Požár na Havaji má už přes sto obětí. Zničil i díla českých sklářů

Události: Zkáza na Havaji (zdroj: ČT24)

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 106, uvedl deník The New York Times (NYT) s odkazem na místní úřady. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu večeru (dnešnímu ránu SELČ) prohledaly 32 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Guvernér Josh Green varoval, že obětí celkem může být až ke dvěma stům. Identifikovat mrtvé je navíc velmi obtížné. Požáry na Havaji zničily i díla českých sklářů.

Americké ministerstvo zdravotnictví na místo vypravilo tým koronerů, patologů a techniků s vybavením, které má pomoci identifikovat oběti požárů a zpracovat nalezené pozůstatky. „Bude to velice obtížná mise. Kvůli počtu obětí bude vyžadovat velký díl trpělivosti,“ uvedl zástupce ministerstva Jonathan Greene.

Nutnost vzorků DNA

Identifikovaná těla jsou týden po nejsilnějším úderu požáru v historickém městě Lahaina na západě ostrova pouze tři. Úřady zatím zveřejnily jména dvou z nich, 74letého Roberta Dyckmana a 79letého Buddyho Jantoka, a dodaly, že jméno poslední oběti bude zveřejněno až poté, co budou nalezeni a informováni nejbližší příbuzní.

Policejní šéf ostrova Maui John Pelletier znovu vyzval rodiny, které postrádají příbuzné, aby úřadům poskytly vzorky DNA pohřešovaných. Takových vzorků získali odborníci zatím 41 a dalších třináct odebrali z pozůstatků.

Práci navíc zřejmě o víkendu ztíží počasí, jelikož meteorologové hlásí déšť a silný vítr. Úřady proto zvažují, že preventivně nakrátko vypnou proud, aby ochránily oslabenou rozvodnou síť. Někteří obyvatelé se s výpadky elektřiny potýkali ještě v úterý, stejně tak jako s nespolehlivým telefonním signálem.

Lidé pravidelně chodí k plážím, kde je lepší signál, aby si zavolali. Informace ohledně vody a zásob hlásily úřady také z megafonů v malých jednomotorových letadlech.

Škoda jen na pojištěném majetku na ostrově podle odhadů činí 3,2 miliardy dolarů (asi 70,7 miliardy korun). Plameny zničily nebo poškodily 2200 budov a další tři tisíce poškodil kouř, píše AP.

Guvernér Green uvedl, že bydlení nejméně na 36 týdnů budou potřebovat tisíce lidí. Záchranáři varují před předčasným návratem do spálených oblastí kvůli zdravotním rizikům, která představují toxické látky zbylé z hoření například v pitné vodě.

Podle zahraničních médií jde o největší katastrofu v historii ostrova. Na Maui se chystá americký prezident Joe Biden. „Spolu s mojí ženou Jill navštívíme Havaj, co nejdříve to půjde. Nechci překážet záchranářům. Byl jsem už na tolika místech neštěstí, ale chci tam jet a ujistit se, že mají všechno, co potřebují. Spolupracujeme se státem na tom, abychom přeživším poskytli přístřeší do té doby, než budeme na ostrově moct znovu stavět nové domy,“ uvedl šéf Bílého domu.

Poděkování hasičům

S žádostí o pomoc se na federální agenturu FEMA, která koordinuje pomoc Havaji z Washingtonu, obrátilo 4400 poškozených. Agentura už schválila příspěvky pro 1331 domácností v celkové výši 2,3 milionu dolarů (509 milionů Kč), uvedla dnes FEMA na svých stránkách.

Šéfka agentury FEMA Criswellová, která ve středu vystoupila na tiskové konferenci Bílého domu, poděkovala hasičům, „z nichž mnozí přišli o své vlastní domovy, zatímco bojovali s ohněm“. Vyzdvihla soudržnost lidí na ostrově a slíbila další pomoc Washingtonu.

Zničená díla českých sklářů

Silné požáry na havajském ostrově Maui nenávratně zničily šest skleněných plastik českých uměleckých sklářů. Žárem zcela roztavené byly skleněné sochy trojice českých umělců Vlastimila Beránka, Jaroslava Proška a Ely Smrček, jejich hodnota byla přes osm milionů korun.

Popelem lehla i celá výstavní síň The Holle Gallery ve městě Lahaina. řekl Marek Landa, majitel společnosti Crystal Caviar, která umělce zastupuje. „S The Holle Gallery na Havaji spolupracujeme už čtyři roky. V době požáru jsme měli v rámci jejich expozice vystaveno celkem šest uměleckých exponátů. Byly to lité skleněné sochy. V uměleckém měřítku jde o ztrátu nevyčíslitelnou, žádný umělec už nikdy podruhé identický kus nevyrobí,“ řekl Landa.

S majiteli galerie je v trvalém spojení, zatím ale na ostrov není možné jet. „My jsme přišli o umění, oni však přišli o daleko víc, o své domovy, mnozí z jejich blízkých dokonce o život. Snažíme se jim proto alespoň na dálku pomoct a přispět k tomu, aby jejich galerie mohla být znovu vybudována,“ doplnil.