka v kolínské Toyotě se protahuje. Potrvá i příští týden

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 8. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět minulý týden v úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví. Informoval o tom její mluvčí Tomáš Paroubek.
31. 8. 2023|

Odstávka v kolínské Toyotě potrvá nejméně do prvního září

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá minimálně do pátku 1. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět v noci z pondělí na úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví.
25. 8. 2023|

Kolínská Toyota zastavuje výrobu kvůli nedostatku dílů

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od úterý zastaví letos podruhé výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Většina zaměstnanců Toyoty v úterý do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti. Zatím není jasné, kdy se výroba obnoví, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
21. 8. 2023|

České automobilky představují nové verze svých modelů. Ty starší tak zlevňují

České automobilky představují nové verze svých modelů. V úterý tak učinila i ta největší, Škoda Auto. Trhu pomáhají nejen samotné inovace, ale i doprodeje starších generací vozů. Ty producenti nabízejí i o desítky tisíc levněji, aby uvolnili prostor jejich nástupcům.
1. 8. 2023|

Japonská vesmírná agentura vyvíjí „měsíční křižník“. Spolupracuje na něm s automobilkami

Japonská automobilka Toyota Motor bude spolupracovat s průmyslovou korporací Mitsubishi Heavy Industries na měsíčním vozidle pro lidskou posádku. Toyota vozítko vyvíjí společně s japonskou vesmírnou agenturou JAXA, informovala v tiskové zprávě. Japonsko se snaží urychlit svůj program výzkumu vesmíru, zaměřuje se zejména na Měsíc, který nabízí mnoho potenciálně využitelných zdrojů.
24. 7. 2023|

Pomalu, ale přesto roste i v Česku zájem o elektroauta. Postupně přestane být na výběr

Elektroaut se v Evropské unii prodává už více než vozů s dieselovým pohonem. Zdaleka ne tolik jako v mnoha dalších státech sedmadvacítky, ale přesto roste zájem o elektromobily i v Česku. Prodejci to dávají do souvislosti s rozrůstající se sítí nabíječek. Že přece jenom není tak velký jako v některých jiných zemích, je zřejmě hlavně vysokou cenou vozů s elektrickým pohonem.
23. 7. 2023|

Automobilky loni rostly navzdory chybějícím dílům. Čekací doba na vozy už se zkracuje

Situace v automobilovém průmyslu se pomalu stabilizuje. Loni se mu i přes problémy s chybějícími díly podařilo růst – celkově o třináct procent na tržbách i exportu. Pozitivně vidí i vývoj pro letošní rok. Producenti osobních aut už vyrábějí podobným tempem jako před covidem. Situace v dodavatelském řetězci ještě podle nich sice není zcela bez problémů, čekací doba na nové vozy už se ale zkracuje.
6. 7. 2023|

Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut

Čína se stala v prvním čtvrtletí největším světovým exportérem automobilů, když předstihla dosavadního lídra Japonsko. Podle oficiálních statistik zveřejněných minulý týden vyvezla 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954 185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, napsal zpravodajský server BBC. Čínský vývoz podpořila poptávka po elektromobilech a prodej do Ruska.
19. 5. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Čeští zbrojaři posilují ochranu, pozornější jsou také tajné služby

Výrobci zbraní a další vojenské techniky v Česku posilují ochranu. Důvodem je podle nich možnost případné špionáže nebo sabotáží ze strany Ruska. Jeho aktivity v souvislosti s obranným průmyslem a dodávkami na Ukrajinu proto více hlídají i tajné služby.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 13:40|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

Výroba v kolínském závodu Toyota se na konci února plně neobnoví

Výroba aut v kolínské automobilce Toyota se po odstávce zatím nevrátí do plného provozu, dodávky dílů nebudou ani začátkem března stoprocentní, uvedli v pátek odboráři. Odstávka kvůli nedostatku komponentů začala 1. února, linky se mají znovu rozběhnout 27. února. Zaměstnanci dostali informaci, že budou po skončení odstávky pracovat ve výrobě tři dny v týdnu místo pěti, řekla předsedkyně odborů automobilky Martina Kleimodová.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 17:57|

V Česku se budou vyrábět systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Zaplatí je Nizozemsko

V Česku se budou vyrábět systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Stovku upravených terénních vozidel Toyota osazených dvojicí rychlopalných kulometů, které mohou zasahovat například proti dronům, zaplatí Nizozemsko. U českých firem koupí i potřebnou munici. Oznámil to ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka.
16. 2. 2023|

Kolínská automobilka Toyota zastavuje výrobu. Firmě chybí komponenty z Číny

Továrna automobilky Toyota v Kolíně ve středu zastaví výrobu. Důvodem odstávky je nedostatek výrobních dílů od dodavatelů. Počítá se s tím, že výroba bude stát zatím do konce února, dotkne se to asi tří tisíc zaměstnanců. Pro automobilku, která denně produkuje přes tisíc aut, to bude znamenat velké ztráty. Očekává se i dominový efekt, kdy zastavení výroby v Toyotě zasáhne i firmy, které jí dodávají díly.
31. 1. 2023|

Toyota byla i loni největším prodejcem aut na světě. Na předcovidová čísla nedosáhla

Skupina Toyota Motor loni opět předstihla německý koncern Volkswagen a třetí rok za sebou zůstala největším prodejcem aut na světě. Informovala o tom sama japonská automobilka, které se podařilo snížit dopad nedostatku čipů.
30. 1. 2023|

Kolínská Toyota v únoru zastaví kvůli nedostatku komponentů výrobu

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně zastaví v únoru kvůli nedostatku komponentů výrobu, poslední směna je plánovaná na 31. leden. Informoval o tom mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
24. 1. 2023|

Přišla námitka. Armádní toyoty jsou stále bez servisu

Už loni v říjnu mělo být jasné, jakým způsobem česká armáda zajistí opravy stovek svých vozidel Toyota Hilux. Jenže zakázku zastavila námitka a důležitý kontrakt teď prověřuje antimonopolní úřad, zjistili Reportéři ČT.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 20:39|