TÉMA

Havaj

Biden i Trump získali potřebný počet delegátů pro nominaci na prezidenta

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v úřadu Donald Trump si v dosavadních primárkách a volebních shromážděních zajistili dostatečný počet delegátů na to, aby získali nominaci svých stran do listopadových voleb hlavy státu. Jedenaosmdesátiletý demokrat Biden a o čtyři roky mladší republikán Trump se v prezidentském klání utkají znovu po čtyřech letech. Oba v noci na středu uspěli ve stranických primárkách v Georgii, Mississippi a také ve státě Washington. Trump zvítězil také ve volebním shromáždění na Havaji.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:28|

Vědci poprvé sledovali keporkaky při páření. Analýza ukázala, že šlo o dva samce

Mořským biologům se podařilo úplně poprvé zachytit keporkaky při páření. Tyto velryby jsou přitom velmi plaché a kopulaci se většinou věnují hluboko od lidí. Případ je ale ještě zajímavější: oba kytovci byli samci.
1. 3. 2024|

Invazivní druhy způsobí škody téměř 10 bilionů ročně, upozorňuje OSN

Ekonomické škody, které každoročně po celém světě způsobí šíření invazních druhů, činí kolem 423 miliard dolarů (9,4 bilionu korun). Vyplývá to z nově zveřejněného výzkumu mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES). Výše hospodářské škody se od roku 1970 podle vědců každé desetiletí zečtyřnásobila. Nepůvodní druhy dále podle panelu OSN ohrožují přírodu, potravinovou bezpečnost i lidské zdraví.
5. 9. 2023|

Hackeři narušili slavnou astronomickou observatoř. Zřejmě chtějí výkupné

Kybernetické útoky se nevyhýbají ani špičkovým vědeckým zařízením. Po loňském vyřazení observatoře ALMA letos v létě hackeři narušili chod dalšího důležitého dalekohledu, tentokrát na Havaji.
23. 8. 2023|

Biden navštívil havajský ostrov Maui. Po požáru zde stále pohřešují stovky lidí

Téměř dva týdny po sérii lesních požárů úřady na havajském ostrově Maui pohřešují přibližně 850 lidí. Oznámil to šéf okresu Maui Richard Bissen, podle něhož jde o pozitivní zprávu vzhledem k prvotní bilanci čítající více než dva tisíce nezvěstných. Ostrov navštívil také americký prezident Joe Biden, odpůrci mu vyčítají, že nepřijel dřív.
22. 8. 2023|

Havajský činitel, který nespustil sirény při požáru, odstoupil. Svého rozhodnutí nelituje

Šéf úřadu pro krizové situace na havajském ostrově Maui Herman Andaya rezignoval ve čtvrtek krátce poté, co prohlásil, že nelituje, že nespustil sirény, jež by obyvatele varovaly před zničujícím požárem, který si vyžádal nejméně 111 obětí. Informovala o tom agentura AP. Úřady stále pohřešují přes tisíc lidí.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 12:31|

Vichr strhával elektrické vedení, oheň pak sežehl Lahainu. Správce sítě na Maui čelí kritice

Požár na havajském ostrově Maui má už 111 obětí, přes tisíc lidí se pohřešuje. Příčinu požáru úřady zatím nestanovily. Mezi lidmi se ale šíří videa ohňů po pádu elektrického vedení. Havajský správce elektrické sítě čelí rostoucí kritice za to, že nevypnul včas proud, přestože na ostrově vál velmi silný vítr, u něhož hrozilo, že stožáry povalí. Úřady pak obhajují svůj postup, kdy v době požáru neaktivovaly výstražné sirény, které by lidi přiměly k rychlejší evakuaci.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 21:22|

Požár na Havaji má už přes sto obětí. Zničil i díla českých sklářů

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 106, uvedl deník The New York Times (NYT) s odkazem na místní úřady. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu večeru (dnešnímu ránu SELČ) prohledaly 32 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Guvernér Josh Green varoval, že obětí celkem může být až ke dvěma stům. Identifikovat mrtvé je navíc velmi obtížné. Požáry na Havaji zničily i díla českých sklářů.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 20:51|

Požáry na Havaji jsou nejtragičtější v USA za sto let, počet potvrzených obětí se blíží stovce

Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech, informovaly místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých jsou požáry na Maui nejtragičtější ve Spojených státech za posledních sto let.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 18:10|

Na havajském ostrově Maui se pohřešují stovky lidí. Úřady čelí kritice, že varování nepřišlo včas

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui stoupl na osmdesát, předchozí bilance uváděla 67 mrtvých. Oznámily to tamní úřady. Stovky dalších lidí se pohřešují. Přístup do západní části ostrova v pátek omezil nový požár u obce Kaanapali, který už ale hasiči uhasili. Nynější požáry jsou nejhorší přírodní katastrofou v dějinách Havajských ostrovů. Na úřady směřuje kritika, že obyvatele nevarovaly včas.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 23:23|

Počet obětí ničivých požárů na Havaji stoupá. Čerpací stanice a přístavní sklady explodovaly

Počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 55, oznámily v pátek havajské úřady. Ty už začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do zdevastovaného města Lahaina. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až sedmnáct set budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí. Mnoho dalších se stále pohřešuje. Obyvatele ostrova před nebezpečím nevarovaly sirény, kterých má přitom Havaj hustou síť. Na Maui jsou i Češi, dle ministerstva jsou v pořádku.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:50|

Požáry na Havaji si vyžádaly už 36 obětí. Biden vyhlásil stav katastrofy

Požáry na havajském ostrově Maui si vyžádaly už 36 mrtvých. Informují o tom americká média s odvoláním na tiskovou zprávu okresu Maui County. Plameny jsou nejničivější kolem města Lahaina na západě ostrova, kde oheň poškodil část historického centra a přiměl lidi prchat před živlem do moře. Americký prezident Joe Biden zpřístupnil lidem na Havaji dodatečnou federální podporu, když schválil vyhlášení stavu katastrofy.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 20:38|

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.
9. 8. 2023|

Že přednáší v zámoří, spolužáci gymnazisty Matyáše ani netušili. Vyvinul překladač znakové řeči

Pražský gymnazista Matyáš Boháček ještě neodmaturoval, ale už spolupracuje s vědci z amerických univerzit. Největší odezvu vyvolala jeho aplikace, která překládá znakový jazyk do slov. Představil ji i v OSN.
11. 5. 2023|

Pobřežní živočichové loví hluboko v Pacifiku. Usadili se na velké skvrně odpadu, zjistila studie

Na Velké tichomořské odpadkové skvrně, vrstvě plastového odpadu plující uprostřed Tichého oceánu, prospívá velká komunita pobřežních živočichů včetně malých krabů a sasanek. Od jejich původního domova je dělí tisíce kilometrů, přesto ve volných vodách zdárně konkurují místním druhům, zjistili podle serveru CNN odborníci.
19. 4. 2023|

Část nových vrtulníků Bell dostane armáda se zpožděním

Dodávky nových vrtulníků české armádě naberou zpoždění. Jak zjistili Reportéři ČT, Spojené státy letos nezvládnou dodat všechny objednané vrtulníky od výrobce Bell. Vojáci by měli převzít čtyři bitevní vrtulníky a osm víceúčelových helikoptér, část z nich nakonec přijde až napřesrok.
22. 2. 2023|

Krajina zalitá plameny. Na Havaji se probudila sopka Mauna Loa

Poprvé od roku 1984 vybuchla na Havaji sopka Mauna Loa. Americká geologická služba upozorňuje, že se jedná pouze o začátek erupce, doprovázený množstvím mírných zemětřesení. Způsobuje je tlak, jenž magma svým pohybem vytváří na okolní horniny. Erupce může trvat méně než den a dále se nerozvinout, jindy může pokračovat po dny, týdny až měsíce.
1. 12. 2022|

Havajská sopka Mauna Loa vybuchla, láva se zatím nedostává přes její okraj

Sopka Mauna Loa na ostrově Havaj vybuchla krátce před půlnocí havajského času  (před jedenáctou hodinou středoevropského času ), poprvé od roku 1984. Láva se zatím nedostává přes její vrchol, a obyvatelům na úpatí tak nyní nehrozí nebezpečí, uvedla v předběžném oznámení Americká geologická služba (USGS).
28. 11. 2022|

Sopky před erupcí „šeptají“. Vědci by chtěli nasloucháním lépe předpovídat výbuchy

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval infrazvuky vydávané sopkami, jako je italská Etna.
24. 10. 2022|

Ztracený ráj. Na fotografiích v Praze ožívá sen generace hippies, který John Wehrheim nafotil na Havaji

Život mimo systém v sepětí s přírodou byla jedna z vizí generace hippies. Skupině uprchlých studentů se podařilo ze snu vytvořit na několik let skutečnost, a to začátkem sedmdesátých let na Havaji. Výstava Paradise Lost v Domě U Kamenného zvonu ukazuje život komunity tak, jak ho zachytil americký fotograf John Wehrheim.
17. 10. 2022|

Místo Havaje Sicílie. Nejoceňovanější minisérie současnosti Bílý lotos se stane sexuální fraškou

Luxusní hotelový resort, zazobaní hosté a personál, který musí plnit jejich přání. Tato kombinace zafungovala jako rozbuška vztahových dramat, mocenských pnutí i kulturních a generačních válek v satirické minisérii Bílý lotos, která v polovině září získala deset sošek Emmy. Na konci října dostane pokračování, které bude mít o epizodu navíc, havajský ostrov Maui vymění za Sicílii a na scénu se v něm vrátí Tanya v podání Jennifer Coolidgeové.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 15:34|

Výzkum na Havaji ukázal bakteriální rozmanitost lávových jeskyní. Zjistil i „mikrobiální temnou hmotu“

V lávových jeskyních, lávových tunelech a geotermálních průduších na Havaji je mnohem větší bakteriální rozmanitost, než vědci očekávali. Tato místa podle studie v časopise Frontiers in Microbiology ukazují, jak mohl v minulosti vypadat život na Marsu a na mladé Zemi.
22. 7. 2022|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Bitva u Midwaye změnila kurz války v Pacifiku. Podívejte se, jak probíhala minutu po minutě

Nejdůležitější námořní bitva minulého století, rozhodující střet druhé světové války, drtivá porážka Japonců. I tak dnes historici hodnotí vítězství amerického námořnictva v bitvě u Midwaye. Před osmdesáti lety, jen bezmála půl roku od útoku na Pearl Harbor, obrátily Spojené státy kurz pacifické války poprvé ve svůj prospěch. Pomohlo jim k tomu překvapení a hlavně prolomení japonských šifer.
4. 6. 2022|